2/10/12

Το ΤΕΣΥΔ φεύγει αν δεν...

Ναι, το Τμήμα της Ναυπάκτου φεύγει τον Δεκέμβριο, αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημά του που λέγεται προσωρινή στέγαση. Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο, απλό και πραγματικό.

Το ενοίκιο του κτιρίου αυτή τη στιγμή επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Λόγω περικοπών στη χρηματοδότησή του, η Διοίκηση του Ιδρύματος επανειλημμένα έχει τονίσει ότι δεν μπορεί να καταβάλει πλέον το τίμημα των 190.000€ ανά έτος περίπου. Πλέον έχει μπει και χρονικό όριο για το πότε σταματά το ΤΕΙ να πληρώνει ενοίκιο: Δεκέμβριος 2012. Είτε κάποιος θα στεγάσει το ΤΕΣΥΔ είτε αυτό θα πάει στο Μεσολόγγι.

Ο Δήμος έχει αποφασίσει να πληρώνει μέρος του ενοικίου του Τμήματος, όμως αυτή η απόφαση δεν μπορεί να εκτελεστεί. Το ΤΕΙ Μεσολογγίου είναι εκτός των ορίων του Δήμου και επομένως δεν μπορεί ο Δήμος Ναυπακτίας να το χρηματοδοτήσει σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας που ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων των Δήμων. Επομένως η απόφαση είναι σαν να μην έχει ληφθεί ποτέ, αποτελεί απλά μια κούφια δήλωση καλής πρόθεσης.

Ποιες είναι οι πιθανές λύσεις; Λίγες, μετρημένες και ξεκάθαρες:

1) Αντί ο Δήμος να χρηματοδοτήσει το ΤΕΙ Μεσολογγίου, μπορεί να ενοικιάσει ο ίδιος κτίριο το οποίο στη συνέχεια θα παραχωρήσει στο ΤΕΣΥΔ για τη στέγασή του.

2) Μπορεί να αξιοποιηθεί το κτίριο της ΔΟΥ για τη στέγαση μέρους των δραστηριοτήτων του Τμήματος, με δεδομένο ότι η υπηρεσία -κακώς- καταργείται.

3) Μπορεί σε δημοτικό οικόπεδο να κατασκευαστεί ένα κτίριο χαμηλού κόστους και γρήγορης κατασκευής.

Οι παραπάνω λύσεις προφανώς δεν είναι οι τέλειες για το Τμήμα. Ωστόσο στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα κανένας δεν πρέπει να επιδιώκει το τέλειο αλλά το εφικτό. Άλλωστε και στο Μεσολόγγι να μετακινηθεί, προφανώς η στέγασή του θα έχει αρκετούς συμβιβασμούς.

Είναι η ώρα για λύσεις, αλλιώς το ΤΕΙ θα ακολουθήσει τη ΔΟΥ. Αυτή τη φορά όμως θα φταίει όχι το κεντρικό κράτος αλλά εμείς εδώ στη Ναύπακτο που οκτώ χρόνια τώρα δεν σταθήκαμε άξιοι να βρούμε 1500 τετραγωνικά να στεγάσουμε ένα από τα καλύτερα τμήματα ΤΕΙ της χώρας. Φταίμε αποκλειστικά εμείς οι Ναυπάκτιοι που σταματήσαμε τον χρόνο στο 2004: φέραμε το Τμήμα και μετά ούτε που ρωτήσαμε.


Είναι προφανές ότι είναι κομβική η στάση του Δήμου σε αυτό το θέμα. Αν δεν στεγάσει το Τμήμα, ο Δήμος θα είναι και ο μοναδικός υπεύθυνος για την εξέλιξη. Επί της ουσίας όλες η λύσεις περνούν από τα χέρια του.


ΥΓ: Οι σπουδαστές ας μην ανησυχούν. Το Τμήμα δεν πρόκειται ούτε να συγχωνευθεί ούτε να καταργηθεί καθώς πληροί όλα τα κριτήρια που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας. Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι η Ναύπακτος δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να το στεγάσει. Αυτό δεν επηρεάζει την αξία των πτυχίο σας, να είστε σίγουροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: