28/5/11

Σύγχρονη δυτική χώρα ή ανατολίτικη-βαλκανική ιδιαιτερότητα;

Το έχω αναφέρει αρκετές φορές, ότι η ειδική σχέση που έχουμε με τις ΗΠΑ, καθιστά κάθε σκέψη εκδίωξης της Ελλάδας από την ΕΕ μη πραγματοποιήσιμη. Ειδικά τώρα που πρόεδρος είναι ο Ομπάμα τα πράγματα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα. Οι Αμερικάνοι αισθάνονται ότι έχουν έναν πολύτιμο σύμμαχο απέναντι από τα …πετρέλαια και δίπλα στην Τουρκία και δεν έχουν πρόβλημα να πιέζουν τους Ευρωπαίους να …πληρώσουν.

Και από την άλλη πλευρά, αν η ΕΕ θέλει να παίζει σοβαρό ρόλο στις εξελίξεις δεν διώχνει μια χώρα με τη σημασία της Ελλάδας. Παρά το ότι οι ίδιοι έχουμε μια τάση να μην αναγνωρίζουμε την …αξία μας. Το ότι έχει γίνει σήριαλ οφείλεται στην ατυχή συγκυρία, οι ηγέτες της ΕΕ εκτός από δεξιοί να είναι και αδέξιοι. Το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και όχι στενά οικονομικό και αν δε λυθεί τώρα, θα λυθεί σε λίγα χρόνια όταν οι ισορροπίες στην ΕΕ θα έχουν αλλάξει.

Μέσα από αυτή τη δυσμενή περίοδο, τελικά αυτός που θα βγεί ο μεγάλος χαμένος είναι η γραφειοκρατία και ο δημόσιος τομέας, που θα μαζευτεί σιγά σιγά και θα σταματήσει να απομυζά το μεδούλι των Ελληνων που υποτίθεται ότι υπηρετεί. Αυτό θα είναι το μεγάλο κέρδος της κρίσης. Παράλληλα θα μπεί μαι πειθαρχία στον ιδιωτικό τομέα τύπου Δυτικής Ευρώπης και σιγά σιγά θα πάρει μπροστά. Μπορεί επιτέλους να λειτουργήσει και ο καπιταλισμός στην Ελλάδα όπως στις άλλες χώρες, γιατί ακόμα έχουμε μια οικονομία Σοβιετικού τύπου.

Το δύσκολο είναι αυτή η μεταβατική περίοδος. Στο χέρι μας είναι να γίνουμε μια δυτική δημοκρατία ή να διατηρήσουμε την ανατολίτικη-βαλκανική μας ιδιαιτερότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: