29/5/10

Υποκρισία Σαμαρά!

"Οποιος έχει βλάψει την παράταξη" λέει απειλητικά ο Σαμαράς.

Ηθικολόγος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ή απλά ειλικρινής;

Δυστυχώς το πρώτο. Δυστυχώς παριστάνει, δεν είναι....


Γιατί πως μπορείς να μιλάς για το καλό της παράταξης όταν ο ίδιος το έριξες από την κυβέρνηση; Πως λες ότι αγαπάς την παράταξη στην οποία είσαι σήμερα αρχηγός όταν πριν λίγα χρόνια προσπάθησες να την διασπάσεις δημιουργόντας νέο κόμμα;
Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να δω τον κ. Σαμαρά να φέρεται στην χώρα μου όπως φέρθηκε στο κόμμα του...

28/5/10

Έμπλεξε ο Άδωνις!

Βλέποντος Αποκαλυπτικό Δελτίο στο Extra3: αποκλείεται να βαρεθείς.

Αλλά ΑΥΤΟ ήταν πέρα από κάθε προσδοκία!

Όποιος θυμάται τον Άδωνι στις πρώτες του εμφανίσεις το 2007 θα θυμάται ότι δεν άφηνε άνθρωπο να μιλήσει.

Ήρθε η ώρα να το ζήσει από την απέναντι πλευρά.

Τελικά δεν άντεξε:)

27/5/10

Σταυροθύρας...

Συμπεριφορά παλαιοκομματικού βουλευτή επέδειξε ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ξεχνόντας ότι πλέον δεν είναι απλός βουλευτής αλλά κορυφαίος πολιτειακός παράγοντας.


Έκανε αυτό που κάνουν οι "παραδοσιακοί" εθνοπατέρες. Πήγε στο χωριό του. Έκατσε στο καφενείο σαν απλός άνθρωπος, έχοντας βέβαια βάλει τους φίλους του να κανονίσουν από πριν να είναι εκεί όλο το ΠΑΣΟΚ της περιοχής. Άκουσε τις ήσσονος σημασίας γκρίνιες των παραγονταραίων που τον στηρίζουν σε κάθε εκλογική μάχη. Τους θύμισε ότι είναι ένας από αυτούς και ότι τους καταλαβαίνει. Δεν τους είπε όχι, δεν τους εξήγησε γιατί είναι σημαντικός ο Καλλικράτης. Τους χάιδεψε τα αυτιά και φέρθηκε σαν καλός πατερούλης. Πήγε στην πρωτεύουσα -στα "κεντρικά"- και μετέφερε τα "δίκαια" αιτήματα των συγχωριανών του. Μπορεί να μην πήγε στο χωριό του αλλά να ήρθε αυτό στην Αθήνα και να τον συνάντησε στα "κεντρικά". Δεν ήμουν παρόν στα γεγονότα, αλλά αυτές οι δουλειές έτσι γίνονται συνήθως από τα λίγα που ξέρω.


Η θέση του Προέδρου είναι εκεί, όχι να μεταφέρει ρουσφετολογικά αιτήματα από το βήμα...


Πρώτος στην ιεραρχία των αξιών φαίνεται ότι κατατάσσεται ο παράγοντας στο χωριό. Το κράτος, το κόμμα, η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική του ομάδα έρχονται μετά. Ακόμα και ο πολιτειακός ρόλος του Προέδρου της Βουλής έρχεται μετά από τον εκλογικό μηχανισμό του χωριού. Θυμίζω ότι ο πρόεδρος της Βουλής είναι ο τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας της χώρας, μετά από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο, τον οποίο και αναπληρώνει σε κάποιες περιπτώσεις.


Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο για τον ίδιο ήταν η απλή λεξούλα που εισέπραξε ως απάντηση από τον Ραγκούση όταν του μετέφερε το αίτημα: όχι. Αυτή η συμπεριφορά είναι σαφώς μη παλαιοκομματική. Οι παλαιοκομματικοί υλοποιούν τα ρουσφέτια που τους ζητάνε ακόμα και οι πολιτικοί αντίπαλοι. "Που ξέρεις, μπορεί να τον χρειαστείς". Ο Ραγκούσης πάνω από το "χατίρι" στον σημαίνοντα πολιτειακό και κομματικό παράγοντα έβαλε αυτό που θεωρεί καλό για τη χώρα. Δεν σκέφτηκε ότι αύριο μπορεί να χρειαστεί τον φίλο Φίλιππο σε κάποια εσωκομματική αναμέτρηση. Δεν δέχτηκε να κάνει εκπτώσεις σε αυτό που θεωρεί σωστό ώστε να αποκτήσει ένα ακόμη "φίλο". Μαγκιά του.


Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Υπουργός σωστά δεν υπέκυψε σε υψηλές πιέσεις και στάθηκε στο ύψος του ρόλου του. Ο Ραγκούσης δικαίωσε τον Παπανδρέου που τον γνώρισε Δήμαρχο και του εμπιστεύτηκε πρωτοκλασάτο υπουργείο. Ο πρόεδρος της Βουλής αντίθετα δεν τίμησε τον ρόλο του. Υποβίβασε τον εαυτό του από κορυφαίο πολιτειακό παράγοντα σε παλαιοκομματικό βουλευτή της περιφέρειας, που περιορίζεται στο να ψηφίζει ό,τι του λέει το κόμμα του και, να μεταφέρει στα "κεντρικά" τα μπιλιετάκια με τα αιτήματα που μαζεύει από τους χωριανούς του τα Σαββατοκύριακα που πάει στον τόπο εκλογής του.


Αυτός είναι και ο συμβολισμός που εκπέμπει και η πρωτόγνωρη κίνηση του Πετσάλνικου να κατέβει από τη θέση του Προέδρου και να μιλήσει από το βήμα της Βουλής. Μόνος του μετατράπηκε από πρόεδρος της Βουλής σε απλός βουλευτής που γκρινιάζει αλλά ψηφίζει ό,τι του πει το κόμμα του. Ο Πετσάλνικος θυσίασε την αίγλη του ρόλου του για τους σταυρούς του χωριού του. Κρίμα.

Όλοι αυτοί θα κυκλοφορούν ελεύθεροι και πλούσιοι;

Καλώς συστήνονται οι εξεταστικές επιτροπές. Στην περίπτωση του Βατοπεδίου η Μαντέλη κελάιδησε και μάθαμε ποιοι κινούσαν τα νήματα και πόσο κοντά ήταν στον Καραμανλή: Ρουσόπουλος, Αγγέλου, Μπασιάκος και Κοντός. Αποδίδουν και πρέπει να συστήνονται, αφού τελικά η αλήθεια βρίσκει τον δρόμο της.

Στην περίπτωση της Ζίμενς μάθαμε ότι ο ανεκδιήγητος Μαντέλης, κατά τη διάρκεια υπουργικής του θητείας, λαδωνόταν κανονικότατα. Το είπε μόνος του, με φοβερό θράσος και με πολύ άνεση.

Το κακό της ιστορίας είναι ότι και που βγαίνει η αλήθεια στη φόρα, δεν τιμωρείται κανείς. Ο Μαντέλης πήγε κύριος στην εξεταστική, παραδέχτηκε ότι τα έπαιρνε και, σηκώθηκε και έφυγε. Οι Βατοπεδινοί κύριοι και αυτοί, πάνε να βγάλουν ε την μάρτυρα τρελή και ψεύτρα.

Τα ίδια και ο Παυλίδης: έκανε τις άγονες γραμμές γόνιμες για τον κολλητό του εφοπλιστή και γεια σας.

Όλοι οι παραπάνω, για τους οποίους υπάρχει βεβαιότητα ότι λαδώνονταν με μαύρο χρήμα, την γλιτώνουν γιατί το έγκλημα έχει παραγραφεί. Είναι αντιμέτωποι με την κοινωνική χλεύη βέβαια, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Μα είμαστε σοβαροί; Μα τι μπορεί να έχει παραγραφεί; Παραγράφονται οι φορολογικές παραβάσεις; Παραγράφεται η απόκρυψη εισοδήματος; Παραγράφεται το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος; Η εξεταστική πρέπει να ζητήσει την εμπλοκή του ΣΔΟΕ στην υπόθεση. Οι φορολογικές παραβάσεις δεν παραγράφονται.

25/5/10

Κομμένες οι πολυτέλειες...

Φωτιά το αλκοόλ! 18€ ένα απλό ουίσκι; Ούτε στο σπίτι δεν πίνεται, άσε που δεν μπορείς να πας ένα δώρο σε μια γιορτή!
Φωτιά η βενζίνη! 1.55€ το λίτρο; Κομμένες οι βόλτες, θα μετράμε και το τελευταίο χιλιόμετρο!
Φωτιά τα τσιγάρα! Στα 3.80€ το πακέτο, δλδ 19 λεπτά το ένα; Ένα τσιγάρο 70 δραχμές; Άντε να δώσεις τσιγάρο σε άνθρωπο!

Πολυτέλειες τα τζόνυ, μάρλμπορο και οι μονοήμερες κυριακάτικες εκδρομούλες; Δυστυχώς ναι...


Στα υπόλοιπα είδη ο ΦΠΑ λίγο ή πολύ απορροφήθηκε από τους προμηθευτές. Σε αυτά τα είδη όμως ο ειδικός φόρος μπήκε ατόφιος.

Οι αυξήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τους δημόσιους υπαλλήλους που είδαν μειώσεις στο εισόδημά τους. Αφορούν όλους όσους εδώ και χρόνια βλέπουν το εισόδημά τους να μην φτάνει...

Αυτή η αύξηση των ειδικών φόρων είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική επίπτωση των μέτρων που λήφθηκαν: μερικά πράγματα που από το 1980 και μετά θεωρούνταν καθημερινότητα για την ελληνική κοινωνία, γίνανε πάλι πολυτέλειες. "Ευγενή" ποτά, εισαγόμενα τσιγάρα και χρήση του αυτοκινήτου ως μέσο αναψυχής είναι οι μικρές καθημερινές πολυτέλειες που κόβονται.

Όπως την δεκαετία του 1980, που οι γέροι κάπνιζαν λαθραία με ροζ χαρτάκια από την αγροτική τράπεζα, πίνανε αποκλειστικά κρασί και τσίπουρο, αυτοκίνητο μπαίνανε για να πάνε στον γιατρό ή τον συμβολαιογράφο, ενώ η τελευταία φορά που ταξίδεψαν ήταν όταν πήγανε φαντάροι. Τότε που τα παιδιά αυτών αγόρασαν αυτοκίνητο, ανακάλυψαν τα ραφινάτα βιρτζίνια και διαπίστωσαν ότι το σκότς είναι πιο απολαυστικό από τα ποτά ευρείας κατανάλωσης.

Υπάρχει από την άλλη η άποψη ότι τα γκάλοπ δίνουν αυξημένα ποσοστά αποδοχής των αυξήσεων που αφορούν τα τσιγάρα και τα ποτά. Λίγη σημασία έχει η αποδοχή αυτή κατά τη γνώμη μου.

Το επίπεδο μιας κοινωνίας καταδεικνύεται και από τις εφήμερες απολαύσεις και πολυτέλειες που υιοθετεί σε ευρεία κλίμακα. Κάθε ανεπτυγμένος πολιτισμός είχε και τέτοια χαρακτηριστικά που συχνά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς του. Αρκεί να θυμηθούμε τη σχέση των αρχαίων Ελλήνων με το κρασί και τις εξερευνητικές περιηγήσεις, την σχεδόν τελετουργική σχέση των Ινδιάνων με τον καπνό κα. Πράγματα φαινομενικά περιττά που ωστόσο συμπληρώνουν την ταυτότητα της κάθε κοινωνίας είναι και αυτά που γίνανε απρόσιτα με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης...

24/5/10

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: «Κοινωνία που δεν τιμωρεί αυτοκτονεί»

Ο διάσημος τραγουδοποιός μιλάει για την κρίση, τις κοινωνικές αντιδράσεις, τους πολιτικούς και τα κόμματα

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ περιόδους της ελληνικής ιστορίας, σε εποχές αμφιβολιών,αναζητήσεων και αγωνίας, όχι για το αύριο αλλά για το σήμερα, ξεπήδησαν δημιουργοί που αποτύπωσαν τη στιγμή και βοήθησαν τους Ελληνες να καταλάβουν τι τους συμβαίνει. Τους έδωσαν πυξίδα και όραμα. Στα χρόνια της δικτατορίας, της Μεταπολίτευσης αλλά και μετά ο Διονύσης Σαββόπουλος ήταν ένας από αυτούς.Τα τραγούδια του έγιναν το «σάουντρακ της ζωής» χιλιάδων Ελλήνων. Σε μια περίοδο που πολλά πράγματα «αλλάζουν με ορμή» η άποψή του έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

- Και τώρα τι κάνουμε,κύριε Σαββόπουλε; Τώρα που το μεταπολιτευτικό όνειρο θρυμματίστηκε σε χιλιάδες κομμάτια…

«Ακούσατε το καινούργιο; Στα στριπτιζάδικα της Βουλγαρίας γράφει “προσεχώς Ελληνίδες”. Μου τηλεφώνησαν κι ένα άλλο από τη Θεσσαλονίκη: η ψησταριά γράφει “φά τε την μπριζόλα σας τώρα, τον χειμώνα θα τη νοικιάζουμε”». - Δηλαδή, βουλιάζουμε; «Εξαρτάται. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μετά από ολονύκτια κραιπάλη. Την επομένη πίνουμε έναν πικρό καφέ σκέτο, μετά ρίχνουμε έναν ποδαρόδρομο να κάψουμε τοξίνες και το βράδυ νωρίς στο σπίτι».


- Τι γίνεται όμως με αυτούς που δεν έχουν ούτε «τοξίνες» να κάψουν, π.χ. τους συνταξιούχους;

«Μα το είπε σωστά ο Σημίτης: να δοθούν πίσω οι συντάξεις. Ας αναβάλουν τον “Καλλικράτη”. Σωστός ο “Καλλικράτης” αλλά διαβάζω ότι θα κοστίσει 5 δισ. ενώ κόβουν τις συντάξεις. Ας τον πάνε δύο χρόνια μετά».

- Το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε «κλέφτες-κλέφτες» έξω από τη Βουλή…

«Οταν οι κλέφτες είναι χιλιάδες, ποιον να πρωτοπιάσεις; Το σύνθημα είναι άγριο αλλά εμείς πρέπει να το διαβάσουμε ως αίτημα για την αναβάθμιση της Βουλής. Δεν συμφωνώ με το άλλο, “να καεί το μπουρδέλο η Βουλή”. Μου θύμισε τον μακαρίτη Ρένο Αποστολίδη που είχε μπουκάρει στη Βουλή με ανάλογα συνθήματα το ΄65 και έκλεισε η Βουλή και είδαμε τι καλά που ήταν μετά…».


- Να μην τιμωρηθεί κανείς; «Να τιμωρηθεί. Να δούμε επιτέλους μεγαλόσχημους να οδηγούνται με χειροπέδες στην προφυλάκιση. Το 1922 τουφέκισαν τους έξι μετά από δίκηπαρωδία. Εκτονώθηκε όμως η οργή του κόσμου. Δεν λέω να τουφεκίσουμε κανέναν, λέω ότι κοινωνία που δεν τιμωρεί αυτοκτονεί. Αυτό μας συμβαίνει, αυτοκτονούμε σιγά σιγά εδώ και χρόνια διά της ατιμωρησίας. Μεγαλύτερη σημασία έχει όμως πώς θα κλείσουμε την πόρτα σε νέες γενιές κλεφτών και αυτό γίνεται μόνο με σκληρή εφαρμογή του “πόθεν έσχες”. Να γίνει συνείδηση πια πως σε ό,τι μίζες ή λαμογιές ανακατευθείς θα πιαστείς».


- «Πώς να μην κλέψει ο Κοσκωτάς αφού ένα όραμα κονόμαςκαι ευζωίας και ανόδου ήταν το μέτρο ολωνών μας» γράφατε το 1989. Είκοσι χρόνια μετά,πιστεύετε ότι φταίμε όλοι που φτάσαμε ως εδώ; «Σιχαίνομαι το “εγώ σας τα ΄λεγα”. Αν θυμάστε παρακάτω, το τραγούδι έλεγε “κι εγώ που είμαι ο πιο φριχτός”. Ναι, λοιπόν, φταίμε όλοι αλλά όχι όλοι το ίδιο. Δεν είναι το ίδιο οι υδραυλικοί που δεν δίνουν απόδειξη με τις “παρέες” που την πέφτουν σε ένα “έργο πνοής” 2 δισ. ευρώ και το φτάνουν στα 12 δισ. Ετσι πάθαμε ασφυξία, μες στην απάτη ζήσαμε και συμμετείχαμε: τραγούδι και Καγέν. Και μπλόκα για τις επιδοτήσεις που πήγαιναν στα μπουζούκια».

- Εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις το επόμενο διάστημα;

«Μεγάλες. Φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίζουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις διότι πλάι στους απελπισμένους θα κολλήσουν καθάρματα, πράκτορες, τρομοκράτες κτλ. Γι΄ αυτό είναι απαραίτητη η άμεση τιμωρία των ενόχων».


- Πώς σας φάνηκε η υπόθεση του συναδέλφου σας κ. Βοσκόπουλου;

«Απέναντι στον νόμο είμαστε όλοι ίδιοι- φίρμες και μη. Αλλά το πραγματικό σκάνδαλο εδώ είναι τι έκανε η Εφορία τόσα χρόνια. Διότι ο Τόλης- αν είναι σωστή η είδηση- ακολούθησε την πεπατημένη ως Ελληνας που φοροδιαφεύγει. Αλλά η Εφορία τι είπε; “Μην ανησυχείτε, θα το τακτοποιήσουμε”;».


- Η δική σας σχέση με τη ΔΟΥ σας;

«Εγώ ανήκω υπερηφάνως σε μια αισχρή μειοψηφία Νεοελλήνων που δηλώνει πάνω από 100.000 ευρώ εισόδημα τον χρόνο. Θα έχω δώσει σε φόρους, σαράντα πέντε χρόνια δουλεύω, πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον ξέρω τι είναι να χρωστάς στην Εφορία. Το 1990 είχα μεγάλη οικονομική δυσκολία. Το “Κούρεμα” δεν είχε αρέσει στον κόσμο, είχε ενοχληθεί το κοινό. Επαιζα σε άδειες καρέκλες και τα μαγαζιά πια δεν με θέλανε. Βρέθηκα να χρωστάω στην Εφορία 200.000 δρχ. και ένα πρωί βγαίνω από το σπίτι και απέναντι την είχε στήσει αστυνόμος. Με συλλαμβάνει και με πάει στον έφορα, ο οποίος μου φέρεται σκαιότατα και δεν μ΄ αφήνει αν δεν καταβάλω αμέσως τουλάχιστον 30.000

δρχ. Τηλεφωνώ στην Ασπα, η οποία έτρεξε από ΄δώ κι από ΄κεί, μάζεψε κάτι λεφτά και έτσι μ΄ αφήσανε. Γελούσα αλλά ήταν για κλάματα».


«Η ΝΔ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΠΑ 23 %»
- Πώς αξιολογείτε τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου;

«Συμπάσχω με τον Γιώργο Παπανδρέου. Δεν έχει άλλο περιθώριο παρά να τρέχει να προλάβει την καταστροφή. Ταξίδεψε πολύ, χρησιμοποίησε το know how που διαθέτει ως παλιός υπουργός Εξωτερικών. Τώρα πρέπει να παλέψει εδώ, αντιμετωπίζουμε χάος. Να λέει την αλήθεια, να τιμωρήσει, αλλά πάνω απ΄ όλα να φτιάξει σχέδιο διότι φαίνεται ότι σχέδιο δεν υπάρχει. Το προεκλογικό πρόγραμμά του ανετράπη από τις περιστάσεις. Δεν αρκεί μια “επιστροφή στην Ιθάκη”, αυτά είναι μαθητικές εκθέσεις. Οταν ένας πολιτικός παίρνει τόσο σκληρά μέτρα συνήθως καίγεται. Αλλά τώρα, αν δει το μη παρέκει ως μια ευκαιρία για την ανόρθωση της χώρας, θα είναι ο πολιτικός του μέλλοντος. Με αυτή την ελπίδα τον στηρίζουμε».


- Η στάση του κ. Σαμαρά πώς σας φαίνεται; «Δεν τον καταλαβαίνω. Λέει, και είναι προς τιμήν του, ότι γύρισε από την έρημο. Είναι αξιόλογος αλλά έχει γίνει δυσανάγνωστος. Για πρώτη φορά από ιδρύσεώς της η Νέα Δημοκρατία έχει πιάσει ποσοστό ΦΠΑ 23%. Επόμενο είναι. Πρέπει να διαχωρίσει ξεκάθαρα τη θέση του από την αποτρόπαια πενταετία του κ. Καραμανλή».


- Η Αριστερά προσφέρει λύσεις στο αδιέξοδο; «Τόσα χρόνια η Αριστερά μάς έμαθε να ονειρευόμαστε χωρίς να κάνουμε τίποτε. Τώρα και το όνειρο θολώνει. Δεν χάνω όμως τις ελπίδες μου σε αυτήν».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=333349&dt=23/05/2010

Έφτασε η ώρα!

Η ώρα της υποβολής υποψηφιοτήτων για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Για την ακρίβεια, η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνει μόλις ψηφιστεί ο Καλλικράτης.

Το διάστημα που θα γίνεται υποβολή είναι μία εβδομάδα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει αξιολόγηση των προτάσεων.

Για τους δήμους που δεν αλλάζουν όρια και υπάρχει δήμαρχος ΠΑΣΟΚ, αυτός θα είναι και πάλι υποψήφιος εφόσον το επιθυμεί.

Όπου συνενώνονται δήμοι με πράσινους δημάρχους, η επιλογή θα γίνει είτε με προκριματικές είτε με αποφάσεις των περιφεριακών και κεντρικών οργάνων. Μάλλον για το δεύτερο πάνε τα πράγματα και όχι προς προκριματικές.

Όπου υπάρχει συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει ειδική μεταχείριση ανά περίπτωση. Παρενέργειες της στάσης του Τσίπρα τελευταία μάλλον η παραπάνω στάση.

Όπου δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω, μάλλον με αποφάσεις περιφερειακών και κεντρικών οργάνων θα γίνει η επιλογή, αν και ακόμα δεν έχει ειπωθεί τίποτα επισήμως.

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από επιτροπή υπό τον Θανάση Τσούρα στην οποία θα συμμετέχουν και οι Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Λάμπρος Μίχος, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Δημήτρης Στεφάνου, Σωκράτης Ξυνίδης.

23/5/10

Άμα θέλεις τον πιάνεις τον φοροφυγά...

Πως;

Στέλνεις τον ΣΔΟΕ στις πίστες να τσεκάρει τα μουράτα "γκάζια"...


Δείτε τα αποτελέσματα:Τόσα χρόνια γιατί κάνανε την πάπια; Γιατί δεν υπήρχε πολιτική βούληση...

Άλλη εξήγηση κάποιος;

18/5/10

Βρείτε τις διαφορές...

1989: "Συναίνεση" Μητσοτάκη - Κύρκου - Φλωράκη απέναντι στον Παπανδρέου...


2010: Συναίνεση Σαμαρά - Παπαρήγα - Τσίπρα...

Τότε ο Μητσοτάκης είχε εσωκομματικά με τον Στεφανόπουλο, σήμερα ο Σαμαράς έχει ανοιχτό μέτωπο με την Ντόρα...Και η κατάληξη της ανιέρης συμμαχίας ήταν οι εκλογές του 1993!

Οι φωτογραφίες είναι από piazza del popolo.

14/5/10

Ο οριστικός Καλλικράτης!

Κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης το νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Αιφνιδιαστική η κίνηση, άγνωστο για πιο λόγο.


Οι δήμο Χάλκειας, Αντιρρίου, Αποδοτίας, Πλατάνου και Πυλλήνης ενσωματώνεται στο δήμο Ναυπακτίας. Πληθυσμός: 26.840, 124ος μεγαλύτερος Δήμος της Ελλάδας.


Στην Αιτωλοακαρνανία σχηματίζονται άλλοι 6 νέοι δήμοι.


1. Δήμος Αγρινίου με έδρα το Αγρίνιο αποτελούμενος από τους δήμους α. Αγρινίου β. Παραβόλας γ. Παρακαμπυλίων δ. Στράτου ε. Νεάπολης στ. Αγγελοκάστρου ζ. Παναιτωλικού η. Αρακύνθου θ. Μακρύνειας και ι. Θεστιέων, οι οποίοι καταργούνται. Πληθυσμός: 96.889, 15ος μεγαλύτερος Δήμος της χώρας.


2. Δήμος Άκτιου - Βόνιτσας με έδρα τη Βόνιτσα αποτελούμενος από τους δήμους α. Ανακτόριου β. συνέλευση απανταχού Βλατσιωτών για Παλαίρου και γ. Μεδεώνος, οι οποίοι καταργούνται. Πληθυσμός: 17.872.


3. Δήμος Ξηρομέρου με έδρα τον Αστακό αποτελούμενος από τους δήμους α. Αστακού β. Φυτειών και γ. Αλυζίας, οι οποίοι καταργούνται. Πληθυσμός: 13.358.


4. Δήμος Αμφιλοχίας με έδρα την Αμφιλοχία αποτελούμενος από τους δήμους α. Αμφιλοχίας β. Ινάχου και γ. Μενιδίου, οι οποίοι καταργούνται. Πληθυσμός: 20.491.


5. Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου με έδρα το Μεσολόγγι αποτελούμενος από τους δήμους α. Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου β. Οινιάδων και γ. Αιτωλικού, οι οποίοι καταργούνται. Πληθυσμός: 35.805, 87ος μεγαλύτερος Δήμος της χώρας.


6. Δήμος Θέρμου στον οποίο δεν επέρχεται καμία μεταβολή και χαρακτηρίζεται ως ορεινός. Πληθυσμός: 7.837Μόλις 325 οι Δήμοι σε όλη τη χώρα, γεγονος που εξηγεί γιατί δεν έγινε ξεχωριστός δήμος στην Ορεινή Ναυπακτία.


Αρχίζει το ματς πλέον και επίσημα:)ΥΓ: Από το aftodioikisi.gr μερικά χρήσιμα κείμενα...

12/5/10

Παραλιακή Αθήνας: 2007-2010.

Όποιος έχει βρεθεί στην παραλιακή της Αθήνας ξέρει την κατάσταση. Φραγμένες ακτές στις οποίες φτάνεις μόνο μέσω καφετεριών και άλλων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το ίδιο ισχύει και για τις παιδικές χαρές: ελάχιστες είναι ελεύθερες. Τους χώρους στάθμευσης τους διαχειρίζονται αποκλειστικά τα μαγαζιά. Τις ημέρες που έχει κόσμο υπάρχουν παρκαδόροι παντού, ενώ στην είσοδο όλων των καταστημάτων βλέπεις πορτιέριδες και μπράβους. Κατά καιρούς έχουν καεί μαγαζιά, από κυκλώματα προστασίας όπως φημολογείται. Οι τιμές πανάκριβες: ο καφές σε γνωστή παραλιακή καφετέρια το 2005 κόστιζε 4,5€. Το ποτό -τότε- 8€. Λίγες ακτές είναι ελεύθερες για το κοινό για μπάνιο, στις οποίες φυσικά δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης.

Οι πλαζ που λειτουργούν στην παραλία της Αθήνας είναι εξωφρενικά ακριβές. 3 έως 7 ευρώ τις καθημερινές, 6€ εώς 10€ τα Σαββατοκύριακα η είσοδος. Σε κάποιες από αυτές χρεώνεται εξτρά το πάρκινγκ, ενώ σε άλλες χρεώνεται εξτρά τα Σαββατοκύριακα η ομπρέλα, μέχρι και 10€. Σε κάποιες παραλίες οι δημότες πληρώνουν λιγότερα, περίπου 3€ για την είσοδο. Πρωτάθλημα παίρνει ο Αστέρας Βουλιαγμένης, με 17€ (!!!) είσοδο. Στις ελεύθερες παραλίες υπάρχουν καντίνες, οι τιμές των οποίων είναι επίσης εξωφρενικές.

Κάποια από αυτά τα έχω πληρώσει και εγώ την εποχή που ως συνεπής Ναυπάκτιος έκανα το πέρασμά μου από την πρωτεύουσα. Για να μην λέτε ότι τα βγάζω από το μυαλό μου, δείτε εδώ: http://www.dimitriskaranikolas.gr/main.asp?ElementId=62926. Το χειρότερο είναι ότι αυτή κατάσταση εξαπλώνεται σταδιακά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ποιος δεν έχει πληρώσει ξαπλώστρα -που του πασάρανε με το ζόρι- σε κάποια άθλια "πλαζ" στην περιφέρεια;

Με λίγα λόγια, η πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα κοστίζει στην Αθήνα, και μάλιστα πολύ. Ο συνδυασμός φρακτών, πλαζ, αισχροκέρδειας, αυθαιρέτων κτισμάτων και μπράβων ουσιαστικά αποκλείει από τη θάλασσα όσους δεν μπορούν να πληρώσουν αδρά. Και δυστυχώς η τάση αισχροκέρδειας επί του δημόσιου χώρου των παραλιών επεκτείνεται σε όλη την Έλλαδα.

2010: Ο ΓΑΠ στην παραλιακή της Αθήνας κατά την έναξη των εργασιών απόδοση του δημόσιου χώρου στους πολίτες. Φωτογραφία από Eurokinissi, via in.gr

Σήμερα το πρωί ο Παπανδρέου σε μια συμβολική κίνηση, βρέθηκε στην παραλία της Αθήνας κατά την έναρξη των εργασιών για την απόδοση του παραλιακού μετώπου πολίτες. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε με την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων και θα περιλάβει το σύνολο της παραλιακής.

Ο στόχος της σημερινής κίνησης του Παπανδρέου είναι η ανατροπή αυτής της κατάστασης που αποκλείει πολίτες από δημόσιο χώρο. Με δεδομένο ότι Υπουργός Περιβάλλοντος είναι η ουσιαστικά ακτιβίστρια Τίνα Μπιρμπίλη, μάλλον θα τα καταφέρει.

Κάποιοι θα μιλήσουν για επικοινωνιακή κίνηση. Η γενικευμένη απαξίωση της πολιτικής οδηγεί πολλούς πολίτες στην σκέψη ότι ο Παπανδρέου πήγε σήμερα στην κατεδάφιση της "Φαντασίας" για τον ντόρο. Ευτυχώς όμως αυτή τη φορά δεν είναι έτσι. Αρκεί κάποιος να θυμηθεί τις κινητοποιήσεις των πολιτών και του Δημάρχου Ελληνικού τον Μάιο του 2007, στις οποίες είχε δηλώσει αλληλέγγυος ο Γιώργος.

2007: Ο Γιώργος στην ίδια παραλία υποχέθηκε να κάνει αυτό που έγινε σήμερα. Φωτό από papandreou.gr

Το 2007 ο Παπανδρέου είχε πάει ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ίδια παραλία στην οποία πήγε σήμερα ως πρωθυπουργός και, είχε υποσχεθεί ότι "Θα απελευθερωθούν οι χώροι και από τα παράνομα μαγαζιά, από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο και θα ξαναδοθεί αυτός ο δημόσιος χώρος στους πολίτες της Αττικής".

Άρα δεν λειτούργησε επικοινωνιακά, ούτε τότε, πόσο μάλλον τώρα. Αυτό που πρέπει να εξασφαλίσει τώρα ο Παπανδρέου είναι ότι αφενός θα φτάσει μέχρι το τέλος και θα αποδοθεί ολόκληρη η παραλία στους πολίτες και, αφετέρου ότι θα δώσει την ίδια βαρύτητα σε όλους τους δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα.

Αυτή τη συνέπεια οι πολιτικοί την έχουν ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ. Από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα...

7/5/10

Κάτι τέτοια κάνει ο Γιώργος...

Και τον πάω με χίλια!

Την ώρα που γίνεται χαμός, βρέθηκε ο βουλευτάκος να του κάνει χαβαλέ για τη γλώσσα του. Και απάντησε. Δείτε:

Ξέρει τα μείον του. Αλλά όταν του μπαίνει κάποιος απλά τον κάνει φέτες.


Το ίδιο είχε γίνει πριν κάποιο καιρό όταν κάποιοι το παίξανε πάλι "πονηροί" και κάνανε χαβαλε. Φέτες και αυτοί, παρόλο που ήταν αγέλη! Δείτε:
Αφιερωμένο σε όσους δεν τον θεωρούν χαρισματικό, σε σχέση με τον Καραμανλή...

6/5/10

Γιατί; (2)

Ανακοινώθηκαν από την Αστυνομία τα στοιχεία των τριών υπαλλήλων της τράπεζας MARFIN που έχασαν τη ζωή τους κατά τον εμπρησμό με μολότοφ του υποκαταστήματος στην οδό Σταδίου 23.

Πρόκειται για την Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, την Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών, και τον Επαμεινώνδα Τσακάλη, 36 ετών.

Ο Επαμεινώνδας Τσακάλης, 36 ετών κατάγονταν από τη Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας (από τη πλευρά του πατέρα του) και από τη Λευκάδα (από τη πλευρά της μητέρας του).

Τελείωσε στην ΑΣΣΟΕ και μετά εργάζονταν επί 5 περίπου χρόνια στην συγκεκριμένη τράπεζα. Εργαζόταν στον τρίτο όροφο του υποκαταστήματος της Marfin Egnatia στην οδό Σταδίου στο τμήμα συναλλαγών επιχειρήσεων ως Credit Manager. Χθες, ο όροφος γέμισε πυκνό μαύρο καπνό ταχύτατα, δεν κατάφερε να διαφύγει, γέμισαν τα πνευμόνια του.
O 36χρονος Επαμεινώνδας είχε λάβει το πτυχίο του από το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ενώ είχε και Master of Science από το πανεπιστήμιο του Stirling.

Βρέθηκε νεκρός δίπλα στη συνάδελφό του Παρασκευή Ζούλια στη σκάλα που οδηγούσε στην ταράτσα του κτιρίου. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών κ. Φίλιππο Κουτσαύτη, και οι δύο είχαν επιχειρήσει να διαφύγουν από τον τρίτο όροφο. Ο Επαμεινώνδας ήταν ανύπαντρος.
Δυστυχώς όμως χθες έχασε τη ζωή του τόσο άδικα..


Πηγή: http://xiromeronews.blogspot.com/2010/05/blog-post_1974.html

Πτυχίο, μεταπτυχιακό, αρχή καριέρας... Όχι στην Ελλάδα.

Αδιέξοδη οργή...

Ο κόσμος μίλησε. Και είπε Οργή. Πολύ οργή. Δεν θέλει το ΔΝΤ και τα μέτρα του.

Από την άλλη, κανείς δεν διατυπώνει πρόταση. Πως θα βγούμε από τον φαύλο κύκλο του ελλείμματος χωρίς να μειώσουμε το κόστος του δημοσίου τομέα; Πως θα συνεχίσει να πληρώνει το δημόσιο μετά τις 19 Μαΐου χωρίς τα χρήματα του ΔΝΤ, όταν επί της ουσίας δεν μπορεί να δανειστεί;

Ακούγονται διάφορες εναλλακτικές, τις οποίες μάλιστα υποστηρίζουν διάφοροι δημοσιογράφοι του εξωτερικού. Άκουσα και τον Κάιζερ του CNN, που τον ανακάλυψαν ξαφνικά και οι Έλληνες. Αυτός ο καλός δημοσιογράφος λέει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να προσφύγει στο ΔΝΤ. Ο ίδιος όμως, ενώπιον του διεθνούς τηλεοπτικού κοινού, καθημερινά βομβάρδιζε την Ελλάδα μέσω της εκπομπής του. Ο ίδιος συνέβαλε στο να φτάσουμε στην διεθνή ανυποληψία. Και τώρα χαϊδεύει αυτάκια...

Λέγεται ότι η λύση είναι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Ξεχνάμε όμως ότι τέτοια προσπάθεια έγινε, με την Κίνα. Δεν προχώρησε. Άρα δοκιμάστηκε και δεν πέτυχε.

Λέγεται ότι άλλη λύση είναι η στάση πληρωμών. Θα ήθελα να δω όλους τους οργισμένους δημόσιους υπαλλήλους τι θα λέγανε αν αντί για τα δώρα τους κόβανε όλο το μισθό μέχρι νεωτέρας. Οι ίδιοι που σήμερα είναι αντίθετοι θα ήταν ακόμα πιο εξαγριωμένοι.

Άλλη λύση που κυκλοφορεί ως αντίδοτο είναι η έξοδος από το σκληρό ευρώ, η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, ο πληθωρισμός της εσωτερικής αγοράς μέσω πλημμύρας χαρτονομισμάτων. Κοινώς μια επιστροφή στις αρχές τις δεκαετίας του 1980, ή αυτό που έκανε η Αργεντινή όταν απέπλεξε το εθνικό της νόμισμα από την ισοτιμία με το δολάριο. Στην περίπτωση αυτή θα λειτουργούσε όντως η εσωτερική αγορά. Θα εξακολουθούσε όμως να διογκώνεται το δημόσιο χρέος, αφού το ευρώ -στο οποίο λογίζεται το χρέος μας- θα ανέβαινε κάθε μέρα έναντι του εθνικού νομίσματος. Οι τράπεζες θα αύξαναν τα επιτόκια των κυμαινόμενων δανείων που μας έχουν χορηγήσει. Όσο το ευρώ παρέμενε "σκληρό" τόσο θα μεγάλωνε το χρέος μας.

Εκτός και αν καταρρεύσει το ευρώ, οπότε θα γυρίσει όλη η ΕΕ σε εθνικά νομίσματα. Τότε θα διολισθαίνει και το νόμισμα των πιστωτών μας. Μάλλον εκεί θα καταλήξει η ΕΕ, αν μετά από την Πορτογαλία και την Ισπανία ακολουθήσει και η Ιταλία. Χρήματα για να στηριχθούν όλοι αυτοί δεν υπάρχουν, οπότε σπάει η νομισματική ένωση και πλέον ο καθένας έχει το δικό του νόμισμα. Εκεί μπορεί να παίξει το σενάριο του πληθωριστικού εθνικού νομίσματος, αλλά αργούμε ακόμα.

Τότε γιατί λοιπόν όλη αυτή η οργή;

Ένας λόγος είναι επειδή χάνονται κεκτημένα. Βασικός λόγος. Φορολογούνται άνθρωποι που μέχρι χθες δεν πλήρωναν εφορία ποτέ. Εφαρμόζεται πόθεν έσχες σε ανθρώπους που μέχρι χθες πλουτίζανε παράνομα. Άλλοι πρέπει να πάνε στην υπηρεσία τους, ενώ είχαν συνηθίσει να μην εργάζονται παρά ελάχιστες ώρες. Άλλοι χάνουν αφορολόγητα επιδόματα. Άλλοι δεν θα βγουν ξανά δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι. Άλλοι δεν θα πάρουν σύνταξη στα 50 τους. Άλλοι πρέπει για πρώτη φορά στον επαγγελματικό τους βίο να κόψουν αποδείξεις. Προνόμια που αποκτήθηκαν σε αγαστή συνεργασία με το πολιτικό σύστημα που όλοι σήμερα καταριούνται. Ένα πολιτικό σύστημα που διαμορφώθηκε μαζί με τις "συμπαθείς" ομάδες που θέλουν να είναι πιο ίσες από τους υπόλοιπους. Παρόλα αυτά όλοι εξακολουθούμε να βγάζουμε την ουρά μας απέξω. "Δεν έκλεψα εγώ" η απάντηση. Δεν έκλεψε κανείς, όντως. Αλλά αφαίμαξε και καλοπέρασε. Να δείτε τι έχει να γίνει όταν θα έρθει η ώρα για ενιαίο μισθολόγιο!

Άλλος λόγος είναι ότι υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι οι πολιτικοί τα έχουν αρπάξει. Πράγματι κάποιοι τα πήραν. Πράγματι ποτέ δεν αποδώθηκαν ευθύνες, γεγονός που ρίχει το φταίξιμο σε όλο το πολιτικό σύστημα. Κανένας από τους λαδιάριδες δεν πλήρωσε. Ως μέσο αυτοσυντήρησης τουλάχιστον το πολιτικό σύστημα κάτι πρέπει να κάνει γι' αυτό, έστω και τώρα. Πρέπει κάποιοι να πληρώσουν. Αλλά και στο Γουδί πλήρωσαν κάποιοι πριν πολλά χρόνια. Άλλαξε κάτι ή απλά εκτονώθηκε η οργή της μάζας και συνέχισαν όλα κανονικά; Αντί λοιπόν για αίμα, αίτημα έπρεπε να είναι η δημιουργία ιεσμών που θα αποτρέπουν την διαπλοκή της πολιτικής με το χρήμα. Άλλο εκλογικό σύστημα με μικρότερες περιφέρειες και λιγότερο ανταγωνιστικό, περιορισμός του μαύρου χρήματος που κυκλοφορεί και πάει λέγοντας. Υπάρχει τέτοιο αίτημα πουθενά;

Πολύ οργή. Εντάξει, το ΔΝΤ δεν το θέλει κανείς, είναι η καταστροφή μας. Κανένας όμως δεν μιλάει για λύσεις. Πως θα ξεμπλέξουμε; Οέο; Έλα μωρέ τώρα, να πληρώσει ο άλλος. Οι πολιτικοί φταίνε. Ασεγιαύριο...

Όλοι τη βολή τους θέλουν. Μια χώρα έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει, δεν εξηγείται αλλιώς. Όχι επειδή δεν θέλει το ΔΝΤ. Επειδή δεν ξέρει τι θέλει!

Γιατί;Δεν πρόλαβε να βγει στο μπαλκόνι και κάηκε από την μολότοφ των "αγωνιστών"...

Θα βγει κανείς να διαδηλώσει; Θα αφήσει κανένας λουλούδια και κεριά στο πεζοδρόμιο;

Έτσι είναι η εξέγερση;

5/5/10

3 νεκροί... το τέλος της κοινωνίας;

Μετά από τους ιδεολόγους ληστές που πυροβολούν εργαζόμενους των 700 ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το "επαναστατικό" τάχα μου ταμείο, νάσου και η εν ψυχρώ δολοφονία τριών εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας.

Μακάρι να λέει ψέματα το CNN, αλλιώς μιλάμε για αδιανόητη είδηση...

Ίσως πλήρωσαν με τη ζωή τους το γεγονός ότι δουλεύουν σε τράπεζα. Ίσως το γεγονός ότι είχαν το "θράσος" να δουλεύουν τέτοια μέρα να προκάλεσε τα αγωνιστικά ανακλαστικά των δολοφόνων, παρόλο που μάλλον εκβιάστικαν για να εργαστούν σε τόσο ανασφαλές περιβάλλον τέτοια μέρα.

Ποιος είναι ο υπεύθυνος για αυτή την εν ψυχρώ εκτέλεση; Στο όνομα ποιων διεκδικήσεων εκτελούνται φόνοι;

Και κυρίως, που θα πάει η δουλειά αυτή; Θα πυροβολάμε ο ένας τον άλλον προκειμένου να μην μας καψουν ή σκοτώσουν;

3/5/10

Ανάπτυξη και δικαιοσύνη, ή χάος

Λίγοι ασχολούνταιμε το αν τα μέτρα ήταν αναγκαία ή αν υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτό που απασχολεί τους πολίτες είναι αν υπάρχει μέλλον και, ποιος φταίει για το πως φτάσαμε εδώ.

Καλή επομένως η ατάκα του ΓΑΠ "να κάνουμε την κρίση ευκαιρία", αλλά δεν αρκεί από μόνη της. Απαιτούνται συνεπώς δύο άξονες πολιτικής που θα αλλάξουν την ψυχολογία των πολιτών.

Πρώτος άξονας: Ανάπτυξη. Ανοίξτε ό,τι αναπτυξιακό μέτρο υπάρχει, άμεσα. Χθες, όχι αύριο.

  • Ανοίξτε τώρα τις επενδύσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Βάλτε παντού φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Έτσι θα βγει στην πραγματική οικονομία το χρήμα που περιμένουν να επενδύσουν οι επιχειρηματίες του συγκεκριμένου χώρου. Αν δεν μπορεί το νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ας το αναλάβει προσωπικά ο Παπανδρέου με το γραφείο του. Αλλά κάντε το τώρα!

  • Ανοίξτε τώρα το ταμείο Μολυβιάτη στη Δυτική Ελλάδα. Δώστε τα χρήματα που έχουν μαζευτεί για να γίνουν επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι από την Αιτωλοακαρνανία μέχρι την Ηλεία. Χτίστε μερικά συνεδριακά κέντρα. Ενώστε τουριστικά τους Δελφούς και την Δωδώνη με την Ολυμπία Δημιουργήστε τουριστικές υποδομές και δώστε να τις λειτουργήσουν ιδιώτες που θα βάλουν και δικά τους κεφάλαια. Φτιάξτε πρότυπους οικισμούς για όσους χάσανε τα σπίτια τους. 200 εκατομμύρια ευρώ μαζεύτηκαν, μαζί με αυτά που θα βάλουν και οι επενδυτές μαζεύονται πολλά λεφτά που θα πάνε σε ημερομίσθια. Καιρός δεν είναι να βγουν στην πραγματική αγορά αντί να λιάζονται 3 χρόνια τώρα; Σε συνδυασμό με την επένυση του Αστακού θα αλλάξει εντελώς η Δυτική Ελλάδα. Αν δεν μπορεί το αρμόδιο Υπουργείο, φτιάξτε ένα καινούργιο σχήμα με βάση το γραφείο του Παπανδρέου!

  • Τα Ολυμπιακά ακίνητα, κάντε τα κάτι. Αν δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε ας τα πουλήσουμε, διασφαλίζοντας ότι θα λειτουργήσουν με τρόπο που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Τον Αθεμπίγιο απλά βόλτα τον πήγαμε μέχρι το Φάληρο δηλαδή;

  • Μειώστε τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Δεν μπορεί το ρεύμα να κοστίζει σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά όσο μια δόση των δανείων τους. Μειώστε τους λογαριασμούς και την ίδια ώρα περικόψτε δαπάνες από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Εσείς τα λέγατε πριν τις εκλογές, κάντε το.

  • Μειώστε το κόστος της Βουλής. Είναι απίθανο να γίνονται όλες αυτές οι περικοπές και, να μην καταργούνται δαπάνες όπως οι αποζημιώσεις για τις επιτροπές Αν δεν τους φτάνουν ας παραιτηθούν να πάνε άλλοι. Δεν καταλαβαίνετε ότι προκαλείτε κ. Βουλευτές, ότι θα σας πάρουν με τις πέτρες; Να μειωθεί και το πλήθος των Βουλευτών, ας μην είναι 300 πια.

  • Υποχρεώστε τις τράπεζες να παρατείνουν τη διάρκεια των δανείων εφόσον τους το ζητούν οι πελάτες τους, με τους ίδιους όρους και όχι με νέα υψηλότερα ή κυμαινόμενα επιτόκια. Αλλιώς να μην μπαίνουν στο πακέτο των 10 δισ!

Δεύτερος άξονας: δικαιοσύνη. Όσο ο πολίτης πιστεύει ότι υπάρχει αδικία τίποτα δεν θα αποδώσει.

  • Κάντε εξεταστικές για τα θέματα της οικονομίας, από το 1996 και μετά. Έτσι και αλλιώς ο κόσμος αναφέρει διαρκώς τα ονόματα, ας τους καλέσει και η πολιτεία σε απολογία κατ΄ αρχήν. Όσοι σπατάλησαν, όσοι χρησιμοποίησαν ψεύτικα στοιχεία να απολογηθούν και, να τιμωρηθούν. Δεν γίνεται να βλέπουμε φαντάσματα στα πάνελ των μεγαλοδημοσιογράφων που να μας υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνουμε αντί να είναι υπόλογοι.

  • Όσοι όμως κλέψανε, να πληρώσουν. Ας τελειώσει μια και καλή το παραμύθι με τις πολιτικές ευθύνες που δεν οδηγούν πουθενά. Δήμευση περιουσίας για τους λαδιάριδες, απλά πράγματα. Αρχίστε από Siemens, δομημένα, χρηματιστήριο, ΟΣΕ, άγονες γραμμές, off shore και ό,τι άλλο μπορεί να ξεχνάω ανεξάρτητα από περίοδο διακυβέρνησης. Ανεξάρτητα από τις προβλέψεις του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, ας σταματήσει το κρυφτούλι που αφήνει πλούσιους όσους ψηφίσαμε και πλουτίσανε. Εδώ δεν μιλάμε για πολιτικές διώξεις, μιλάμε για τα αίτια της καταστροφής της μεσαίας τάξης. Φυλακή λίγο νοιάζει αν θα πάνε, ας φεύγουν στο Καζακστάν, να συναντήσουν πολιτικούς αστέρες μας που έχουν ήδη εκπατριστεί αυτόβουλα για να μην τους πάρουν πίσω τα κλεμμένα. Και μην μου πει κανείς ότι δεν μπορεί να γίνει αλλαγή του νόμου πέρι ευθύνης Υπουργών για να εξεταστούν παλιότερες αμαρτίες, γιατί θα απαντήσω ότι το Σύνταγμα κάτι λέει προς το τέλος του για τις περιπτώσεις που η τήρησή του γίνεται αντίθετα στη βούληση των πολιτών.

  • Να δημιουργηθεί μια αρχή που θα ασχολείται με διαδικασίες εξπρές με καταγγελίες πολιτών που αφορούν διευθαρμένους δημόσιους λειτουργούς. Όσοι είναι επίορκοι και χρηματίζονται ή εκβιάζουν για να τα πάρουν να αποπέμπονται άμεσα. Αν αποδειχθεί ενοχή να προβλέπεται δήμευση της περιουσίας για το μέρος εκείνο που δεν προκύπτει από το πόθεν έσχες, να απολύονται και, να πηγαίνουν φυλακή. Χρειάζεται πάνω από 20 μέρες για να δημιουργηθεί το πλαίσιο για όλα αυτά; Μάλλον όχι. Άλλωστε ΟΛΟΙ ξέρουν που πονάμε: πολεοδομίες, νοσοκομεία, ΔΟΥ είναι εκεί που βάζεις το χέρι στη τσέπη. Δεν πρόκειται κανένας να δεχτεί ότι τα μέτρα είναι αναγκαία όταν πηγαίνει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και πρέπει να δώσει δύο μισθούς σε φακελάκι και ταυτόχρονα βλέπει Μασεράτι και Πόρσε στα πάρκινγκ των γιατρών.

***

Απλά αναπτυξιακά μέτρα που θα αποδώσουν άμεσα. Αν δεν μπορούν οι Υπουργοί ας το κάνει το γραφείο του Παπανδρέου. Μόνο το αποτέλεσμα θα μετρήσει στη φάση που είμαστε.

Εμπεδώστε αίσθημα δικαιοσύνης τιμωρόντας όσους μας φτάσανε εδώ. Αλλιώς το δίκαιο φορολογικό σύστημα με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, η κατάργηση των stage, η ψήφος στους μετανάστες, η μείωση του κόστους των ΟΤΑ με τον Καλλικράτη και άλλα πολλά θα χαθούν κάτω από το πέπλο της μεγάλης αδικίας που νιώθουν οι πολίτες εξαιτίας της ασυλίας που απολαμβάνουν τα "μεγάλα ψάρια".


Αν το πολιτικό σύστημα αντιδράσει στα παραπάνω, αν κουνηθούν όσοι δεν γίνανε υπουργοί, ας το αγνοήσει ο Παπανδρέου. Θα βρεθούν άλλοι να τον στηρίξουν αν εμπεδώσει αίσθημα δικαιοσύνης.

Μόνο με τέτοιες κινήσεις μπορεί να καταπιεί ο μισθωτός και ο συνταξιούχος τις περικοπές των κεκτημένων του. Μόνο έτσι μπορεί να δεχτεί όσα λέει και εννοεί ο Παπανδρέου. Αλλιώς ο θυμός θα πέσει επί δικαίων και αδίκων, αφήνοντας συντρίμμια.