Άλλωστε, θυμίζω ότι το 2008 ο Σημίτης αποπέμθηκε από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ από τον ΓΑΠ για μια διαφωνία σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων (τι πήγα και θημήθηκα). Δείτε κείμενο της εποχής, εδώ.
Από το Ποντίκι
Ανοιχτό παράθυρο για δημοψήφισμα άφησε ο πρωθυπουργός στο σημερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας και τελείωσε λίγο πριν τις έντεκα.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ ορατή όσο ποτέ φαντάζει η διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Για τις μεγάλες αλλαγές που προωθούνται, ίσως αξιοποιήσουμε ακόμα και το θεσμό του δημοψηφίσματος, για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, ενώ ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να προετοιμάσει όλες τις απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν μια ενδεχόμενη πραγματοποίηση του.
Όχι στις κάλπες
Παράλληλά, ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών τονίζοντας: «Κλήθηκα από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού να διαχειριστώ αυτή την κρίση. Τα επόμενα χρόνια της θητείας μου ως πρωθυπουργός, θα κάνω ό,τι μπορώ, για να δημιουργήσω το υπόβαθρο μιας διαφορετικής πολιτικής κουλτούρας στη χώρα μας». Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε εκ νέου τα άλλα κόμματα, προσκαλώντας τα σε διάλογο με στόχο «να κλείσουμε από κοινού την διαπραγμάτευση» με την τρόικα.
Όσον αφορά στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να επιδιώξει τη ψήφισή του από την πλειοψηφία των 180 βουλευτών, ενώ μίλησε για «καλλιέργεια εθνικής συνεννόησης» για την οποία θα συνεχίσει να δουλεύει. Επιπροσθέτως, και σύμφωνα με πληροφορίες, το Μεσοπρόθεσμο θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή με την κανονική διαδικασία, και όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ευρωπαϊκές μάχες
Ο πρωθυπουργός σχολίασε επίσης τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων λέγοντας πως έχουν κάνει λάθη, παρόλα αυτά οφείλουν να δουν «ότι είμαστε και εμείς αποφασισμένοι». Για το λόγο αυτό ζήτησε από τα κόμματα της βουλής να αποφασίσουν με την κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση «με κάθε δυνατό τρόπο».
Τέλος, αρνήθηκε κατηγορηματικά τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν και αφορούν την τοποθέτηση επιτρόπων από πλευράς της κυβέρνησης: «Δεν δεχόμαστε και δεν επιθυμούμε τη λογική των επιτρόπων» ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζοντας πως: «Δεν δεχόμαστε οτιδήποτε που θα μειώσει τη δική μας αξιοπρέπεια και τα βασικά κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Ενδεχόμενο αλλαγών
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε διαλλακτικός, ενώ φέρεται να άφησε ανοιχτή την πιθανότητα να τεθούν υπό διαπραγμάτευση συγκεκριμένες προτάσεις βουλευτών σε επί μέρους σημεία, όπως στο ζήτημα του αφορολόγητου.
Παπουτσής: Όχι στις πρόωρες εκλογές
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, κάνοντας λόγο για «δείγμα αξιοπιστίας» τις πρόωρες εκλογές, ενώ σε ερώτηση που του έγινε για τυχόν αντιρρήσεις ή διαρροές από υπουργούς, είπε πως «δεν διαβάζει διαρροές», χωρίς να προχωρήσει σε περεταίρω λεπτομέρειες.
Επίσης, έκανε κριτική στα μέσα ενημέρωση λέγοντας ότι «Με δημοσιογραφικά τρικ δημιουργούν τριβές. Θα πρόσφεραν υπηρεσία στη δημοκρατία αν έστω και μια φορά αποκάλυπταν τις πηγές τους». «Είναι ζήτημα παρουσίασης και χειρισμού του Προγράμματος» σχολίασε σε σχετική ερώτηση που του έγινε για το αν θα «περάσει» το Μεσοπρόθεσμο στην κοινωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου