13/4/10

Να γιατί είναι σημαντικός ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης

Πολλοί είναι αυτοί που αμφισβήτησαν το γεγονός ότι η δημιουργία του μηχανισμού στήριξης αποτελεί επιτυχία. Η αντιπολίτευση έσπευσε να "κοντύνει" την δραστηριότητα του Παπανδρέου στο εξωτερικό στις αρχές Μαρτίου, δραστηριότητα που οδήγησε στη θέσπιση του μηχανισμού αυτού. Η αλήθεια όμως τους διαψεύδει.

Δια στόματος Λούκας Κατσέλη η εξήγηση:
Αναφερόμενη στον μηχανισμό στήριξης της οικονομίας που συμφωνήθηκε την 25η Μαρτίου και επικυρώθηκε χθες, Κυριακή, η υπουργός Οικονομίας τον χαρακτήρισε "αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας απέναντι σε κερδοσκοπικές επιθέσεις".
"Δεν ζητάμε την ενεργοποίησή του, όμως η ύπαρξή του είναι καθοριστική για να υλοποίησουμε το πρόγραμμα δανεισμού χωρίς κερδοσκοπικές πιέσεις", τονίζει η κ.Κατσέλη.

Με απλά λόγια, η ύπραξη του μηχανισμού δεν επιτρέπει στους κερδοσκόπους να απογειώνουν τα spread. Αν το κάνουν, η Ελληνική οικονομία θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό και θα δανειστεί με 4,5% από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Στην περίπτωση αυτή η "αγορά" θα χάσει τα κέρδη της αφού δεν θα δώσει δανεικά στην Ελλάδα. Έτσι οι παράγοντες της αγοράς θα προτιμήσουν να αποκλιμακώσουν τα spread δανίζοντάς μας φτηνότερα, ώστε να μην χάσουν κέρδη. Αυτός είναι και ο λόγος που τα spread έπεσαν μόλις ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης.

Η μετατροπή του προβλήματος από εθνικό σε Ευρωπαϊκό είναι αγαπημένη στρατηγική του Παπανδρέου και, έφερε άμεσο αποτέλεσμα. Άλλη μια απόδειξη για το πόσα χάσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια που είμασταν άφαντοι από το διεθνές σκηνικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: