28/2/15

Εδώ Λιλιπούλη (Γιατί δεν με ενοχλεί να πληρώνω 1€ το μήνα για την ΕΡΤ)

Παιδική -αλλά όχι παιδιάστικη- ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ από το Τρίτο Πρόγραμμα που διοικούσε ο Μάνος Χατζιδάκις.



Ο Ευάγγελος Αβέρωφ είχε πει:
"Ακούμε τη "Λιλιπούπολη" και νομίζουμε ότι ακούμε Ράδιο Μόσχα". Τόσο μεγάλη ήταν η επίδραση αυτής της παιδικής εκπομπής. 
Ο Χατζιδάκις είχε πει: 
"Γέννημα μιας φιλελεύθερης και πειραματικής ραδιοφωνίας από τη μία, και από την άλλη μιας ομάδας νέων ανθρώπων με πολύ ταλέντο που συγκεντρώθηκαν στο Τρίτο και δούλεψαν ελεύθερα, με κέφι, με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό. Αυτό βέβαια δεν στάθηκε εμπόδιο στο να εξοργιστεί η αντιδραστική παραδημοσιογραφία του ελληνικού Τύπου που χαρακτήρισε τη "Λιλιπούπολη"... κομμουνιστική.
Ίσως γιατί πρώτη φορά κάποιοι μιλούσαν στα παιδιά υπεύθυνα με καθαρή ποιητική γλώσσα. Θίγοντας (με τον τρόπο αυτόν) θέματα που βασανίζουν και πονάνε τον τόπο και όχι ως εκπαιδευτικοί ή γονείς ανόητοι που συμπεριφέρονται στα παιδιά λες και αποτείνονται σε υπανάπτυκτους και ατελείς οργανισμούς με θέματα ανώδυνα και γλώσσα απονεκρωμένη και συμβατική".
Ο Νίκος Δήμου είναι αυτός που εντόπισε το πρόβλημα:
"Το βουνό Λιλιμπάγια θα μπορούσε να είναι ο Όλυμπος, ενώ το Πόρτο Λίλι θα μπορούσε να είναι ο Πειραιάς. ... Τα πρόσωπα έχουν, επίσης, εμφανείς συμβολισμούς: ο Δήμαρχος Χαρχούδας είναι ο πονηρός πολιτικάντης που εξαπατά τους πολίτες του με δήθεν υπηρεσίες που "εξυπηρετούν" τον πολίτη (ενώ στην πραγματικότητα τον απομυζούν), φτιάχνει και ξαναφτιάχνει τη "λεωφόρο Γαλάζιας Πεταλούδας" (εμφανής παραλληλισμός της κατασκευής της Λεωφόρου Συγγρού εκείνη την εποχή)".

Η σειρά τελικά άντεξε μέχρι το 1980. Σταμάτησε η παραγωγή με αφορμή το... κόστος, γιατί χρειαζόταν συνέχεια νέα τραγούδια και ζωντανές ηχογραφήσεις. Ο Μάνος Χατζιδάκις δεν μπόρεσε εν τέλει να προστατέψει πολιτικά και οικονομικά την εκπομπή.

Τότε κυκλοφόρησε και ο δίσκος στον οποίο τραγουδούν οι Σπύρος Σακκάς, Αντώνης Κοντογεωργίου, Σαβίνα Γιαννάτου, Λένα Πλάτωνος και Μαριέλλη Σφακιανάκη. Οι συνθέσεις ανήκουν στους Λένα Πλάτωνος, Δημήτρη Μαραγκόπουλο και Νίκο Κυπουργό, σε στίχους Μαριανίνας Κριεζή συνοδευόμενοι από τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ.

Κατάλαβες τώρα γιατί δε με νοιάζει το δίευρω στον λογαριασμό της ΔΕΗ;


Δεν υπάρχουν σχόλια: