6/12/10

Δύο χρόνια μετά...

από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι ήταν εν ψυχρώ δολοφονία. Τα υπόλοιπα για εξοστρακισμός ήταν φτηνές προφάσεις.


Μετά από 84 συνεδριάσεις του Μικτού Ορκωτού δικαστηρίου Άμφισσας ο Επαμεινόντας Κορκονέας καταδικάστηκε με ισόβια συν 15 μήνες φυλάκισης για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, κατηγορία βαρύτερη από αυτή που του είχε αρχικά απαγγελθεί. Τουλάχιστον δεν ενισχύθηκε η γενική αντίληψη ότι η ατιμωρησία είναι ο κανόνας.


Δημαρχείο Ναυπάκτου, μετά από την πορεία της Δευτέρας 8/12/08. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το κοινό αίσθημα συνέπεσε με τη δικαστική απόφαση


Στα αρνητικά το γεγονός ότι ακόμα δεν εφαρμόζεται κανένα προληπτικό μέτρο ή διαδικασία στην Ελληνική Αστυνομία ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα όσοι είναι ψυχικά διαταραγμένοι, ασταθείς, θερμόαιμοι, σερίφηδες ή ότι άλλο τέλος πάντων μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιες επικίνδυνες συμπεριφορές. Όσοι οπλοφορούσαν πριν τη δολοφονία, οπλοφορούν και τώρα. Δεν πήρε κανένας το μάθημά του;


Από εκεί και πέρα, διαψεύστηκαν όλοι όσοι μίλαγαν για το "νόημα", το "μήνυμα", τη "διεργασία", το "ορόσημο" του Δεκέμβρη. Ο καιρός έδειξε ότι τίποτα καινούργιο δεν δημιουργήθηκε από το Δεκέμβριο του 2008, καμία πολιτική πλατφόρμα ή νέο σχήμα δεν δημιουργήθηκε, κανένα νέο κοινωνικό ρεύμα δεν σχηματίστηκε. Μια τυφλή έκρηξη οργής ήταν και πέρασε, μέχρι να έρθει η επόμενη. Οργή δικαιολογημένη, η οποία όμως άφησε πίσω της μόνο σπασμένες βιτρίνες και κανένα εργαλείο παραγωγής πολιτικής, κάποιο μέσο έκφρασης ή παρέμβασης. Οργή που τελικά ούτε καν περιγράφηκε!


Ο λόγος για τον οποίο η μαζικότητα του Δεκέμβρη δεν έγινε ρεύμα ίσως πρέπει να αποδοθεί στο ότι δεν υπάρχει υπό διαμόρφωση ιδεολογικό υπόβαθρο, δεν υπάρχουν διεργασίες ζύμωσης σκέψεων και ιδεών, δεν έχουν εμφανιστεί προσωπικότητες που να λειτουργούν ως φορείς ιδεών και ως πυρήνες σύστασης σχημάτων. Άλλο ο Μάης του 68 με το ιδεολογικό του υπόβαθρο και τους διανοητές που το διαμόρφωναν μέρα μέρα, και άλλο να μετατρέπεται ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο σε... σύμβολο που πρέπει να καταρριφθεί.


Πως κολλάνε αστυνομική αυθαιρεσία με ΔΝΤ και ΕΕ;
Υπάρχει κάποιος που σοβαρά πιστεύει ότι υπήρχε πολιτική βούληση να δολοφονηθεί ο Γρηγορόπουλος;



Αυτή ή έλλειψη ιδεολογικών διεργασιών είναι και αυτό που κάνει κενή περιεχομένου την απόπειρα να επενδυθεί ιδεολογικά η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Κανένας δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι το "σύστημα" δολοφόνησε τον Γρηγορόπουλο. Ο Γρηγορόπουλος ήταν το άτυχο και αδικοχαμένο θύμα μιας διαταραγμένης προσωπικότητας που πίστεψε ότι μπορεί να δολοφονεί όποιον δεν γουστάρει επειδή φοράει στολή. Η ημερομηνία αυτή θυμίζει την αυθαιρεσία στην οποία μπορεί εύκολα να υποπέσει ένα ανεξέλεγκτο όργανο της τάξης. Από εκεί όμως μέχρι να γίνονται αναλύσεις που συνδέουν τη δολοφονία με την οικονομική κρίση και τα μέτρα του ΔΝΤ υπάρχει τεράστιο χάσμα που δεν καλύπτεται με τίποτα.


Το μόνο που αποδεικνύει μια τέτοια κενή ρητορική είναι η ρηχότητα σκέψης, η έλλειψη ιδεολογικών σχημάτων και η αγωνία των αριστερών φορέων της να δημιουργήσουν σύμβολα. Σύμβολα τα οποία έχουν ανάγκη επειδή ακριβώς δεν μπορούν να εκκινήσουν διεργασίες και ζυμώσεις που θα δημιουργήσουν νέα ρεύματα και νέους φορείς έκφρασής τους.

6 σχόλια:

Dora είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dora είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dora είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dora είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dora είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dora είπε...

Νομίζω πως εδώ υπάρχει μια τεράστια έλλειψη κατανόησης του τι ήταν ο Δεκέμβρης! Από όλες τις απόψεις, άγνοια για τις πρακτικές που αναπτύχθηκαν(αμέτρητες συνελεύσεις σε γειτονιές που έπαιρναν μέρος οι πάντες, καταλήψεις παντού που αποφάσιζαν την έκβαση του αγώνα κλπ αλλά μάθετε και σεις τίποτα ντροπή πια), άγνοια για τα αιτήματα των εξεγερμένων(το Κατω η κυβέρνηση δεν θεωρείται αίτημα ε?) και μια συντηρητική θα έλεγα επιμονή στο να λέμε ότι η νεολαία εξεγέρθηκε επειδή δολοφονήθηκε ενας 15χρονος μαθητής στα εξάρχεια!Ε όχι δα! Γιατί όταν δολοφονήθηκε ο Καλτεζάς δεν κάηκε όλη η Ελλάδα για πάνω από 2 εβδομάδες? Ο Καλτεζάς δεν ήταν μαθητής?Ο Δεκέμβρης για όσους δεν το κατάλαβαν ήταν εξέγερση και μάλιστα η πρώτη μέσα σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού, μέχρι και ο Στρος Καν το είπε τι άλλο θέλετε πια? Να το ακούσεται από το Γιωργάκη? Δεν ήταν "μπάχαλα" σαν αυτά που γίνονται συνήθως από μερικούς "κουκουλοφόρους"-εκτός αν θεωρείται ομάδα κουκουλοφόρων οι χιλιάδες εξεγερμένοι-, ούτε "ξέσπασμα" ήταν, σπάσιμο της φριχτής κανονικότητας ήταν...και όσο για τα περί "ιδεολογικών σχημάτων" και "πολιτικής πλατφόρμας" αυτά μας τα είπαν και άλλοι από τον καναπέ τους, τι ακριβώς περιμέναμε από τα 15χρονα δεν ξέρω?να βάλουν υποψηφιότητα με κάποιο κόμμα ίσως? Και σε όποιον είδε σήμερα τα δελτία των 8 να ξέρει ότι καλά του τα 'πε η κυβέρνηση, μόνο που μύρισαν παντού τα "κακάκια" της γιατί απ'οτι φαίνεται το ξέρουν και οι ίδιοι ότι τα ψωμιά τους είναι λίγα.
'Εδειχναν εικόνες από τις πιο ειρηνικές στιγμές της πορείας τη στιγμή που διέλυσαν στην κυριολεξία την προσυγκέντρωση στα προπύλαια κ αντί να αρχίσει η πορεία στις 5 αρχισε στις 4 δλδ την ώρα που είχε καλεστεί, έφτανε ο κόσμος 4 κ μισή κ η πορεία είχε ξεκινήσει με το ζόρι! Γι'αυτο μην προτρέξει κανένας να πει ότι δεν υπήρχε μαζικότητα. Γινόταν πόλεμος! πετάγονταν οι κρότου λάμψης επάνω στον κόσμο(νέα μόδα αυτή σε λίγο θα είμαστε όλοι με καμμένα χέρια πόδια και ότι άλλο τύχει), αστυνομοκρατία-τρομοκρατία παντού, άπειρο ξύλο, μπάτσοι να κυνηγάνε κόσμο μέσα στο μετρό, άνθρωποι λυπόθυμοι από τα δακρυγόνα, 50χρονος πεσμένος από χτύπημα στο κεφάλι με τούβλο(!), φασίστες με μαχαίρια να παραφυλάνε στις γωνίες στην ομόνοια αγκαζέ με ασφ-αλήτες, βίαιη διάλυση με μπόλικο ξύλο και συλλήψεις της συγκέντρωσης στο μνημείο του νεκρού 15χρονου με γαρνιτούρα βεβήλωση του ίδιου του μνημείου και τέλος μεταμεσονύχτιες βόλτες των πραιτωριανών της Κυβέρνησης Ε.Ε-Δ.Ν.Τ μέσα στην αυλή του ΕΜΠ!!! Θέλετε κι άλλα? Εγώ όχι μου φτάνουν! Ραντεβού αυριο να υποδεχτούμε τον Στρος Καν με "πολιτικη πλατφορμα" που θα διεκδικεί το: Απαλλοτρίωση των απαλλοτριωτών! Το "ραντεβού στα γουναράδικα" θα το πουν αυτοί όχι εμείς και η 15η Δεκέμβρη έρχεται κουφάλες καπιτα-ληστές, θα σας πνίξουμε στο χρέος που εσείς φτιάξατε...