9/11/09

Σύγκλιση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγων;

Τυχαία σήμερα έπεσε το μάτι μου στα posts που έχω κάνει share μέσω του google reader. Να τι είδα:


Ικανοποιημένοι οι Οικολόγοι Πράσινοι από την επιλογή της Μαργαρίτας Καραβασίλη στη θέση της ειδικού γραμματέα επιθεωρητών περιβάλλοντος και ενέργειας. Θετικός ο ΣΥΡΙΖΑ για για τα παιδιά των μεταναστών δεύτερης γενιάς, την ιθαγένεια των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα και τη ψήφο των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές. Δυσαρεστημένη η Εκκλησία για τα νέα φορολογικά μέτρα από την άλλη.

Όταν ο Παπανδρέου πρότεινε συνεργασία και στους δύο μικρούς, οι απαντήσεις ήταν αρνητικές. Προφανώς θεωρούσαν υποκριτικές τις προσκλήσεις. Λόγω και πρότερης διαγωγής του ΠΑΣΟΚ είχαν εν μέρει δίκιο να εμφανίζονται δύσπιστοι οι μικροί, αν και η στάση τους αυτή ήταν εν μέρει μικροπολιτική.

Με τις μέχρι τώρα αποφάσεις του ο Παπανδρέου έδειξε ότι μπορεί να συγκλίνει προγραμματικά με τις θέσεις των δύο αυτών κομμάτων, έδειξε ότι υπάρχει πεδίο κοινής δράσης σε επιμέρους ζητήματα. Από την άλλη, οι δύο μικροί με τις παραπάνω θετικές τοποθετήσεις τους για θέματα που αποτελούν σημαίες της θεματολογίας τους, δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν σημεία σύγκλισης και να συζητήσουν εποικοδομητικά με το ΠΑΣΟΚ. Με λίγα λόγια φαίνεται ότι οικοδομείται μια σχέση εμπιστοσύνης του ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ και Ο-Π σε πολιτική βάση.

Δεν θυμάμαι άλλη εποχή που να υπάρχει σύγκλιση με βάση κυβερνητικές αποφάσεις, ακόμη και σε επίπεδο ανακοινώσεων. Μέχρι τώρα θυμάμαι προσωπικά φλερτ, παραπολιτικές συζητήσεις για μετακινήσεις προσώπων, σενάρια για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας κλπ. Πρώτη φορά όμως βλέπω οικοδόμηση εμπιστοσύνης βάσει κυβερνητικών πολιτικών.

Θα μπορούσε η τωρινή συγκυρία να οδηγήσει σε αλλαγή κουλτούρας σχετικά με τις κυβερνήσεις συνεργασίας στην Ελλάδα; Θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών που θα ξεπερνούν το εκάστοτε κυβερνητικό ποσοστό ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση ανατροπών που απαιτούν ευρεία κοινωνική στήριξη; Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμα.

Αν όμως κάποια στιγμή προκύψει συνεργασία στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο, η αρχή της θα βρίσκεται σε αυτές εδώ τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, σε αυτές εδώ τις αντιπολιτευτικές ανακοινώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: