4/1/09

Σε βλέπω ρε παππού της μεταπολίτευσης... κάνε στην άκρη!

Σε βλέπω ρε παππού, ρε απολειφάδι της "γενιάς" του "πολυτεχνείου". Σε βλέπω γιατί με περδικλώνεις όλη την ώρα. Σε βλέπω, εσένα που τα βρήκες όλα εύκολα. Και που ΘΑ τα αφήσεις όλα δύσκολα. Και δύσοσμα. Και μαύρα. Σε βλέπω και ας φοράς ακριβά casual ρούχα, ας έχεις ωραίο μουσάκι, ας μου αρέσει το αυτοκίνητό σου και ας φοράς σοφιστικέ γυαλάκια. Σε βλέπω εσένα:
  • Που δεν χρειάστηκε να βοηθήσεις τον πατέρα σου και την μάνα σου στα γηρατειά τους με τα ίδια σου τα χέρια, επειδή "πήρανε" την σύνταξη του ΟΓΑ και επειδή εσύ τότε είχες αρκετά για να πληρώνεις "ιδιωτική" νοσοκόμα να τους προσέχει.
  • Που πήρες "απολυτήριο" με θυσίες της οικογένειάς σου για να φας "καθάριο" ψωμί, που για σένα δούλευαν όλοι.
  • Που σε "πήρανε" μόνιμο ενώ ήσουν αμόρφωτος, άχρηστος και δεν ήξερες τι σου γίνεται. Και σήμερα μαμείς και δέρνεις από το "πόστο" σου και δεν μπορεί κανείς να σε "κουνήσει" ρε άρχοντα.
  • Που διορίστηκες στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, στην Ολυμπιακή, στον Δήμο, στην Εφορία επειδή "έτυχε", επειδή σε "έβαλε" ο τότε νεαρός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χωρίς να το καταλάβεις.
  • Που τις πέντε μπάτσες που ίσως να έφαγες τα "μαύρα" χρόνια τις εξαργύρωσες πολλές, πάρα πολλές φορές.
  • Που "βγήκες" Δήμαρχος επειδή ήσουν "δημοκρατικός" και σε ψήφισε ο κόσμος και σε έκανε παράγοντα χωρίς να το ψάξει και πολύ. Και από τότε δεν στήριξες κανέναν να βγει μετά από εσένα, που πολέμησες όλους όσους θελήσανε να σε διαδεχθούν.
  • Που έγινες Βουλευτής εύκολα και πήρες σύνταξη επειδή κάποιοι πίστεψαν ότι εσύ είσαι "αγνός" και "καθαρός".
  • Που σήμερα είσαι 55 χρονών και χτίζεις σπίτια στα χωράφια που βρήκες από τον πατέρα σου επειδή δεν έχεις τι να κάνεις με τα λεφτά του εφάπαξ.
  • Που σου δώσανε έτοιμο συνδικαλισμό, που σου δώσανε σωματεία να διαχειριστείς και εσύ τα μετέτρεψες σε τσιφλίκι εσωκομματικό, που τα ξεφτίλισες.
  • Που σου δώσανε δημοκρατία και εσύ την μετέτρεψες σε σχέση προσωπική με το κομματικό "στέλεχος", που την έκανες "πελατειακή" σχέση.
  • Που χρησιμοποίησες την εξουσία που σου έδωσε η "θεσούλα" που σε βάλανε προκειμένου να πλουτίσεις, προκειμένου να "μαζέψεις" ψήφους, προκειμένου να γίνεις κάποιος.
  • Που έχτισες το αυθαίρετό σου στο χωριό και "πήρες ρεύμα" εύκολα γιατί σε "ήξερε" ο κατάλληλος "σύντροφος" που είχατε δώσει μαζί "αγώνες" τότε.
  • Που αφού εσύ την βόλεψες, μετά μου έγινες και οπαδός του "εξορθολογισμού" των εργασιακών σχέσεων και υπέρμαχος του "εκσυγχρονισμού" των αμοιβών, των νέων εργαζόμενων εννοείται.
  • Που αφού εσύ τα βρήκες εύκολα μου ρίχνεις και ένα κήρυγμα πέρι "αξιοκρατίας", εσύ που αν σε κρίνανε αξιοκρατικά σήμερα θα ήσουν στα συσσίτια, που αν υπήρχε αξιοκρατία θα ήσουν ένα τίποτα.
  • Που με άνεση λες ότι το "δημόσιο" νοσοκομείο είναι διαλυμένο και ότι εσύ πας μόνο σε "ιδιωτικό", εννοείται με φράγκα που έβγαλες "μαύρα".
  • Που δεν πλήρωσες ποτέ κλήση της τροχαίας γιατί σου την "σβήνανε" οι "σύντροφοι", που ποτέ δεν έκανες κάτι για τα χάλια του οδικού δικτύου της περιοχής σου και σήμερα λες "καλά του κάνουν" όταν εμένα μου παίρνουν το δίπλωμα για έξι μήνες, όταν έχω πιεί δύο μπύρες ή όταν με γράφει η κάμερα που πάω με 110.
  • Που δεν σε ένοιαξε ΠΟΤΕ ο νέος "συνάδελφος" που δουλεύει δίπλα σου, που δεν ρώτησες αν δουλεύει με "outsourcing", που δεν σκέφτηκες αν αυτός είναι με "μπλοκάκι", που τα "stage" για σένα είναι απαλλαγή αφού αυτοί βγάζουν την λάντζα, που δεν ρώτησες που πήγε ο νεαρός όταν "τελείωσε" η σύμβαση έργου που είχε με το ΚΕΠ, το ΤΕΙ ή την Νομαρχία.
Σε βλέπω και μου την δίνει που έζησες έτσι εύκολα και δεν το εκτιμάς, που δεν σε νοιάζει πως θα ζήσουν οι επόμενοι, πως θα ζήσω ΕΓΩ.
  • Σε βλέπω που έχεις την απαίτηση να ξέρω τρεις γλώσσες και να έχω δύο πτυχία προκειμένου να σε διαδεχτώ στη δουλειά σου. Αυτή που εσύ διορίστηκες με ένα απολυτήριο τριτάξιου γυμνασίου επειδή είχες άκρη.
  • Σε βλέπω εσένα που για την "εθελούσια" που σου δώσανε με αντάλλαγμα ένα πιο καλό εφάπαξ, εσύ πούλησες τη δική μου εργασιακή σχέση, που με ανάγκασες να δουλεύω με stage και μπλοκάκι εκεί που εσύ ήσουν "μόνιμος".
  • Σε βλέπω που όπου και να προσπαθήσω να σε φτάσω, εσύ με πολεμάς λυσσασμένα. Είτε στα όργανα του ΠΑΣΟΚ, είτε στο γραφείο που ανοίγω δίπλα σου, είτε εκεί που εγώ διορίστηκα με ΑΣΕΠ και εσύ με βύσμα. Με πολεμάς λες και σου έχω κλείσει το σπίτι.
  • Σε βλέπω που δεν κάνεις ποτέ μισό βήμα πίσω για να περάσει ο γιος σου, για να φτάσει κάπου η κόρη σου, που δεν αφήνεις τίποτα να πέσει κάτω.
  • Σε βλέπω να εκστασιάζεσαι και να σκίζεις τα ακριβά σου casual μπλουζάκια για την δολοφονία του "Αλέξη". Του "Αλέξη" που εσύ στέλνεις σε τριάντα φροντιστήρια, που εσύ του έδωσες να καταλάβει ότι δεν θα βρει δουλειά, που εσύ τον αναγκάζεις να δουλεύει ανασφάλιστος προκειμένου να μην θιχτούν τα "κεκτημένα" σου.
  • Σε βλέπω να λες με βαρύ ύφος "καλά κάνουν τα παιδιά και ας σπάνε καμιά βιτρίνα". Εσύ που αν σου γκρατσουνίσει κανένας πιτσιρικάς την "μπέμπα" με κλειδί τον λες κωλόπαιδο και θες να τον σπάσεις στο ξύλο.
Σε βλέπω. Είσαι η γενιά της Βροχοπούλου. Που διορίστηκες στα 18 σου χωρίς προσόντα. Που πήρες σύνταξη στα 40 σου με άπειρα εκατομμύρια για "εφάπαξ". Τόσα που χτίζουν πολυκατοικία, που παίρνεις "μπέμπα" χωρίς δόσεις, τόσα που αγοράζεις Αλβανό εραστή.

Σε βλέπω. Είσαι η γενιά του Λαζόπουλου. Που δεν πήγες φαντάρος και κάνεις τους επόμενους να νιώθουν μακάκες και να αυτοκτονούν. Που χρησιμοποίησες εμβληματικές φιγούρες σαν τη Μελίνα για να γίνεις πλούσιος. Που όταν σε πιάσουν για κακουργήματα την βγάζεις καθαρή.

Σε βλέπω. Είσαι η γενιά του Πρετεντέρη. Που αφού κωλοβάρεσες ανά τα Ευρώπας για πάνω από δέκα χρόνια με τα λεφτά του μπαμπά γύρισες στην Ελλάδα για να βάλεις σειρά σε αυτόν τον άμυαλο λαό.

Σε βλέπω. Είσαι η γενιά του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Που όταν ξεκίνησες το επάγγελμά σου ήταν λειτούργημα και εσύ μετέτρεψες την εξουσία που αυτό σου δίνει σε μέσο εκβιασμού και πλουτισμού.

Σε βλέπω. Είσαι η γενιά της Παναγιωταρέα. Που διορίστηκες στην ΕΡΤ μόνιμη, έγινες καθηγήτρια στο Πάντειο χωρίς κανένα τυπικό προσόν και σκίζεις το καλσόν σου για την "αξιοκρατία".

Σε βλέπω. Είσαι ο "απογοητευμένος" που σε εκφράζει ο "κανένας", που λες ότι "όλοι ίδιοι είναι" αφού πρώτος εσύ τους εξίσωσες, που κλαις για το "έλλειμα αξιών" αφού πρώτος εσύ τις ξέσκισες όλες. Τώρα που την έχεις κάνει ταράτσα και ήρθε η ώρα να μετρηθεί η συλλογική αποτυχία σου, εσύ μου το παίζεις "απογοητευμένος". Δειλέ καραγκιόζη.

Τι; Εσύ δεν είσαι "τέτοιος"; Εσύ είσαι "δημοκράτης" και "γνήσιος"; Αν όντως είσαι διαφορετικός κάνε το απλό για να το αποδείξεις: κάνε στην άκρη. Ζήτα συγνώμη. Μπας και ελαφρύνεις την θέση της γενιάς σου.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άψογο! Απλά μπράβο!

Valderosso είπε...

Τόσες μαζεμένες ΜΑΛΑΚΙΕΣ σε ανάρτηση πρώτη φορά βλέπω!!!

Θα μπορούσα να σου γράψω τόσα και τόσα, αλλά... αξίζει τον κόπο;

Με κάτι τέτοιους σαν και σένα θα πάει μπροστά ο τόπος... τι να πω άλλο...

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

@Valderosso: και εγώ τέτοιο βρισίδι πρώτη φορά τρώω.

Δύο τινά συμβαίνουν: ή ξύπνησες άσχημα, ή είσαι 55 χρονών και μόλις πήρες το εφάπαξ σου και σου το θύμησα.

Ο τόπος πήγε ήδη αρκετά "μπροστά" με τις μέχρι τώρα "πεφωτισμένες" γενιές, δεν χρειάζεται να τον πάω πιο "μπροστά" εγώ και οι όμοιοί μου.

Anyway, καλώς ήρθες.

Meropi είπε...

Αν και είμαι κι εγώ ένα "απολειφάδι της γενιάς του πολυτεχνείου", σε αρκετά από αυτά που αναφέρεις συμφωνώ. Σ' αυτό όμως που δεν συμφωνώ είναι στο ότι τα ρίχνεις σχεδόν αποκλειστικά στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί??? Ο εφευρέτης του ρουσφετιού και της αναξιοκρατίας ήταν πρώτα απ' όλα η δεξιά. Το ΠΑΣΟΚ ίσως ήταν ο απλός συνεχιστής. Και τώρα ήρθε και πάλι η δεξιά να αποτελειώσει και ότι ίχνος έμεινε από Κράτος δικαίου και πρόνοιας. Έχω λάθος????
Καλώς σε βρήκα.

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Μερόπη, μόνο λάθος δεν έχεις, το αντίθετο.

Δεν τα ρίχνω στο ΠΑΣΟΚ. Τα ρίχνω σε όσους "είναι δυσαρεστημένοι" από το ΠΑΣΟΚ χωρίς να σκεφτούν ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ η ζωή τους θα ήταν πολύ διαφορετική.
Τα ρίχνω σε όσους δεν επιτρέπουν στο ΠΑΣΟΚ να παίξει τον ίδιο ρόλο και σήμερα, για την σημερινή νέα γενιά.

Ρίξε μια πιο προσεκτική ματιά σε όσα γράφω -αν θεωρείς ότι έχουν στοιχειώδες ενδιαφέρον- και θα δεις ότι ΔΕΝ τα έχω με το ΠΑΣΟΚ :)

OnWine είπε...

Εγώ δεν θα χρησιμοποιήσω την γλώσσα του φίλου Valderosso... αλλά τόσο άδικο "σαβούρωμα" των πάντων, τόσο μίσος και τόση χολή έχω πολύ καιρό να συναντήσω σε blog... αν έχεις προσωπικά αδικηθεί από την γενιά του Πολυτεχνείου, θα έπρεπε τουλάχιστον εσύ ο ίδιος να μην αδικείς τόσο κατάφωρα τον εαυτό σου...

Και δεν χρειάζεται να είσαι ...55 ετών, ούτε να ανήκεις στην γενιά του Πολυτεχνείου, που από μόνη της έχει ...αυτομαστιγωθεί καθ΄υπερβολή, γιά να απορρίπτεις όλη αυτή την χυδαιότητα...

Θα σου συνιστούσα να βγάλεις αυτή την ανάρτηση... το μόνο που καταφέρνεις είναι να αδικείς τον εαυτό σου... γιατί δεν ταιριάζει καθόλου με ότι άλλο έχεις αναρτήσει...

une enfant gâtée είπε...

Σε ευχαριστώ απο καρδιάς για αυτό σου το πόνημα.
Με ρωτουσε η μικρή μου τι είναι μαμά ο λαικισμός, και έψαχνα να βρώ να της απαντήσω Κυριακάτικα.

Και ωωωωωπ, είδα την αναρτηση σου, και ...έλυσα το προβλημα μου.

Είναι πολύ μικρή(ηλικιακά εννοώ), και δεν άντεξε να την διαβάσει όλη. Στην μέση μου λέει...μαμά καταλαβα.

Εγώ πάλι πιο εκπαιδευμένη στον λαικισμό...την διαβασα ολοκληρη.
Μπράβο σου!!!

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Είχα καιρό να δω σχόλια από νέους αναγνώστες σε post. Χαίρομαι που το συγκεκριμένο γίνεται αφορμή. Η αλήθεια είναι ότι τελευταία είχε γίνει προβλέψιμη η κατάσταση εδώ μέσα.

Και είχα πολύ καιρό να γράψω κάτι που διχάζει τόσο. Και αυτό καλό, προκαλεί τα γεγονότα.

Από εκεί και πέρα σχετικά με τις επικρίσεις, έχω μια απλή βάση γι σκέψη: το χάσμα μεταξύ της γενιάς της μεταπολίτευσης και των σημερινών τριαντάρηδων αναφορικά με τους όρους ζωής που απολαμβάνουν είναι ανύπαρκτο; Δεν θεωρείτε ότι είναι άδικο αυτό το χάσμα; Δεν πιστεύετε ότι εν τέλει διχάζει ηλικιακά την κοινωνία αυτή η διαφοροποίηση; Σκεφτείτε: όροι εργασίας, σπουδές, ασφαλιστικό και πάει λέγοντας, τόσα που είναι πλέον βραχνάς αντί για προοπτική.

"Βαμπίρ και κανίβαλοι" αγαπητοί μου. Δυστυχώς φτάσαμε εκεί που περιγράφει ο Μίμης Ανδρουλάκης.

ΥΓ: Επίσης βλέπω μια τάση να θεωρούν πολλοί ότι αυτή η ανάρτηση τους αφορά προσωπικά. Συλλογικές τύψεις; Αίσθημα αδικίας για την επίθεση; Πάντως το θέμα δεν είναι προσωπικό και ατομικό. Προφανώς δεν είναι όλα τα μέλη μιας γενιάς αρπακτικά και, προφανώς δεν μιλάμε για προσωπικές αδικίες. Αυτές ξεπερνιούνται εύκολα.

Και μην ξεχάσω: έχετε πολύ ωραίο τρόπο να... ξεχέζετε:)

Polychronis Konstantinos είπε...

πολύ ωραίο, αληθινό και ουσιαστικό κείμενο.

μπράβο και απο εμένα!