30/6/08

Τι μας λείπει... Τι μας λείπει...

Σκηνή πρώτη
Ξυπνάς το πρωί και αρχίζεις τα συνηθισμένα. Πας πχ να φτιάξεις καφέ: πιάνεις ένα ποτήρι, βάζεις καφέ και ζάχαρη, και ποντάρεις... πριν ανοίξεις την βρύση.

Αν βγάλει νερό νιώθεις ένα αίσθημα χαράς., ευφορία, ασφάλεια. Γιατί; Μία στις δύο στο κέντρο της Ναυπάκτου η βρύση βγάζει... αέρα, μιας και το νερό σθχνά πυκνά κόβεται. Οπότε όταν βγάζει νερό, χαίρεσαι. Γιατί η μέρα σου θα ξεκινήσει κανονικά και δεν θα χρειαστεί να πας στο σπίτι εκείνου του γνωστού σου που έχει ντεπόζιτο για να κάνεις μπάνιο. Φυσικά η διακοπή είναι απροσδιόριστης διάρκειας, κανείς δεν μπορεί να σου πει που οφείλεται, πόσο θα κρατήσει κλπ. Εννοείται επίσης ότι δεν ειδοποιεί κανένας όταν πρόκειται να γίνει διακοπή. Αν πάρεις τηλέφωνο στην ΔΕΥΑΝ ενδεχομένως να νιώσεις καλύτερα που είπες κάπου τον πόνο σου, αλλά δεν θα μάθεις ούτε πόσο θα κρατήσει η διακοπή ούτε πότε θα γίνει η επόμενη.

Τόσο νερό πάει στη θάλασσα, αλλά οι διακοπές είναι συχνότατες...

Σκηνή δεύτερη

Μένεις εκτός κέντρου της Ναυπάκτου, ας πούμε στην Παλιοπαναγιά, στις Εργατικές Κατοικίες, στον Λυγιά και πάει λέγοντας. Πας το μεσημέρι για μια βουτιά στην παραλία και γυρνάς απόγευμα στο σπίτι σου. Πας στο ντους, ανοίγεις την βρύση και η βρύση βγάζει... σταγόνες. Αναβάλλεται το ντους για το βράδυ αργά, όταν η πίεση του νερού επανέρχεται στα κανονικά της επίπεδα. Αυτή η ιστορία κρατάει όλο το καλοκαίρι, από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο.

Αν ρωτήσεις γιατί, αυτή τη φορά η ΔΕΥΑΝ έχει απάντηση: ποτίζουν οι κάτοικοι των περιοχών του κήπους τους, οπότε το νερό δεν επαρκεί. Δεν απαντά όμως στην ερώτηση γιατί αφενός απαγορεύονται οι γεωτρήσεις σε ημιαγροτικές επί της ουσίας περιοχές -ώστε να ποτίζουν όλοι από την γεώτρησή τους- και αφετέρου, γιατί δεν κάνει ελέγχους ώστε να σταματήσουν τα ποτίσματα και οι παράνομες συνδέσεις.

Στη Ναύπακτο λοιπόν, δεν έχουμε νερό το καλοκαίρι.
Στη Ναύπακτο, που έχουμε χιλιάδες κυβικά νερού να χύνονται στη θάλασσα. Στη Ναύπακτο, που τόσα πλατάνια συντηρούνται χωρίς πότισμα πάνω στο κύμα. Στη Ναύπακτο, που όταν προέκυψε η μόλυνση των πηγών Νόβα πριν από 4 χρόνια, βρήκαμε νερό μέσα σε 20 μέρες. Στη Ναύπακτο, που τα περισσότερα δημοτικά διαμερίσματα έχουν δικές τους πηγές και δεξαμενές.

Μήπως μαζί με τα σιντριβάνια να φτιάχναμε και καμιά δεξαμενή ακόμη;


Βέβαια τα σημαντικά θέματα σ
τη Ναύπακτο δεν είναι το νερό, άλλα είναι που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο: που δεν θα πάει το ΤΕΙ, αν το τέλος σύνδεσης με την αποχέτευση είναι στις 30 πρώτες ή 30 τελευταίες θέσεις σε σχέση με τις άλλες πόλεις της Ελλάδας, αν τα ξύλα του πεζόδρομου στο Γρίμποβο θα σαπίσουν σε 10 ή 13 χρόνια, αν η χαρμολύπη της Μεγάλης Παρασκευής εκφράζεται καλύτερα με μωβ ή κόκκινα βεγγαλικά και άλλα... "σημαντικά".

Δεν μας λείπει νερό, μυαλό να συζητήσουμε τα σημαντικά και να σχεδιάσουμε μας λείπει.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σωστά τα λες και πολύ καλές οι φωτογραφίες σου!