18/10/10

Οι εστιάτορες ξεκινούν καπνιστική αντίσταση?


Μια οργανωμένη κοινωνία χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι όλοι ακολουθούν ένα σύνολο κανόνων, ακόμα και αν αυτό δεν είναι αποδεκτό από όλους. Αντίθετα, σε κοινωνίες πρωτόγονες ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει, αρκεί να έχει η δύναμη να το επιβάλλει στους άλλους.

Παράδειγμα για να γίνει σύγκριση μεταξύ των δύο, η ιδιοκτησία της γης. Σε μια οργανωμένη κοινωνία ο ιδιοκτήτης έχει τίτλους που δείχνουν ότι η γη είναι δική του και οι τίτλοι αυτοί είναι αναγνωρισμένοι και πιστοποιημένοι από το κράτος. Η ιδιοκτησία αυτή είναι αδιαμφισβήτητη και δεν μπορεί κάποιος άλλος να την κάνει δικιά του ή να την χρησιμοποιήσει χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. Σε μια πρωτόγονη κοινωνία αντίθετα, αν ο γείτονας θέλει το χωράφι σου έρχεται και το παίρνει όποτε του καπνίσει, αρκεί να είναι πιο δυνατός από εσένα. Οι διάδοχοί σου δεν έχουν κανένα δικαίωμα στη γη που χρησιμοποιείς και γενικά δεν υπάρχει η έννοια της κτήσης.

Ο σεβασμός των κανόνων από όλους λοιπόν είναι βασικότατο κριτήριο για την κατάταξη μιας κοινωνίας στις στοιχειωδώς οργανωμένες.
Ας δούμε ως case study το νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Η Ελλάδα αποφάσισε να θεσπίσει σχετικό νόμο, ακολουθώντας με αρκετή καθυστέρηση προηγμένες κοινωνικά χώρες όπως η Λιθουανία, η Τουρκία, το Χονγκ Κόνγκ, η Ισπανία και άλλες. Ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος και γίνεται η αναγκαία κατασταλτική προσπάθεια από το κράτος ώστε ο σχετικός κανόνας να τηρείται.

Και τσουπ, νάτος ο πρωτόγονος μπρατσαράς καουμπόυ που διαμηνύει ότι δεν γουστάρει τον κανόνα και δηλώνει επίσημα ότι θα τον καταλύσει επειδή δεν τον γουστάρει.

Να βάλουν και πάλι τα τασάκια στα μαγαζιά αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες των κέντρων εστίασης, αντιστεκόμενοι στον νόμο του υπουργείου Υγείας για την απαγόρευση του καπνίσματος.
Την απόφαση αυτή πήρε ομόφωνα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), την οποία στηρίζει και το συντονιστικό των επαγγελματιών χώρων εστίασης, το οποίο συγκροτούν 600 καταστήματα από όλη τη χώρα.
Έτσι λοιπόν από αύριο θα τρώμε σε εστιατόρια και θα πίνουμε καφέ μέσα στα ντουμάνια σε αντίθεση με την Τουρκία, επειδή έτσι γουστάρουν οι μαγαζάτορες. Ένα παράδειγμα που αποδεικνύει ότι είμαστε χώρα που κατοικείται από κατσαπλιάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: