22/11/10

Μετεκλογικές προσδοκίες

Μετά τις δημοτικές εκλογές η κουβέντα που κυριαρχεί είναι οι προσδοκίες των δημοτών από τη νέα τους Δημοτική Αρχή. Άλλος λέει έργα, άλλος λέει νοοτροπία, άλλος οργάνωση των υπηρεσιών και πάει λέγοντας.


Προσωπικά δεν περιμένω θαύματα, ούτε περιμένω να γίνουν όλα όσα χάσαμε τα τελευταία χρόνια.
Άλλωστε τα οικονομικά της χώρας είναι σε κακά χάλια, ο Παπαθανάσης κληροδότησε ένα τεράστιο χρέος, προγράμματα δεν προκηρύσσονται, οπότε προσδοκίες για πλούσιο έργο και υποδομές δεν έχω. Ούτε αναπλάσεις, ούτε υποδομές και δίκτυα θα δούμε εύκολα, κακά τα ψέματα. Ούτε τούνελ στο Κάστρο, ούτε μαρίνες και καζίνα, ούτε τελεφερίκ και τραμ, ούτε υπογειοποιήσεις δρόμων αλλά ούτε και άψογα λειτουργούσες δημοτικές υπηρεσίες περιμένω.


Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποια απλά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν, ακόμα και με αυτεπιστασία. Πχ να επισκευαστούν σπασμένα πεζοδρόμια στο λιμάνι και αλλού, να προχωρήσουν τα πεζοδρόμια από το Ξενία μέχρι την πλατεία Πια, να πεζοδρομηθούν κάποιοι δρόμοι στο κέντρο όπως πχ η Αποκαύκου και η Ψαρρού, να ξεβρομίσει το Ξενία, να παραταθεί η διάρκεια της πεζοδρόμησης των παραλιών από Πάσχα μέχρι παζάρια, να δημιουργηθεί ένας χώρος στάθμευσης στο βόρειο τμήμα του Ξενία, να λειτουργεί αξιοπρεπώς η υπηρεσία καθαριότητας και, να δημιουργήσει ένα λειτουργικό δωρεάν ασύρματο δίκτυο ευρυζωνικής πρόσβασης που θα καλύπτει τον αστικό ιστό του Δήμου. Πράγματα σχετικά ανέξοδα και με μεγάλο όφελος που μπορεί να υλοποιηθούν άμεσα θα πρέπει να είναι το μοτίβο των έργων που πρέπει να ακολουθήσει σε αυτό τον τομέα η νέα Δημοτική Αρχή.


Σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, περιμένω να καλλιεργήσει η Ναύπακτος την ισχυρή ιστορική και πολιτισμική και κατά συνέπεια τουριστική ταυτότητα του Lepanto, που θα την αναδείξει ως σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος που τοποθετείται γεωγραφικά ανάμεσα σε Ολυμπία και Δελφούς. Σημείο ενδιαφέροντος ικανό να πείσει κάποιον δυτικοευρωπαίο να "ξοδεύψει" μια-δύο διανυκετρεύσεις για να επισκεφτεί το Lepanto και τα τείχη του Κάστρου του. Ταυτότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί μέσω μιας οικονομικής αλλά καλά σχεδιασμένης διαδικτυακής καμπάνιας που θα έχει μεγάλο λόγο οφέλειας - κόστους και μέσω της φιλοξενίας συναφών επιστημονικών συνεδρίων αξιοποιόντας τις υποδομές, την εμπειρία και το προσωπικό του ΤΕΣΥΔ.


Σε επίπεδο κουλτούρας και συμπεριφοράς των νέων αρχόντων, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και δεν έχει εκπτώσεις. Περιμένω μια Δημοτική Αρχή που δεν θα φεσώνει συνειδητά τους επαγγελματίες του Δήμου μέσω της Αναπτυξιακής. Περιμένω μια Δημοτική Αρχή η οποία -πέρα από τη συμπεριφορά των αιρετών- θα είναι διεκδικητική και δεν θα κρύβεται πίσω από αρμοδιότητες που δεν της ανήκουν. Περιμένω ο Δήμος να διεκδικήσει και να πάρει το Άλσος Γριμπόβου και να το αναπλάσει με αυτεπιστασία ή με αντίστοιχα οικονομικό τρόπο, να φροντίσει ώστε το Υπουργείο Παιδείας να πάρει τις σωστές αποφάσεις αναφορικά με το μέλλον του ΤΕΣΥΔ και, να προσπαθήσει να λύσει το θέμα των συντελεστών δόμησης από Σκα μέχρι Λαγκαδούλα. Με λίγα λόγια ένα Δήμαρχο που δεν θα ασχολείται μόνο με τις δικές του αρμοδιότητες αλλά θα πιέζει και θα επιβάλλει εν τέλει τις σωστές λύσεις για όσα θέματα δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά του. Με λίγα λόγια, να μην έχω ένα Δήμαρχο που σε κρίσιμα για το δήμο ζητήματα θα κρύβεται πίσω από αρμοδιότητες που δεν του ανήκουν, όπως έκανε ο προηγούμενος.


Τα παραπάνω μπορεί να μοιάζουν αυτονόητα και, θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα και όχι ζητούμενα. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια ζήσαμε έναν παραλογισμό όπου ο Δήμαρχος δήλωνε αναρμόδιος για Πολεοδομία, ΤΕΙ και Άλσος, δεν προχώρησαν ούτε απλούστατα εργάκια όπως λίγα μέτρα πεζοδρομίων, ενώ η συμπεριφορά που βίωσαν οι Δημότες ήταν η μη ενδεικνυόμενη.


Κατά συνέπεια πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ανακτήσουμε κατ' αρχήν τα αυτονόητα ώστε να μπορέσει ο Δήμος να μπει σε ορθολογική τροχία. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα της νέας Δημοτικής Αρχής και, από αυτά θα κριθεί.
Έργο δύσκολο μεν, αλλά που θα επιτευχθεί αν υπάρχει σωστή νοοτροπία, αρκετή δουλειά και ανοιχτές κεραίες προς τα μηνύματα που εκπέμπει η κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: