3/5/10

Ανάπτυξη και δικαιοσύνη, ή χάος

Λίγοι ασχολούνταιμε το αν τα μέτρα ήταν αναγκαία ή αν υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτό που απασχολεί τους πολίτες είναι αν υπάρχει μέλλον και, ποιος φταίει για το πως φτάσαμε εδώ.

Καλή επομένως η ατάκα του ΓΑΠ "να κάνουμε την κρίση ευκαιρία", αλλά δεν αρκεί από μόνη της. Απαιτούνται συνεπώς δύο άξονες πολιτικής που θα αλλάξουν την ψυχολογία των πολιτών.

Πρώτος άξονας: Ανάπτυξη. Ανοίξτε ό,τι αναπτυξιακό μέτρο υπάρχει, άμεσα. Χθες, όχι αύριο.

  • Ανοίξτε τώρα τις επενδύσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Βάλτε παντού φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Έτσι θα βγει στην πραγματική οικονομία το χρήμα που περιμένουν να επενδύσουν οι επιχειρηματίες του συγκεκριμένου χώρου. Αν δεν μπορεί το νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ας το αναλάβει προσωπικά ο Παπανδρέου με το γραφείο του. Αλλά κάντε το τώρα!

  • Ανοίξτε τώρα το ταμείο Μολυβιάτη στη Δυτική Ελλάδα. Δώστε τα χρήματα που έχουν μαζευτεί για να γίνουν επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι από την Αιτωλοακαρνανία μέχρι την Ηλεία. Χτίστε μερικά συνεδριακά κέντρα. Ενώστε τουριστικά τους Δελφούς και την Δωδώνη με την Ολυμπία Δημιουργήστε τουριστικές υποδομές και δώστε να τις λειτουργήσουν ιδιώτες που θα βάλουν και δικά τους κεφάλαια. Φτιάξτε πρότυπους οικισμούς για όσους χάσανε τα σπίτια τους. 200 εκατομμύρια ευρώ μαζεύτηκαν, μαζί με αυτά που θα βάλουν και οι επενδυτές μαζεύονται πολλά λεφτά που θα πάνε σε ημερομίσθια. Καιρός δεν είναι να βγουν στην πραγματική αγορά αντί να λιάζονται 3 χρόνια τώρα; Σε συνδυασμό με την επένυση του Αστακού θα αλλάξει εντελώς η Δυτική Ελλάδα. Αν δεν μπορεί το αρμόδιο Υπουργείο, φτιάξτε ένα καινούργιο σχήμα με βάση το γραφείο του Παπανδρέου!

  • Τα Ολυμπιακά ακίνητα, κάντε τα κάτι. Αν δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε ας τα πουλήσουμε, διασφαλίζοντας ότι θα λειτουργήσουν με τρόπο που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Τον Αθεμπίγιο απλά βόλτα τον πήγαμε μέχρι το Φάληρο δηλαδή;

  • Μειώστε τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Δεν μπορεί το ρεύμα να κοστίζει σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά όσο μια δόση των δανείων τους. Μειώστε τους λογαριασμούς και την ίδια ώρα περικόψτε δαπάνες από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Εσείς τα λέγατε πριν τις εκλογές, κάντε το.

  • Μειώστε το κόστος της Βουλής. Είναι απίθανο να γίνονται όλες αυτές οι περικοπές και, να μην καταργούνται δαπάνες όπως οι αποζημιώσεις για τις επιτροπές Αν δεν τους φτάνουν ας παραιτηθούν να πάνε άλλοι. Δεν καταλαβαίνετε ότι προκαλείτε κ. Βουλευτές, ότι θα σας πάρουν με τις πέτρες; Να μειωθεί και το πλήθος των Βουλευτών, ας μην είναι 300 πια.

  • Υποχρεώστε τις τράπεζες να παρατείνουν τη διάρκεια των δανείων εφόσον τους το ζητούν οι πελάτες τους, με τους ίδιους όρους και όχι με νέα υψηλότερα ή κυμαινόμενα επιτόκια. Αλλιώς να μην μπαίνουν στο πακέτο των 10 δισ!

Δεύτερος άξονας: δικαιοσύνη. Όσο ο πολίτης πιστεύει ότι υπάρχει αδικία τίποτα δεν θα αποδώσει.

  • Κάντε εξεταστικές για τα θέματα της οικονομίας, από το 1996 και μετά. Έτσι και αλλιώς ο κόσμος αναφέρει διαρκώς τα ονόματα, ας τους καλέσει και η πολιτεία σε απολογία κατ΄ αρχήν. Όσοι σπατάλησαν, όσοι χρησιμοποίησαν ψεύτικα στοιχεία να απολογηθούν και, να τιμωρηθούν. Δεν γίνεται να βλέπουμε φαντάσματα στα πάνελ των μεγαλοδημοσιογράφων που να μας υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνουμε αντί να είναι υπόλογοι.

  • Όσοι όμως κλέψανε, να πληρώσουν. Ας τελειώσει μια και καλή το παραμύθι με τις πολιτικές ευθύνες που δεν οδηγούν πουθενά. Δήμευση περιουσίας για τους λαδιάριδες, απλά πράγματα. Αρχίστε από Siemens, δομημένα, χρηματιστήριο, ΟΣΕ, άγονες γραμμές, off shore και ό,τι άλλο μπορεί να ξεχνάω ανεξάρτητα από περίοδο διακυβέρνησης. Ανεξάρτητα από τις προβλέψεις του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, ας σταματήσει το κρυφτούλι που αφήνει πλούσιους όσους ψηφίσαμε και πλουτίσανε. Εδώ δεν μιλάμε για πολιτικές διώξεις, μιλάμε για τα αίτια της καταστροφής της μεσαίας τάξης. Φυλακή λίγο νοιάζει αν θα πάνε, ας φεύγουν στο Καζακστάν, να συναντήσουν πολιτικούς αστέρες μας που έχουν ήδη εκπατριστεί αυτόβουλα για να μην τους πάρουν πίσω τα κλεμμένα. Και μην μου πει κανείς ότι δεν μπορεί να γίνει αλλαγή του νόμου πέρι ευθύνης Υπουργών για να εξεταστούν παλιότερες αμαρτίες, γιατί θα απαντήσω ότι το Σύνταγμα κάτι λέει προς το τέλος του για τις περιπτώσεις που η τήρησή του γίνεται αντίθετα στη βούληση των πολιτών.

  • Να δημιουργηθεί μια αρχή που θα ασχολείται με διαδικασίες εξπρές με καταγγελίες πολιτών που αφορούν διευθαρμένους δημόσιους λειτουργούς. Όσοι είναι επίορκοι και χρηματίζονται ή εκβιάζουν για να τα πάρουν να αποπέμπονται άμεσα. Αν αποδειχθεί ενοχή να προβλέπεται δήμευση της περιουσίας για το μέρος εκείνο που δεν προκύπτει από το πόθεν έσχες, να απολύονται και, να πηγαίνουν φυλακή. Χρειάζεται πάνω από 20 μέρες για να δημιουργηθεί το πλαίσιο για όλα αυτά; Μάλλον όχι. Άλλωστε ΟΛΟΙ ξέρουν που πονάμε: πολεοδομίες, νοσοκομεία, ΔΟΥ είναι εκεί που βάζεις το χέρι στη τσέπη. Δεν πρόκειται κανένας να δεχτεί ότι τα μέτρα είναι αναγκαία όταν πηγαίνει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και πρέπει να δώσει δύο μισθούς σε φακελάκι και ταυτόχρονα βλέπει Μασεράτι και Πόρσε στα πάρκινγκ των γιατρών.

***

Απλά αναπτυξιακά μέτρα που θα αποδώσουν άμεσα. Αν δεν μπορούν οι Υπουργοί ας το κάνει το γραφείο του Παπανδρέου. Μόνο το αποτέλεσμα θα μετρήσει στη φάση που είμαστε.

Εμπεδώστε αίσθημα δικαιοσύνης τιμωρόντας όσους μας φτάσανε εδώ. Αλλιώς το δίκαιο φορολογικό σύστημα με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, η κατάργηση των stage, η ψήφος στους μετανάστες, η μείωση του κόστους των ΟΤΑ με τον Καλλικράτη και άλλα πολλά θα χαθούν κάτω από το πέπλο της μεγάλης αδικίας που νιώθουν οι πολίτες εξαιτίας της ασυλίας που απολαμβάνουν τα "μεγάλα ψάρια".


Αν το πολιτικό σύστημα αντιδράσει στα παραπάνω, αν κουνηθούν όσοι δεν γίνανε υπουργοί, ας το αγνοήσει ο Παπανδρέου. Θα βρεθούν άλλοι να τον στηρίξουν αν εμπεδώσει αίσθημα δικαιοσύνης.

Μόνο με τέτοιες κινήσεις μπορεί να καταπιεί ο μισθωτός και ο συνταξιούχος τις περικοπές των κεκτημένων του. Μόνο έτσι μπορεί να δεχτεί όσα λέει και εννοεί ο Παπανδρέου. Αλλιώς ο θυμός θα πέσει επί δικαίων και αδίκων, αφήνοντας συντρίμμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: