3/10/08

ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου: Το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου νοσεί κ. Καραμανλή

Δελτίο Τύπου της ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου. για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site της Τοπικής Οργάνωσης στο http://do.pasok.gr/nafpaktos.
***

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ επισκέφτηκε την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, το οποίο εξυπηρετεί οκτώ Δήμους και πληθυσμό 35.000 ατόμων. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και πολιτευτής Ζέφη Δημαδάμα, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Γιάννης Λύτρας, ο Γραμματέας της ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου Γιώργος Ασημακόπουλος, ο Γραμματέας της ΤΟ Αντιρρίου κ. Κουμπουρλής, ο πρώην Δήμαρχος Ναυπάκτου Γιάννης Νταουσάνης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Βασίλης Μπαρμπαγιάννης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ναυπάκτου Γιώργος Γούλας, μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών Πυλλήνης, Αντιρρίου και Ναυπάκτου καθώς και μέλη και φίλοι του Κινήματος.

Το κλιμάκιο στον χώρο του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου

Το κλιμάκιο συζήτησε με το προσωπικό και τη διοίκηση του Κέντρου Υγείας. Η εικόνα που αποκόμισε ήταν μίζερη και απογοητευτική. Το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου ταλανίζεται από την διαρκή έλλειψη κονδυλίων, η οποία ουσιαστικά ακυρώνει το πρόγραμμα εφημεριών του Κέντρου Υγείας. Παρατηρείται έτσι το φαινόμενο το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου να μην μπορεί να εξυπηρετήσει με εφημερίες την περιοχή παρόλο που υπάρχει επάρκεια σε προσωπικό!

Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι το νέο σύστημα προμήθειας εξωσυμβατικών ειδών που επέβαλλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την δήθεν μείωση των δαπανών, αύξησε την γραφειοκρατία χωρίς να μειώσει τις δαπάνες στο ελάχιστο. Για να προμηθευτεί ένα απλό είδος το Κέντρο Υγείας όπως πχ ένα κολάρο, πρέπει η δαπάνη να εγκριθεί από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας! Αυτά, την ώρα που ο κ. Καραμανλής ευαγγελιζόταν ότι θα μειώσει το «πολύδάπανο γραφειοκρατικό κράτος».

Τα αποτελέσματα της κατάργησης των ΠΕΣΥ από τη Νέα Δημοκρατία
, που μείωναν την απόσταση μεταξύ κρατικής διοίκησης και μονάδων Υγείας είναι παντού ορατά. Διαπιστώθηκε ότι το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δικές του ανάγκες, στερεί από το Κέντρο Υγείας το ιατρικό του προσωπικό.

Προσωπικό που ανήκει και πληρώνεται από το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, ουσιαστικά υπηρετεί στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου αφήνοντας τη Ναύπακτο χωρίς σημαντικές και άκρως απαραίτητες ειδικότητες! Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ο ακτινολόγος και η παιδίατρος του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου, τις υπηρεσίες των οποίων στερείται το Κέντρο Υγείας σε σημαντικό βαθμό παρόλο που ανήκουν στη δύναμή του.

Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία σκόπιμα υπονομεύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε να το εκποιήσει σε τιμή ευκαιρίας σε ιδιώτες. Σκόπιμα Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει τη μιζέρια την κυρίαρχη ταυτότητα του ΕΣΥ, ώστε να στρέψει τους πολίτες σε ακριβές ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτή την απόπειρα εκποίησης της δημόσιας υγείας υπερασπίζεται το ΕΣΥ που το ίδιο ίδρυσε, απαιτεί την στήριξη των ΠΕΣΥ. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει ένα Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας:

  • Οι ελλείψεις των μονάδων υγείας πρέπει να καταγράφονται με αντικειμενικό τρόπο και να εξυπηρετούνται άμεσα. Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ προτείνει την εισαγωγή συστήματος διαχείρισης ποιότητας και αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας, ώστε να προκύπτουν αντικειμενικά οι ανάγκες που παρουσιάζουν οι μονάδες υγείας σε σχέση με τα περιστατικά κάθε περιοχής, την σύνθεση του πληθυσμού, τις απαιτήσεις των εξυπηρετούμενων και του προσωπικού κα.
  • Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας από τους εργαζόμενους, την διοίκησή του και τους ασθενείς. Έτσι, προτείνουμε την εισαγωγή διαδικασιών διαβούλευσης με το προσωπικό και τους εξυπηρετούμενους σε κάθε νόμο που αφορά σημαντικά ζητήματα οργάνωσης του συστήματος υγείας.
  • Η πρόληψη όχι μόνο σώζει, αλλά εξοικονομεί χρήματα από την αποφυγή ακριβών θεραπευτικών μεθόδων. Έτσι επιμένουμε στην αναβίωση του προληπτικού και κοινωνικού χαρακτήρα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των Κέντρων Υγείας, όπως αυτός περιγράφεται στον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ. Προτείνουμε τον δωρεάν και υποχρεωτικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, την εφαρμογή προληπτικών εξετάσεων όπως μαστογραφίες, ΠΑΠ-τεστ, μαστογραφίες, εξετάσεις καρκινικών δεικτών κλπ.
  • Προτείνουμε την αποδέσμευση των Κέντρων Υγείας από τα νοσοκομεία, με τη δημιουργία ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης που περιλαμβάνει τα ιατρεία του ΙΚΑ, τα Κέντρα Υγείας καθώς και τη δημιουργία αστικών Κέντρων Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: