7/10/08

Υπουργικές "επισκέψεις" στη Ναύπακτο

Διαβάζω στα ΝΕΑ (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=1402679&ct=1):

«Πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός νέου τμήματος στο ΤΕΙ Σπάρτης» τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με πρωτοβουλία του νομάρχη Λακωνίας Κώστα Φούρκα στη Σπάρτη.

Ο νομάρχης Λακωνίας υπογράμμισε πως είναι ώριμο το κλίμα για τη δημιουργία ενός νέου τμήματος, ώστε το ΤΕΙ Σπάρτης να γίνει αυτόνομη σχολή και πως η Σπάρτη είναι έτοιμη να δεχθεί και άλλους φοιτητές. Ο κ. Ταλιαδούρος τόνισε με έμφαση ότι όταν συνεργάζονται οι φορείς με την πολιτεία τα αποτελέσματα είναι θετικά.

Σημείωσε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η εξακτίνωση στην περιφέρεια των ιδρυμάτων ανωτάτης εκπαίδευσης...".


Διαβάζω επίσης στην ηλεκτρονική εφημερίδα Messolonghi News ότι ο Υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης λίγο πριν επισκεφτεί τη Ναύπακτο ανακοίνωσε στο Μεσολόγγι τη δημιουργία δύο νέων Τμημάτων στο ΤΕΙ Μεσολογγίου (http://messolonghinews.blogspot.com/2008/10/blog-post_1117.html).


Πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ακόμη ιδρύονται νέα Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε πρόσφατα τμήμα ΑΕΙ στο Αγρίνιο, ακολούθησε το ΤΕΙ της Σπάρτης, ιδρύθηκαν δύο νέα Τμήματα στο Μεσολόγγι. Επομένως η δημιουργία νέου Τμήματος ΤΕΙ στη Ναύπακτο ΔΕΝ είναι αντίθετη με την κυβερνητική πολιτική, όπως ακούγεται τελευταία. Δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι όταν οι τοπικές κοινωνίες διεκδικούν, παίρνουν.

Οι Υπουργοί Παιδείας και Εσωτερικών επισκέφτηκαν πρόσφατα τη Ναύπακτο. Σε αντίθεση με άλλες πόλεις, οι επισκέψεις αυτές δεν έφεραν κάτι για την πόλη μας.

Πως μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Ναυπάκτου απλά υποδέχεται και αποχαιρετά τους κυβερνητικούς Υπουργούς που επισκέπτονται τη Ναύπακτο, χωρίς να κερδίζει κάτι για την πόλη; Πως μπορεί να δικαιολογηθεί ότι ενώ σε άλλες πόλεις δημιουργούνται νέα Τμήματα, εμείς δεν μπορούμε ακόμη να χωροθετήσουμε το μοναδικό Τμήμα που εδρεύει στην πόλη μας;

Και δεν είναι μόνο το ΤΕΙ. Δυστυχώς ο Δήμαρχος δεν αξιοποιεί τις επαφές του με τους επισκέπτες Υπουργούς ούτε για τα σχολικά κτίρια, ούτε για το οικιστικό, ούτε για τη σύσταση δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ούτε για την υδροδότηση των Δημοτικών Διαμερισμάτων, ούτε για τον τρόπο ένταξης της Ναυπάκτου στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Πάτρας, ούτε για τίποτα άλλο. Με δεδομένο ότι η Ναύπακτος απέχει πολύ από το να έχει λυμένα όλα της τα προβλήματα, οι επισκέψεις αυτές αξιοποιούνται μόνο για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία.

Γι' αυτό οι Υπουργοί όταν εμφανίζονται σε άλλες πόλεις εξαγγέλλουν έργα, ενώ όταν επισκέπτονται τη Ναύπακτο απλά... "επισκέπτονται" και... "συσκέπτονται".

Δουλειά κάθε Δημάρχου είναι να αξιοποιεί την θέση του για να διεκδικεί για την πόλη του, όχι να περιορίζεται στο εθιμοτυπικό σκέλος των υπουργικών επισκέψεων. Λογικό θα ήταν ο Δήμαρχος να αξιοποιεί τις πρόσφατες υπουργικές επισκέψεις για να διεκδικεί για την πόλη. Δυστυχώς, δεν το πράττει και, οι ευκαιρίες χάνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: