23/6/09

Ο Σ. Ψυχάρης αποκαλύπτει τον ρόλο των συγκροτημάτων

Όλοι έχουμε ακούσει για το "ολίσθημα" του ΒΗΜΑτος να δημοσιεύσει άρθρο στην έντυπη έκδοσή του όπου περιέγραφε με λεπτομέρειες την συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν στα εγκαίνια του μουσείου της Ακρόπολης.

Ρεπορτάζ από μια συνάντηση που δεν έγινε, μιας και ο Ερντογάν δεν ήρθε ποτέ! Δεν το σχολίασα μέχρι τώρα, γιατί προσωπικά είμαι βέβαιος ότι τα συγκροτήματα έτσι λειτουργούν. Αποδείξεις όμως δεν έχω. Μάλλον δεν είχα, γιατί ήρθε σήμερα ο ίδιος Διευθυντής του ΒΗΜΑτος να ομολογήσει αυτό που δεν μπορούσα να αποδείξω.

Σήμερα η εφημερίδα προσπάθησε να δικαιολογηθεί με άρθρο του Σ. Ψυχάρη (http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=57&artId=274773&dt=22/06/2009). Σε αυτό γράφει ότι η εφημερίδα έκανε γκάφα, γεγονός όμως που "οφείλεται στο ότι οι εφημερίδες της Κυριακής, λόγω του μεγάλου αριθμού φύλλων κυκλοφορίας, αρχίζουν να εκτυπώνονται από το πρωί του Σαββάτου. Έτσι, πολλές φορές αναφέρονται σε συναντήσεις και άλλες δραστηριότητες ως εάν επρόκειτο για γεγονότα".

Ως εδώ ο κάθε καλόπιστος μπορεί να δεχτεί ότι δεν υπήρχε πρόθεση και ότι είναι λογικό να κάνουν "εικασίες" και "μαντεψιές" οι δημοσιογράφοι για να προλάβουν να κλείσουν φύλλο.

Κάνει όμως το λάθος και συνεχίζει ο Σ. Ψυχάρης: "Δεν είναι παράδοξο να γράφεται προκαταβολικώς ένα κείμενο για τη συνάντηση ηγετών κρατών, καθώς οι ανεπίσημες αλλά έγκυρες πηγές (δηλ. άτομα του επιτελείου των ηγετών) αφήνουν να διαρρέουν προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους πληροφορίες για τη συνάντηση και τις εκατέρωθεν θέσεις. Συνήθως αρκετοί δημοσιογράφοι συντάσσουν βάσει αυτών των πληροφοριών τα κείμενά τους και τα παραδίδουν προς δημοσίευση προτού λήξει η συνάντηση".

Τι μας λέει εδώ ο Διευθυντής; Οι δημοσιογράφοι του ΒΗΜΑτος -και άλλων ΜΜΕ- δεν περιγράφουν τα γεγονότα όπως τις είδαν ή κατάλαβαν, αλλά όπως τους τις υπαγορεύει το επιτελείο των ηγετών - εν προκειμένω του Καραμανλή!

Έρχεται δηλαδή ο ίδιος ο Διευθυντής ενός πανίσχυρου συγκροτήματος να ομολογήσει ότι η εφημερίδα του... αναπαραγάγει ό,τι της πλασάρει το επιτελείο του Καραμανλή χωρίς να το έχει καν διασταυρώσει.

Μετά από το ψεύτικο γκάλοπ σχετικά με το debate των πολιτικών αρχηγών που δημοσίευσε στο site του το ΒΗΜΑ και που στη συνέχεια διαψεύστηκε από άλλη εταιρία δημοσκοπήσεων, ήρθε και η ομολογία για τον ρόλο του συγκροτήματος.

Σε μια κανονική χώρα (από αυτές που υπάρχουν θεσμοί και κανόνες δηλαδή) μια τέτοια δήλωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπές. Στην χώρα της κλειστής Βουλής, του Σανιδά και του Ρουσόπουλου, του νόμιμου και του ηθικού, της σεμνότητας και της ταπεινότητας, αποτελεί απλά ένα ακόμη μνημείο ατιμωρησίας και θράσους.

Εσείς θα συνεχίσετε να τους πιστεύετε;

5 σχόλια:

Nafpaktos Blog είπε...

"αλλά όπως τους τις υπαγορεύει το επιτελείο των ηγετών - εν προκειμένω του Καραμανλή!"

Και σίγουρα παλιότερα του Σημίτη θα μπορούσες να συμπληρώσεις αν θες να είσαι συνεπής με τα γραφόμενά σου.... ;)

Γι' αυτό όχι, ΔΕΝ τους πιστεύουμε πλέον.
Μαύρο στα δύο μεγάλα κόμματα

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Ενω οταν ο Τσιπρας απολαμαβανε το ψευτικο 18% ηταν καλυτερα; Ευτυχως ο κοσμος δεν εμπιστευεται ουτε τα μικρα κομματα.

Αυτο σημαινει οτι περιμενει λυσεις, οχι αφορισμους.

Και οτι δεν πιστευει την καραμελα περι "δυο μεγαλων κομματων", παρολη την προπαγανδα του Λαζοπουλου και του Πρετεντερη.

Τελος, εχει συμβει κατι αντιστοιχο παλιοτερα; Εχεις κατι συγκεκριμενο υποψη σου η απλα σπεκουλαρεις; Εκτος και αν διαφωνεις οτι ο Καραμανλης κυβερναει επικοινωνιακα.

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Σχεδόν το ξέχασα: ο ΛΑΟΣ είναι μικρό κόμμα... Είναι δείγμα υγείας για το Ελληνικό πολιτικό σύστημα;

Εργασία για το σπίτι:)

Nafpaktos Blog είπε...

Το κάνεις πολύ πολύπλοκο χωρίς λόγο.

Ήθελα απλά να δω αν πιστεύεις ότι αυτή η κατάσταση είναι τωρινή ή είναι κάτι που συνέβαινε και παλιότερα....

Από ότι κατάλαβα βλέπεις το δεύτερο, ότι είναι νέα κόλπα αυτά....

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Μπορεί να έχεις δίκιο...

Μου θυμίζεις πότε διασύρθηκε έτσι κάποιο έντυπο τότε;
* Με αποδεδειγμένα ψεύτικες δημοσκοπήσεις;
* Με αποδεδειγμένα καθ' υπαγόρευση ρεπορτάζ;

Αντίθετα, θυμάμαι όλη μέρα τον Κουϊκ στις λαϊκές να ορύεται για την ακρίβεια. Προφανώς σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και δεν βλέπω τέτοια.
Αντίθετα, θυμάμαι να γίνεται πανικός για μια γάτα σε ένα νοσοκομείο. Προφανώς σήμερα το ΕΣΥ πάει ρολόι και δεν βλέπω πια τέτοια.

Σήμερα βλέπω την κυβέρνηση στο απυρόβλητο και το ΠΑΣΟΚ στην σέντρα με κάθε απίθανη αφορμή. Ίσως φταίει που το Νοέμβριο του 2007 διαψεύστηκαν τα γκάλοπ τους για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, ποιος ξέρει.

Δεν γίνεται -κατά την αγαπημένη τακτική του Ρουσόπουλου που ασπάστηκε όλο το σύστημα των συγκροτημάτων- να συμψηφίζουμε τα πάντα.

Όσο επιμένουν σε αυτή τη στάση του συμψηφισμού τα μικρά κόμματα της αριστεράς, απλά θα χάνουν το δίκιο τους.