7/4/10

"Λάθος και άτολμος ο Παπαθανάσης για το ΞΕΝΙΑ"

Δεν το λέω εγώ. Το λέει ο Ναυπάκτιος πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Ασημάκης Φωτόπουλος:


...ο Δήμαρχος της Πόλης έχει λάβει μία λανθασμένη πολιτικά απόφαση. Προϊόν κεκτημένης ταχύτητας και πραγματικής αγωνίας για την ανάδειξη του χώρου. Επιλογή που δεν εξυπηρετεί την πόλη και την αναπτυξιακή της προοπτική. Στηρίζεται σε λάθος προτεραιότητες και υποσκάπτει τις υφιστάμενες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που δοκιμάζονται και θα δοκιμαστούν ακόμα περισσότερο τις ερχόμενες χειμερινές περιόδους...
Η πολιτική απόφαση για το μέλλον του Ξενία, σήμερα το 2010, χαρακτηρίζεται άτολμη. Αποτελεί συνέχεια μίας δοκιμασμένης πρακτικής που ωρίμασε στις συνειδήσεις μας και παραμένει χρόνια ανεκπλήρωτη προσδοκία. Μίας προοπτικής που η ελάχιστη συμμετοχή των επενδυτών της, στην διαγωνιστική διαδικασία, φανερώνει την αστοχία του εγχειρήματος, αλλά και το τεράστιο επιχειρηματικό της ρίσκο. Που δεν εναρμονίζεται με τις πραγματικές ανάγκες μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης.


Στην ουσία της τοποθέτησης του Φωτόπουλου συμφωνώ. Άλλωστε από καιρό έχω διατυπώσει την πρόταση ότι το Ξενία πρέπει να γίνει συνεδριακό κέντρο ώστε προσελκύσει τουρισμό τον χειμώνα, ότι η διαμόρφωση και η λειτουργία του να γίνει από τον ίδιο τον Δήμο χωρίς επενδυτή καθώς και ότι οι χώροι του πρέπει να είναι ανοικτοί και στην τοπική κοινωνία.

Από την άλλη όμως δεν μπορώ να ξεπεράσω το γεγονός ότι ο Φωτόπουλος και ο Παπαθανάσης ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο. Το κόμμα με το οποίο πολιτεύεται ο Ασημάκης Φωτόπουλος στηρίζει τον νυν Δήμαρχο. Το γεγονός ότι διαπιστώνει λάθη και την ατολμία είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι η πολιτική στήριξη που απολαμβάνει ο Παπαθανάσης. Το να ανήκεις στο ίδιο κόμμα δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να διαφωνήσεις. Αλλά πως να στηρίξεις κομματικά σημαντικές πολιτικές επιλογές με τις οποίες διαφωνείς;

Φαίνεται ότι η τοπική κοινωνία έστω και αργά ωριμάζει αναφορικά με το Ξενία. Σιγά σιγά ξεκολλάμε από τη λογική του "φιλέτου" και σκεφτόμαστε ρεαλιστικά τον τρόπο με το οποίο το συγκεκριμένο ακίνητο θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης, κατά τη βούληση του δωρητή. Έχει διαμορφωθεί μια σύγκλιση στο θέμα του Ξενία ώστε αυτό να μην γίνει ξενοδοχείο, να έχει τουριστική διάσταση και, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την τοπική κοινωνία. Η λογική αυτή σταδιακά γίνεται οριζόντιά, ξεπερνώντας κόμματα και δημοτικές παρατάξεις.

Πλην της Δημοτικής παράταξης του Δημάρχου εννοείται, που επιμένει να προχωρήσει μια αντικανονική διαδικασία δημοπράτησης του Ξενία. Στο θέμα αυτό ο Παπαθανάσης απομονώνεται σε πολλά επίπεδα. Έχει βέβαια μαζί του δημοτικούς συμβούλους που μεταβάλλουν την κρίση τους με ευκολία. Οι ίδιοι σύμβουλοι όταν συμμετείχαν στην επιτροπή που ήταν αρμόδια για τη δημοπράτηση του Ξενία, έκριναν και εισηγήθηκαν προς το Δημοτικό Συμβούλιο να μην προχωρήσει η διαδικασία αφού σημειώθηκαν τυπικές μεν αλλά σημαντικές δε παραλήψεις. Οι ίδιοι σύμβουλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας. Το απόγευμα υπερψήφισαν αυτό που είχαν απορρίψει το πρωί!

Και το σίριαλ συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: