25/11/10

Καυτή πατάτα

Διαβάζω εδώ μια είδηση η οποία εντείνει τους φόβους μου για τις οικονομικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει τα αμέσως επόμενα χρόνια ο Δήμος μας. Λίγες μέρες μετά από την εκλογή του και πριν ακόμα αναλάβει καθήκοντα Δημάρχου, ο επόμενος Δήμαρχος Ναυπακτίας Γ. Μπουλές εμφανίζεται να θεωρεί δεδομένη την απένταξη του έργου της αποχέτευσης. Αναφέρει:

Οι εργασίες επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου του δήμου Ναυπάκτου έχουν διακοπεί από το Μάιο του 2009 λόγω της μη καταβολής από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν. στον εργολάβο του έργου του ποσού του ΦΠΑ που ανέρχεται στις 580.000 ευρώ. Η ενέργεια αυτή της δημοτικής αρχής του κ. Παπαθανάση καθίσταται εγκληματική, καθώς ο χρόνος που απομένει μέχρι τις 31/12/2010, ημερομηνία παράδοσης του έργου από τον εργολάβο, δεν επαρκεί για την ολοκλήρωσή του, με αποτέλεσμα την απένταξή του έργου από το συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα κατασκευής του, ακόμη και εάν την ύστατη στιγμή εξασφαλιστεί το προαναφερόμενο ποσό.


Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση, για μόλις 580.000€ θα χρεωθούμε 10.000.000... Εξέλιξη που αν συμβεί θα είναι τραγική για τα οικονομικά του Δήμου. Μια ωρολογιακή βόμβα που όλοι γνωρίζαμε αλλά πιθανότατα δεν είχαμε αξιολογήσει σωστά και κατά συνέπεια δεν μας είχε απασχολήσει αρκετά.


Προσωπικά λίγο θα ασχοληθώ με την αναμενόμενη προσπάθεια των πρώην που θα αποπειραθούν να εμφανιστούν αθώοι και να φορτώσουν "αλλού" τα κακώς κείμενα. Ξέρω από τώρα τι θα ακούσω: άλλος έχει εγκρίνει το Α' και έχει υπογράψει το Β', άλλος φταίει για τα οικονομικά της ΔΕΥΑΝ, ο Δήμος ήταν αναρμόδιος, φταίει ο Χατζηπετρής και πάει λέγοντας. Ο κόσμος ξέρει ποιον να καταδικάσει.


"Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του Δήμου για το μήνα Δεκέμβριο" αναφέρει αλλού η ανακοίνωση βάζοντάς μας στο κλίμα, αφού αρχίζει με μια φράση που μάλλον θα συνηθίσουμε. Οι υπάλληλοι θα μείνουν απλήρωτοι, κατά συνέπεια θα έχουμε επίσχεση εργασίας και πάει λέγοντας. Δεν χρειάζεται να σκεφτεί κάποιος πολύ για να καταλάβει τι θα γίνει με τα χρωστούμενα προς προμηθευτές και εργολάβους...


Το μόνο σίγουρο είναι ότι για το έλλειμμα του Δήμου και για την εξέλιξη του έργου της αποχέτευσης δεν φέρει καμία ευθύνη ο Μπουλές. Είναι όμως βέβαιο ότι οι δημότες θα τον κρίνουν από τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί την κρίση που προκαλούν τα διαλυμένα οικονομικά του Δήμου. Αν και είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι ασχολούμαστε με πραγματικά προβλήματα και όχι με κουτσομπολιά για δημαιρεσίες και για κατανομή θέσεων.


Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες. Και αν είναι μισοβουλιαγμένο το καράβι, οι φουρτούνες είναι ακόμα πιο έντονες και τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: