24/10/12

Η πιο ουσιαστική τοποθέτηση χθες για το ΤΕΣΥΔ

Η πιο ουσιαστική τοποθέτηση στη χθεσινή εκδήλωση του συλλόγου φοιτητών για το μέλλον του ΤΕΣΥΔ, από τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Δρ. Μιχάλη Παρασκευά. Ούτε Ναυπάκτιος είναι ούτε έχει καμία σχέση ή βλέψη με τα τοπικά μας ζητήματα. Αφού εμείς δεν μπορούμε, ας μας τα πουν οι "ξένοι". Όσο ξένος μπορεί να είναι ένας επιστήμονας που επέλεξε να εργάζεται στη Ναύπακτο.

Ακούστε τον:

"Σε ό,τι αφορά το ενοίκιο είναι αδιανόητο, επειδή κινούμαι και εγώ στην Ελληνική γραφειοκρατεία, ένα ποσό 80.000€ να μην μπορεί να δοθεί. Προφανώς σκοντάφτουμε, υπάρχουν προβλήματα, επαναφέρουμε το αίτημα μας με άλλη αιτιολογία. Ρωτάμε τον Επίτροπο "πες μας ρε φίλε, πως το θέλεις να το διατυπώσουμε"; Στο τέλος τέλος άλλες πως άλλες πόλεις τα καταφέρνουν; Είναι πιο ικανοί! Δεν υπάρχει διαδικασία, δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Αυτό είναι. Θέλετε να σας βρω δικαιολογίες χιλιάδες για να μην κάνω τη δουλειά μου, και θα είναι όλες νόμιμες και ωραιότατες. Πρέπει ο Δήμος να νοικιάσει ένα κτίριο..."

ΑΥΤΗ είναι η εικόνα που δημιουργούν οι Ναυπάκτιοι στο προσωπικό και τους φοιτητές, δυστυχώς. ΑΥΤΗ είναι η πραγματικότητα: η εικόνα είναι ότι δεν θέλουμε λύση για το ΤΕΣΥΔ.

Το βίντεο από το nafpaktianews.gr

12/10/12

Έτοιμο το νέο Συμβούλιο Διοίκησης του ΤΕΙ Μεσολογγίου


Ένας νέος θεσμός που εφαρμόζεται και στο ΤΕΙ Μεσολογγίου χωρίς τα παρατράγουδα που βλέπουμε στα δελτία των οκτώ.

Με το νέο θεσμό, πλέον στη διοίκηση των ιδρυμάτων εμπλέκονται και εξωτερικοί παράγοντες, αφενός στοχεύοντας έτσι στην εξωστρέφεια των ιδρυμάτων και, αφετέρου, προσθέτοντας μια δικλείδα ασφαλείας απέναντι στην αυθαιρεσία που έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν σε μεγάλα ιδρύματα της χώρας. Τονίζω ότι σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου εμπλέκουν εξωτερικά μέλη στη διοίκησή των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων τους.

Εύχομαι καλή επιτυχία και πιστεύω ότι όλοι εμείς που είμαστε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας πρέπει να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο ειδικά τώρα στην αρχή του θεσμού ώστε να αποδώσει και να εδραιωθεί.

***


ΤΕΙ Μεσολογγίου, Δελτίο Τύπου
Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 συνήλθαν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα  από το νέο νόμο για τα ΑΕΙ,  τα επτά (7)  εσωτερικά μέλη και επέλεξαν τα ακόλουθα τέσσερα (4) εξωτερικά μέλη και των εξ αυτών  Πρόεδρο του Συμβουλίου του ΤΕΙ Μεσολογγίου:

Πρόεδρος: Λάζαρος Κολώνας. Διακεκριμένος Αρχαιολόγος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι συνταξιούχος και Επίτιμος Γενικός Δ/ντής Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κατά την διάρκεια της θητείας του έχει υπηρετήσει σε έξι Εφορείες αρχαιοτήτων και μεταξύ άλλων έχει εποπτεύσει τις έρευνες Κουστώ στην Ελλάδα. Ως Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και στο πλαίσιο των μεγάλων Ολυμπιακών έργων, έχει συντονίσει σειρά αρχαιολογικών ανασκαφών και εργασιών ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και οργάνωσης εκθέσεων Μουσείων σε όλη την επικράτεια. Στην περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και ιδιαίτερα στους νομούς Αχαΐας και Αιτ/νίας είχε την ευθύνη για την ανάδειξη και μετατροπή σε επισκέψιμους αρχ/κους χώρους οκτώ Μυκηναϊκών εγκαταστάσεων στην Αχαΐα και τριών αρχαίων πόλεων (Πλευρώνας - Οινιάδων και Πάλαιρου) στην Αιτ/να. Ένα από τα μεγάλα πρόσφατα έργα του είναι η ίδρυση, η οργάνωση της έκθεσης και η λειτουργία του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. Έχει πάρει μέρος σε συναφή με την ειδικότητα του συνέδρια στο εσωτερικό και εξωτερικό και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια της Ελλάδος και της Γερμανίας. Έχει γράψει άρθρα για αρχαιολογικά θέματα και για την συμβολή του στην αρχαιολογική έρευνα και επιστήμη, τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Carlo Azeglio Ciampi με τον αστέρα της αλληλεγγύης της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Μέλη: Δημήτριος Σακαρέλος. Προϊστάμενος της Μονάδας Δ της Ειδικής
Υπηρεσίας Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Πτυχιούχος Τμήματος Βιολογικών  Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ρώμης, MBA Πανεπιστήμιου  Μαδρίτης στο Επαγγελματικό Marketing .  Έχει διατελέσει Εθνικός Εκπρόσωπος στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Μέλος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Επίσης διετέλεσε στέλεχος της ΕΟΚ-Γενική Δ/νση Αλιείας και έχει διδάξει στο Ecole Eurroppeenne στις Βρυξέλλες.

Άγγελος Θάνος. Διδάκτορας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και
 Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και
απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει μεγάλη εμπειρία στη σχεδίαση και
 υλοποίηση έργων πληροφορικής μεγάλης κλίμακας στον ιδιωτικό αλλά και σε
μεγάλους οργανισμούς του δημόσιου τομέα.  Έχει έντονη ερευνητική δραστηριότητα  με ανακοινώσεις σε συνέδρια και δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στην ενότητα της τεχνολογίας λογισμικού.

Δημήτριος Μπράτσος.  Συνταξιούχος Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
 Απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής
 Πειραιώς.  Με  μεγάλη διοικητική και οργανωτική εμπειρία . Έχει διατελέσει
 Προϊστάμενος του Γραφείου Περιφερειακής Δ/νσης Δυτικής Ελλάδος της Εθνικής
 Τράπεζας και Διευθυντής σε σειρά από καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στην
 Αιτωλοακαρνανία και την Ήπειρο.

2/10/12

Το ΤΕΣΥΔ φεύγει αν δεν...

Ναι, το Τμήμα της Ναυπάκτου φεύγει τον Δεκέμβριο, αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημά του που λέγεται προσωρινή στέγαση. Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο, απλό και πραγματικό.

Το ενοίκιο του κτιρίου αυτή τη στιγμή επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Λόγω περικοπών στη χρηματοδότησή του, η Διοίκηση του Ιδρύματος επανειλημμένα έχει τονίσει ότι δεν μπορεί να καταβάλει πλέον το τίμημα των 190.000€ ανά έτος περίπου. Πλέον έχει μπει και χρονικό όριο για το πότε σταματά το ΤΕΙ να πληρώνει ενοίκιο: Δεκέμβριος 2012. Είτε κάποιος θα στεγάσει το ΤΕΣΥΔ είτε αυτό θα πάει στο Μεσολόγγι.

Ο Δήμος έχει αποφασίσει να πληρώνει μέρος του ενοικίου του Τμήματος, όμως αυτή η απόφαση δεν μπορεί να εκτελεστεί. Το ΤΕΙ Μεσολογγίου είναι εκτός των ορίων του Δήμου και επομένως δεν μπορεί ο Δήμος Ναυπακτίας να το χρηματοδοτήσει σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας που ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων των Δήμων. Επομένως η απόφαση είναι σαν να μην έχει ληφθεί ποτέ, αποτελεί απλά μια κούφια δήλωση καλής πρόθεσης.

Ποιες είναι οι πιθανές λύσεις; Λίγες, μετρημένες και ξεκάθαρες:

1) Αντί ο Δήμος να χρηματοδοτήσει το ΤΕΙ Μεσολογγίου, μπορεί να ενοικιάσει ο ίδιος κτίριο το οποίο στη συνέχεια θα παραχωρήσει στο ΤΕΣΥΔ για τη στέγασή του.

2) Μπορεί να αξιοποιηθεί το κτίριο της ΔΟΥ για τη στέγαση μέρους των δραστηριοτήτων του Τμήματος, με δεδομένο ότι η υπηρεσία -κακώς- καταργείται.

3) Μπορεί σε δημοτικό οικόπεδο να κατασκευαστεί ένα κτίριο χαμηλού κόστους και γρήγορης κατασκευής.

Οι παραπάνω λύσεις προφανώς δεν είναι οι τέλειες για το Τμήμα. Ωστόσο στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα κανένας δεν πρέπει να επιδιώκει το τέλειο αλλά το εφικτό. Άλλωστε και στο Μεσολόγγι να μετακινηθεί, προφανώς η στέγασή του θα έχει αρκετούς συμβιβασμούς.

Είναι η ώρα για λύσεις, αλλιώς το ΤΕΙ θα ακολουθήσει τη ΔΟΥ. Αυτή τη φορά όμως θα φταίει όχι το κεντρικό κράτος αλλά εμείς εδώ στη Ναύπακτο που οκτώ χρόνια τώρα δεν σταθήκαμε άξιοι να βρούμε 1500 τετραγωνικά να στεγάσουμε ένα από τα καλύτερα τμήματα ΤΕΙ της χώρας. Φταίμε αποκλειστικά εμείς οι Ναυπάκτιοι που σταματήσαμε τον χρόνο στο 2004: φέραμε το Τμήμα και μετά ούτε που ρωτήσαμε.


Είναι προφανές ότι είναι κομβική η στάση του Δήμου σε αυτό το θέμα. Αν δεν στεγάσει το Τμήμα, ο Δήμος θα είναι και ο μοναδικός υπεύθυνος για την εξέλιξη. Επί της ουσίας όλες η λύσεις περνούν από τα χέρια του.


ΥΓ: Οι σπουδαστές ας μην ανησυχούν. Το Τμήμα δεν πρόκειται ούτε να συγχωνευθεί ούτε να καταργηθεί καθώς πληροί όλα τα κριτήρια που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας. Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι η Ναύπακτος δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να το στεγάσει. Αυτό δεν επηρεάζει την αξία των πτυχίο σας, να είστε σίγουροι.