25/5/10

Κομμένες οι πολυτέλειες...

Φωτιά το αλκοόλ! 18€ ένα απλό ουίσκι; Ούτε στο σπίτι δεν πίνεται, άσε που δεν μπορείς να πας ένα δώρο σε μια γιορτή!
Φωτιά η βενζίνη! 1.55€ το λίτρο; Κομμένες οι βόλτες, θα μετράμε και το τελευταίο χιλιόμετρο!
Φωτιά τα τσιγάρα! Στα 3.80€ το πακέτο, δλδ 19 λεπτά το ένα; Ένα τσιγάρο 70 δραχμές; Άντε να δώσεις τσιγάρο σε άνθρωπο!

Πολυτέλειες τα τζόνυ, μάρλμπορο και οι μονοήμερες κυριακάτικες εκδρομούλες; Δυστυχώς ναι...


Στα υπόλοιπα είδη ο ΦΠΑ λίγο ή πολύ απορροφήθηκε από τους προμηθευτές. Σε αυτά τα είδη όμως ο ειδικός φόρος μπήκε ατόφιος.

Οι αυξήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τους δημόσιους υπαλλήλους που είδαν μειώσεις στο εισόδημά τους. Αφορούν όλους όσους εδώ και χρόνια βλέπουν το εισόδημά τους να μην φτάνει...

Αυτή η αύξηση των ειδικών φόρων είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική επίπτωση των μέτρων που λήφθηκαν: μερικά πράγματα που από το 1980 και μετά θεωρούνταν καθημερινότητα για την ελληνική κοινωνία, γίνανε πάλι πολυτέλειες. "Ευγενή" ποτά, εισαγόμενα τσιγάρα και χρήση του αυτοκινήτου ως μέσο αναψυχής είναι οι μικρές καθημερινές πολυτέλειες που κόβονται.

Όπως την δεκαετία του 1980, που οι γέροι κάπνιζαν λαθραία με ροζ χαρτάκια από την αγροτική τράπεζα, πίνανε αποκλειστικά κρασί και τσίπουρο, αυτοκίνητο μπαίνανε για να πάνε στον γιατρό ή τον συμβολαιογράφο, ενώ η τελευταία φορά που ταξίδεψαν ήταν όταν πήγανε φαντάροι. Τότε που τα παιδιά αυτών αγόρασαν αυτοκίνητο, ανακάλυψαν τα ραφινάτα βιρτζίνια και διαπίστωσαν ότι το σκότς είναι πιο απολαυστικό από τα ποτά ευρείας κατανάλωσης.

Υπάρχει από την άλλη η άποψη ότι τα γκάλοπ δίνουν αυξημένα ποσοστά αποδοχής των αυξήσεων που αφορούν τα τσιγάρα και τα ποτά. Λίγη σημασία έχει η αποδοχή αυτή κατά τη γνώμη μου.

Το επίπεδο μιας κοινωνίας καταδεικνύεται και από τις εφήμερες απολαύσεις και πολυτέλειες που υιοθετεί σε ευρεία κλίμακα. Κάθε ανεπτυγμένος πολιτισμός είχε και τέτοια χαρακτηριστικά που συχνά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς του. Αρκεί να θυμηθούμε τη σχέση των αρχαίων Ελλήνων με το κρασί και τις εξερευνητικές περιηγήσεις, την σχεδόν τελετουργική σχέση των Ινδιάνων με τον καπνό κα. Πράγματα φαινομενικά περιττά που ωστόσο συμπληρώνουν την ταυτότητα της κάθε κοινωνίας είναι και αυτά που γίνανε απρόσιτα με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: