25/5/08

Κυβένρηση Καραμανλή: "Φωτοβολταϊκά; Ευχαριστώ δεν θα πάρω!"

Η Ελλάδα, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, είναι μια χώρα με πολύ ηλιοφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν εγγυημένα υψηλή απόδοση στη χώρα μας. Η Ελλάδα άλλωστε είναι η δεύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ηλιοφάνεια . Αυτό σημαίνει ότι όπου και να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα θα έχουν απόδοση τουλάχιστον 30-60% υψηλότερη από τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης, σε αυτά δηλαδή που τα φωτοβολταϊκών έχουν ευρύτατη εγκατεστημένη. Ενδεικτικά η μέση ετήσια απόδοση ανά τετραγωνικό μέτρο στη Γερμανία είναι μεταξύ 700-1200 kWh ενώ στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 1200-1900 kW! Λογικό θα ήταν η ηλιοφάνεια να αντιμετωπιστεί ως συγκριτικό ενεργειακό πλεονέκτημα της χώρας μας και να αξιοποιηθεί καταλλήλως (http://www.prosolar.gr/default.asp?cmsid=10). Αρκεί μια ματιά στον ηλιακό χάρτη της Ελλάδας για ν α καταλάβουμε ότι ο ήλιος μπορεί να καταστεί κεντρικό στοιχείο του ενεργειακού μας σχεδιασμού με την αξιοποίηση και μικρών οικιακών εγκαταστάσεων.



Από την άλλη, η ΔΕΗ μέσω της Γερμανικής της εταίρου RWE επενδύει σε μονάδες λιθάνθρακα, την ίδια ώρα που η Γερμανία της χαμηλής ηλιοφάνειας επενδύει σε φωτοβολταϊκά. Κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρισμού που παράγει η ΔΕΗ από ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο και ο λιγνίτης, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα τουλάχιστον κιλό διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Πέρα από αυτό, τα ορυκτά καύσιμα παράγουν και άλλους επικίνδυνους ρύπους όπως τα καρκινογόνα μικροσωματίδια, τα οξείδια του αζώτου, τις ενώσεις του θείου κα (http://grapsas.blogspot.com/2007/09/blog-post_28.html).

Η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών έχει προχωρήσει τόσο, που πλέον μπορεί κάθε σπίτι να φέρει τη δική του καθαρή μικρή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. Τεχνικά υπάρχει η δυνατότητα τα φωτοβολταϊκά να γίνει εξίσου διαδεδομένα με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Η λογική που διέπει τέτοιες εγκαταστάσεις είναι ότι όσο ρεύμα παράγεται και δεν καταναλώνεται πωλείται στη ΔΕΗ, ώστε η αρχική επένδυση να αποσβεστεί πιο γρήγορα. Πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά προγράμματα ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών, με γενναίες επιδοτήσεις τόσο της αγοράς και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, όσο και της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας. Αυτό συμβαίνει γιατί ο "παραδοσιακός" τρόπος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθμούς μεγάλης κλίμακας και η μεταφορά της σε καταναλωτές πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, με τις συνεπαγόμενες απώλειες, είναι μια πολύ ακριβή διαδικασία.

Πηγή: http://13tee-thess.thess.sch.gr/SOLAR/iliaki.htm


Καλά αυτά, αλλά όχι για την Ελλάδα, όπου ο Σουφλιάς την οραματίζεται να καταναλώνει ρεύμα που παράγεται σε πυρηνικά εργοστάσια, όχι για την Ελλάδα της ΔΕΗ που επενδύει σε λιθάνθρακα. Η κυβέρνηση με Υπουργική Απόφασή της επί της ουσίας απαγορεύει τις μικρές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις! Σκοπιμότητα; Ανοησία; Άγνοια; Ποιος μπορεί να πει...

Με πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Σταύρου Καλογιάννη η Ελλάδα βάζει τέλος στα οικιακά φωτοβολταϊκά, αφού θέτει περιττούς και αυστηρούς όρους για την εγκατάστασή τους σε κτίρια. Σύμφωνα με την απόφαση, τα φωτοβολταϊκά συστήματα θεωρούνται βιομηχανική εγκατάσταση και απαιτείται ειδική άδεια για όποιον θέλει να τα χρησιμοποιήσει για την παραγωγή ενέργειας. Με βάση τη νέα νομοθεσία, όποιος πολίτης θελήσει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στο σπίτι του, θα θεωρείται επιτηδευματίας και θα πρέπει να ανοίξει λογιστικά βιβλία, γεγονός το οποίο επιβάλλει ένα περιττό κόστος της τάξης των 2.000€ (http://www.skai.gr/master_story.php?id=82057).

Επιπλέον θεσπίζονται γραφειοκρατικοί περιορισμοί, αφού απαιτούνται υπεύθυνες δηλώσεις αναθέσεων και αναλήψεων μελετών και επιβλέψεων του έργου, τοπογραφικό διάγραμμα με σαφές οδοιπορικό, διάγραμμα κάλυψης, σχέδια, προϋπολογισμός του έργου, αποδεικτικά πληρωμής φόρων και εισφορών και αμοιβών μηχανικών από το ΤΕΕ. Για όλα αυτά το συνολικό περιττό κόστος θα είναι περίπου 12.000 ευρώ (http://www.greenpeace.org/greece/news/pv-obstacle). Επιπλέον απαγορεύεται ουσιαστικά η εγκατάστασή τους σε παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα κτίρια.

Δεν πρόκειται για τεχνικούς όρους, αλλά διοικητικούς. Πρόκειται επομένως για κυβερνητική απόφαση η οποία θεσπίζει συνειδητά σαφή αντικίνητρα τα οποία ακυρώνουν την εξάπλωση των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα της πλούσιας ηλιοφάνειας. Την ίδια ώρα προωθούνται επενδύσεις σε λιθάνθρακα και ανοίγει η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια. Μπορεί κάποιος να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακή χωματερή αγνοώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: