28/12/08

Επισφαλής εργασία + μετανάστευση = Βιτριόλι; Έλεος!

"Επίθεση με καυστικό οξύ στο πρόσωπο, το κεφάλι και τον ώμο της Κωνσταντίνας Κούνεβα πραγματοποίησαν άγνωστοι στις 12 τα μεσάνυχτα της 22-12, που την περίμεναν έξω από το σπίτι της την ώρα επιστροφής από την εργασία της, με αποτέλεσμα η γυναίκα να βρίσκεται έκτοτε στην εντατική και να κινδυνεύει ακόμα να χάσει τη ζωή της, ή να μείνει με βαρύτατη αναπηρία.

Η Κούνεβα είναι γραμματέας του Παναττικού Σωματείου Καθαριστριών και Οικιακών Εργαζομένων, το οποίο είναι ίσως το πιο ζωντανό σωματείο των επισφαλώς εργαζομένων στην Ελλάδα, που αγωνίζεται σκληρά και ηρωικά για την υπεράσπιση των εργαζομένων που βρίσκονται στην πιο σκληρή εκμετάλλευση και τη μεγαλύτερη εργοδοτική τρομοκρατία, και οργανώνει Ελληνίδες και μετανάστριες - κατά κύριο λόγο γυναίκες.

Οι συναδέλφισσές της Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Σωματείου καταγγέλλουν ότι η επίθεση προέρχεται από κύκλους της εργοδοσίας, η οποία τρομοκρατούσε όλες τις εργαζόμενες, και σκληρότερα την Κούνεβα επειδή είναι βουλγαρικής καταγωγής και συνεπώς πιο ευάλωτη.

Η εργολαβική εταιρία στην οποία δούλευε η Κούνεβα είχε δύο μεγάλους κρατικούς πελάτες (ίσως και άλλους) τον ΗΣΑΠ και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΒΟ). Οι καταγγελίες του σωματείου προς τις εταιρίες για τη βαριά εκμετάλλευση των εργαζομένων από τον εργολάβο και για την καταπάτηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο κενό, δηλαδή οι κρατικές εταιρίες-πελάτες δεν αντιδρούσαν στα παράπονα για τον εργολάβο και δεν παρενέβαιναν για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Η τρομοκρατία της επιχείρησης ήταν συνεχής, όποια γυναίκα τολμούσε να ζητήσει βασικά δικαιώματα απολυόταν, και το σωματείο βρισκόταν σε διαρκείς παραστάσεις στην επιθεώρηση εργασίας, το υπουργείο Εργασίας αλλά και τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο, αλλά κανείς δεν προσπάθησε να ελέγξει πραγματικά τον εργολάβο Οικονομάκη που αντιμετωπίζει τις εργαζόμενες σαν σκλάβες".

Πηγή: http://panosz.wordpress.com/2008/12/27/konstantina_kuneva/

Σχόλιο:
Κάποτε ρίχνανε βιτριόλη στα μούτρα του γκόμενού τους όσες πίστευαν ότι ο άντρας της ζωής τους τις πρόδιδε. Τις αποκαλόυσαν "βιτριουλούδες" και δεν τις σεβόταν κανείς. Σήμερα οι εργολάβοι εργοδότες φέρονται σαν κυράτσες επειδή είναι ασύδοτοι και θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι είναι πόρνες και τους χρωστάνε. Και τους "σέβονται" πολλοί.

Το "δημόσιο" δεν προσλαμβάνει καθαρίστριες πια γιατί "συμφέρει" περισσότερο να κάνει outsourcing σε εταιρίες. Έτσι υπαγορεύει ο "νεοφιλελευθερισμός" και ο "εκσυγχρονισμός". Έτσι ζει και βασιλεύει η τρομοκρατία του ισχυρού την οποία ζουν όλοι οι "επισφαλώς εργαζόμενοι". Ως πότε;

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: