27/1/09

Τι' ναι τούτο πάλι;


Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα οι περισσότεροι εξαντλούμε την τεχνολογική μας διάσταση στα... sms του κινητού. Άντε να παίζει και Playstation κανένας (ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε...). Εσχάτως οι πιο ψαγμένοι ανακάλυψαν την γοητεία του GPS. Αποτέλεσμα αυτής της τεχνοφοβίας είναι να μην μπορούμε να καταλάβουμε τις ανατρεπτικές συνέπειες των νέων εφευρέσεων και, να τις λοιδορούμε πότε πότε.

Την ίδια ώρα στις μεγάλες πόλεις του υπόλοιπου κόσμου τα πάντα είναι ήδη δικτυωμένα. Υπολογιστές, netbooks, GPS, WiFi κινητά, e-books λειτουργούν σε ένα ενιαίο νέφος, με τους χρήστες τους να είναι μόνιμα σε επαφή. Τα δημόσια κτίρια, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, οι πλατείες, οι κεντρικοί δρόμοι και τα σπίτια καλύπτονται από ελεύθερα ασύρματα δίκτυα στα οποία συνδέονται όλες αυτές οι συσκευές.

Αποτέλεσμα είναι ένας καινούργιος κόσμος, ριζικά διαφορετικός από τον προηγούμενο. Ένας κόσμος πχ στον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρηματοδοτείται από την κοινωνία και όχι από τα λόμπι, αφού έχει καταφέρει να εμπνεύσει μέσω αυτού του "νέφους" μεγάλες μάζες χρηστών-πολιτών χωρίς την παραμόρφωση των κλασσικών ΜΜΕ.

Η υστέρηση της Ελλάδας δεν είναι τεχνολογική, ούτε οφείλεται σε οικονομικά αίτια μιας και τα καταστήματα των αλυσίδων τεχνολογικών ειδών είναι μόνιμα γεμάτα. Είναι φοβική η αιτία της υστέρησής μας, αφού δεν μάθαμε ποτέ πως να προσεγγίζουμε την τεχνολογία.

Μέσα σε αυτή την Ελληνική πραγματικότητα μοιάζει "αλλόκοτο" να εμφανίζεται ο πιθανότατα αυριανός πρωθυπουργός στη Βουλή με ένα... Kindle, το ηλεκτρονικό βιβλίο της Amazon. Ας έχουμε κατά νου ότι η δημόσια συζήτηση για την χρήση τέτοιων συσκευών σε σχολεία μόλις τώρα ξεκινά σε παγκόσμιο επίπεδο.

H Amazon ιδρύθηκε το 1994 και ήταν η πρώτη εταιρία πώλησης βιβλίων από το διαδίκτυο σε χαμηλές τιμές. Μεταξύ άλλων η Amazon έφτιαξε και το διαβόητο πλέον στην Ελλάδα Kindle. Το Kindle είναι μια συσκευή μικρού μεγέθους και βάρους με την οποία διαβάζουμε ηλεκτρονικά βιβλία ή e-books. Τι είναι το e-book; Είναι βιβλία που δεν είναι γραμμένα σε χαρτί, αλλά διαβάζονται σε κάποια οθόνη. Παλιότερα -μέχρι το 2003 δηλαδή- απευθύνονταν στο εξειδικευμένο κοινό των προγραμματιστών και αφορούσαν εγχειρίδια χρήσης κατά κανόνα. Σήμερα διατίθενται εκατοντάδες χιλιάδες τίτλοι σε τέτοια μορφή, αν και δεν έχουν επιλυθεί ζητήματα νομικής φύσης που αφορούν πνευματικά δικαιώματα.

Πλεονεκτήματα; Αμέτρητα! Σε μια συσκευή χωράνε περίπου 200 βιβλία, περισσότερα δηλαδή από αυτά που χωράει μια παιδική βιβλιοθήκη. Μεταφέρονται πανεύκολα τα 200 αυτά βιβλία αφού το Kindle είναι ελαφρύ. Δεν εξαντλούνται τα αντίγραφα. Τα γράμματα μικραίνουν και μεγαλώνουν οπότε μπορούν να διαβάζουν άνετα άτομα με προβλήματα όρασης. Δέχονται λογισμικό το οποίο μας διαβάζει το βιβλίο, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν από άτομα με σημαντικά προβλήματα όρασης. Δεν χρειάζεται φως στο δωμάτιο μιας και η οθόνη είναι αυτοφωτιζόμενη. Είναι οικολογικά αφού δεν μολύνουν το περιβάλλον με μελάνια ούτε καταστρέφουν τα δάση για να παραχθεί χαρτί. Και, μπορείς αντί για φωτογραφίες να βλέπεις και βίντεο.

Αποτέλεσμα είναι για κάθε θέμα να έχεις στη διάθεσή σου ό,τι θες, όποτε το θες. Είσαι μαθητής και διαβάζεις πχ αστρονομία. Σε κεντρίζει ο τρόπος με τον οποίο προκαλείται η έκλειψη του ήλιου, αλλά το βιβλίο που σου έδωσε το σχολείο δεν λέει περισσότερα. Και είναι Σάββατο απόγευμα. Πρέπει να περιμένεις να πάει Τρίτη απόγευμα (γιατί το πρωί έχεις σχολείο), να διατηρήσεις το ενδιαφέρον σου μέχρι τότε, να πας σε ένα βιβλιοπωλείο και, να παραγγείλεις ένα βιβλίο που σου αρέσει, αφού φυσικά ήσουν καλό παιδί και δεν έχεις φάει το χαρτζιλίκι της γιαγιάς. Αν έχεις όμως το Kindle, κατεβάζεις επί τόπου με ένα κλικ το βιβλίο που θέλεις.

Το θέμα δεν είναι αν το συγκεκριμένο μέσο είναι "καλό". Είναι κάτι πιο σημαντικό, είναι το μέλλον. Το γεγονός ότι το συζητάμε τόσο νωρίς μόνο θετικό είναι. Θα μας βοηθήσει να σταματήσουμε να κοροϊδεύουμε ό,τι δεν αντιλαμβανόμαστε, θα μας κάνει πιο ανεκτικούς στα νέα μέσα που σήμερα τα αντιμετωπίζουμε συντηρητικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: