5/6/08

Της Αναλήψεως στο πάνω Νιόκαστρο ή, η γιορτή των βλάχων

Στο Νιόκαστρο κάθε χρόνο της Αναλήψεως, σαράντα μέρες δηλαδή μετά το Πάσχα και πάντα ημέρα Πέμπτη, οι δραστήριοι χωριανοί διοργανώνουν την γιορτή των βλάχων. Το Νιόκαστρο είναι ένα απομονωμένο χωριό της Ναυπακτίας. Σήμερα ανήκει διοικητικά στον Δήμο Ναυπάκτου.

Ο χώρος της γιορτής


Η γιορτή γίνεται στην Χοχλαστή, την κεντρική βρύση του χωριού δηλαδή, που πήρε το όνομά της από το νερό που "χοχλάζει" όπως πηγάζει μέσα από τη γη. Ο χώρος έχει προκύψει από δωρεά ιδιώτη, ενώ αξιοποιούνται και γειτονικά χωράφια. Ίσκιος παχύς κυρίως από πλατάνια. Δροσιά και ήχος από τα νερά που τρέχουν στο ρέμα.

Η βρύση της Χοχλαστής


Κλαρίνα, χοροί, ψητά, βραστά, τυροκομικά, γαλατόπιτες
-όλα με φροντίδα, αγάπη και μεράκι- διατείθενται δωρεάν. Πάνω από χίλιοι επισκέπτες και χωριανοί συμμετέχουν στην γιορτή αυτή των κτηνοτρόφων. Φέτος τραγούδησε και η σημαντικότερη ίσως φωνή του δημοτικού τραγουδιού, η Σοφία Κολλητήρη.

Πολύς κόσμος στο Νιόκαστρο!


Πέρα από τα παραπάνω, παρασκευάζεται επί τόπου και "κουσμάρ". Πως το φτιάχνουν; Χρειάζεται τυρί που μόλις έχει πήξει, το οποίο αφήνουν ανάλατο για δύο μέρες περίπου. Μόλις αρχίσει να ξινίζει το βράζουν, οπότε γίνεται ξανά ρευστό. Ρίχνουν στο ρευστό τυρί καλαμποκάλευρο και ανακατεύουν δυνατά.

Επί το έργον: κουραστικό, αλλά πεντανόστιμο. Είναι και για τόσο κόσμο!

Πολύ νόστιμο αλλά και πολύ βαρύ, δύσπεπτο, χορταίνει σε μικρές ποσότητες. Δείτε πως γίνεται:




Δεν υπάρχουν σχόλια: