7/3/11

Τι εγκυμονεί η έκθεση της Moodys?

Η σημερινή υποβάθμιση από την Moodys αποτελεί αρνητικότατη εξέλειξη.

Στην πράξη είναι το αποτέλεσμα του "σκληρού" ευρώ. Μια υποτίμηση θα απαιτούσε είτε εθνικό νόμισμα -επιστροφή στη δραχμή δηλαδή- είτε αλλαγή του συμφώνου σταθερότητας της ΟΝΕ, γεγονός που δεν επιτρέπει η Γερμανία.

Το αδιέξοδο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την παραπάνω αρνητική αξιολόγηση, που μπορεί να τινάξει στον αέρα την ελληνική οικονομία. Αναλυτικά τα είπαμε παλιότερα εδώ.

Η Moodys υποστηρίζει ότι παρόλο που προχωράνε οι διαρθρωτικές αλλαγές, τα μειωμένα κρατικά έσοδα -η φοροδιαφυγή δηλαδή- σε συνδυασμό με πιθανή αλλαγή πλεύσης της Τρόικας μετά το 2013 μπορεί να οδηγήσει σε κάποιας μορφή αναδιάρθρωση του χρέους με συνέπεια τη μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων με τις ευλογίες της Τρόικας. Όσοι κατέχουν ελληνικά ομόλογα στην περίπτωση αυτή χάνουν χρήματα.


Η Moodys διακρίνει τρεις θετικές εξελίξεις
που συνδυαστικά θα απέτρεπαν την αναδιάρθρωση: σημαντική αύξηση των εσόδων μέσω της μείωσης της φοροδιαφυγής, μεγάλου εύρους ιδιωτικοποιήσεις και, εγγυήσεις από την Τρόικα ότι δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση.


Στην πράξη η Moodys
λέει ότι το πακέτο στήριξης που έχει εξασφαλιστεί από την Τρόικα μέχρι το 2013 δεν αρκεί για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών και η χρεοκοπία. Είτε η στήριξη θα διατίθεται και μετά το 2013 και με όρους που δεν αποδέχεται η Γερμανία, είτε πρέπει να γίνουν... μαγικά στην ελληνική οικονομία - κυρίως στο μέτωπο της φοροδιαφυγής.


Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι και... εκλογές; Πιθανόν. Σενάριο που ενισχύει η παρουσία και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη σε αυτό. Σε λίγο θα ξέρουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: