Οι άνθρωποι με διαφορετικό ερωτικό προσανατολισμό γιορτάζουν σήμερα με συγκέντρωση και πορεία στην πλατεία Κλαυθμώνος
Τα τελευταία χρόνια η ομοφυλοφιλική κοινότητα έχει δώσει σημαντικούς διεκδικητικούς αγώνες για την κατάκτηση της πλήρους ισότητας και την κατάργηση των διακρίσεων του σεξουαλικού προσανατολισμού.
42χρόνια μετά το Stonewall η διοργάνωση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην Αθήνα - Athens Pride- γιορτάζει τη Λεσβιακή, Γκέι, Αμφιφυλοφιλική και Τρανσεξουαλική (LGBT) διαφορετικότητα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί εφαλτήριο για την προβολή και τη διεύρυνση των διεκδικήσεων των LGBT δικαιωμάτων.
Τη στιγμή που τα φαινόμενα σεξιστικής βίας πολλαπλασιάζονται στην κοινωνία, όπου νέα παιδιά κακοποιούνται ψυχικά και σωματικά στο σχολείο από συμμαθητές και δασκάλους λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων ή που νέοι και νέες στο χώρο εργασίας τους αναγκάζονται να κρύβουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα υπό το φόβο της απόλυσης η σημερινή συγκέντρωση στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και αγώνα.
Η κοινωνική περιθωριοποίηση, η βία απέναντι στους ανθρώπους με ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό, όπως επίσης και η εμπορευματοποιημένη καρικατούρα τους που
προβάλλεται στα ΜΜΕ, αποτελούν αναμφίβολα εκφάνσεις ακραιφνούς κοινωνικού ρατσισμού, υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η νεολαία του Συνασπισμού που θα συμμετάσχει στο Athens Pride.
Ιδιαίτερα τώρα που οξύνονται οι κοινωνικές ανισότητες σε όλα τα επίπεδα, είναι εξαιρετικά αναγκαίο να αντισταθούμε στην κοινωνική περιθωριοποίηση ανθρώπων για
τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις προωθώντας ακτιβιστικές αντισεξιστικές δράσεις, αλλά και εμβαθύνοντας τη θεωρητική και πολιτική συζήτηση σε σχέση με
το LGBT κίνημα, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Φέτος για πρώτη φορά οι εκδηλώσεις έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.
Στις πέντε το απόγευμα θα γίνει η επίσημη έναρξη της εκδήλωσης, ενώ στις έξι οργανώνεται η παρέλαση, που φέτος θα περάσει και από το Σύνταγμα, προκειμένου οι συμμετέχοντες να αφήσουν και το δικό τους στίγμα στη συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων».
Στις 8 στην πλατεία Κλαυθμώνος θα ακολουθήσει ζωντανό μουσικό πρόγραμμα στο οποίο θα πάρουν μέρος μεταξύ άλλων η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Ζακ Στεφάνου.
Τα Gay Pride διοργανώνονται στις περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου.
Στην Ευρώπη, τα Φεστιβάλ Pride υπολογίζονται σε πάνω από 150, με εκατοντάδες χιλιάδες κοινό και συμμετέχοντες. Τα περισσότερα από αυτά είναι ετήσια και πραγματοποιούνται γύρω ή μέσα στον Ιούνιο προς τιμήν της εξέγερσης του Stonewall.
Ολα ξεκίνησαν στις 26 Ιουνίου του 1969 όταν οι ομοφυλόφιλοι θαμώνες του κλαμπ Stonewall Inn, στο Γκρήνουιτς Βίλατζ της Νέας Υόρκης, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για τις αλλεπάλληλες αστυνομικές επιδρομές στα γκέι στέκια της περιοχής.
Ακολούθησαν τρεις ημέρες βίαιων ταραχών και συγκρούσεων με επίκεντρο την Κρίστοφερ Στριτ.
Εκείνες τις ημέρες ήταν που μπήκαν τα θεμέλια για το σύγχρονο ομοφυλόφιλο κίνημα, και η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε σαν «ημέρα γιορτής και διεκδίκησης».
Στην Ευρώπη ο θεσμός εισήχθη για πρώτη φορά το 1994 με την δημιουργία της οργάνωσης Europride, η οποία διοργανώνει παρελάσεις ομοφυλοφίλων σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.
Τα πρώτα χρόνια οι εορτασμοί είχαν έντονο πολιτικό χαρακτήρα, όλοι θυμούνταν το Stonewall, αλλά σιγά σιγά, όσο η κοινωνία γινόταν πιο ανεκτική, απέκτησαν μια πιο πανηγυριώτικη μορφή.
Σύντομα δεν άργησαν να ακουστούν και οι πρώτες επικρίσεις για εμπορευματοποίηση του θεσμού και κατασπατάληση των εσόδων του.
Από το 2005 και μετά, όμως, οι εκδηλώσεις αυτές έχουν καθιερωθεί δίνοντας στους ομοφυλόφιλους τη δυνατότητα να εκφράσουν το δικαίωμα στην διαφορετικότητα - έστω κι αν ειδικά στην Αθήνα, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - ο Δήμος απέφευγε επί χρόνια να τις θέσει υπό την αιγίδα του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου