19/1/09

Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου: εκδήλωση συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό

Στις 19/1/2009 η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου διοργάνωσε εκδήλωση συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Α' Γραμματέας της Παλαιστινιακής πρεσβείας στην Αθήνα κ. Κντεχ Ζακί, ενώ τον λόγο έλαβε και το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου Σαμίρ Αμπντελσαλάμ. Ακολουθεί ο πρόλογός μου εκεί καθώς και οι τοποθετήσεις των άλλων ομιλητών.

Στη μέση ο Α' Γραμματέας της Παλαιστινιακής πρεσβείας στην Αθήνα Κντεχ Ζακί. Δεξιά το μέλος της ΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου Σαμίρ Αμπτελσαλάμ.


Φαντάζομαι πως όλοι λίγο πολύ είδατε στον τοπικό Τύπο την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι 5 Οργανώσεις της Ναυπακτίας –Ναυπάκτου, Πυλλήνης, Αντιρρίου, Ν. ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΠ- στις 30/12/2008 για τα γεγονότα της Γάζας. Δεν θέλω σήμερα να σας την ξαναδιαβάσω, λέγοντας ότι καταδικάζουμε τις Ισραηλινές δολοφονικές επιθέσεις. Ούτε θέλω να θυμίσω τις ιστορικές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον Παλαιστινιακό λαό και τους ηγέτες του. Ούτε θέλω να σας διαβάσω τις ανακοινώσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς -της οποίας προεδρεύει ο Γιώργος Παπανδρέου-, του ΠΑΣΟΚ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ οι οποίες καταδικάζουν τις Ισραηλινές επιθέσεις. Ούτε θέλω να σας διαβάσω το ψήφισμα των φορέων του Νομού που δρουν από κοινού για την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας μετά από πρωτοβουλία του Νομάρχη. Ούτε θέλω να αναφερθώ στη μαζική συμμετοχή μελών του ΠΑΣΟΚ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στον Αστακό με πρωτοβουλία του Δήμου Αστακού και κοινωνικών φορέων του νομού Αιτωλοακαρνανίας για το Πλατυγιάλι. Αυτά τα γνωρίζουμε.

Σήμερα θα προσπαθήσω να μεταφέρω την εμπειρία των μελών της αποστολής η οποία με εντολή του Γιώργου Παπανδρέου ήταν στη Λωρίδα της Γάζας, παρέδωσε ανθρωπιστικό υλικό και βοήθησε ιατρικά σε τοπικό νοσοκομείο. Αυτή την αποστολή διαδέχτηκε άλλη, αφού στη Λωρίδα της Γάζας πέρασαν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σοφία Σακοράφα, οι γιατροί Γ. Κύρκος (πρώην βουλευτής) και κ. Α. Ναντέρ (παλαιστινιακής καταγωγής), ο ιστορικός - συγγραφέας Ν. Κλειτσίκας, καθώς και μέλη άλλων φορέων. Την ίδια ώρα εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στα μέλη των αποστολών γιατί μας κάνουν να ντρεπόμαστε λιγότερο για το έγκλημα στη Γάζα.

Η αποστολή αναχώρησε στις 9/1 και επέστρεψε στις 15/1. Ο βουλευτής Ευρυτανίας του ΠΑΣΟΚ Η. Καρανίκας, ο βουλευτής Σερρών Α. Μουσιώνης και ο Θ. Νησιώτης με την ιδιότητα τους ως γιατροί, προσέφεραν ιατρικές υπηρεσίες σε παιδιά και γυναίκες τραυματίες στο νοσοκομείο της Ράφα. Οι Α. Στάμου και Χ. Καπάταης μετέφεραν ιατροφαρμακευτικό υλικό και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια εκ μέρους του Κινήματος και κοινωνικών φορέων. Ο Θέμης Τζήμας ήταν υπεύθυνος για τη νομική υποστήριξη. Η αποστολή είχε καθαρά ανθρωπιστικό χαρακτήρα.
Με τον Κντεχ Ζακί

Εκπροσώπησαν τη χώρα μας και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπανδρέου. Η ανταπόκριση που είχαν από το λαό της Γάζας, από τους Παλαιστίνιους συναδέλφους, ήταν όπως μεταφέρουν συγκλονιστική.

Η είσοδό τους στην Γάζα συνοδευόταν από βομβαρδισμούς. Βομβαρδίζουν ακόμη και ασθενοφόρα, οχήματα που θεωρούνται ασφαλή σε κάθε μάχη. Βομβαρδίζουν δίπλα σε νοσοκομεία. Με το που φτάσανε στο νοσοκομείο, εκ των πραγμάτων βρεθήκανε στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου της Ράφα, αφού πέσανε σε φάση μάχης. Εκεί μπήκανε στον αγώνα για να προσφέρουν βοήθειά. Ήταν κάτι για το οποίο ο λαός της Γάζας αναφερόταν με ευχές στην Ελλάδα και στους Έλληνες, που ο Θεός, όπως λέγανε, τους έστειλε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή να βρεθούνε δίπλα τους.

Μην ξεχνάμε ότι είναι αποκλεισμένοι ενάμιση χρόνο. Από τότε έπρεπε να εξεγερθεί η διεθνής κοινότητα. Οι άνθρωποι είναι σαν το ποντίκι στη φάκα, δεν μπορούν ούτε να πιουν νερό, ούτε να φάνε. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν εγκλωβισμένοι και τους έχουν δοθεί από το Ισραήλ δύο επιλογές, ή να πεθάνουν από την πείνα λόγω του εμπάργκο, ή να πεθάνουν από τις βόμβες. Αυτοί βέβαια έχουν επιλέξει τον τρίτο δρόμο, την αντίσταση.

Όπως είπανε οι συμμετέχοντες σε δημοσιογράφους αμέσως μετά την έξοδό τους, η κατάσταση που είδαν στη Λωρίδα της Γάζας είναι τραγική. Άμαχος πληθυσμός σε τραγική κατάσταση. Να χτυπάνε παιδιά, γυναίκες και υπερήλικες. Δεν μπορεί να έχεις ένα παιδί 3 ετών, τραυματισμένο από οβίδες. Δεν μπορεί να έχεις ένα παιδί 18, 20 χρονών παράλυτο, γιατί ήταν παράπλευρες ζημιές. Δεν είδαν κατά την παραμονή τους ούτε έναν πολεμιστή της Χαμάς τραυματισμένο. Ήταν όλα γυναικόπαιδα, άμαχος πληθυσμός. Οι βόμβες πέφτουν σαν το χαλάζι, υπάρχει τρόμος. Όπως ανέφερε και ο σ. Βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας «σκεφτόμουν σήμερα που έκανα μπάνιο, δεν ήξερα τι ξεπλένω, τον ιδρώτα μου, το φόβο μου, ή την ντροπή μου ως άνθρωπος; Πιστεύω ότι το τελευταίο προσπαθούσα να ξεπλύνω».

Ο επικεφαλής του Γενικού Νοσοκομείου της Γάζας τους κοινοποίησε πως θέλουν να δώσουν στην πτέρυγα που χειρούργησαν οι Έλληνες μαζί με τους Παλαιστίνιους το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι και τιμητικό και συγκινητικό, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την χώρα. Όταν έφτασε στο Νοσοκομείο η αποστολή του ΠΑΣΟΚ οι συγγενείς των νεκρών και τραυματιών έξω από το νοσοκομείο φώναζαν «ο Θεός έστειλε τους Έλληνες, ο Αλλάχ να φυλάει τους Έλληνες». «Αυτές ήταν οι κραυγές ανθρώπων σε απελπισία, αλλά και κραυγές ανθρώπων που έβλεπαν στον ορίζοντα μια ελπίδα» ανέφερε ο σ. Αλέκος Στάμου. Η ονοματοδοσία έγινε γιατί η αποστολή του ΠΑΣΟΚ έδωσε την ελπίδα. Νιώσανε ότι δεν είναι μόνοι τους. Ότι στη συμφορά που τους πλήττει - και δεν είναι τωρινό, είναι μακροχρόνιο - δεν είναι μόνοι τους. Και δεν ήταν μόνοι τους γιατί δίπλα τους πήγε το ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχουν προβλήματα στην περιοχή. Με αυτή την αποστολή δείχνουμε ότι για εμάς, το ΠΑΣΟΚ, ένα πρόβλημα δεν πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει: να πεθαίνει άμαχος πληθυσμός, για συμφέροντα τρίτων, ανεξέλεγκτα. Όσο εξακολουθεί να υπάρχει αυτό το απάνθρωπο εμπάργκο που σταματάει κάθε είδους ανθρωπιστική βοήθεια, εμείς, όπως πρώτος ο Γιώργος Παπανδρέου μας έδειξε με την απόφασή του, θα είμαστε παρόντες. Όλο το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι παρόν, όλοι οι Έλληνες πρέπει να είμαστε παρόντες. Να, γιατί ακριβώς έχουμε όλοι όχι ευθύνη, αλλά υποχρέωση να ξεσηκώσουμε λιγάκι τη συνείδησή μας και να σταθούμε αλληλέγγυοι.

Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται αφού κατέγραψαν και φέρανε στην Ελλάδα τις πραγματικές ανάγκες για υλικό, σε ποιότητα και σε ποσότητα. Γι’ αυτό σας καλώ να συμβάλλουμε και εμείς σε αυτή την προσπάθεια. Να δώσουμε ο κάθε ένας μας αυτό που μπορεί ώστε να μπορέσει η υλική βοήθεια της δικής μας οργάνωσης, της ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου, να μετατραπεί σε ελπίδα για τον Παλαιστινιακό λαό. Να μετατραπεί το φάρμακο που θα αγοραστεί με τη δική μας συνεισφορά σε χέρι από το οποίο θα πιαστεί ο Παλαιστίνιος.

Όταν θα φτάσει η δική σας βοήθεια στην Γάζα τότε κάποιος Παλαιστίνιος θα ξέρει ότι έχει από κάπου να κρατηθεί. Δεν μπορεί να θεωρούμαστε πολιτισμένοι όταν παθητικά ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση. Πρέπει με την συνεισφορά μας να δώσουμε σε αυτό τον κόσμο τη χαρά, να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι τους.

Αμέσως μετά έλαβε τον λόγο ο Α’ Γραμματέας της Πρεσβείας της Παλαιστίνης Κντεχ Ζακί. Αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον Παλαιστινιακό λαό, λέγοντας ότι αφορμή για να ζήσει στην Ελλάδα ήταν η αλληλεγγύη που επέδειξε ο Ανδρέας Παπανδρέου καθώς ήταν ο μόνος που χορήγησε άσυλο στον Αραφάτ και στους διωκόμενους Παλαιστίνιους. «Το 2009 για εμάς ξεκίνησε με σφαγές» είπε. «Ο πόλεμος 60 χρόνων για την ελευθερία μας συνεχίζεται και να ξέρουν οι Ισραηλίτες ότι ποτέ δε θα σταματήσει αν δεν ελευθερωθούμε. Μέχρι στιγμής μετράμε 1310 νεκρούς, από τους οποίους 50 μόνο είναι “πολεμιστές”. Τα 450 είναι παιδιά ενώ οι 600 από αυτούς είναι πολύ σοβαρά τραυματισμένοι. Χτυπούν σχολεία και νοσοκομεία. Μετά από όλα, αυτά το Ισραήλ κήρυξε εκεχειρία γιατί αύριο είναι η ορκωμοσία του Ομπάμα». Συνέχισε αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο πολεμά το Ισραήλ. «Χτυπούν με απαγορευμένα όπλα και με άλλα που τα βλέπουμε πρώτη φορά. Το Ισραήλ ως η 4η χώρα στην παραγωγή οπλικών συστημάτων βιντεοσκοπεί τις επιθέσεις για να διαφημίζει στους υποψήφιους αγοραστές την αποτελεσματικότητά τους. Μας στεναχωρεί η στάση τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ. Τα δικά μας όπλα είναι αυτοσχέδια πολύ μικρής ισχύος, δεν μπορεί να συγκρίνονται με τον όλεθρο που προκαλούν τα εξελιγμένα φονικά εργαλεία των Ισραηλινών. Έχουμε το δικαίωμα της μάχης γιατί είμαστε ένας λαός υπό κατοχή. Θέλουμε την ειρήνη και είμαστε διατεθειμένοι να σταματήσουμε, αρκεί να φανεί η θέληση και από την άλλη πλευρά». Εξήγησε ότι η συμφωνία Αραφάτ- Ράμπιν δεν εφαρμόστηκε για πολλά χρόνια και αναφέρθηκε στην κοινή τύχη των δύο ηγετών της περιοχής λέγοντας ότι «ο δολοφόνος του Ράμπιν σήμερα ζει σε σουίτα στο Ισραήλ και απολαμβάνει τα οφέλη της πράξεώς του». Κατέληξε λέγοντας ότι το Ισραήλ τρέφει την βία, αφού «με την πρακτική του δημιουργεί “τρομοκράτες” γιατί κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις εικόνες που ζει καθημερινά».

Στη συνέχεια μίλησε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Σαμίρ Αμπτελσαλάμ ο οποίος είναι από την Παλαιστίνη. «Θέλω να μιλήσω ανθρώπινα και όχι πολιτικά» ξεκίνησε. «Στα χωριά μας οι νέοι δεν μπορούν να κάνουν όνειρα υπό αυτές τις συνθήκες. Είμαστε περήφανος λαός και δεν θα υποκύψουμε. Σε πατάει το θηρίο στο λαιμό και επειδή του ταρακούνησες το πόδι σε λέει τρομοκράτη. Μπορεί να μη μας στηρίζουν οι κυβερνήσεις αλλά μας στηρίζει ο λαός κι αυτό είναι πιο σημαντικό. Ακόμα και ένας από εμάς να μείνει η Παλαιστίνη θα συνεχίσει να υπάρχει». Αναφέρθηκε αναλυτικά στις συνέπειες του Ισραηλινού αποκλεισμού που διαρκεί άνω από ενάμισι χρόνο λέγοντας ότι στόχος του Ισραήλ είναι η εξόντωση και του τελευταίου Παλαιστίνιου. «Έχουμε όμως δύναμη και κουράγιο. Ότι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: