6/5/08

Για τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στο Alter

Η χθεσινή συνέντευξη του κ. Τσίπρα στον Νίκο Χαντζηνικολάου δεν με εξέπληξε σε καμία περίπτωση. Το αντίθετο, αφού η επικοινωνιακή πορεία του κ. Τσίπρα ήταν κατά τη γνώμη μου προδιαγεγραμμένη, όπως άλλωστε έγραφα και πριν 2,5 μήνες (12/4/2008) στο post Πρόβλεψη για το μέλλον του αστραφτερού "φαινομένου" Τσίπρα:

"Αν το ΠΑΣΟΚ αφήσει τον Τσίπρα να μιλάει διαρκώς χωρίς να κάνει παρεμβάσεις επιπέδου σουπερμάρκετ, σε δύο μήνες το φαινόμενο Τσίπρας θα μπάζει από παντού...

Οι δικές μου κεραίες αυτό μου δίνουν να καταλάβω.

Οι ατάκες του Πάγκαλου δεν χρειάζονται, γιατί τις ρίχνει έτσι ή αλλιώς το ΚΚΕ.

Πλεονέκτημα για τον Τσίπρα είναι που θα "μοιράζεται" τον τηλεοπτικό χρόνο με τον Αλαβάνο, εκτίθεται λιγότερο έτσι.

Δεν λέω περισσότερα για να μην χρειαστεί να τα μαζέψω αν μελλοντικά ο Τσίπρας ακολουθήσει τη γνωστή διαδρομή και έρθει στο ΠΑΣΟΚ;)

ΥΓ: Με ατάκες στυλ Πάγκαλου το ίδιο θα συμβεί, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.
Α, ναι: θυμίζω ότι ο Συνασπισμός δεν ξεκόλλησε από το 3% με ένα νέο και ωραίο "φαινόμενο", αλλά με έναν μεσήλικα σοβαρό τύπο."


Γιατί ήμουν σίγουρος;
  • Ένας λόγος ήταν ότι η η άνοδος ήταν απότομη και κυρίως χωρίς αντιστοιχία στην κοινωνία: δεν μπορεί επί παραδείγματι να τετραπλασιάζει τη δύναμή του ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε λίγες ημέρες και, την ίδια ώρα στη Ναύπακτο να συμμετέχουν 20 μόλις άτομα στις διαδικασίες εκλογής συνέδρων.
  • Άλλος λόγος ήταν ότι έγινε τότε φανερή η αξιοποίηση του κ. Τσίπρα από τα γνωστά συγκροτήματα ως αντίβαρο στον Παπανδρέου: η ανέξοδη γκαλοπαντζίδικη εκτόξευση του κ. Τσίπρα τόνιζε την κατασκευασμένη δήθεν αδυναμία του Παπανδρέου.

Η τρέχουσα φιλολογία πέρι έλλειψης προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το κουτσομπολιό γύρω από τα εσωκομματικά του Συνασπισμού και όσα τονίστικαν στη συνέντευξη είναι δήθεν "καινούργια δεδομένα". Θέλουν δηλαδή να πιστέψουμε ότι ο Συνασπισμός -τώρα ξαφνικά- δεν έχει κυβερνητική πρόταση και ότι οι διαφωνίες μεταξύ των -καθιερωμένων και καταστατικά- ομάδων του Συνασπισμού προέκυψαν... χθες και όχι πριν από 40 περίπου χρόνια. Πράγματα που είναι αναπόσπαστα στοιχεία της ταυτότητας του Συνασπισμού, την δεδομένη χρονική στιγμή αναδεικνύονται σε μειονεκτήματα γιατί έτσι εξυπηρετείται η τακτική των συγκροτημάτων.

Το συμπέρασμα από τη χθεσινή συνέντευξη είναι ότι τα συγκροτήματα παλεύουν να συντηρήσουν την εκλογική ρευστότητα, αλλά ακόμη δεν έχουν καταλήξει ως προς που θέλουν να κατευθύνουν το εκλογικό σώμα. Παπανδρέου δεν θέλουν, ο Βενιζέλος δεν τους έκατσε, νέο πρόσωπο από το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να αναδείξουν αφού η νίκη Παπανδρέου είναι πρόσφατη, νέο κόμμα δεν προκύπτει, ο Τσίπρας δεν μπορεί, ο Καραμανλής κάποια στιγμή θα φύγει όσο και αν τον συντηρούν με νύχια και με δόντια.

To be continued λοιπόν...

11 σχόλια:

blogger είπε...

Εξαιρετική ανάλυση Γιώργο. Μπράβο!

still-elate είπε...

...περιπτωσαρα o ΑΛεξ....

....Γιώργο,έχεις πρόσκληση για παιχνιδάκι!!!

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

elate αν δει η γυναίκα μου το σχόλιό σου μπορεί να έχω προβλήματα!

Έρχομαι.

Ρήγας είπε...

Έχεις 33 αναρτήσεις για τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και 24 για την ΝΔ.....πωπωπωπωπωπωπωπωπω...
Τι αντιδεξιό μένος είναι αυτο!!!!!!!
Η κυβέρνηση πρέπει να τρέμει αν όλοι οι ΠΑΣΟΚΟΙ ειναι σαν εσένα.....

Ρήγας είπε...

Για τον Σουφλία δεν έχεις να γράψεις κάτι που μου'χεις και οικολογικές ευαισθησίες για τον αστακό και την αθερίνα;;;;;;;

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

@Ρήγας: Η συγκεκριμένη ανάρτηση δεν αποτελεί κριτική στον ΣΥΝ αν ξέρεις να διαβάζεις, είναι απλά μια άποψη για τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ και το πως επηρεάζουν το εκλογικό σώμα. Δική μου άποψη είναι ότι τα ΜΜΕ δεν εκφράζουν απλά τις τάσεις που υπάρχουν στην κοινωνία, αλλά παλεύουν με νύχια και με δόντια να την διαμπρφώσουν. Σε επιχειρηματίες ανήκουν τα ΜΜΕ οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για να εξυπηρετούν συμφέροντά τους. Βόλεψε ο Τσίπρας, αλλά τώρα τέλος. Όποιος δεν πιστεύει κάτι άλλο είναι μάλλον αφελής.

Όσο αφορά τη θεματολογία του blog, αν δεν σου κάνει μην την διαβάζεις. Στις 33 αναρτήσεις που αφορούν τον ΣΥΝ έχεις κάτι να απαντήσεις όσο αφορά το περιεχόμενο;

Τέλος για τον Σουφλιά και τις ευαισθησίες μου για την ... αθερίνα, σου θυμίζω ότι υπάρχουν σημαντικά θέματα πέρα από αυτά που αναδεικνύουν τα δελτία ειδήσεων, όσο και αν σου κάνει εντύπωση. Το οικοσύστημα του Κορινθιακού είναι σημαντικό, το ίδιο το αστικό πράσινο στην πόλη μου και πάει λέγοντας.

Τέλος, η κυβέρνηση σίγουρα δεν τρέμει ούτε από την δημοσκοπική τραμπάλα του ΣΥΝ ούτε από το αντιευρωπαϊκό στίγμα ορισμένων "συνιστωσών". Μάλλον χαίρεται, όπως και με τη στείρα άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση συνεργασίας που του έχει απευθύνει το ΠΑΣΟΚ από πολύ καιρό.

Ρήγας είπε...

Ναι τα ΜΜΕ κριτικάρει το πόστ σου γιαυτό και η έκφραση περί "περιπτωσάρας ΑΛεξ" στο δεύτερο σχόλιο.....Αλλά είπαμε:CIPRALEX....χαχαχαχαχαχαχαχαχα......

ΥΓ Επειδή δηλ το πυρηνικό εργοστάσιο αναδείχτηκε απο τα ΜΜΕ, δεν είναι σημαντικό θέμα;;;;; Μου θυμίζει αυτό που λες την άποψη μερικών συντρόφων μου, που λένε ότι ό,τι έρχεται απο την Αμερική είναι κακό.... Και το NEW DEAL όμως απο την αμερική ήρθε, την ώρα που στην ευρώπη η κρίση του 29 έβρισκε διέξοδο στον φασισμό...........

Νικολέτα είπε...

γεια χαρά κι από μένα (μετά την πασχαλιάτικη ραστώνη)!
πάλι κάτι μαγειρεύουν, αρκεί να είδε κανείς το σημερινό δελτίο του Μέγκα και τις "αναλύσεις" τους για τη σημερινή ομιλία του Γιώργου στην Κ.Ο - καλλιεργούν συστηματικά κλίμα ρευστότητας κάθε φορά που το ΠΑΣΟΚ κάνει κινήσεις (για να μη μιλήσω για την επανεμφάνιση του Βενιζέλου στο δελτίο, με αφορμή το συνέδριο του αποστάτη-ουστ!)

tractatus είπε...

πράγματι και για μένα ο Τσίπρας ήταν απογοητευτικός....:( και να φανταστείς ότι ποτέ δεν τον αντιπάθησα, δεν τον σχολίασα αρνητικά, δεν έβγαλα μαχαίρια...το αντίθετο θα έλεγα ότι είναι συμπαθής αλλά λίγος... για αρχηγός. Είναι νέος...αλλά με αναντίστοιχο στυλάκι αριστερού ξερόλα για την ηλικία του. Είναι ωραίος...ίσως αλλά αυτό είναι υποκειμενικό...έχει πάντως μερικές φορές και καλές ατάκες..."σιγά μη κλάψω -σιγά μη φοβηθώ" αλλά κι αυτές είναι απο άλλους....απλά συνθέτει στο φακό...κι αυτό αρέσει σήμερα. Εύχομαι να μη του καταλογίσουν τη δραστική μείωση των ποσοστών στις προσεχείς εκλογές...ποτε δεν ξέρεις. Σήμερα πάνω αύριο κάτω...ακόμα και το ΚΚΕ ετοιμάζεται για επίθεση;)

still-elate είπε...

...Ρηγα:

κάτι έχετε εσεις με τις συμπεριληπτικες εννοιες, τις δεικτικες-δηκτικες αντιπροσωπευτικες εκφράσεις και τα σχηματα λογου ε????

...να το κοιτάξετε, σας κανει αντιεπικοινωνιακους, και δεν σας παίρνει....

...φιλικα.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ "ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ"
Ή πως το διάβασμα του Κεφαλαίου στα 16 κάνει κακό στο σοσιαλισμό :
*
"ΕΡΩΤΗΣΗ : Υπάρχει κάτι που πίστευες στα 16 σου και αποδείχτηκε πλάνη ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ναι, στα 16 διάβαζα Μαρξ και πίστευα ότι κάποια στιγμή ο καπιταλισμός θα σταματήσει και θα πάμε στο επόμενο στάδιο της εξέλιξης της κοινωνίας που είναι ο σοσιαλισμός. Για μένα ήταν νομοτελειακό αυτό. Πίστευα ότι η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο θα σταματήσει.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Διαψεύστηκες;
Ναι διαψεύστηκα. Τώρα ξέρω ότι δεν υπάρχει νομοτέλεια. Μπορεί να γίνει, μπορεί και να μην γίνει".
*
ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΩΝ "ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΘΡΑΝΙΟΥ", SCHOOLIGANS, τεύχος 11, ΑΠΡΙΛΗΣ 2008, (Ένθετο ΣΤΑ ΝΕΑ 19-20.04.2008)
*
Ένα μικρό σχόλιο.
Ο κ.Τσίπρας μας πληροφορεί, πως όταν ήταν δεκάξι χρονών διάβαζε Μαρξ. Ας δεχτούμε πως δεν είπε ψέματα για να εντυπωσιάσει τους αναγνώστες του SCHOOLIGANS, που είναι κυρίως έφηβοι και φυσικά δεν διαβάζουν ακόμα, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας, το Κεφάλαιο του Μαρξ.
Ας δεχτούμε πως ο κ. Τσίπρας διάβαζε στα 16 του το Κεφάλαιο, ή τις Grundrisse der politischen Oekonomie, ή το Κομουνιστικό Μανιφέστο, πράγμα που τον έπεισε πως νομοτελειακά, (και όχι αιτιοκρατικά), που σημαίνει, πως ο καπιταλισμός από κάποια στιγμή και μετά, που δεν θα μπορεί να οδηγεί την κοινωνία στην πρόοδο, αλλά θα στέκεται εμπόδιο σ΄ αυτήν, θα αναγκάσει την Ανθρωπότητα να τον αντικαταστήσει με το ¨επόμενο στάδιο της εξέλιξης τη κοινωνίας που είναι ο σοσιαλισμός¨, όπου ¨θα καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο¨ .
Το σημείο που χρειάζεται ανάλυση είναι η απάντηση στην επόμενη ερώτηση, όπου λέει το αμίμητο, για άνθρωπο που διαβάζει από τα 16 του Μαρξ και αγωνίστηκε για το σοσιαλισμό, τόσο ώστε να αναδειχτεί στα 33 του χρόνια πρόεδρος ενός αριστερού κόμματος, ότι δηλαδή διαψεύστηκε, γιατί ¨τώρα ξέρει πως δεν υπάρχει νομοτέλεια¨, που σημαίνει πως δεν χρειάζεται θετική κοινωνική αντίδραση, δηλαδή αγώνας απέναντι στην απάνθρωπη και καταστροφική δράση του καπιταλισμού, για να περάσει η ανθρωπότητα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό και να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, γιατί ¨αυτό μπορεί να γίνει, μπορεί και να μην γίνει¨, λες και πρόκειται για μανιτάρια, που μπορεί να φυτρώσουν, μπορεί και να μην φυτρώσουν, αν δεν βρέξει.
Το ερώτημα εδώ είναι: Ο κ. Τσίπρας διαψεύστηκε από τον Μαρξ, ή μήπως από τα νεανικά του οράματα, τα οποία προφανώς δεν είχαν ζημιωθεί με αυτά που ο Μαρξ, και πολλοί άλλοι, πρόσφεραν στην επιστημονική σκέψη για την κατανόηση των νόμων της κίνησης της κοινωνίας γενικά και του καπιταλισμού ιδιαίτερα, αλλά με τα δόγματα του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού, γνωστού και ως πρώην πιά ΅υπαρκτού σοσιαλισμού¨, τα οποία φυσικά καμιά σχέση δεν είχαν με το σοσιαλισμό.
Εκτός και αν όλα αυτά, μαζί με διάφορα άλλα 'ελαφρολαϊκά' που διατυπώνει στη συγκεκριμένη συνέντευξη, που δείχνουν την ιδεολογική σύγχυση και φυσικά την πολιτική ρηχότητα του κ. Τσίπρα, αποσκοπούν στο να σπείρουν σύγχυση στους έφηβους και στους οπαδούς του, γύρω από το σοσιαλισμό και τον ποιό σοσιαλισμό, ώστε να γίνουν ¨ρεαλιστές¨, γιατί ο καπιταλισμός, σύμφωνα με τα λεγόμενα αλλά και τα συμφραζόμενα του κ. Τσίπρα, είναι η μοίρα της ανθρωπότητας, οπότε, αφού μπορεί και να μην αλλάξει, τότε ας κάτσουμε στα αυγά μας, να κοιτάξουμε ο καθένας το τομαράκι του, για να μπορούν τελικά οι πολιτικάντηδες να περνάνε καλά, να έχουν 'βύσματα' και 'προστάτες' και να διεκδικούν την εξουσία , για να ¨βελτιώσουν΄ τον καπιταλισμό, αφού το τραίνο του σοσιαλισμού ¨μπορεί να περάσει, μπορεί και να μην περάσει¨ .
Διερωτώμαι τελικά, γιατί, ενώ σ΄αυτό το χώρο υπάρχουν ακόμα αξιόλογοι άνθρωποι με αγωνιστικές περγαμηνές, με επιστημονική και πολιτική συγκρότηση που θα μπορούσαν να εκφράσουν με συνέπεια τις αγωνίες ενός τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, η πλειοψηφία του υποτάχτηκε στους νόμους του πολιτικού Marketing και του life style, δηλαδή στην αστική πολιτική μόδα που από μόνη της είναι προσωρινή , αλλά λειτουργεί ως μηχανισμός ανακύκλωσης των μνηστήρων και των κομμάτων της καπιταλιστικής εξουσίας και κατά συνέπεια ως στυλοβάτης της κεφαλαιοκρατίας.
Εκτός κι' αν ισχύουν οι φήμες-εκτιμήσεις πως το "φαινόμενο Τσίπρας", είναι δημιούργημα του συστήματος με στόχο "να χτυπηθεί ο δικομματισμός", δηλαδή να λεηλατηθεί ο ένας πόλος του δικομματισμού, το ΠΑΣΟΚ, για να ηγεμονεύει μόνιμα η Δεξιά με στήριγμα τις πολλές αλληλοσπαρασσόμενες και βολεμένες στο αστικό κοινοβούλιο "Αριστερές Νομενκλατούρες".
Η ιστορία θα αποφανθεί μετά από μερικά χρόνια, ότι ο κ. Τσίπρας ήταν μιά λάθος επιλογή. Αυτό όμως δεν θα αλλάξει τίποτα, γιατί οι σύντροφοι του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, στο μεταξύ θα έχουν οργανώσει τα επόμενα λάθη τους...
Γι' αυτό σας λέμε πάμε να φύγουμε από αυτό το πολιτικό τσίρκο, κι' ας αρχίσουμε να χτίζουμε από κάτω, χωρίς ηγέτες και εξουσίες, μιά Νέα Λαϊκή Αριστερά, την Αριστερά της Άμεσης Δημοκρατίας, την Ουμανιστική Αριστερά, για να αποκτήσουν προοπτική οι αγώνες μας.
Κώστας Λάμπος
Πρωτοβουλία Διαλόγου για ένα Νέο Ουμανισμό
www.epithesh.blogspot.com
www.infonewhumanism.blogspot.com
E-mail: prodial21@gmail.com