Ο κ. Παπανδρέου εδώ και καιρό (τον διευκόλυνε μάλιστα και ο πρόεδρος του ΣΕΒ) φλερτάρει με την ιδέα ενός δημοψηφίσματος. Στο προχθεσινό δε άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Γιάννη Ραγκούση (κατά πολλούς "πατέρα" της ιδέας), να προετοιμάσει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις. Δεν ξέρουμε ακριβώς ούτε το θέμα του... "επαπειλούμενου" δημοψηφίσματος, ούτε τη σχετική διατύπωση του ερωτήματος. Παρ' όλα αυτά διαχέεται και προαναγγέλλεται! Οντως, ανορθόδοξη, τουλάχιστον, τακτική... Στην ουσία προεξοφλεί μια διάχυτη πολιτική ανάγκη: την πολιτική "νομιμοποίηση" κάποιων πραγμάτων μέσω της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Αρα το κύριο είναι η ανάγκη προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Ο τρόπος, δημοψήφισμα ή εκλογές, δεν είναι βέβαια δευτερεύον θέμα, αλλά ο δρόμος της έγκρισης μιας πορείας μέσω της κάλπης σχεδόν επισήμως μισάνοιξε... Ασχέτως εάν διαψεύδονται, με απόλυτο τρόπο, οι πρόωρες εκλογές. Αν "ανοίξει το καπάκι", ποτέ δεν είναι σίγουρο τι θα βγει από μέσα...
Το σίγουρο είναι ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο που το δίλημμα "δημοψήφισμα ή εκλογές" θα μας απασχολήσει. Και τα δύο έχουν "ρίσκο", πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Εξαρτάται, βέβαια, από τη σκοπιά των συμφερόντων που το βλέπει κανείς. Απλά οι εκλογές, στις πολυσύνθετες συνθήκες που βρίσκεται ο τόπος, είναι πιο καθαρή λύση. Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να καλύψει τη "συνθετικότητα" της πολιτικής νομιμοποίησης που χρειάζεται συνολικά το πολιτικό μας σύστημα. Πολλώ μάλλον που στις παρούσες συνθήκες είναι πολύ πιθανό σε ένα δημοψήφισμα ο ψηφοφόρος να απαντάει στο "δίλημμα" που έχει ο ίδιος στο μυαλό του και όχι σε αυτό του δημοψηφίσματος. Εν πάση περιπτώσει το θέμα της προσφυγής σε κάποιας μορφής λαϊκή ετυμηγορία παίρνει πιο ενδιαφέρουσα διάσταση μετά την πληροφορία ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή μετά τις 28 Ιουνίου, δηλαδή μετά το Συμβούλιο Κορυφής! Δεν προλαβαίνει ή για κάποιον άλλο λόγο; Εδώ τα σενάρια είναι πολλά.
Εξαρτώνται από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Από ένα ενδεχόμενο λ.χ. αναβολής για τον Σεπτέμβριο. Ή την "ποιότητα" και την "ποσότητα" του πακέτου στήριξης έναντι "σκληρών" ούτως ή άλλως ανταλλαγμάτων που θα μας προσφερθεί κ.λπ. Το σίγουρο είναι ότι ένα "μνημόνιο ΙΙ" (αυτό αναμένουμε από τη Σύνοδο Κορυφής) απαιτεί νέα πολιτική νομιμοποίηση. Θα γίνει με την ψήφισή του από 180 βουλευτές; Θα γίνει με δημοψήφισμα; 'Η θα πάμε σε εκλογές; Η απάντηση εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Εσωκομματικές (κυβέρνηση και ΝΔ), κοινωνικές (Αγανακτισμένοι και άλλοι), στάση ΕΕ κ.λπ. Το πολιτικό "παιχνίδι" μόλις αρχίζει!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου