2/12/10

Ταιξδιωτικό

Την είδα Παυσανίας, δεν εξηγείται αλλιώς η διάθεσή μου να γράψω για ένα σημείο ενδιαφέροντος που επισκέπτομαι αρκετά συχνά, τα λουτρά Πόζαρ ή αλλιώς το Λουτράκι Αριδαίας.



Διαδρομή
Παίρνεις τον καρόδρομο Αντιρρίου-Ιωαννίνων και αν όλα πάνε καλά μετά από 2 και κάτι ώρες μπαίνεις Εγνατία. Αυτό που πολλοί δεν ξέρουν είναι ότι στην Εγνατία οδό ΔΕΝ λειτουργούν ΣΕΑ, βενζινάδικα κλπ. Κανένα σημείο πολιτισμού δεν υπάρχει σε αυτό τον υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο εκτός από ένα... σταθμό διοδίων πριν τη Βέροια. Οπότε καύσιμα, νερά, καφέδες, κρακεράκια, τουαλέτες κλπ απαραίτητα τα ρυθμίζουμε πριν μπούμε στην Εγνατία. Επίσης στα τούνελ δεν πιάνει ραδιόφωνο, οπότε φροντίστε για μουσική από πριν.

Η διαδρομή Πόζαρ-Αριδαία προσφέρεται για περίπατο αφού η απόσταση είναι μικρή και υπάρχουν πεζοδρόμια



Μετά από μια ξεκούραστη, πανέμορφη και γρήγορη διαδρομή που σχεδόν πάντα συνοδεύεται από βαρύ καιρό (ακόμα και τον Άυγουστο), περνάει μέσα από το δρυμό της Βάλιας Κάλντα (αν είστε και τυχεροί θα δείτε και αρκούδες!) και από υψόμετρα που ξεπερνάνε τα 1.100 μέτρα βγαίνεις από την Εγνατία οδό στη Βέροια, περνάς τη Νάουσα και ματά από μια σύντομη διαδρομή 40 περίπου λεπτών ανάμεσα σε ροδακινιές και αμπέλια περνάς την Όρμα που είναι στη βάση του Καϊμακτσαλάν και, φτάνεις στον προορισμό σου.

Το φαράγγι του Πόζαρ



Πόζαρ
Μπροστά σου απλώνεται ένα πολυσύνθετο τοπίο. Πολλά νερά που σχηματίζουν ποτάμι, ρυάκια και ρέματα. Δέντρα όπως οξυές, πλατάνια κλπ. Πάνω από το κεφάλι σου κρέμονται επιβλητικά βράχια σε χρώμα καφέ-γκρι, που σχηματίζουν ένα απότομο φαράγγι που μάλλον δεν βλέπει ποτέ ήλιο ολόκληρο.

Άρτιες και καλαίσθητες εγκαταστάσεις που περισσότερο θυμίζουν water park παρά ιαματικά λουτρά



Το στοιχείο που διαφοροποιεί τα Πόζαρ από άλλους ορεινούς προορισμούς είναι οι θερμές του πηγές. Στο συγκεκριμένο σημείο αναβλύζουν νερά σε θερμοκρασία 38 βαθμών κελσίου, που χειμώνα-καλοκαίρι παραμένει αμετάβλητη! Και μιλάμε για πολλά νερά. Τόσα που επιτρέπουν τη λειτουργία μιας ανοιχτής πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων, αρκετών μικρότερων πριβέ πισίνων και, ενός καταρράκτη που ρίχνει το ζεστό του νερό από ύψος 3 μέτρων πάνω στου λουόμενους. Νερά που κουβαλάνε άλατα από τα έγκατα της γης και τα οποία αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευεργετικά για τον άνθρωπο, αφού εισχωρούν από το δέρμα στον οργανισμό και προσφέρουν τις θετικές τους ιδιότητες. Μπαίνεις κουρασμένος και βγαίνεις δέκα χρόνια νεότερος.

Νερά παντού, ζεστά και κρύα!



Έτσι βρίσκεσαι σε ένα μαγικό σκηνικό όπου η ατμοσφαιρική θερμοκρασία έχει πέσει στους 7 βαθμούς, βρέχει και την ίδια ώρα απολαμβάνεις το μπάνιο σου σε μια ιδιαίτερα φιλόξενη λόγω θερμοκρασίας ανοιχτή πισίνα από την οποία βγαίνουν ατμοί λες και βράζει! Μοναδική εμπειρία που μπορείς να ζήσεις μόνο σε ένα μοναδικό τόπο. Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν ως δημοτική επιχείρηση του Δήμου Αριδαίας με σχεδόν άψογο τρόπο. Μοναδική έλλειψη ίσως η απουσία φοριαμών για τους λουόμενους που να κλειδώνουν. Μπουρνούζι, μαγιώ και σαγιονάρες απαραίτητα καλοκαίρι χειμώνα, μην τα ξεχάσετε!

Η πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων με νερό 38 βαθμών κελσίου!



Διαμονή

Στο Λουτράκι βρίσκεις πολλές επιλογές αφού υπάρχει μεγάλη προσφορά υπηρεσιών. Ξενοδοχεία και ξενώνες που αρχίζουν από 30 ευρώ η διανυκτέρευση Παράλληλα υπάρχει καλή προσφορά υπηρεσιών σε φαγητό. Για ποτό όμως υπάρχει μια κορυφαία επιλογή. Ένα από τα πιο προσεγμένα bar/club που έχω συναντήσει, ο "Πόθος". Μεγάλος χώρος με άνετα έπιπλα, πολυτελέστατο διάκοσμο, ιδανική εφαρμογή συνδυασμού ξύλου-μετάλλου, άψογο φωτισμό, καθαρά ποτά και αρκετά προσεγμένη μουσική. Λίγο τσιμπημένο, αλλά αξίζει τον κόπο. Επίσης ξεχωρίζω το καφενείο του χωριού που έχει πολύ καλό τσίπουρο που συνοδεύεται με τον κατάλληλο μεζέ, σε τιμές παραπάνω από λογικές.


Η γύρω περιοχή
Πέρα από τα νερά η ευρύτερη περιοχή έχει πολλά σημεία ενδιαφέροντος. Ένα από αυτά το χιονοδρομικό του Καμαϊκτσαλάν που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Λίγο πιο κάτω η Νάουσα, μια πόλη πνιγμένη στο πράσινο, χτισμένη σε ρέμα. Σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη τόσο στο κέντρο της όσο και στο άλσος του Αγίου Νικολάου όπου λειτουργεί το καλό ξενοδοχείο "Βέρμιο" που είναι δημοτική επιχείρηση. Πριν βέβαια αξίζει να επισκεφτείτε πριν το οινοποιείο του Μπουτάρη που βρίσκεται πριν την είσοδο της Νάουσας. Εκεί κοντά είναι και τα χιονοδρομικά στο Σέλι και τα Τρία-Πέντε πηγάδια, για τους λάτρες του είδους, ενώ η ταβέρνα του "Ψάθα" στον Άγιο Νικόλαο πρέπει να αποτελέσει τον προορισμό όποιου θέλει να γευθεί καλές μοσχαρίσιες μπριζόλες, πολύ καλά μαγειρευτά και άψογο ξινόμαυρο κρασί σε τιμές απόλυτα λογικές.


Η Βέροια επίσης αξίζει τον χρόνο του επισκέπτη, ειδικά στην εβραϊκή συνοικία της Μπαρμπούτας όπου έζησε μια ακμάζουσα κοινότητα κοινότητα που άφησε πίσω της μια από τις πιο ωραίες συνοικίες που μπορεί κάποιος να βρει στην Ελλάδα. Ραβανί και μπουγάτσα τα must σε αυτή την πόλη, όπου τα παραπάνω γλυκά έχουν άλλο νόημα!


Το ίδιο και η Έδεσσα που αξίζει μια επίσκεψη στους πασίγνωστους καταρράκτες της, αρκεί βέβαια να τους πετύχετε όταν η ΔΕΗ αφήνει το νερό να τρέξει σε αυτούς, κάτι που γίνεται μόνο για τουριστικούς λόγους πλέον. Στο ίδιο σημείο μπορείς να περιηγηθείς στις πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις με τις οποίες η Έδεσσα μετέτρεψε τον καταρράκτη σε συγκριτικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα βάσει του οποίου η περιοχή άκμασε και έφτασε να πουλάει σκοινιά σε όλη τον κόσμο. Με την έλευση της ηλεκτροδότησης όμως η Έδεσσα (ή Βοδενά αλλιώς) έχασε το συγκριτικό της πλεονέκτημα αφού ο ανταγωνισμός απέκτησε πρόσβαση σε ενέργεια αντίστοιχη με αυτή του καταρράκτη, οπότε επήλθε η οικονομική παρακμή. Πάντως το πιο cult σουβενίρ που μπορείς να αγοράσεις υπάρχουν στην Έδεσσα: κούπες του καφέ με Καζαντζίδη, Πάυλο Μελά ή ακόμα και με Γλίξμπουργκ για τους πιο σκληροπυρηνικούς!


Κοντά είναι και η Φλώρινα με τις Πρέσπες, η Καστοριά και το Νυμφαίο, αλλά αυτό είναι το αντικείμενο μιας άλλης εκδρομής.



Που αλλού μπορείς να περάσεις χειμερινό τριήμερο με μπάνιο, σκι, καλό φαγητό και πολλά σημεία ενδιαφέροντος για επισκέψεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια: