7/3/10

Απολύσεις 230.000 δημοσίων υπαλλήλων προτείνει το ΔΝΤ

Μου ήρθε με email, είναι από το χθεσινό ΒΗΜΑ.
Στον αέρα 230.000 εργαζόμενοι σε ΟΤΑ-οργανισμούς
Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ | Σάββατο 6 Μαρτίου 2010 [ 09:45 ]
Το «σοκ και δέος» που προκάλεσαν τα μέτρα της κυβέρνησης αναμένεται να έχει και συνέχεια για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς μετά την περικοπή των μισθών έρχονται και οι μαζικές απολύσεις στο πλαίσιο της λήψης διαρθρωτικών μέτρων με στόχο τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέφτηκαν πρόσφατα τη χώρα μας από κοινού με τους ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έκρυβαν τις προθέσεις τους: «Για να υπάρξει πραγματική και μόνιμη μείωση των δαπανών στο Δημόσιο», επεσήμαναν στους συνομιλητές τους, «θα πρέπει να απολυθούν από 210.000 ως 230.000 δημόσιοι υπάλληλοι, με δεδομένο ότι ο δημόσιος τομέας στη χώρα σας είναι εξαιρετικά διογκωμένος». Το νούμερο αυτό είναι απολύτως ρεαλιστικό για τα σχέδια της κυβέρνησης, τα οποία περιλαμβάνουν την άρση ουσιαστικά της μονιμότητας και την έξοδο από το Δημόσιο δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων. Αυτό θα επιτευχθεί με τις συγχωνεύσεις ή με την κατάργηση εκατοντάδων οργανισμών, εταιρειών και επιχειρήσεων, τις αναγκαστικές μετατάξεις που θα οδηγήσουν σε εθελουσίες εξόδους τους υπαλλήλους που πλησιάζουν τη συνταξιοδότηση, την κατάργηση του καθεστώτος των συμβασιούχων και το πάγωμα ουσιαστικά των προσλήψεων για τα χρόνια που καλύπτει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Τι λέει;
Αν δεν αρκέσουν τα μέτρα και αν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν στηρίξουν την οικονομία μας, θα μας επιτηρήσει το ΔΝΤ. Και βλέπετε τι ετοιμάζει: ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ 210.000 δημοσίων υπαλλήλων. Σε σχέση με αυτή την εξέλιξη, τα μέχρι τώρα μέτρα είναι μικροπράγματα.


Αυτά για όσους θεωρούν ότι η περικοπή κατά 30% του 13ου και 14ου μισθού, η φορολόγηση επιδομάτων, οι ταμιακές στα ταξί και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων είναι σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα.

Ας το καταλάβουμε: δεν ΘΑ καταρρεύσει η οικονομία μας, η κατάρρευση άρχισε αρκετά πριν από τις εκλογές του 2009. Γι' αυτό ο Καραμανλής πέταξε την βόμβα στα χέρια του Παπανδρέου. Τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά η πραγματικότητα ακόμα ποιο σκληρή. Και οι επιλογές που έχει ο Παπανδρέου είναι πολύ συγκεκριμένες.

Ας ελπίσουμε ότι θα αρκέσουν τα μέχρι τώρα μέτρα και δεν θα έρθουν οι killers του ΔΝΤ κατά Ελλάδα μεριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: