6/5/09

100μύρια στα συγκροτήματα: Όχι λένε πολίτες, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία στη Βουλή με την οποία προβλέπεται ότι οι εκδότες μπορούν να διαχειρίζονται το 2% του τζίρου τους χωρίς παραστατικά.

Στην ουσία δωρίζονται στα συγκροτήματα οι φόροι που αντιστοιχούν στο 2% του τζίρου τους, αφού με το πρόσχημα ότι τα χρήματα αυτά έχουν ξοδευτεί για την χρηματοδότηση πληροφοριοδοτών και επομένως δεν υπάρχουν σχετικά τιμολόγια ή αποδείξεις. Η τροπολογία αυτή επιτρέπει στα συγκροτήματα να διαθέτουν μαύρα ταμεία και να χρηματοδοτούν αμφίβολης νομιμότητας δραστηριότητας.

Μπορεί να ακούγεται λίγο το 2%. Το ποσοστό αυτό όμως μεταφράζεται σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ μαύρου χρήματος ετησίως, ποσό σημαντικότατο.

Πρόκειται για μείζον ζήτημα, αφού με την τροπολογία αυτή τα συγκροτήματα δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Αυτή η διακριτική μεταχείριση των επιχειρήσεων ΜΜΕ προκύπτει λόγω της ισχύος που ασκούν τα συγκροτήματα επί της πολιτικής. Ουσιαστικά αυτό το 2% είναι η νομιμοποίηση της διαπλοκής.

Πόσος καιρός πέρασε από την εποχή του Μπαϊρακτάρη και ο Καραμανλής χαρίζει μαύρο χρήμα στους εκδότες; Πόσο νερό κύλησε στο αυλάκι και πλέον χαρίζονται μαύρα εκατομμύρια στους τότε νταβατζήδες;

Έχει αναπτυχθεί και σχετική πρωτοβουλία με την ονομασία 100myria η οποία επικοινωνεί με βουλευτές ώστε να διερευνήσει την στάση τους στην συγκεκριμένη ψηφοφορία. Λεπτομέρειες στο www.100myria.gr.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει την σχετική τροπολογία. Το ίδιο πράττει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την στάση του, όπως και το ΛΆΟΣ.

Δεν με εντυπωσιάζει η στάση των συγκροτημάτων και των πιστολέρο τους (Πρετεντέρης, Λαζόπουλος κα) έναντι του Παπανδρέου, ίσα ίσα που έχω ένα λόγο παραπάνω πια για να την ερμηνεύσω. Ο ΓΑΠ δεν τους χαρίζεται, αυτοί δεν τον πάνε. Απλά πράγματα!

Update: Τελικά ο Καραμανλής αναγκάστηκε να αποσύρει την τροπολογία αφού για δεύτερη φορά από τις δηλώσεις των βουλευτών του προέκυπτε ότι η πρόταση της πλειοψηφίας θα... μειοψηφούσε. Επίσημα η δικαιολογία ήταν ότι η ΝΔ αποσύρει την τροπολογία επειδή... δεν συναινεί το ΠΑΣΟΚ. Η απόσυρση αποδεικνύει αφενός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πρόβλημα αφού είναι όμηρος της ισχνής της πλειοψηφίας και, αφετέρου, η αδυναμία της είναι τέτοια που επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ να επιβάλλει εν μέρει τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: