Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία απευθύνεται η επιστολή, ενώ η FYROM όχι. Η Ελλάδα επομένως θεωρητικά έχει το πάνω χέρι, παίζει μέσα στην έδρα της. Λογικά η Επιτροπή έπρεπε να απαντήσει με αυστηρό τόνο λέγοντας ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, τέτοιες αιτιάσεις μόνο κακό κάνουν κλπ κλπ. Αμ δε! Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρκέστηκε να δηλώσει... αναρμόδια. Και η FYROM θέτει το θέμα τον ΟΗΕ...
Ήττα λοιπόν προέκυψε από αυτή τη διαδικασία, μιας και η μη-θέση της ΕΕ ανοίγει τον διάλογο πέρι Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα σε διεθνή όργανα. Πλέον η διεθνής κοινότητα θα συζητά επίσημα για ένα θέμα που πριν λίγους μήνες απλά... δεν υπήρχε.
Σκόπια: Άγαλμα παρτιζάνων του Τίτο με φόντο τον ορθόδοξο σταυρό, σε μια πόλη με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο. Η FYROM προφανώς χαρακτηρίζεται από σύγχυση πολιτιστικής, ιστορικής, θρησκευτικής και κοινωνικής ταυτότητας, ενώ δικαίως νιώθει ότι απειλείται από την Αλβανία και την Βουλγαρία.
Η Ελλάδα με το βέτο τους μπέρδεψε ακόμη περισσότερο, μπλέκοντας η ίδια σε μια ιστορία που είχε ξεχαστεί.
Η Ελλάδα με το βέτο τους μπέρδεψε ακόμη περισσότερο, μπλέκοντας η ίδια σε μια ιστορία που είχε ξεχαστεί.
Τα παραπάνω είναι τα πρώτα αποτελέσματα του βέτο, που πανηγύρισε η κυβέρνηση Καραμανλή. Καταφέραμε να αποσταθεροποιήσουμε ένα κρατίδιο που ελέγχουμε οικονομικά. Η FYROM μετά το βέτο -αναμενόμενα- κάνει τα πάντα ώστε να επιβιώσει, αφού πλέον χάνει την ασφάλεια της συμμετοχής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και νιώθει ότι απειλείται -εκτός από Αλβανία και Βουλγαρία- και από τον ισχυρό γείτονα που λέγεται Ελλάδα.
Με το βέτο η Ελλάδα υποδαύλισε την αστάθεια και κατά συνέπεια τον εξτρεμισμό μιας κυβέρνησης που δεν έχει πια άλλη επιλογή από την όξυνση. Το βέτο ήταν απόδειξη αποτυχίας τότε, αφού αντί να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, αποσταθεροποιήσαμε την FYROM. Αυτό φροντίσαμε να το ξεχάσουμε τότε, να το κρύψουμε κάτι από το χαλί.
- Πανηγυρίσαμε το βέτο, ξεχνώντας ότι στόχος ήταν εξεύρεση κοινά αποδεκτού ονόματος και όχι η απομόνωση της FYROM.
- Ακολουθήσαμε αυτή την εξωτερική πολιτική αποκλειστικά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, για να βελτιωθούν προσωρινά τα δημοσκοπικά στοιχεία του Καραμανλή. Όντως, η κυβέρνηση ενισχύθηκε μετά από αυτή την αποτυχία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου