31/7/08

Στο στόχο του ΠΑΣΟΚ ακρίβεια και ΝΔ

Δημοσίευμα του nafpaktia.com για την εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ κατά της ακρίβειας στο Ναύπακτο.

Εκστρατεία κατά της ακρίβειας πραγματοποιεί σε όλη την Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ και στο πλαίσιο αυτό το περασμένο Σάββατο 22 Ιουλίου κλιμάκιό του περιόδευσε στη λαϊκή αγορά της Ναυπάκτου ερχόμενο σε επαφή με πολίτες, συνομιλώντας μαζί τους και εκθέτοντάς τους ταυτόχρονα τις απόψεις του πάνω στο φαινόμενο της ακρίβειας που μαστίζει σήμερα την ελληνική κοινωνία.
Στην κίνηση αυτή συμμετείχαν τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας Μένιος Χάρος, Λάμπρος Μπαλαμάτσης και Κώστας Καλιαμπάκος, ο νομαρχιακός σύμβουλος Βασίλης Μπαρμπαγιάννης, ο γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Ναυπάκτου Γιώργος Ασημακόπουλος και το μέλος της Συντονιστής Επιτροπής Κώστας Ζωϊτάκης.

“Η επαφή με τον κόσμο ήταν πολύ θετική”, τόνισε ο Γιώργος Ασημακόπουλος, σημειώνοντας εν συνεχεία ότι “η ακρίβεια είναι απόρροια της πολιτικής της ΝΔ, η οποία άφησε ασύδοτη την αγορά με αποτέλεσμα πλέον οι κερδοσκόποι να έχουν στήσει πάρτυ για λίγους”. Θύμισε ότι μια χούφτα χονδρεμπόρων και πέντε αλυσίδες σουπερμάρκετ έχουν καρτελοποιήσει την αγορά με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης, αναρωτόμενος για το πώς εξηγεί ο κ. Καραμανλής ότι τα Ελληνικά προϊόντα είναι πιο φτηνά στην Γερμανία και την Ιταλία και προσθέτοντας το ερώτημα “μήπως και γι’ αυτό φταίει η αύξηση του πετρελαίου;”.

Συνεχίζοντας τα πυρά του προς την κυβέρνηση την κατηγόρησε ότι αυτή είναι που υποθάλπει την ασυδοσία, θυμίζοντας το καρτέλ των κουμπάρων για το γάλα και λέγοντας ότι “αυτοί οι κερδοσκόποι παίρνουν το σύνθημα από την ίδια την Κυβέρνηση η οποία δεν χορηγεί επίδομα θέρμανσης όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ, αυξάνει τον ΦΠΑ και αυξάνει τα τιμολόγια των *ΔΕΚΟ*”, ενώ αναρωτήθηκε εκ νέου “γιατί να μην ακολουθήσουν και οι ευνοούμενοί τους κερδοσκόποι στον ίδιο ρυθμό ξέφρενων ανατιμήσεων”;

Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε το 2005 μια ισχυρή οικονομία με χαμηλό πληθωρισμό, μηχανισμούς κοινωνικής αλληλεγγύης όπως το ΕΚΑΣ και το επίδομα πετρελαίου, παραδεχόμενος ότι η εισαγωγή του ευρώ προκάλεσε κύμα ακρίβειας τότε, φαινόμενο ωστόσο που ήταν πανευρωπαϊκό. “ Σε καμία περίπτωση η εισαγωγή του ευρώ δεν δικαιολογεί την σημερινή κατάσταση ασυδοσίας, ληστείας και φτώχειας”, είπε, προσθέτοντας ότι “η αύξηση της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και του ΦΠΑ που επέβαλλε η Νέα Δημοκρατία είναι οι καλύτερες δικαιολογίες για τους ελάχιστους κερδοσκόπους που ελέγχουν όλη την αγορά”. Καταλήγοντας ο κ. Ασημακόπουλος άσκησε κριτική στα 41 μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και ο κ. Φώλιας λέγοντας ότι είναι γράμμα με ευχές που θα έστελνε ένα μικρό παιδί στον Άγιο Βασίλη και όχι μέτρα κατά της ακρίβειας, δίνοντας το σύνθημα και για τις επόμενες εξορμήσεις κλιμακίων του ΠΑΣΟΚ στη Ναύπακτο για το θέμα της ακρίβειας.

29/7/08

Εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση συνεπάγεται κρίση

Μετά από το λάθος Καραμανλή να απαντήσει στην επιστολή Γκρούεσκι, ο πρωθυπουργός της FYROM έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία προβάλλει τους γνωστούς ισχυρισμούς κατά της Ελλάδας πέρι μειονότητας, περιουσιών, διώξεων κλπ. Με την απάντηση Καραμανλή, πράγματα που μέχρι χθες δηλαδή απλά ψιθυρίζονταν σήμερα αποτυπώνονται σε επίσημα δημόσια κρατικά έγγραφα και μπαίνουν σε διμερή διάλογο.

Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία απευθύνεται η επιστολή, ενώ η FYROM όχι. Η Ελλάδα επομένως θεωρητικά έχει το πάνω χέρι, παίζει μέσα στην έδρα της. Λογικά η Επιτροπή έπρεπε να απαντήσει με αυστηρό τόνο λέγοντας ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, τέτοιες αιτιάσεις μόνο κακό κάνουν κλπ κλπ. Αμ δε! Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρκέστηκε να δηλώσει... αναρμόδια. Και η FYROM θέτει το θέμα τον ΟΗΕ...

Ήττα λοιπόν προέκυψε από αυτή τη διαδικασία, μιας και η μη-θέση της ΕΕ ανοίγει τον διάλογο πέρι Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα σε διεθνή όργανα. Πλέον η διεθνής κοινότητα θα συζητά επίσημα για ένα θέμα που πριν λίγους μήνες απλά... δεν υπήρχε.

Σκόπια: Άγαλμα παρτιζάνων του Τίτο με φόντο τον ορθόδοξο σταυρό, σε μια πόλη με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο. Η FYROM προφανώς χαρακτηρίζεται από σύγχυση πολιτιστικής, ιστορικής, θρησκευτικής και κοινωνικής ταυτότητας, ενώ δικαίως νιώθει ότι απειλείται από την Αλβανία και την Βουλγαρία.
Η Ελλάδα με το βέτο τους μπέρδεψε ακόμη περισσότερο, μπλέκοντας η ίδια σε μια ιστορία που είχε ξεχαστεί.


Τα παραπάνω είναι τα πρώτα αποτελέσματα του βέτο, που πανηγύρισε η κυβέρνηση Καραμανλή. Καταφέραμε να αποσταθεροποιήσουμε ένα κρατίδιο που ελέγχουμε οικονομικά. Η FYROM μετά το βέτο -αναμενόμενα- κάνει τα πάντα ώστε να επιβιώσει, αφού πλέον χάνει την ασφάλεια της συμμετοχής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και νιώθει ότι απειλείται -εκτός από Αλβανία και Βουλγαρία- και από τον ισχυρό γείτονα που λέγεται Ελλάδα.

Με το βέτο η Ελλάδα υποδαύλισε την αστάθεια και κατά συνέπεια τον εξτρεμισμό μιας κυβέρνησης που δεν έχει πια άλλη επιλογή από την όξυνση. Το βέτο ήταν απόδειξη αποτυχίας τότε, αφού αντί να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, αποσταθεροποιήσαμε την FYROM. Αυτό φροντίσαμε να το ξεχάσουμε τότε, να το κρύψουμε κάτι από το χαλί.
  • Πανηγυρίσαμε το βέτο, ξεχνώντας ότι στόχος ήταν εξεύρεση κοινά αποδεκτού ονόματος και όχι η απομόνωση της FYROM.
  • Ακολουθήσαμε αυτή την εξωτερική πολιτική αποκλειστικά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, για να βελτιωθούν προσωρινά τα δημοσκοπικά στοιχεία του Καραμανλή. Όντως, η κυβέρνηση ενισχύθηκε μετά από αυτή την αποτυχία.
Και να τα αποτελέσματα λίγους μήνες μετά: συζητείται στον ΟΗΕ ζήτημα μακεδονικής μειονότητας. Με λίγα λόγια, με το βέτο και την απαντητική επιστολή η Ελλάδα κατάφερε να γίνει μέρος της κρίσης...

26/7/08

Σχεδόν κανένας δεν πήγε Σαββόπουλο - Παπακωνσταντίνου στη Ναύπακτο! Μήπως έφταιγε το εικοσάευρω;

Έδωσε συναυλία το δίδυμο Παπακωνσταντίνου-Σαββόπουλου στη Ναύπακτο. Προσωπικά και οι δύο είναι μέρος της μουσικής μου καθημερινότητας, τους έχω δει από κοντά πολλές φορές και τους δύο.

Διάβασα στον τοπικό τύπο ότι ελάχιστα άτομα πήγαν στη συναυλία. Υπήρξε και σχετικό "δεικτικό" σχόλιο του διδύμου:
- Διονύση, σήμερα παίζουμε για τους 300 του Λεωνίδα και τους 300 που δεν είδα.
- Θανάση, λιγοστεύουμε και ομορφαίνουμε...

Παραπονάκια; Λίγος ο κόσμος; Περιμένατε περισσότερους; Τι λες τώρα!

Με 20 ευρώ εισιτήριο τι περιμένατε ακριβώς, κοσμοπλημμύρα; Που ζείτε ρε παιδιά; Σε ποια γυάλα κόβετε βόλτες;

Δεν το ξέρετε ότι η φτώχεια σκοτώνει την μουσική;

Αυτό το εικοσάρικο από καιρό το έχει φάει το βενζινάδικο, η γέφυρα, το σουπερμάρκετ, το ιδιαίτερο του καθηγητή, ο γιατρός του παιδιού, η αύξηση της ΔΕΗ, το 19% του ΦΠΑ και πάει λέγοντας.

Sorry, αλλά η φτώχεια είναι εδώ και την εισπράττουν όλοι. Καλά θα κάνουν οι καλλιτέχνες μας να το καταλάβουν, να το εκφράσουν και να βοηθήσουν όπως μπορούν. Όπως κάνανε όταν γράφανε την Παράγκα...

Ας μην γκρινιάζουν για το παντεσπάνι, ας τραγουδήσουν για το ψωμί! Χωρίς να ζητάνε μισό ντεπόζιτο βενζίνη...

Είναι όλα τα μικρά κόμματα ίδια;

Η αλήθεια είναι ότι το δημοσκοπικό 3,5% των Οικολόγων Πράσινων δίνει σε αυτό το κόμμα αυξημένης προβολής. Έτσι διάβασα μια συνέντευξη του Μιχάλη Τρεμόπουλου, μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Την συνέντευξη έδωσε στον Α. Καψαμέλη του press-gr. Σταχυολογώ μερικά σημεία της συνέντευξης που κατά τη γνώμη μου δείχνουν πως θα έπρεπε να λειτουργεί και να εκφράζεται ένα "μικρό" κόμμα.

Η ψήφος αντίδρασης είναι ανούσια, εμείς επιδιώκουμε χειροπιαστούς στόχους:
"Δεν αρκεί ένας πολίτης να απορρίψει τα δύο κόμματα που έχουν ασκήσει εναλλάξ την εξουσία και από αντίδραση να ψηφίσει ένα μικρό, που απλά δεν του δόθηκε η ευκαιρία να αποδείξει ότι ίσως να είναι χειρότερο από τα δύο μεγάλα. Χρειάζεται να αναζητήσει όχι μόνο διαφορετικό περιεχόμενο στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και νέο μοντέλο πολιτικής δράσης. Εμείς επιδιώκουμε όχι μόνο την πολιτική και εκλογική ενίσχυση των Οικολόγων Πράσινων αλλά και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, την ανάληψη μεγαλύτερου και ουσιαστικότερου ρόλου στη διαμόρφωση και εφαρμογή των πολιτικών. ... Η προσωπική δέσμευση όταν συναντήσει τη δέσμευση και εκατοντάδων χιλιάδων άλλων ανθρώπων θα γίνει δύναμη αλλαγής. Η οργή και η αγανάκτηση έχουν φουντώσει, δώσε όμως θετική διέξοδο, πάρε και εσύ μέρος στην αλλαγή των πολιτικών και την προώθηση προτάσεων για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης".
***
Θέτουμε ξεκάθαρο πλαίσιο κυβερνητικής συνεργασίας, χωρίς ναι μεν αλλά:
"Είμαστε αντίθετοι σε μονοκομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις και βιώνουμε τη ζημιά που έχουν κάνει δεκαετίες τώρα. Δύσκολα όμως φανταζόμαστε συνεργασία με πολιτικούς χώρους οι οποίοι υποστηρίζουν απαράδεκτες προτάσεις και πρακτικές (π.χ. υποστήριξη ρυπογόνου λιγνίτη, υδροβόρου βαμβακιού, εκτροπή Αχελώου, ανάπτυξη αυτοκινητόδρομων, έλλειψη δασολόγιου, στήριξη αυθαίρετης και αντιοικολογικής δόμησης κλπ)... Εμείς δεν φοβόμαστε ούτε να είμαστε στην αντιπολίτευση, ούτε να συμμετέχουμε σε πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας είτε να στηρίζουμε υπό όρους μια κυβέρνηση μειοψηφίας αν δεσμεύεται σε μια σειρά πολιτικών αλλαγών. Το κύριο όμως για μας είναι αν από όποια θέση και αν βρισκόμαστε προωθούνται αλλαγές που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών και θα προωθούν τις αναγκαίες οικολογικές και κοινωνικές αλλαγές".
***
Ξεφεύγουμε από την παρωχημένη φρασεολογία πέρι "κινημάτων" και επιδιώκουμε τη συμμετοχική δημοκρατία. Δεν χαιρόμαστε με την κρίση του πολιτικού συστήματος:
"... πρέπει να αναπτυχθεί μια νέα κουλτούρα για τη διακυβέρνηση, οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών που επηρεάζουν τη ζωή τους, να γίνει πιο συμμετοχική η δημοκρατία μας, πιο ποιοτική δηλαδή. Όποια και αν είναι η κυβέρνηση - μονοκομματική ή συνεργασία κομμάτων - πρέπει να υπάρχει πολιτικός διάλογος, διάλογος με την κοινωνία των πολιτών. Πρέπει και μπορούμε να μπολιάσουμε τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς με θεσμούς πιο άμεσης δημοκρατίας, ώστε οι πολίτες να μην νιώθουν και είναι αποκομμένοι από την πολιτική και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μόνο μια τέτοια βαθιά αλλαγή θα αναδημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία".
***
  • Ένα "μικρό" κόμμα που βάζει ξεκάθαρο και ρεαλιστικό πλαίσιο κυβερνητικής συνεργασίας σε ένα συγκεκριμένο πεδίο, χωρίς νεφελώδεις διακηρύξεις
  • Ένα "μικρό" κόμμα που δεν φοβάται να πει ότι συμφωνεί με τις διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ για συμμετοχική δημοκρατία - αν και εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει εφαρμόσει τέτοιες πρακτικές.
  • Ένα "μικρό" κόμμα το οποίο ενώ είναι έντονα επικριτικό για τα κόμματα εξουσίας δεν είναι απαξιωτικό και συνειδητά άδικο, ενώ αναγνωρίζει ότι μπορεί να συνεργαστεί με αυτά στο πλαίσιο συγκεκριμένων συμφωνιών που θέτει από τώρα.
  • Ένα "μικρό" κόμμα που δεν πανηγυρίζει με την κρίση του πολιτικού συστήματος που έχουν επιβάλλει δύο-τρία συγκροτήματα και προτείνει τρόπους ανατροπής της κρίσης.
Κάπως έτσι φαντάζομαι τα μικρά κόμματα σε μια συμμετοχική κοινωνία των πολιτών, μακριά από μικρομεγαλίστικους ανταγωνισμούς και αριστερίστικες αγκυλώσεις, με συγκεκριμένη και διαφανή στόχευση χωρίς μικροκομματικές λογικές αξιοποίησης της δυασρέσκειας. Μικρά κόμματα που επιδιώκουν λύσεις και όχι "πολύ φασαρία" και νεφελώδεις "ανατροπές", μικρά κόμματα που δεν αντιδρούν, αλλά δρουν.

Μένει να αποδειχθεί αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό αυτό το σκηνικό.

25/7/08

Με αφορμή τη σύλληψη Κάραντζιτς

Η αλήθεια είναι ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας εξυπηρετούνται καλύτερα αν στην περιοχή υπάρχει τουλάχιστον μια ακόμη ισχυρή και σταθερή κρατική οντότητα. Επομένως, αν δεν είχε γίνει η επιδρομή στη Σερβία και η Γιουγκοσλαβία παρέμενε ενιαία με κάποιον τρόπο, δεν θα είχαμε τα σημερινά προβλήματα με τα Σκόπια, δεν θα είχαμε το κράτος-συμμορία του Κοσόβου (αναφέρομαι στο εκεί οργανωμένο έγκλημα), δεν θα είχαμε την "μεγάλη" Αλβανία κλπ κλπ.

Οι "γενοκτονίες" για τις οποίες κατηγορούνται οι Σέρβοι και για τις οποίες θεωρητικά έγινε η επιδρομή, είναι δυστυχώς συνηθισμένη πρακτική στον πόλεμο. Ειδικά όταν εμπλέκονται γηγενείς πληθυσμοί και όχι εκστρατευτικά σώματα, όσο κυνικό και αν ακούγεται. Στην Κύπρο ήταν καλύτερα; Στην μικρασιατική εκστρατεία;

Λογικό είναι λοιπόν να προκαλούνται δίκαια συναισθήματα οργής και επιθυμίας συμπαράστασης στον Κάραντζιτς. Σε επίπεδο θυμικού κατανοώ την συναισθηματική αντίδραση ορισμένων ιστολόγων. Άλλο είναι όμως το ζητούμενο για την Ελλάδα: παλιότερα βλέπαμε τέτοιες αναταράξεις να μετατρέπονται σε ευκαιρίες για την εξωτερική μας πολιτική. Σήμερα, παρακολουθούμε απαθείς τα τεκταινόμενα και περιμένουμε "οδηγίες", χωρίς να συνδιαμορφώνουμε τις εξελίξεις.

Έχει κάποιος εκεί στο ΥΠΕΞ άραγε αναλύσει το σενάριο της σύλληψης του Κάραντζιτς και να έχει έτοιμο ένα πλάνο δράσης; Ξέρει κανείς ποιες απειλές προκαλούνται, τις ευκαιρίες που ανοίγουν;

Κρίνοντας από την στάση Καραμανλή για το Ανάν (είμαι κατά αφού τελειώσει το δημοψήφισμα και γνωρίζω το αποτέλεσμα!) φοβάμαι πως όχι. Η όποια αντίδραση θα ισορροπεί μεταξύ εσωτερικής κατανάλωσης και συμμόρφωσης με τις επιταγές της "διεθνούς κοινότητας" χωρίς καμία δυνατότητα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος της χώρας...

21/7/08

ΚΚΕ & ΣΥΝ: Γιατί καλύπτετε εξαχρειωμένους καθηγητές;

Για τη δική μου γενιά ήταν δεδομένο ότι οι Πανελλαδικές ήταν αδιάβλητες. Το ξέραμε όλοι, γι' αυτό ποτέ δεν ψάξαμε για βύσμα. Διάβαζες, πλήρωναν οι γονείς σου για καλά ιδιαίτερα, σου έκοβε, λίγο τύχη και, αυτό ήταν όλο. Η αγωνία σου ήταν αν θα είσαι αρκετά πειθαρχημένος όλη τη χρονιά ώστε να πας σωστά διαβασμένος στις εξετάσεις.

Ήρθε μετά το 2007. Η πρόεδρος βαθμολογικού κέντρου Θεσσαλονίκης κατηγορήθηκε ότι πίεσε βαθμολογήτριες να αλλάξουν βαθμούς σε 33 γραπτά Αγγλικών. Αυτή με τη σειρά της ισχυρίστηκε ότι την πίεσε το Υπουργείο Παιδείας. Πιάσε το αυγό και κούρευ' το δηλαδή.

Ποιοι διορισμένοι καθηγητές κάνανε -παράνομα- "ιδιαίτερο" σε αυτούς τους 33 μαθητές μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Πρωτόγνωρο φαινόμενο για Πανελλαδικές η αλλοίωση, αλλά είχαμε πιστέψει τότε ότι "όλοι είναι ίδιοι", ότι αυτά "τα έκανε και το ΠΑΣΟΚ". Άσε που ήμασταν σίγουροι ότι ο αδιάφθορος Καραμανλής θα "καθάριζε" τα μικρά κόμματα είναι υγεία και ότι αν ψηφίσουμε αυτούς τιμωρούνται οι διεφθαρμένοι γενικά. Και εμείς εν μέσω πυρκαγιών αυτό κάναμε: ψηφίσαμε τίμιους δεξιούς και μικρούς αριστερούς.

Ο ΣΥΝ τότε δήλωνε: "Η αναζήτηση υπευθύνων αποκλειστικά ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς που δέχτηκαν εντολές από προϊσταμένους τους να αλλάξουν τους βαθμούς τους, αποσκοπεί ακριβώς στο να αποσείσει τις ευθύνες από τα υψηλότερα κλιμάκια του υπουργείου".http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=815813 Δεν φταίνε δηλαδή αυτοί που κάνανε τη λαδιά, αλλά το Υπουργείο. Ο ΣΥΝ δηλαδή μας έλεγε ότι δεν πρέπει δηλαδή να τιμωρηθούν όσοι αλλάξανε τους βαθμούς...

Το ΚΚΕ τότε δήλωνε: "Η Παιδεία στηρίζεται σε αντιεπιστημονική και ανορθολογική μεθοδολογία και η υπόθεση των εισαγωγικών εξετάσεων είναι εγκλωβισμένη στη λογική του φροντιστηρίου". http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=815813 Δεν φταίνε δηλαδή αυτοί που κάνανε τη λαδιά, αλλά το Σύστημα. Το ΚΚΕ δηλαδή μας έλεγε ότι δεν πρέπει δηλαδή να τιμωρηθούν όσοι αλλάξανε τους βαθμούς...

***

Πέρασε ένας χρόνος και ήρθε η ώρα του τάχα μου "πέλεκυ" από τη σεμνή-ταπεινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠΕΠΘ επέβαλλε την ποινή της οριστικής παύσης στην Πρόεδρο του βαθμολογικού κέντρου που είχε δώσει την εντολή για αλλοίωση. Οι δύο που κατήγγειλαν τη νοθεία τιμωρήθηκαν με 90 μέρες, ενώ οι υπόλοιπες τιμωρήθηκαν με 1οο μέρες. Ποινές της πλάκας επέβαλε δηλαδή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αν σκεφτούμε ότι οι καθηγητές παίρνουν 50€ την ώρα για ιδιαίτερα. Ποσό που μάλλον θα αυξηθεί αν ακουστεί στην "πιάτσα" για κάποιον καθηγητή ότι έχει τις άκρες να αλλάζει βαθμούς στις Πανελλαδικές.
Τι λένε σήμερα οι "αριστεροί" για τις αστείες ποινές που επιβλήθηκαν για τα μάτια του κόσμου;
Ο πρόεδρος της Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης-μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ- δήλωσε: «Πρόκειται για άδικες και εξοντωτικές ποινές, που εξυπηρετούν την κυβερνητική σκοπιμότητα και όχι την απόδοση δικαιοσύνης. Ως τέτοιες προσβάλλουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα και δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν από τον κλάδο μας».
  • Κύριε Μηταφίδη, κύριοι του ΣΥΝ και της Γ ΕΛΜΕ, έχετε απόλυτο δίκιο: η απόφαση όντως προκαλεί το περί δικαίου κοινό αίσθμημα. 90 και 100 μέρες είναι ποινή-ανέκδοτο. Τρεις φορές να τους έπιανε η Τροχαία χωρίς ζώνη ασφαλείας ακριβότερα θα τους έβγαινε...

Ο πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Νίκος Αγαθαγγέλλου -στέλεχος του ΚΚΕ
- δήλωσε: «Για μας οι ποινές αυτές είναι casus belli. Δεν μπορεί να τιμωρούνται υπάλληλοι επειδή εκτέλεσαν εντολές. Πρόκειται για αποφάσεις που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση εργαζομένων, ενώ αποκρύπτονται οι πολιτικές ευθύνες, οι οποίες είναι πάνω από την πρόεδρο του βαθμολογικού κέντρου, καθώς οι εντολές είχαν δοθεί και σ' αυτήν από το υπουργείο Παιδείας». http://www.pde.gr/forum/index.php?action=printpage;topic=7239.
  • Κύριε Αγαθαγγέλου, κύριοι του ΚΚΕ και της Α ΕΛΜΕ, έχετε απόλυτο δίκιο: με το να καλύπτετε τέτοιες παράνομες συμπεριφορές οι εργαζόμενοι τρομάζουν όταν σκέφτονται πόσο θα τους κοστίσει το επόμενο καλό ιδιαίτερο που θα τους συστήσει κάποιος "τιμωρημένος" καθηγητής...
Καλύπτουν έτσι εύκολα καθηγητές που διαβάλλουν τις Πανελλαδικές;
Ανθρώπους που παίζουν παιχνιδάκια με τις ατέλειωτες ώρες αϋπνίας 16χρονων;

Τολμούν αυτά τα δύο κόμματα να αποκαλούν δημόσια και επίσημα τέτοιες αστείες ποινές "εξοντωτικές";
Διάβασαν ποτέ για να μπουν σε κάποια σχολή;
Ξέχασαν πως είναι να πήζεις πάνω από βιβλία στα 16 σου;
Ξέρουν πως είναι να πηγαίνεις Ιούλιο μήνα φροντιστήριο στις 9:00 το πρωί;
Να μην πηγαίνεις πενταήμερη για να διαβάσεις;
Πως κάνει το στομάχι σου όταν μπαίνεις σε αίθουσα να δώσεις εξετάσεις;
Που ζούνε και καλύπτουν τέτοια αποβράσματα;
Τόσο πολύ έχει αλλοτριώσει η πρακτική των παράνομων ιδιαίτερων τη νοοτροπία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;

19/7/08

Ο Κανένας πήρε τους βουλευτές του...

Πράγματα που πριν λίγα χρόνια θα προκαλούσαν θύελλα σήμερα αναγγέλλονται και βέβαια κανένας δεν ασχολείται. Ο Κανένας είναι έτοιμος να κάνει το κόμμα του το φθινόπωρο, αυτό πλέον είναι προφανές. Αν θα του βγει ή όχι είναι ένα άλλο ζήτημα βέβαια.

Προαναγγελία στα ΝΕΑ:
"O Γ. Παπανδρέου γνωρίζει επίσης ότι παράλληλα γίνονται διαβουλεύσεις δυαδικές ή τριαδικές των κορυφαίων στελεχών, προκειμένου να δουν πού πάει το πράγμα και πώς το ΠΑΣΟΚ θα ξεφύγει από τη δίνη του κυκλώνα των σκανδάλων... Αλλά αυτή η ισορροπία του τρόμου (σσ: μεταξύ Παπανδρέου-Βενιζέλου, έχει ζωή απ΄ ότι λέει το παρασκήνιο, μέχρι τον Σεπτέμβριο, άντε αρχές Οκτωβρίου. Τότε δηλαδή που τοποθετούνται οι ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας... ...Οι πληροφορίες που πυκνώνουν μιλούν για μια κίνηση από τα κάτω, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, που θέλει μια άλλη πορεία. Και μιλούν επίσης για μια συνεννόηση που υπάρχει και με τους «από ΄κει»- τους Νεοδημοκράτες. Στόχος λέγεται ότι είναι να συγκροτηθεί μια «συμμαχία των αδιάφθορων» για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Λένε επίσης ότι υπάρχει και ένα πρόπλασμα κειμένου, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα- έτσι θα επισημοποιηθεί η ύπαρξη της «συμμαχίας» το φθινόπωρο, αν επιδεινωθεί η κρίση". http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080719&nid=9253666&sn=&spid=876 & http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080719&nid=9253683&sn=&spid=876
***

Δείτε και τα ερωτήματα που θέτουν οι δημοσκόποι της Kapa Research:
α. Τελευταία γίνεται λόγος για την ίδρυση Νέου Κόμματος Επιχειρηματιών, και έχουν αναφερθεί ονόματα όπως της Αγγελλοπούλου, του Βγενόπουλου ...
Θεωρείτε ότι η προσφορά ενός τέτοιου κόμματος στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα θα ήταν: Θετική, μάλλον θετική, μάλλον αρνητική, αρνητική, ΔΓ/ΔΑ.

β. Σε περίπτωση που ιδρυθεί το "Νέο Κόμμα Επιχειρηματιών", κι αν γίνονταν εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε; δυνατές απαντήσεις: όλα τα κόμματα, όπως στην πρόθεση ψήφου, αλλά στη δεύτερη -ή τρίτη- θέση το "Νέο Κόμμα Επιχειρηματιών"....
http://stillelate.blogspot.com/2008/07/blog-post_18.html
***

Ο Τατούλης δεν κρύβεται πια: φέρεται ως διεπαφή μεταξύ βουλευτών

"Τώρα (σσ ο Π. Τατούλης) προβλέπει μάλιστα και τη δημιουργία κινήματος βουλευτών από όλα τα κόμματα για την αποδυνάμωση του δικομματισμού".
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080719&nid=9245033&sn=&spid=876
***

Το στίγμα θα είναι αυτό του κέντρου. Το ΠΑΣΟΚ πλέον αθροίζεται στην "αριστερά"...
"Και άρχισε (σσ: το ΠΑΣΟΚ) να κλίνει επ΄ αριστερά. Η τάση ενισχύθηκε με την πεντάρα του ΣΥΝ στις βουλευτικές εκλογές. Και έγινε κυρίαρχη όταν η Κουμουνδούρου άρχισε να γράφει διψήφια νούμερα στις δημοσκοπήσεις... έχουμε αυτή τη στιγμή τρία ΚΚΕ εν δυνάμει. Το ένα είναι της Αλέκας Παπαρήγα. Τα άλλα είναι ο ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ. Απομένει ένα ερώτημα. Τι αθροίζουν τρία ΚΚΕ; Η Κεντροαριστερά- διά του ΠΑΣΟΚ- κυβέρνησε επί είκοσι χρόνια. Η Αριστερά, σκέτη αλλά επί τρία, πού μπορεί να φθάσει; Για όσους πιστεύουν ότι ο δρόμος προς την εξουσία περνάει από το Κέντρο η απάντηση είναι δεδομένη- αν και τίποτε δεν είναι αυτονόητο στην πολιτική".
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080719&nid=9244360&sn=&spid=876

Όλα έτοιμα λοιπόν;

18/7/08

Στάθμευση στη Ναύπακτο: λίγη φαντασία δεν θα έβλαπτε...

Στη Ναύπακτο η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να λειτουργήσει σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα του κυκλοφοριακού. Πράγματι, το πρόβλημα του κυκλοφοριακού και υπαρκτό και έντονο είναι. Είναι γεγονός ότι το κυκλοφοριακό προκύπτει κυρίως από την άναρχη στάθμευση. Όλα αυτά είναι γνωστά.

Ωστόσο, και στο θέμα αυτό έχουμε την συνηθισμένη αντιμετώπιση. Αντί να αναλύσουμε το πρόβλημα και να σκεφτούμε λύσεις που να ταιριάζουν στην πόλη, αντιγράφουμε άκριτα λύσεις που έχουν εφαρμόσει πιο μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα. Σύμφωνα με όσα λέγονται, η στάθμευση θα χρεώνεται με την ώρα, ενώ δεν δημιουργούνται νέες θέσεις στάθμευσης αφού το σύστημα θα διαχειριστεί τις υφιστάμενες θέσεις στο κέντρο της πόλης.

Πρόκειται για λάθος λογική η οποία μόνο έλλειψη φαντασίας αποδεικνύει. Σκοπός μας θα έπρεπε να είναι η απελευθέρωση πολύτιμου και περιορισμένου χώρου στους κεντρικούς δρόμους, όχι η καλύτερη διαχείριση της χρήσης του από τα αυτοκίνητα. Η λύση του κυκλοφοριακού μπορεί να έρθει με την κατάργηση της στάθμευσης (προσοχή, όχι στάσης) στους κεντρικούς δρόμους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν χώροι για την στάθμευση των οχημάτων.

Εδώ εμφανίζεται το άλλο σύμπτωμα της τοπικής μας κοινωνίας: μεγάλες και θολές ιδέες που δεν μπορεί να εφαρμοστούν, οι οποίες βασίζονται επίσης στην αντιγραφή και καταθέτονται για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο. Μεγάλα λόγια που κανένας δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει πως θα εφαρμοστούν, που λέγονται μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν μια εντυπωσιακή "εναλλακτική πρόταση". Στην καλύτερη τέτοιες προτάσεις τεκμηριώνονται με αναφορές σε άλλες πόλεις του εξωτερικού, στην χειρότερη αναφέρονται χωρίς σοβαρή τεκμηρίωση σε trendy περιβαλλοντικές και οικολογικές ιδέες. Έτσι, ακούγονται γραφικές "προτάσεις" που "στοχεύουν" στην κατάργηση της χρήσης του αυτοκινήτου στην πόλη. Σε αυτή τη λογική, παρουσιάζεται ως "λύση" η χρήση δύο μεγάλων χώρων στάθμευσης ανατολικά και δυτικά του κέντρου, η χρήση μαζικών μέσων μεταφοράς για την κίνηση εντός της πόλης και, η κατάργηση της χρήσης του αυτοκινήτου. Λογική η οποία επίσης καταδεικνύει διάθεση στείρας αντιγραφής και έλλειψη φαντασίας. Αυτή η λύση στέκει σε ένα πολεοδομικό συγκρότημα όπου ο χρόνος αναμονής για την έλευση του μαζικού μέσου είναι μικρότερος από τον χρόνο μετακίνησης. Στη Ναύπακτο όμως, όπου τα δύο άκρα απέχουν από το κέντρο περίπου 1000 μέτρα, η λύση αυτή απλά δεν θα λειτουργήσει. Ποιος θα περιμένει το λεωφορείο στα παζάρια και την Βαριά επί πέντε λεπτά για να τον πάει 1000 μέτρα παραπέρα;

Αυτό που χρειάζεται η Ναύπακτος είναι απλό: διάσπαρτοι χώροι στάθμευσης μέσα στο κέντρο, όχι γύρω από αυτό. Στη Ναύπακτο υπάρχουν σημεία ενδιαφέροντος τα οποία συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό σταθμευμένων οχημάτων. Η πλατεία Φαρμάκη, το Λιμάνι, η περιοχή των Γυμνασίων, το Γρίμποβο είναι πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα. Μπορεί να έχει η Ναύπακτος αυτό που πράγματι χρειάζεται; Μπορεί η Ναύπακτος να έχει χώρους στάθμευσης σε κεντρικά σημεία; Μπορεί να μην έχει παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε αρκετούς δρόμους και παράλληλα να είναι προσβάσιμο το κέντρο της με αυτοκίνητο εύκολα και γρήγορα;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: ναι! Αν κάποιος δει με προσοχή το κέντρο της πόλης και κοιτάξει πίσω από ερειπωμένους πετρότοιχους και χορταριασμένα οικόπεδα, το καταλαβαίνει αμέσως.

Η Ναύπακτος έχει ένα τεράστιο απόθεμα ελευθέρων χώρων μικρού και μεσαίου μεγέθους που δεν έχουν απαλλοτριωθεί αλλά και δεν έχουν χτιστεί. Οι χώροι αυτοί είναι δεσμευμένοι από το πρώτο Σχέδιο Πόλης Ναυπάκτου που εκπονήθηκε το 1936. Οι χώροι αυτοί δεν αποδεσμεύονται μετά από την παρέλευση 20 ετών όπως προβλέπει ο "νόμος Τρίτση". Μπορεί επομένως ο Δήμος να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις χώρων που μπορούν να γίνουν χώροι στάθμευσης. Μέσα στο κέντρο, διάσπαρτοι, παντού όπου χρειάζονται. Το κόστος μπορεί να καλυφθεί με έσοδα αντίστοιχα με αυτά της ελεγχόμενης στάθμευσης, με τη διαφορά ότι τα χρήματα δεν θα εισπράττονται, αλλά θα επενδύονται σε γη.

Τα αυτοκίνητα θα κινούνται κανονικά από και προς τους χώρους στάθμευσης χρησιμοποιώντας τους δρόμους για να κινούνται και όχι για να παρκάρουν. Μετά από τη λύση αυτή, μπορεί απλά να πεζοδρομηθεί οποιοσδήποτε δρόμος στο κέντρο. Μπορεί να γίνει πλήρες και λειτουργικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων το οποίο θα μειώσει την χρήση του αυτοκινήτου. Μπορεί να επιτρέπεται μόνο η στάση για φόρτωση-εκφόρτωση εμπορευμάτων σε κεντρικά σημεία, όπως είχε εφαρμοστεί το 2004 με μεγάλη επιτυχία. Η τροφοδοσία των καταστημάτων θα γίνεται άνετα χωρίς το σημερινά φαινόμενα. Τα πεζοδρόμια μπορεί να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο. Τα αυτοκίνητα στα πάρκινγκ, οι άνθρωποι στους δρόμους. Απλό είναι, αφού υπάρχουν ελεύθεροι χώροι από το Σχέδιο Πόλης του 1936.

Εμείς όμως επιλέγουμε τον πιθηκισμό αντιγράφοντας τους μεγάλους Δήμους και το "οικολογικό εξωτερικό", λες και εκεί τα πράγματα είναι όμορφα. Καταθέτουμε εντυπωσιακές θολές ιδέες όπως η δημιουργία ποδηλατόδρομων στις δύο παραλίες - λες και θα παίρνουμε στα χέρια τα ποδήλατα μόλις φτάσουμε στο λιμάνι. Πετάμε μεγαλοστομίες για την εξαφάνιση των αυτοκινήτων από το κέντρο χωρίς να λέμε κάτι πρακτικό και ουσιαστικό. Στήνουμε ένα σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Δήμος δεν θα μπορέσει να επιτηρήσει, όπως έχει συμβεί σε σχεδόν όλους τους μικρούς Δήμους της Ελλάδας.

Όλες αυτές οι προτάσεις εισάγουν τόση πολυπλοκότητα που εν τέλει είναι ανεφάρμοστες, το πρόβλημα διαιωνίζεται, η έλλειψη μελέτης σε συνδυασμό με "πρακτική" φαντασία συνεχίζεται...

Τόσος πιθηκισμός ένθεν και ένθεν, την ώρα που είμαστε πολύ τυχεροί: έχουμε διαθέσιμα στρέμματα μέσα στο κέντρο, μπροστά στη μύτη μας, που χωράνε όλα μας τα αυτοκίνητα. Εμείς όμως θα παρκάρουμε στους δρόμους, θα πληρώνουμε, δεν θα περπατάμε και πιθανότατα πάλι θα μποτιλιαριζόμαστε...

17/7/08

Καποδίστριας ΙΙ: τι αυτοδιοίκηση χρειαζόμαστε;

Το νέο αυτοδιοικητικό σύστημα πρέπει να απαρτίζεται από δύο ισχυρούς και ανεξάρτητους βαθμούς Αυτοδιοίκησης, τους Δήμους δηλαδή και τις Περιφέρειες. Οι δύο νέοι βαθμοί Αυτοδιοίκησης συνεργάζονται με βάση τις αρχές της επικουρικότητας, της αλληλεγγύης και της αποδοτικότητας υπέρ των πολιτών.

1) Πρώτος βαθμός: ο ισχυρός Δήμος

Ο ισχυρός Δήμος αποτελεί προϋπόθεση για να παρέχονται αξιόπιστες και ταυτόχρονα ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, όπως και για να ασκούνται ευρείες αρμοδιότητες. Οι Δήμοι που θα δημιουργηθούν πρέπει να είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και έτοιμοι να υποδεχθούν διευρυμένες αρμοδιότητες στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος, των συγκοινωνιών. Στόχος πρέπει να είναι ο Δήμος να αποτελεί το θεμέλιο της τοπικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Αντικείμενό του ισχυρού Δήμου πρέπει να είναι οι λειτουργίες που απαιτούν αμεσότερη σχέση με τον πολίτη και με την καθημερινή του ζωή. Μεταξύ άλλων τέτοιες είναι η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων συντήρησης και βελτίωσης των δικτύων, η οργάνωση κλιμακίου άμεσης δράσης σε περιπτώσεις πολιτικής προστασίας, η συντήρηση σχολικών κτιρίων, ο έλεγχος των κανονιστικών αποφάσεων ιδιαίτερα σε τομείς όπως η προστασία του οικιστικού, πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, οι βασικές υποδομές κοινωνικής φροντίδας (π.χ. Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ δομές παιδικής φροντίδας) κλπ. Απαραίτητη είναι η διεύρυνση του θεσμού του ΚΕΠ εντός των νέων Δήμων και η ανάθεση σε αυτόν όλων των αποκεντρωμένων διοικητικών λειτουργιών (Δημοτολόγιο, Ληξιαρχείο, Αλλοδαποί, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, κ.ο.κ.)

Ένας ισχυρός Δήμος που αντιμετωπίζει με επιτυχία τα παραπάνω απαιτεί να υποστηριχθεί από:

· Την εξασφάλιση της πραγματικής οικονομικής αυτοτέλειάς του μέσω της φορολογικής αποκέντρωσης και την υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής για την παροχή πόρων για κάθε αρμοδιότητα των ΟΤΑ.

· Την ενίσχυση των διοικητικών μηχανισμών του Δήμου μέσω ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος προετοιμασίας τους σε συνδυασμό με τον Ψηφιακό Δήμο,

  • Την ανασύνθεση των σημερινών ορίων των Δήμων, με βάση συγκεκριμένα επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια και ύστερα από ευρύτατη διαβούλευση.
  • Την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης με την υιοθέτηση της «διοίκησης βέλτιστων πρακτικών» και της «διοίκησης ολικής ποιότητας». Πρέπει να γίνει η θέσπιση θεσμών εσωτερικού ελέγχου, με στόχο την εμπέδωση της διαφάνειας στην λήψη των αποφάσεων, της εσωτερικής μέτρησης των αποτελεσμάτων της ποιοτικής διοίκησης, της συνεχούς αξιολόγησης των πολιτικών αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού που καλείται σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο να τις υλοποιήσει.
  • Την ανάπτυξη αποτελεσματικών σχέσεων μεταξύ του δήμου και των ουσιαστικών τοπικών του εταίρων όπως τοπικές επιχειρήσεις, κοινωνικές οργανώσεις κα, ώστε ο δήμος να ηγηθεί με επιτυχία της τοπικής κοινωνίας.
  • Τη στελέχωση με κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που προέρχεται από το επιστημονικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα και από νέες θέσεις που θα δημιουργηθούν στους νέους Οργανισμούς εσωτερικής Υπηρεσίας. Κυρίως η στελέχωση των κεντρικών επιτελικών υπηρεσιών όπως Γραφείο Προγραμματισμού η Τεχνική και Οικονομική Υπηρεσία, η Πολεοδομία και απαιτεί επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό.

Οι αλλαγές για τη διαμόρφωση του ισχυρού Δήμου δεν αφορούν μόνο τους Καποδιστριακούς Δήμους, όπως υπαινίσσεται η Κυβέρνηση, αλλά το σύνολο της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Οι νησιωτικές και ορεινές περιοχές πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής και σχεδιασμού στην προσπάθεια δημιουργίας του νέου ισχυρού Δήμου. Απαιτείται η δημιουργία μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οξύτατα προβλήματα, που τέμνουν οριζόντια πολλές περιοχές και Δήμους των μεγάλων μητροπολιτικών αστικών κέντρων.

2) Δεύτερος βαθμός: αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση

Ο Β' βαθμός Αυτοδιοίκησης αποτελείται από τις αιρετές Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. Η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει επικεφαλής αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι Νομαρχίες, που αποτελούν ισχυρό στοιχείο στην κοινωνική συνείδηση, θα αποτελούν αποκεντρωμένες διοικητικές μονάδες του νέου θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει να εξασφαλίζεται η αναλογική εκπροσώπηση των νομών στη σύνθεση του εκλεγμένου Περιφερειακού Συμβουλίου. Η Περιφέρεια ως Β΄ Βαθμός Αυτοδιοίκησης, θα έχει ως βασική αρμοδιότητα να σχεδιάζει, να προγραμματίζει και να υλοποιεί περιφερειακές αναπτυξιακές πολιτικές, καθώς και την περιφερειακή εξειδίκευση των εθνικών πολιτικών. Λόγω του Συντάγματος το περιφερειακό κράτος και η περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσουν παράλληλα μέχρι την ενδεχόμενη αλλαγή της συνταγματικής ρύθμισης η οποία αναφέρεται σαφώς σε περιφερειακές κρατικές δομές. Επομένως, έστω σε ένα μεταβατικό πλαίσιο, πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η σχέση μεταξύ περιφερειακής κρατικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, τι σημαίνει η συνύπαρξη περιφερειακής και κρατικής Αυτοδιοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δραστηριότητες του κράτους στη περιφέρεια μπορούν να ασκούνται από αποκεντρωμένες Υπηρεσίες των Υπουργείων. Θα πρέπει στην επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση να γίνει η τομή και να καταργηθεί η περιφερειακή κρατική διοίκηση και να υλοποιηθεί αποκλειστικά η περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

13/7/08

ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου: Κρύβεται ο Παπαθανάσης για Καποδίστρια και πολεοδομία

Δημοσίευμα του nafpaktia.com για την ολομέλεια της ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ναυπάκτου

Την ανοιχτή της ολομέλεια για τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε την Τετάρτη 9 Ιουλίου η ΤΟ Ναυπάκτου. Αρχικά έγινε η παρουσίαση της νέα Συντονιστικής Επιτροπής και η σχετική κατανομή αρμοδιοτήτων, η οποία έχει ως εξής:
Γραμματέας Γιώργος Ασημακόπουλος, Αναπληρώτρια Γραμματέας Γκέλη Κουτσοσπύρου, Ταμίας Κώστας Ζωϊτάκης, Υπεύθυνος Οργανωτικού Κώστας Παπανδρέου, υπεύθυνος Πολιτικών θέσεων και Τεκμηρίωσης Σαμίρ Αμπτελσαλάμ, υπεύθυνη Οργάνωσης και Διοίκησης Γεωργία Τσούση-Γκόκα και, υπεύθυνος Κινητοποίησεων Κώστας Νικόπουλος.

Στην παρουσίαση της οργάνωσης ο Γιώργος Ασημακόπουλος ξεκαθάρισε ότι σκοπός της νέας Συντονιστικής Επιτροπής είναι η συμμετοχική πολιτική λειτουργία της Οργάνωσης, αφού ζητούμενο είναι να φέρει ξανά την πολιτική στο επίκεντρό της και να προκαλέσει πολιτική διεργασία στην τοπική κοινωνία της Ναυπάκτου. Σε αυτή τη λογική, ανέφερε, ήρθαν προς συζήτηση σε ολομέλεια τα θέματα της λειτουργίας της πολεοδομίας του Δήμου Ναυπάκτου και της επερχόμενης διοικητικής μεταρρύθμισης, ζητήματα που συζητούνται έντονα από τις τοπικές κοινωνίες αλλά πολλοί θα απέφευγαν, αφού προκαλούν… τριγμούς.

Σχετικά με τον Καποδίστρια ΙΙ έγινε ομόφωνα δεκτή η εισήγηση του Γραμματέα της Οργάνωσης η οποία ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή του κ. Παπαθανάση αποφεύγει να πάρει θέση στερώντας έτσι τη Ναύπακτο από τον ηγετικό ρόλο που εκ των πραγμάτων κατέχει. Τονίστηκε ότι ο Καποδίστριας ΙΙ πρέπει να αφορά την αλλαγή του κεντρικού Κράτους, ενώ τέθηκε ως απαράβατη προϋπόθεση η εγκαθίδρυση θεσμών φορολογικής αποκέντρωσης, συμμετοχικής τοπικής δημοκρατίας και υποστήριξης των νέων Δήμων με εξειδικευμένα σχέδια οικονομικής ενίσχυσης. Αναλύθηκαν δεν τα κριτήρια βάσει των οποίων πρέπει να ληφθούν αποφάσεις όπως η μορφολογική και πολεοδομική συνέχεια του νέου Δήμου, η αναγκαιότητα αποφυγής φυσικών εμποδίων εντός του Δήμου, ο πληθυσμός του νέου Δήμου να είναι κοντά στο όριο των 20.000 κατοίκων που θεωρείται βέλτιστο, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο νέος Δήμος να περιλαμβάνει συναφείς οικονομικές δραστηριότητες και αναπτυξιακές κατευθύνσεις. Αποφασιστικής σημασίας δε κρίνεται η βούληση των τοπικών κοινωνιών.

Για το θέμα του Πολεοδομικού της εισήγηση έκανε ο Β. Μπαρμπαγιάννης ο οποίος τόνισε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή κρύβεται πίσω από τις φήμες που η ίδια διαδίδει για τη μεταφορά της Πολεοδομίας από τον Δήμο στη Νομαρχία. Φήμη η οποία τόνισε είναι ανυπόστατη, αφού μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από κανένα επίσημο έγγραφο. Αναφέρθηκε ότι το ζήτημα ξεκινά και τελειώνει στο προβληματικό νομικό πλαίσιο που επιβάλλει για τα οικόπεδα της Ναυπάκτου απαξιωτικούς όρους δόμησης. Αποφασίστηκε η ανάδειξη του θέματος με συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, αφού έχει αποδειχτεί και στον παρελθόν ότι η όποια λύση μπορεί να έρθει μόνο με δυναμική διεκδίκηση.

Το ΒΗΜΑ είναι πολύ μπροστά...

Δεν ασχολούνται με τη Siemens, με τον Γερμανό... Αυτά τα ξεπερνάνε με λίγες αράδες. Οι τύποι είναι πολύ μπροστά. Συγκεκριμένα κάνουν ρεπορτάζ στον Ιούνιο του 2009. Τότε μας πληροφορούν ότι δεν θα έχουν γίνει ούτε θα γίνουν παράλληλα βουλευτικές εκλογές , ενώ θα υπάρχει νέο κόμμα που θα κόψει ψήφους από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

  • Πάμε σε Ευρωεκλογές, χωρίς να γίνουν και βουλευτικές με λίστα:
Μετά τη δικαστική έρευνα για την υπόθεση της Siemens όμως ο κ. Καραμανλής εγκατέλειψε κάθε σκέψη εθνικών εκλογών ως το φθινόπωρο του 2009 (σσ: το όριο για , αφού σε περίπτωση εκλογών ως τότε παραγράφονται οριστικά όλα τα πιθανά αδικήματα που ενδεχομένως διαπράχθηκαν από υπουργούς της ΝΔ, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2004 ως τον Σεπτέμβριο του 2007.
http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15408&m=A04&aa=1
Μετάφραση: αν τολμήσει ο Καραμανλής να κάνει εκλογές θα τον χρεώσουμε με την πρόθεση του κουκουλώματος. Εκβιασμό δεν το λένε αυτό;

  • Και να τι θα γίνει στις "μονές" Ευρωεκλογές:
...ο βασικός φόβος που έχει η κυβέρνηση είναι η εμφάνιση κάποιου νέου κόμματος που θα στοχεύει (και) τις ψήφους της Κεντροδεξιάς, αφού κάτι τέτοιο ευνοείται τόσο από την πολιτική συγκυρία όσο και από τη φύση των ευρωεκλογών, όπου ένα νέο κόμμα χρειάζεται απλώς 25 ονόματα και μια ρεαλιστική πολιτική διακήρυξη για να διεκδικήσει με αξιώσεις το 3% πανελλαδικά που ανοίγει τις πόρτες της Ευρωβουλής και της κρατικής χρηματοδότησης.
http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15408&m=A04&aa=1

...Δεδομένης της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού τη σκέψη πολλών κατατρώγει επιπρόσθετη αγωνία, προ του ενδεχομένου δημιουργίας ενός νέου κόμματος, το οποίο θα μπορούσε να κάνει «πρόβα τζενεράλε» στις ευρωεκλογές, αποσπώντας δυνάμεις από ΝΔ και ΠαΣοΚ. Οι ακριβείς εκτιμήσεις των επιπτώσεων μιας τέτοιας πρωτοβουλίας δεν είναι δυνατές αυτήν την περίοδο στη Χαριλάου Τρικούπη, σενάρια όμως (ακόμη και πρόσωπα που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο) έχουν ήδη συζητηθεί.
http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15408&m=A06&aa=1


Ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται...

10/7/08

Όχι άλλο κάρβουνο, κάψατε το κεφάλι μας!

Έχω από τα Χριστούγεννα περίπου που κάτι δεν μου πάει με το γράψιμο...

Σα να έχει κολλήσει ο εγκέφαλος και δεν δέχεται ερεθίσματα...

Ομολογώ ότι όποτε έχουμε τρεξίματα με το ΠΑΣΟΚ πέφτω, αλλά το τωρινό είναι άλλο πράγμα...

Τελικά κατάλαβα τι φταίει σήμερα που είδα την Τσέκου χαρούμενη να μιλάει μετά την αποφυλάκισή της:

Πήξαμε ρε!


Η Τσέκου μόλις έχει αποφυλακιστεί. Χαρούμενη, κάνει δηλώσεις με φόντο το περιπολικό. Στο πρόσωπό της φαίνονται ακόμη τα ίχνη από το scrample που φορούσε κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του προσώπου της στους τηλεοπτικούς μας δέκτες για επτά ολόκληρους μήνες

Τι δείχνει το dvd, τι έγινε με την Siemens, τι λένε ο ΔΟΛ και το MEGA...

Ιδιόχειρα σημειώματα, ηλεκτρικές αυγουλιέρες, homemade τσόντες και ψεύτικα βιντεάκια στο youtube, ανάκατα.

Ποιος πήρε καλώδια και τηλεφωνικά κέντρα τζάμπα, τι είπε ο Ζαχόπουλος για τη Νατάσα στο dvd, πότε γυρνάει ο Κουκοδήμος...

Ο
Λιάπης με ποια παρέα είδαν Βραζιλία-Ελλάδα (3-0), ο Rocos πως κάνει στρογγυλό το α και το πατημένο το ο, πόσο λυπημένος είναι ο Τσουκάτος που τον πούλησε το κόμμα που υπηρέτησε...

Ο Κανένας του Λάκη Αγγελοπούλου-Λαζόπουλου πάει και καλά αέρας, ο Τσίπρας φουσκώνει και ξεφουσκώνει επειδή τον τρομπάρει ο Πρετεντέρης...

Ο Βενιζέλος κάνει ρεύμα αλλά δεν κάνει κόμμα, ο Σημίτης γράφει στα καλά καθούμενα άκυρα ραβασάκια για άσχετα θέματα...

Στο ΠΑΣΟΚ η ανανέωση αφορά πάντα τους άλλους και ποτέ τον εαυτό μας, οι καρεκλοκένταυροι δεν ξεκολλάνε με τίποτα από τις καρέκλες τους...

Όποιος δεν του αρέσει το εκλογικό αποτέλεσμα της τοπικής του θέλει να κάνει νέα ελεγχόμενη οργάνωση...

Καταγγέλουν τους μηχανισμούς άνθρωποι που μέχρι το 2004 περνούσαν ζωή και κότα χάρη σε αυτούς και έχουν περάσει από 13 θέσεις ευθύνης ελέω κόμματος...

Τα "αγνά και αθώα" στελέχη της "βάσης" μιλάνε με γρίφους αφού άλλα λένε και άλλα εννοούν, ασχολούνται με την απαξίωση όλων των άλλων "αγνών και αθώων" τοπικών στελεχών...

Όχι άλλους μασκαράδες, αφήστε μας να σκεφτούμε λίγο!

7/7/08

Ζέφη Δημαδάμα: Η γενιά των 30ρηδων

Αναδημοσιεύω άρθρο της Ζέφης Δημαδάμα από την ΗΜΕΡΙΣΙΑ της 7 Ιουλίου 2008, στο οποίο περιγράφει το πως η γενιά των 30ρηδων καλείται να πληρώσει την χρεωκοπία των πρακτικών των προηγούμενων γενιών, οι οποίες βέβαια εξακολουθούν να κυριαρχούν παρόλο που οι πρακτικές τους έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Η Ζ. Δημαδάμα είναι 35 ετών, Διδάκτωρ του Πάντειου Πανεπιστήμιου στην οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη ενώ διδάσκει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου καθώς και στο Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων στο τμήμα Περιβάλλοντος και Οικολογίας. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ ήταν υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας το 2007, όπου συγκέντρωσε 7.846 σταυρούς και βρέθηκε πίσω από υποψηφίους όπως τον Χρήστο Βερελή, τον Ανδρέα Μακρυπίδη, τον Πάνο Κουρουμπλή κα.

***

Αναζητώντας συνομιλητές σε φίλους, συντοπίτες, συνεργάτες αλλά και κομματικά στελέχη για την πολιτική κατάσταση της χώρας διαπιστώνω μέρα με τη μέρα τις «δύσκολες ώρες» που διανύουμε ως πολιτικά (και κομματικά) δραστηριοποιημένοι πολίτες.

Η απαξίωση και η υποκρισία αποτελούν τους ηπιότερους χαρακτηρισμούς από τους περισσότερους, για όσα ζούμε, ζήσαμε και θα ζήσουμε φοβάμαι στη χώρα μας. Μια γενικευμένη τάση η οποία βάζει στο ίδιο τσουβάλι πρόσωπα, κόμματα, έργα, προτάσεις σε ένα χαώδη κατήφορο, σε ένα στρόβιλο με μίζες, διαφθορά και αρπαχτές. Σε μια εικοσαετία διακυβέρνησης η οποία χαρακτηρίστηκε ως ένα ατελείωτο γλέντι με λίγους καλεσμένους.

Ανήκω στη γενιά των 30αρηδων, τη γενιά, που σπούδασε, πήρε πτυχία, μεταπτυχιακά πάλεψε με τον πήχη ψηλά, αλλά και έζησε το ρουσφέτι, τον κολλητό βουλευτή, τον κομματάρχη ο οποίος θα ανοίξει την πόρτα στο μέλλον, θα σταθμίσει ψήφους και θα ανταμείψει με ανάλογο διορισμό.

Η γενιά που σχεδόν γαλουχήθηκε να δίνει το «φακελάκι» για να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, να «κεράσει ένα καφεδάκι» τον υπάλληλο της δημόσιας υπηρεσίας για να τον προσέξει, να «κουβαλήσει κανένα καλούδι» στο δημοτικό υπάλληλο για να παραβλέψει την «ημινόμιμη» τζαμαρία στο πίσω μπαλκονάκι. Τη γενιά που πρέπει να κάνει τα παραπάνω δωράκια με εισόδημα σχεδόν 700 (;) ευρώ...

Ως φυσική συνέχεια να ανεχθεί το χρηματισμό του πολιτικού από την τάδε εταιρία για να την «επιλέξει» να ολοκληρώσει τον οδικό άξονα που θα εξυπηρετήσει και το χωριό μας, αλλά και να λάβει την παχυλή επιταγή των ιδιωτών για να κάνει τον προεκλογικό του αγώνα το κόμμα, ο βουλευτής, ο υπουργός τον οποίο πάλι θα χρειαστούμε, «στην ανάγκη του θα πέσουμε».

Όταν μιλάμε εξάλλου για ορισμένους βουλευτές τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Αυτοί ήταν, είναι και θα είναι για 20, 30 και βάλε χρόνια άρα δεν έχουμε άλλη επιλογή... Αυτοί είναι θέλουμε δε θέλουμε, γιατί αυτοί έχουν τις «άκρες τους» στα ΜΜΕ, στο κόμμα, αυτοί έχουν οργανωμένο στρατό κομματαρχών οι οποίοι δεν αστειεύονται και όποιος τολμήσει να βρεθεί συνυποψήφιος στο ψηφοδέλτιο δεν έχει καμιά τύχη.

Μα πώς να έχει; Με τις πενιχρές οικονομίες του «νέου» σε αντιδιαστολή με τους παραφουσκωμένους λογαριασμούς και τις offshore; Με τις σπουδές και τα χρόνια δουλειάς του πρώτου για να καταφέρει να διασφαλίσει την επαγγελματική του πορεία σε αντιδιαστολή με τα κομματικοδίαιτα στελέχη που δεν έχουν ούτε ένα ένσημο από εργασία;

Η κοινωνία όμως η οποία «στήθηκε» από αυτούς, με τους προαναφερθέντες όρους, χωρίς πολλά περιθώρια επιλογής, με λίγα ψίχουλα και τη νοοτροπία της αγέλης αντέδρασε. Και αντέδρασε σκληρά, ισοπεδωτικά και άδικα σε κάποιες περιπτώσεις γιατί πόνεσε, ηττήθηκε και χλευάστηκε από αυτούς που εμπιστεύθηκε. Έφτασε η ώρα της πληρωμής. Η ώρα το πολιτικό σύστημα του ρουσφετιού να πληρώσει, να θερίσει τους καρπούς που έσπειρε, να ισοπεδωθεί για να ξαναγεννηθεί, με άλλους ίσως όρους και με άλλες προοπτικές.

Εξίσου σημαντική είναι η ανάδειξη και η συμμετοχή νέου, αξιόπιστου ανθρώπινου δυναμικού στον πολιτικό γίγνεσθαι, καταξιωμένου στον επιστημονικό και επαγγελματικό στίβο, με ελπίδα και όρεξη για δουλειά, με σύγχρονες ιδέες και γνώση της πραγματικότητας. Άνθρωποι που βιώνουν τα καθημερινά «αληθινά» προβλήματα, την ακρίβεια, την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τη μείωση των εισοδημάτων τους και όχι τα «προβλήματα» της κομματικής ανέλιξης, της «καρέκλας» για της επικράτησης του ενός ή του άλλου ρεύματος, κόμματος ή ομαδούλας. Ανθρώπων με αρχές και αναφορές, οι οποίοι θα γνωρίζουν ότι ήρθαν να προσφέρουν στον τόπο τους και θα ξαναγυρίσουν στην εργασία τους χωρίς να γίνουν αιώνιοι εθνοπατέρες.

Εξάλλου στη ζωή κανείς δεν είναι ευτυχώς (!) αναντικατάστατος, πόσο μάλλον στην πολιτική ζωή … καιρός να το συνειδητοποιήσουμε όλοι και να πράξουμε ανάλογα.

6/7/08

Καποδίστριας ΙΙ: Προϋποθέσεις της νέας διοικητικής Αλλαγής

1) Χρειάζεται ένα νέο κεντρικό Κράτος

Η μεταρρύθμιση πρέπει να αφορά το σύνολο των διοικητικών δομών της χώρας μας. Πρέπει να αφορά πρώτα απ' όλα το κεντρικό κράτος και τις δομές του, αφού είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες μεταξύ των διακριτών επιπέδων εξουσίας. Εάν επιχειρήσουμε να προβούμε σε διευθετήσεις που αφορούν τους δυο βαθμούς Αυτοδιοίκησης μεταρρυθμίζοντας μόνο το δικό τους πλαίσιο λειτουργίας και αφήσουμε ανέγγιχτη την ασφυκτική και πιο συγκεντρωτική κρατική δομή που υπάρχει στην Ευρώπη, στην πράξη δεν θα υπάρχει μεταρρύθμιση. Το ζητούμενο δεν είναι μια απλή χωροταξική αναδιάταξη, αλλά ένα σχέδιο για τη ριζική αποκέντρωση και το μετασχηματισμό του κράτους. Πρέπει το κράτος να μετατραπεί σε ένα επιτελικό κράτος - στρατηγείο, που θα διαχειρίζεται τις απολύτως αναγκαίες εθνικές πολιτικές, όπως είναι η άμυνα, η εξωτερική πολιτική, η δημόσια τάξη και ασφάλεια, η δικαιοσύνη, η γενική δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική. Η κεντρική διοίκηση πρέπει να υιοθετήσει τη διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση με σκοπό αμοιβαία κατάκτηση εμπειριών και γνώσεων. Να αντικατασταθεί το μοντέλο «τα ξέρω όλα και έχω πάντα δίκαιο» και άρα μέσω διαταγών και ελέγχων μπορώ να επιβάλλω τις θέσεις μου και, να μεταφέρει ουσιαστικές αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως το συνταγματικά προβλεπόμενο τεκμήριο αρμοδιότητας υπέρ της Αυτοδιοίκησης: ό,τι δεν περιγράφεται ως αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους είναι αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης. Το προβλέπει το Σύνταγμά μας και ποτέ μέχρι στιγμής εφαρμόστηκε πλήρως.

2) Οικονομική μεταρρύθμιση: φορολογική αποκέντρωση

Απαιτείται μια γενναία στάση για την οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης: απαιτείται φορολογική αποκέντρωση. Εάν επιχειρήσουμε να ανακυκλώσουμε σε διευρυμένη κλίμακα τη σημερινή οικονομική μιζέρια της Αυτοδιοίκησης, θα διατηρήσουμε τα ίδια προβλήματα. Πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και με απόλυτη συνέπεια η συνταγματική αρχή ότι η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, συνοδεύεται από την εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών πόρων. Πρέπει να εξασφαλιστεί η οικονομική αυτοτέλεια και πλήρη απεξάρτηση των δυο βαθμών Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος. Επομένως, είναι απαραίτητη η φορολογική αποκέντρωση χωρίς πρόσθετους φόρους και ο σαφής προσδιορισμός των πόρων της Αυτοδιοίκησης, ώστε να εξασφαλίζεται στην πράξη η ουσιαστική αυτοτέλεια των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης. Απαιτείται ο σαφής προσδιορισμός των εσόδων ώστε να μη γίνεται διαχείριση αθέμιτη από το κράτος. Στα πλαίσια μιας ριζικής αναθεώρησης του φορολογικού συστήματος, πρέπει να συζητήσουμε σε ποια φάση θα περάσουμε από το σύστημα της φορολογικής αποκέντρωσης στο σύστημα της φορολογικής αυτοδιοίκησης, στα πλαίσια του οποίου έχουν ίδιους πόρους οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης. Απαιτείται επιπλέον η εκπόνηση και υλοποίηση Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την προετοιμασία των νέων ΟΤΑ το οποίο θα χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και το ΕΣΠΑ και όχι από τους πόρους των ΟΤΑ. Αυτό πρέπει να υποστηρίξει την κατασκευή των απαραίτητων τεχνικών υποδομών των νέων ΟΤΑ, τη στελέχωση των ΟΤΑ και, την ολοκλήρωση της εισαγωγής των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στους ΟΤΑ. Ακόμη, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν τα σημερινά οξυμμένα οικονομικά προβλήματα των Δήμων, γιατί αν δεν λυθούν τα προβλήματα του παρόντος, το μέλλον των Δήμων θα είναι υποθηκευμένο.

3) Δημοκρατική λειτουργία: όρος επιβίωσης της διοικητικής αλλαγής

Η ριζική αποκέντρωση όπως αυτή μπορεί να εκφραστεί από τον ισχυρό Δήμο, απελευθερώνει δημιουργικές δυνάμεις καθώς παροτρύνει και κινητοποιεί τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στις δημόσιες υποθέσεις. Πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στον εκδημοκρατισμό της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης με την άμεση συμμετοχή των πολιτών. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση συμμετοχικών θεσμών που οδηγούν στη διαβουλευτική δημοκρατία, που διευρύνουν την συμμετοχική δημοκρατία. Όσο και αν η εκλογή μεγαλύτερου αριθμού συμβούλων μπορεί να διευρύνει και τη συμμετοχή, είναι απαραίτητο να υπάρξουν θεσμοί συμμετοχικής δημοκρατίας. Η δημοκρατία της διαβούλευσης στηρίζεται σε ένα ενημερωμένο πολίτη που έχει τη δυνατότητα να συζητήσει με άλλους εναλλακτικές λύσεις και να ιεραρχήσει προτεραιότητες, που έχει τη δυνατότητα να σταθμίσει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις συγκεκριμένων δημόσιων πολιτικών. Η κεντρική ιδέα είναι ότι κανένας δεν ξέρει καλύτερα τις απαιτούμενες πολιτικές από τον πληροφορημένο και ενεργό πολίτη. Δεν νοείται ουσιαστική αυτοδιοίκηση χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη. Είναι απαραίτητο να διευρυνθούν θεσμοί συμμετοχής των πολιτών στη διαχείριση και στην καθημερινή πολιτική του Δήμου, με τη θεσμοθέτηση συμμετοχικών θεσμών με ουσιαστικές αρμοδιότητες όπως ανοικτές ομάδες εργασίας και τοπικές πρωτοβουλίες. Οι πολιτικές ενέργειες πρέπει να σχεδιάζονται με τη συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να έχουν πληροφόρηση και δυνατότητα συμμετοχής.

Πρέπει πάση θυσία να προκύψει νέο εκλογικό σύστημα μέσω του οποίου θα διαμορφώνονται ευρείες πλειοψηφίες στήριξης τόσο της Α´ όσο και της Β' βαθμίδας της Αυτοδιοίκησης. Έτσι διευρύνεται η αντιπροσωπευτική βάση και νομιμοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης. Απαιτείται η αποδέσμευση των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Πρέπει να καταργηθεί το ισχύον εκλογικό σύστημα με την περιβόητη προϋπόθεση του 42% και να επανέλθουμε στο προηγούμενο εκλογικό σύστημα και για τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης.

5/7/08

Καποδίστριας ΙΙ: απάντες απόντες

Στις τοπικές κοινωνίες της περιοχής μας –αλλά και αλλού– μείζον ζήτημα αποτελεί η φημολογούμενη διοικητική μεταρρύθμιση, ο «Καποδίστριας ΙΙ». Κάποια Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της περιοχής συζητούν το θέμα, η ΤΕΔΚ συζητά το θέμα, η τοπική κοινωνία εν τέλει συζητά το θέμα. Υπάρχουν βέβαια και Δημοτικά Συμβούλια που με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν έχουν τολμήσει να αγγίξουν το θέμα, όπως ο Δήμος Ναυπάκτου.

Η Κυβέρνηση από την άλλη δεν έχει εκφράσει μέχρι στιγμής την παραμικρή άποψη για το πώς εννοεί τη διοικητική μεταρρύθμιση. Εμφανίζεται φοβισμένη μέσω επιλεγμένων διαρροών στον Τύπο να ταυτίζει τη διοικητική μεταρρύθμιση με χωροθετικές μόνο διευθετήσεις των ορίων των Δήμων και των Νομών. Η Κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στις ΤΕΔΚ και απαιτεί να πάρουν αυτές θέση, την ώρα που η ίδια ζυγίζει το μικροκομματικό κόστος και δεν τολμάει να εκφράσει πρόταση. Σε μια δημοκρατία πρέπει να διεξάγεται διαβούλευση επί της πρότασης της κυβέρνησης. Παράλληλα, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης εμφανίζουν αδυναμία να εκφράσουν πρόταση και περιορίζονται σε αντιδραστικές μικροκομματικές τοποθετήσεις, προκειμένου να καρπωθούν εκλογικά τις πιθανές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Η Αποκέντρωση δεν είναι όμως αποκλειστικά ζήτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα της χώρας, επομένως η Κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν να παίρνουν θέση. Η πρόθεση της Κυβέρνησης δεν μπορεί να περιορίζεται σε μετέωρες τοποθετήσεις και γενικόλογες ευχές. Η Κυβέρνηση παίζει κρυφτούλι και δεν απαντά σε βασικά ερωτήματα, ερωτήματα που το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεωρεί θεμελιώδη:

  • Οι νέες ενότητες θα προκύψουν με συνενώσεις ή από εξ αρχής χάραξη ώστε να αποτελέσουν λειτουργικά ολοκληρωμένες ενότητες; Θα αλλάξουν τα όρια των Νομών, των υφιστάμενων Δήμων και των Περιφερειών;
  • Πόσοι βαθμοί θα υπάρχουν και ποια θα είναι η διάκριση στις αρμοδιότητες τους;
  • Πως θα υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση;

Κάθε μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση δεν έχει προοπτική αν δεν εντάσσεται σε μια συνολική αλλαγή που αφορά το κεντρικό κράτος και τις δομές του. Το ζητούμενο δεν είναι μια απλή χωροταξική αναδιάταξη αλλά ένα σχέδιο για τη ριζική αποκέντρωση και το μετασχηματισμό του κράτους. Ο θεμέλιος λίθος μιας βαθιάς, ουσιαστικής και δημοκρατικής αλλαγής στο διοικητικό σύστημα της χώρας είναι πρώτα από όλα η αλλαγή στο κεντρικό κράτος και τις δομές του και φυσικά η ενίσχυση και η αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης υπέρ των πολιτών.

4/7/08

Siemens: απλά πράγματα

  1. Η κυβέρνηση να στραφεί νομικά κατά της Siemens διεκδικώντας αποζημιώσεις.

  2. Να ενεργοποιηθεί ο ΣΔΟΕ.

  3. Να ενεργοποιηθεί Αρχή καταπολέμησης μαύρου χρήματος.

  4. Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

  5. Να μη παίρνει προμήθειες του ελληνικού δημοσίου εταιρία που έχει δώσει μίζες για να πάρει αναθέσεις.

  6. Το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει η δικαιοσύνη να δοθεί στην Βουλή για να τελειώσει το πανηγύρι με τις επιλεκτικές διαρροές.
Απλά πράγματα είπε σήμερα ο Παπανδρέου, απλά και αποτελεσματικά. Γιατί δεν τα υιοθετεί ο "σεμνός και ταπεινός" Καραμανλής;

1/7/08

Μια είδηση που δεν είπαν οι "ειδήσεις" του MEGA

Επειδή δεν θα το μάθετε από τα δελτία ειδήσεων του MEGA, σας το λέω εγώ:


Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μετά από πρόταση της εκλογικής επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς -επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Πιερ Μορουά- επανεξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς την οποία απαρτίζουν 160 σοσιαλιστικά κόμματα από όλο τον κόσμο.