23/3/10

Πάσχα!

Ξέρω ότι κάνω την παραπάνω διαπίστωση λίγο νωρίς. Άσε που είναι κοινολογία, όλοι το ξέρουν ήδη αυτό. Αλλά Μεγάλη Εβδομάδα έρχεται και θυμήθηκα πόσο επαναλήψιμες αλλά και ευχάριστες είναι οι μέρες αυτές.

Θα ξαναδούμε στα δελτία ειδήσεων το γνωστό σκηνικό με τους συνταξιούχους στη Βαρβάκειο, ένα σκηνικό που ενδιαφέρει μόνο την Αθήνα. Θα ακούσουμε ξανά ότι το κατσικάκι "πέταξε" στα πολλά ευρώ ανά κιλό, ότι η ντομάτα ανέβηκε, ότι σε ελέγχους βρέθηκαν παράνομα τρόφιμα. Θα ακούσουμε τους κτηνοτρόφους να παραπονιούνται για τις χαμηλές τιμές και τις ελληνοποιήσεις βουλγαρικών και σκοπιανών αμνοεριφίων.

Θα εμφανιστεί πάλι ο Γαϊτάνος να ψέλνει εκκλησιαστικούς ύμνους, οι εκκλησίες θα γεμίζουν και θα υπάρχει πολύς κόσμος έξω την ώρα που σχολάνε. Στον ΑΝΤ1 θα δούμε για άλλη μια χρονιά την κλασσική ταινία του Τζεφιρέλι που εξιστορεί τα θεία Πάθη, ενώ την Μεγάλη Πέμπτη οι τηλεπαρουσιάστριες πένθιμα μακιγιαρισμένες και θα πουν όλες τη φράση "η κορύφωση του Θείου δράματος". Να και οι γιατροί στα κανάλια να μας παροτρύνουν να είμαστε συγκρατημένοι με το ποτό και το φαγητό.

Κατά την Μεγάλη Πέμπτη θα ακούσουμε για την μεγαλύτερη έξοδο των τελευταίων ετών από την Αθήνα, πόση ώρα χρειάζεται να περάσεις τα διόδια των Μεγάρων, το μήκος της ουράς που σχηματίζεται λόγω των έργων πριν το Ρίο καθώς και τον αριθμό των αυτοκινήτων που πέρασαν από το Σχηματάρι. Τα σπίτια μυρίζουν ξύδι, βασικό υλικό για το βάψιμο των κόκκινων αυγών. Οι νονάδες κουβαλάνε παπούτσια και λαμπάδες με απίστευτα μπιχλιμπίδια, από χαριτωμένες πασχαλίτσες μέχρι Barbie και Transformers.

Κάπου εκεί θα γεμίσει και η Ναύπακτος κόσμο. Ναυπάκτιοι της διασποράς και επισκέπτες θα κάνουν εμφανή την άφιξή τους. Φίλοι και συγγενείς που βλέπεις πλέον μόνο στις γιορτές αν και θα ήθελες να τους ζεις περισσότερο. Θα ανοίξουν πολλά σπίτια που είναι κλειστά τον περισσότερο καιρό, θα σκουπιστούν αυλές, θα κλαδευτούν γλάστρες και θα ξεσκεπαστούν ψησταριές.
Ας κόψουμε λίγο φέτος τα φαντεζί βεγγαλικά, σε καλό θα μας βγει.

Μεγάλη Παρασκεύη, ημέρα πολύβουου πένθους. Καμπάνες ηχούν πένθιμα, οι εκκλησίες ανοιχτές, οι επιτάφιοι ανθοστόλιστοι. Ο υπεύθυνος ψησίματος κάθε σπιτιού -πάντα κάποιος αυτοορίζεται στον θώκο αυτό- τρέχει για να αγοράσει σπάγγους, σακοράφες, κάρβουνα και άλλα χρειαζούμενα. Οι επιτάφιοι του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής ενώνουν τις πομπές της περιφοράς τους και εμφανίζονται από κοινού στο Λιμάνι. Τα μαγαζιά του λιμανιού χαμηλώνουν φώτα και μουσική. Ο Άγιος Γεώργιος πιο διακριτικός, περιορίζεται στην περιοχή της ενορίας του. Στο λιμάνι το γνωστό σκηνικό που διχάζει: πολύχρωμα βεγγαλικά, φωτιές και σκηνοθέτες δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό μεν αλλά μάλλον άσχετο με την ημέρα σκηνικό. Καρέκλα ούτε για δείγμα, όλες γεμάτες. Ας ελπίσουμε ότι φέτος θα είμαστε πιο συμμαζεμένοι με λιγότερα βεγγαλικά, με γνωστό και μικρότερο προϋπολογισμό και χωρίς τις γνωστές υπερβολές. Ίσως η κρίση που έχει επηρεάσει όλους ψυχολογικά είναι μια καλή αφορμή για να επιστρέψουμε στο κατανυκτικό κλίμα που επικρατούσε στο λιμάνι πριν από τη δεκαετία του 1990. Τότε που Ναυπάκτιοι ψαράδες ανάβαν μαλαστούφες (στουπιά ποτισμένα με πετρέλαιο) στις πολεμίστρες και αυτό ήταν όλο.
Ανάσταση στην Αγία Παρασκευή

Μεγάλο Σάββατο, ημέρα προσμονής. Τα σπίτια μυρίζουν γαρδούμπα και μαγειρίτσα, ενώ η ΕΡΤ σε απευθείας σύνδεση μας μεταδίδει το Άγιο φως πριν από την ώρα του. Βλέπουμε στον πανάγιο Τάφο πλακώνονται διάφορες ομάδες με τέτοια λύσσα που δεν μπορεί να τους κάνει καλά ούτε η Ισραηλινή αστυνομία. Το Άγιο φως αφού γλιτώνει από το λιντσάρισμα φτάνει αεροπορικώς στα Σπάτα, το υποδεχόμαστε με τιμές αρχηγού κράτους και τα μεσάνυχτα φτάνει στις λαμπάδες όλων μας. Μόλις ακουστεί το χαρμόσυνο Χριστός Ανέστη σκάνε βαρελότα και αδειάζουν οι εκκλησίες, μιας και ελάχιστοι περιμένουν το σχόλασμα της λειτουργίας για να πάνε σπίτι τους να φάνε. Ακολουθεί το βραδινό κατ' οίκον φαγοπότι. Ακολουθεί ύπνος για τους μεγαλύτερους και έξοδος για τους νεότερους.



Κυριακή του Πάσχα όλοι είναι έξω, ειδικά αν βοηθάει ο ανοιξιάτικος καιρός. Ψησταριές, σούβλες, αρνιά, κατσίκια, κάρβουνα, χαντζάρια και cd από προσφορές εφημερίδων με κλαρίνα σε πλήρη χρήση. Σε κάθε σπίτι υπάρχει ο αυτοχρισμένος υπεύθυνος. Τον ξεχωρίζετε από την άθλια εμφάνιση, μέσα στην καρβούνα και τους λεκέδες. Σε κάθε σπίτι εφαρμόζεται και διαφορετική πατέντα που αξιοποιεί από σύρμα και τσίγκο μέχρι μοτέρ από υαλοκαθαριστήρες. Σε κάθε σπίτι το ψήσιμο ακολουθεί διαφορετική δοξασία σχετικά με την ποιότητα του κάρβουνου, την απόσταση του σφάγιου από την φωτιά, την ένταση και το στήσιμο της φωτιάς, αν το σωστό γύρισμα γίνεται με το χέρι ή με μοτέρ, για το αλατοπίπερο, για το ράψιμο και το δέσιμο με σπάγκο ή σύρμα, την επίδραση της ταχύτητας του ανέμου κλπ. Σε κάθε σπίτι στο τέλος βέβαια όλοι καλά θα φάνε, οπότε τα παραπάνω μάλλον μέρος του ξεχωριστού τελετουργικού που ακολουθεί ο καθένας είναι παρά ουσιαστικές λεπτομέρειες.

Επί προσωπικού, το Πάσχα με διαφορά είναι η πιο ευχάριστη θρησκευτική γιορτή του χρόνου. Το μείγμα θρησκευτικού συναισθήματος, οικογενειακής συνεύρεσης και γλεντιού, με φόντο τον καλό ανοιξιάτικο καιρό μου προκαλεί θετικά συναισθήματα. Καλή Ανάσταση!

1 σχόλιο:

26340-nafpaktos είπε...

Εχεις ξεχασει παρα πολλα.Απαραδεκτος...Σε αφηνω να το σκεφτεις και να προχωρησεις στην αναρτηση του ΠΑΣΧΑ 2