14/12/08

Βαρέθηκα...

Μια βδομάδα τώρα τα ίδια και τα ίδια. Στερεότυπα αφάνταστα και ανούσια.

Όλο κάτι κούφιες μεγαλοστομίες ακούω. Κίνημα, γενιά των 700€, οργή της νεολαίας, σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, η γενιά του πολυτεχνείου απέτυχε, καταδικαστέα η πράξη του μπάτσου και πάει λέγοντας. Ανούσια, αφάνταστα, άχρωμα. Κουραφέξαλα.

Από την άλλη καταδίκη της βίας, κλάμα για τα μαγαζιά, ανησυχία της μεσαίας τάξης, κουκουλοφόροι, γνωστοί άγνωστοι, ο ΣΥΡΙΖΑ υποκινητής, οι αστυνομικοί είναι παιδιά του λαού και πάει λέγοντας. Ανούσια, αφάνταστα, άχρωμα. Κουραφέξαλα.

Και το κερασάκι στην τούρτα: έτυχε να ακούω αυτή την ώρα στη συχνότητα του Flash 9 61 (Ρίο FM 108.0) την κατάληψη του παλιού Δημαρχείου Χαλανδρίου. Εκεί και αν άκουσα τα χιλιοειπωμένα και μεγαλόστομα αναρχοχαρούμενα: μπάτσοι, καταστολή, αυτοδιαχείριση, απάτσι των πόλεων, λευτεριά και πάει λέγοντας. Φορμόλη και ναφθαλίνη σε φόντο μαύρο και κόκκινο!

Γενικόλογες και κυρίως ανώδυνες διαπιστώσεις. Τίποτα καινούργιο. Τόσος πανικός τόσες μέρες, τόση φασαρία και δεν έχω ακούσει μέχρι τώρα κάτι νέο ρε γαμώτο. Μια από τα ίδια. Δημοσιογράφοι, πολιτικοί, αναρχικοί, αριστεροί, νέοι, μαθητές βρίσκονται μέσα σε μια τρικυμία που εμένα μου μυρίζει... ένα μεγάλο τίποτα.

Αισθάνομαι ότι επικρατεί ένα μείγμα τάχα μου οργής της μεσαίας τάξης, ρομαντισμού της γενιάς του πολυτεχνείου και της "αριστεράς" για το "κίνημα" που αναδύεται και η εντύπωση των νέων ότι κάνουν κάτι σημαντικό. Και ουσία καμία.

Όταν σκοτώθηκε ο Τεμπονέρας το αίτημα ήταν να φύγει ο Μητσοτάκης και το παρακράτος της ΟΝΝΕΔ. Όταν ξεσηκώθηκαν οι μαθητές κατά της μεταρρύθμισης Αρσένη, το αίτημα ήταν να κάτσει καλά ο Γεράσιμος. Πριν λίγους μήνες το αίτημα ήταν να μείνει άθικτο το άρθρο 16. Σήμερα ποιο είναι το αίτημα; Όλοι αυτοί έχουν κάτι να πουν; Ζητάνε κάτι; Ποιο είναι εν τέλει το αίτημα όλης αυτής της ιστορίας; Και το πιο βασικό: θα διαμορφωθεί εν τέλει το αίτημα;

Το μόνο πράγματι νέο είναι ο ρόλος που έχει παίξει σε αυτή την εξέγερση η "δημοσιογραφία των πολιτών". Είναι η πρώτη σημαντική εμφάνιση των social media στην Ελλάδα, αφού η εξέλειξη των γεγονοτών καθορίστηκε απο την καταγραφή τους από αυτά.

Κρατάω και το ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ σύνθημα "το όπλο του μπάτσου είναι μαγικό, ρίχνει στον αέρα και βρίσκει στο ψαχνό". Και περιμένω μήπως ξεπηδήσει η σπίθα της ανατροπής. Είδομεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: