17/11/09

Η κ. Γιαννακά για τη σχολική στέγη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Διαβάζω στην ΑΙΧΜΗ για τη δραστηριότητα της Βουλευτού Αιτ/νίας με το ΠΑΣΟΚ κ. Σοφία Γιαννακά, η οποία εξελέγη επικεφαλής του ΚΤΕ Παιδείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ:
Παίρνει πάνω της την σχολική στέγη

Συνάντηση για θέμα σχολικής στέγης του νομού μας είχε χτες η βουλευτής Σοφία Γιαννακά με την υπουργό Παιδείας 'Αννα Διαμαντοπούλου.

Η κα Γιαννακά της παρέδωσε επιστολή για το πρόβλημα των σχολικών κτιρίων αναφέροντας τα εξής:
«Τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων του νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι γνωστά και είχαν επισημανθεί με κάθε δυνατό τρόπο στην προηγούμενη κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία.
Επί σειρά ετών μαθητές και καθηγητές αναγκάζονται να μορφώνονται μέσα σε άθλια σχολικά κτίρια που θέτουν σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα και που καθιστούν την εκπαιδευτική διαδικασία δύσκολη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα σε πολλά σχολεία του νομού, είναι το σχολικό κτίριο που στεγάζει το γυμνάσιο και λύκειο Θέρμου. Ο σεισμός της 10ης Απριλίου 2007, κατέστησε το εν λόγο κτίριο ακατάλληλο και οι μαθητές μεταφέρθηκαν σε λυόμενο κτίριο. Από τον Απρίλιο του 2007 μέχρι σήμερα καθηγητές και μαθητές παραμένουν σε λυόμενα, προσπαθώντας κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, να επιτελέσουν το άκρως ιερό έργο της εκπαίδευσης. Ενώ η αγορά οικοπέδου έχει γίνει από τον δήμο, δεν διαφαίνεται η ένταξη του έργου σε κάποιο πρόγραμμα ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το επίσης σεισμόπληκτο γυμνάσιο Γαβαλούς που αν και έχει κριθεί επισκευάσιμο εξακολουθεί να στεγάζεται σε λυόμενα.
Σας αναφέρω επίσης το οξύτατο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 1ο γυμνάσιο Αγρινίου, το οποίο ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση, διαφαίνεται η μεταφορά του σε έξι λυόμενες αίθουσες και όχι σε μία μόνιμη κατασκευή, εναρμονισμένη με τον περιβάλλοντα χώρο. Τέλος, στη Βόνιτσα το γυμνάσιο στεγάζεται κυρίως σε λυόμενες αίθουσες μετά το σεισμό της Λευκάδας το 2003.
Θεωρώ πως είναι αδιανόητο εν έτει 2009 να καλούνται μαθητές και εκπαιδευτικοί να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία σε ΤΟΛ, προκάτ και λυόμενα κτίρια. Καθίσταται αναγκαίο να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της στέγασης και να αναβαθμιστούν οι συνθήκες εκπαίδευσης με την άμεση κατασκευή νέων σύγχρονων σχολικών συγκροτημάτων. Για τον λόγο αυτό σας παρακαλώ να μεριμνήσετε και να επιληφθείτε προσωπικά για την άμεση επίλυση του θέματος.
***

Σχόλιο: Καλή η πρωτοβουλία της να ενημερώσει την Υπ. Παδείας Άννα Διαμαντοπούλου για τα προβλήματα της σχολικής στέγης του Νομού στον οποίο εκλέγεται. Αλλά... δύο ενστάσεις:
  • Η Ναύπακτος δεν ανήκει στο Νομό, παρόλο που έδωσε στη κ. Γιαννακά 2044 σταυρούς; Δεν εξηγείται αλλιώς η απουσία της από την επιστολή της Βουλευτού προς την Υπουργό, αφού παρουσιάζει έντονα προβλήματα η σχολική στέγη της πόλης. Θυμίζω ότι το Τρίτο Δημοτικό της Ναυπάκτου μόλις μεταφέρθηκε προσωρινά σε λυόμενα, το ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ είναι ακατάλληλο και πρέπει να γκρεμιστεί, ενώ το το τμήμα ΤΕΣΥΔ του ΤΕΙ -το οποίο μάλιστα έχει επισκεφτεί η Υπουργός- παραμένει σε προσωρινό κτίριο.

  • Δεύτερο, ο ΓΑΠ προωθεί μηχανισμούς αξιολόγησης με τους οποίους θα ιεραρχούνται οι ανάγκες (και) της παιδείας. Αν είναι να πρέπει πάλι να έχεις "άκρη" για να αρπάξεις κονδύλια από τον ΟΣΚ, τζάμπα το παλεύουμε. Σκοπός είναι να αλλάξουμε, όχι να συνεχίσουμε να βολευόμαστε περιστασιακά με το παλαιοκομματικό μοντέλο...

4 σχόλια:

BLOG ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ είπε...

Φιλε Γιωργο, βαλε και το δικό μας ιστολόγιο στη λίστα των φιλικών σου, μιας και στην ομαδα μας (φοιτητες στην Κρητη απ ολη την Ελλαδα)εχουμε και Ναυπάκτιους πατριωτες σου. Και βεβαια αφου μας ενημερωσεις θα πραξουμε και μεις το ιδιο.
Πολύ καλη η θεματολογία σου , συγχαρητηρια.

Το Link μας:
http://cretanpatriot.blogspot.com/

e-mail: cretan.patriot@gmail.com

Aναμενουμε νεα σου . Καλη συνεχεια και καλες συνεργασίες.

Απο την ομαδα συνταξης.

ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ είπε...

Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι η κ. Γιαννακά δεν θα έρθει άυριο στο ΕΠΑ.Λ Ναυπάκτου. Γιατί δεν έρχεται η κ. Γιαννάκα, μήπως γιατί ήδη ξέρει την κατάσταση αφού πέρυσι είχε επισκεφτεί το σχολείο μας μαζί με την τωρινή Υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου ή μήπως κάτι άλλο. Γιατί η κ. Γιαννακά στην συνάντηση της με την Υπουργό ξέχασε επειδικτικά το ΕΠΑ.Λ Ναυπάκτου, αλλά και από την άλλη η κ. Διαμαντοπούλου δεν θυμόταν το σχολείο που της έκανε τόσο αρνητική εντύπωση. Φτάνει πια ο εμπαιγμός!!!!

Οι καθηγητές του ΕΠΑ.Λ Ναυπάκτου

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Από το γραφείο της κ. Γιαννακά μου είπαν ότι η επίσκεψή της στο ΕΠΑΛ αναβλήθηκε λόγω κολλήματος υπηρεσιακού παράγοντα και όχι με δική της ευθύνη. Σωστά θίγετε το γεγονός ότι ξέχασε τη Ναύπακτο, άλλωστε το επισημαίνω και εγώ.

Προσωπικά πιστεύω ότι η παράληψη οφείλεται σε λάθος και ότι δεν υπάρχει πρόθεση να μην ασχοληθεί με τη Ναύπακτο,με την οποία η κ. Γιαννακά διατηρεί ισχυρή σχέση.

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι στο θέμα του ΕΠΑΛ εμπλέκονται η Νομαρχία (κατεδάφιση), ο Δήμος (συντελεστής δόμησης κλπ) και ΜΕΤΑ το Υπουργείο Παιδείας.

Απαιτείται λοιπόν κάποιος να συντονίσει και να "ενοχλήσει" συντονισμένα όλα αυτά τα κέντρα.

Είναι πολύ σημαντικό που η κα. Διαμαντοπούλου έχει επισκεφτεί το συγκεκριμένο σχολείο καθώς και το ΤΕΙ, με δική μου πρωτοβουλία τότε. Δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει. Ως τοπική κοινωνία μετά από την επίσκεψή της, είναι στο δικό μας χέρι να της "θυμίσουμε" αυτά τα δύο προβλήματα.

Αλλά αυτό δεν γίνεται με κραυγές.

Από το σχόλιό σας προκύπτει ότι έχετε ήδη σχηματίσει γνώμη και ότι έχετε καταλογίσει κακή πρόθεση στην κ. Διαμαντοπούλου (εμπαιγμός!) πριν γίνει οποιαδήποτε ενέργεια από την πλευρά σας. Δεν οδηγεί πουθενά αυτή η τακτική, παρά στην παράταση του προβλήματος.