6/10/10

Συνεργασία

Καταιγιστικές οι εξελίξεις εν όψει δημοτικών εκλογών., αφού έχουμε πιθανότατα την πλέον ανατρεπτική προεκλογική περίοδο που έχει υπάρξει ποτέ στη Ναύπακτο.

Τι κάνει όμως την κατάσταση τόσο ρευστή και εμφανίζονται ανατροπές; Πρόκειται για μια σειρά παραγόντων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Κατ' αρχήν, έχουμε ένα νέο μεγάλο Δήμο στον οποίο δεν υπάρχουν διαμορφωμένες ισορροπίες από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Επιπλέον έχουμε την υπερβολικά καθυστερημένη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, η οποία ήρθε αφού πλέον είχε απαξιωθεί στη συνείδηση των δημοτών. Ρόλο έπαιξε και η αδυναμία του κόμματος να στηρίξει αποτελεσματικά την επιλογή του στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα, μιας και η απουσία του ήταν ολοφάνερη. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και την "παραδοσιακή" τάση του τοπικού ΠΑΣΟΚ να... φυγοκεντρίζεται και να στηρίζει φανερά και κρυφά άλλους συνδυασμούς σε κάθε δημοτική αναμέτρηση. Έτσι ρόλο έπαιξε και η ανεξήγητη για πολλούς συμπόρευση των αυτοδιοικητικών παραγόντων των Δήμων Αποδοτίας και Πλατάνου με τον χρισμένο από τη ΝΔ Παπαθανάση, παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια είχαν πορευτεί με την κομματική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτή την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ προστέθηκε και η γενική δυσαρέσκεια και απαξίωση που αντιμετωπίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα λόγω της οικονομικής αλλά και θεσμικής κρίσης. Η δυσαρέσκεια αυτή, σε αντίθεση με τις βουλευτικές, βρίσκει τρόπο έκφρασης στις δημοτικές εκλογές αφού εκεί ο πολίτης μπορεί να διαλέξει εκτός διπόλου. Μέσα σε αυτό το κλίμα αποσύνθεσης ερμηνεύεται εύκολα η επιστροφή της στήριξης του ΠΑΣΟΚ. Οι παραπάνω παράγοντες είναι γενικοί, μιας και αντίστοιχη εξέλιξη υπήρξε και σε άλλους Δήμους της χώρας, όπως το Μεσολόγγι αλλά και σε Δήμο της Κρήτης.

Το στοιχείο που διαφοροποιεί τη σημερινή κατάσταση είναι η υπέρβαση που πέτυχαν οι συνδυασμοί Μπουλέ και Νταουσάνη μετά από το αδιέξοδο που διαμορφώθηκε για τον δεύτερο. Έχουμε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου επιτυγχάνεται συνεργασία πριν από τον πρώτο γύρο παραμερίζοντας κόντρες, ανταγωνισμούς και αντιπαλότητες. Πλέον διαμορφώνεται ένας ενιαίος δημοτικός συνδυασμός, ενώ συνήθως έχουμε συνεργασία της τελευταίας στιγμής ανάμεσα στους δύο γύρους. Αποτρέπεται η εμφάνιση αγεφύρωτων ψυχολογικών και συναισθηματικών χασμάτων που δημιουργούνται κατά την προεκλογική περίοδο, ενώ παλιότερα είχαμε κόντρες μεταξύ παρεμφερών συνδυασμών που κρατήσανε πολλά χρόνια και υπονόμευσαν την πορεία του Δήμου αφού επέβαλαν εκδικητική λογική στον δεύτερο γύρο.

Κάτω λοιπόν από την πίεση των αντικειμενικών συνθηκών, η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας και η Νέα Πορεία αποφάσισαν να παίξουν με νέους όρους και να διαμορφώσουν μια διαφορετική από τα συνηθισμένα κατάσταση. Με δεδομένο το που μας οδήγησαν οι προηγούμενες τακτικές και επιλογές, μόνο ελπίδα δημιουργεί η απόφασή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: