10/11/09

Για την πτώση του τείχους του Βερολίνου

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτές οι ηρωικές πράξεις και ηρωικές στιγμές δείχνουν «το διακύβευμα της Δημοκρατίας, το οποίο είναι να γκρεμίζουμε καθημερινά τα τείχη, που κρατούν μακριά από την πολιτική τον πολίτη και δεν τον βάζουν στο επίκεντρο της πολιτικής».

«Ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι έχουμε να φωνάξουμε: Γκρεμίστε και το τελευταίο τείχος, αυτό που χωρίζει την Κύπρο στα δύο, δεν μπορεί να υπάρχει μία Ευρώπη με τείχη και με στρατεύματα κατοχής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη της Ελευθερίας, η Ενωμένη Ευρώπη δεν σηκώνει ούτε τείχη, ούτε στρατεύματα κατοχής» και καταλήγοντας πως «αυτή την Ευρώπη επιθυμούμε και αποτελεί όχι μόνο πρόθεσή μας, αλλά και δέσμευσή μας να παλέψουμε γι αυτήν την Ευρώπη και γι αυτήν την Κύπρο, που οραματιζόμαστε».
Ελευθεροτυπία

Φωτό από Ελευθροτυπία
Συνάντηση που κράτησε μισή ώρα με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, είχαν χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 20 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε στην κ. Κλίντον με τον πιο σαφή τρόπο την επιστροφή της Ελλάδας στη διεθνή πολιτική σκηνή, θυμίζοντάς της την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από δική του πρωτοβουλία...

Σκόπια
«Η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει, αλλά υπάρχει και η κόκκινη γραμμή», ανέφερε, ενώ θύμισε και την πρόσκληση που έστειλε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Γκρούεφσκι, προκειμένου να παρευρεθεί στο άτυπο Συμβούλιο των Βρυξελλών.

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε επί τάπητος στις συνομιλίες του και το Κυπριακό, τονίζοντας ότι οι δύο κοινότητες από μόνες τους πρέπει να βρουν λύση μέσω διαπραγματεύσεων υπό την ομπρέλα της Ε.Ε., αλλά τόνισε στην κ. Κλίντον ότι στη λύση αυτή πρέπει να δοθεί έμφαση στον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
ΕλευθεροτυπίαΣχόλιο: Η Ελλάδα επέστρεψε στη διεθνή σκηνή μετά από χρόνια απουσίας. Ο Παπανδρέου (και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) παγκοσμιοποιεί το Κυπριακό, μετατρέποντάς το από διμερές σε διεθνές ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: