12/5/09

Θεσμική εκτροπή με στόχο την ατιμωρησία

Η διακοπή των εργασιών της Βουλής απέδειξε ότι οι θεσμικές εκτροπές δεν ανήκουν αποκλειστικά στην προ του 1974 πολιτική σκηνή της Ελλάδας.

Ξαφνικά βρεθήκαμε με κλειστή Βουλή ένα ολόκληρο μήνα πριν τις Ευρωεκλογές και όχι μια εβδομάδα, όπως γίνονταν άλλες φορές. Λήξη της συνόδου 50 ολόκληρες μέρες πριν από την συνηθισμένη ημερομηνία. Η μόνη φορά που έχει επαναληφθεί κάτι τέτοιο ήταν πριν τις Ευρωεκλογές του 1984, συναινετικά όμως και κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας. Από την άλλη, η ίδια η κυβέρνηση
Καραμανλή το 2006 έληξε την σύνοδο στις 30 Σεπτεμβρίου, δηλαδή πέντε μήνες αργότερα από το 2009! Τότε βέβαια περίμενε μπας και προκύψουν στοιχεία για την υπόθεση των TOR-M1,και καλά έκανε. Γιατί δεν έκανε το ίδιο και σήμερα;

Μια
αιφνιδιαστική απόφαση ενός και μόνο ανδρός, ο οποίος δεν αναζήτησε κανένα άλλοθι συναίνεσης. Τα κόμματα αιφνιδιάστηκαν απολύτως, αφού υπήρχαν προγραμματισμένες συνεδριάσεις για την ερχόμενη εβδομάδα. το Το ίδιο αποδεικνύει η δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ κ. Σούρλα, ο οποίος ξεκάθαρα είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα. Κανένας δεν γνώριζε τίποτα για την απόφαση πλην του Καραμανλή, γεγονός που δεν είναι συμβατό με το πνεύμα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Μια απόφαση που λήφθηκε και ανακοινώθηκε σε χρόνο όχι τυχαίο. Η είδηση έγινε γνωστή γύρω στις
10:15 το βράδυ, μετά από τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών, τα οποία αρκέστηκαν σε ολιγόλεπτα έκτακτα ανακοινωθέντα. την ώρα αυτή οι Σαββατιάτικες εκδόσεις των μεγάλων εφημερίδων με να έχουν ήδη "κλείσει" την ύλη της και να πηγαίνουν προς το τυπογραφείο. Μόνο η Αυγή και ο Αγγελιοφόρος της Θεσσαλονίκης πρόλαβαν την είδηση. Ο χρόνος της ανακοίνωσης της απόφασης είχε ως μοναδικό στόχο την ελλειπή δημοσιότητα και τον περιορισμό των αντιδράσεων που αυτή θα προκαλούσε.

Η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε κλείσιμο με λήξη της τρέχουσας Συνόδου και όχι με απλή αναστολή εργασιών. Γιατί;
Σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, καθώς και 3 παρ. 2 του Ν. 3126/2003 «περί ποινικής ευθύνης των Υπουργών» το αξιόποινο των πράξεων των Υπουργών εξαλείφεται με το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση της αξιόποινης πράξης, εάν ως τότε η Βουλή δεν έχει αποφασίσει να ασκήσει ποινική δίωξη. Η λήξη της συνόδου σημαίνει παραγραφή για όσα αδικήματα γίνανε από το 2004 έως και τον Σεπτέμβριο του 2007. Γι' αυτό δεν φταίει αποκλειστικά ο κακός νόμος, αλλά και αυτός που επέλεξε να αξιοποιήσει το γράμμα του για να απαλλάξει τους Υπουργούς του. Η ατιμωρησία είναι ο στόχος απόφασης αυτής. Αν ο Καραμανλής ήταν πραγματικά σεμνός και ταπεινός, θα ανέστειλε τις εργασίες της Βουλής και δεν θα έληγε την Σύνοδο. Έτσι μετά τις εκλογές θα μπορούσε να ανοίξει πάλι και να ασχοληθεί με τις εκκρεμότητες όπως Siemens, Βατοπέδι, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΜΑΝ κα. Με το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής ο Καραμανλής συνειδητά παραγράφει οριστικά όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε σκάνδαλα.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση Καραμανλή συγκάλυπτε και απέτρεπε την σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών με την αποχώρησή της από την Βουλή. Προφανώς βαρέθηκαν να αποχωρούν από τη Βουλή και αποφάσισαν να την κλείσουν για να ησυχάσουν μια και καλή.

Η αιφνιδιαστική απόφαση Καραμανλή αποτελεί ουσιαστική θεσμική εκτροπή. Εκτροπή γιατί οδήγησε στην υπολειτουργία της Βουλής με θερινά τμήματα από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, για πέντε ολόκληρους μήνες. Εκτροπή γιατί η απόφαση λήφθηκε αιφνιδιαστικά, εν κρυπτώ και από έναν. Εκτροπή γιατί αξιοποιήθηκε το γράμμα του Συντάγματος για να επιτευχθεί η ατιμωρησία αλλά και για να συντηρηθεί η ανεύθυνη και χωρίς στοιχεία λασπολογία. Όπως είπε και ο πιτσιρίκος "
Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν πως η αιφνίδια λήξη των εργασιών της Βουλής οφείλεται στην πρόθεση του Κώστα Καραμανλή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ο Καραμανλής θα καταργήσει τις εκλογές".

Η θεσμική εκτροπή όμως δεν είναι άγνωστη πρακτική για την κυβέρνηση Καραμανλή. Πριν από ένα χρόνο το ΠΑΣΟΚ, αποκάλυψε νοθεία της ΝΔ στη διάρκεια ονομαστικής ψηφοφορίας, με το βίντεο της αναμετάδοσης της ψηφοφορίας από το κανάλι της Βουλής να είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Τα ΜΜΕ τότε χλεύαζαν το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που καταδεικνύει και την δική τους ευθύνη.

Με την απόφαση αυτή ο Καραμανλής θύμισε στους παλιότερους και δίδαξε τους νεότερους ότι η Δεξιά έχει μακρά παράδοση χειραγώγησης των θεσμών όταν αυτοί δεν εξυπηρετούν τις επιδιώξεις της. Δυστυχώς τόσα χρόνια μετά όταν βρίσκουν τα δύσκολα, θυμούνται τις καταβολές τους. Μπροστά στην αυτοσυντήρησή της η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έχει κανένα φραγμό, όπως κανένα φραγμό δεν είχε καμία Δεξιά κυβέρνηση του παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: