5/7/08

Καποδίστριας ΙΙ: απάντες απόντες

Στις τοπικές κοινωνίες της περιοχής μας –αλλά και αλλού– μείζον ζήτημα αποτελεί η φημολογούμενη διοικητική μεταρρύθμιση, ο «Καποδίστριας ΙΙ». Κάποια Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της περιοχής συζητούν το θέμα, η ΤΕΔΚ συζητά το θέμα, η τοπική κοινωνία εν τέλει συζητά το θέμα. Υπάρχουν βέβαια και Δημοτικά Συμβούλια που με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν έχουν τολμήσει να αγγίξουν το θέμα, όπως ο Δήμος Ναυπάκτου.

Η Κυβέρνηση από την άλλη δεν έχει εκφράσει μέχρι στιγμής την παραμικρή άποψη για το πώς εννοεί τη διοικητική μεταρρύθμιση. Εμφανίζεται φοβισμένη μέσω επιλεγμένων διαρροών στον Τύπο να ταυτίζει τη διοικητική μεταρρύθμιση με χωροθετικές μόνο διευθετήσεις των ορίων των Δήμων και των Νομών. Η Κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στις ΤΕΔΚ και απαιτεί να πάρουν αυτές θέση, την ώρα που η ίδια ζυγίζει το μικροκομματικό κόστος και δεν τολμάει να εκφράσει πρόταση. Σε μια δημοκρατία πρέπει να διεξάγεται διαβούλευση επί της πρότασης της κυβέρνησης. Παράλληλα, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης εμφανίζουν αδυναμία να εκφράσουν πρόταση και περιορίζονται σε αντιδραστικές μικροκομματικές τοποθετήσεις, προκειμένου να καρπωθούν εκλογικά τις πιθανές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Η Αποκέντρωση δεν είναι όμως αποκλειστικά ζήτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα της χώρας, επομένως η Κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν να παίρνουν θέση. Η πρόθεση της Κυβέρνησης δεν μπορεί να περιορίζεται σε μετέωρες τοποθετήσεις και γενικόλογες ευχές. Η Κυβέρνηση παίζει κρυφτούλι και δεν απαντά σε βασικά ερωτήματα, ερωτήματα που το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεωρεί θεμελιώδη:

  • Οι νέες ενότητες θα προκύψουν με συνενώσεις ή από εξ αρχής χάραξη ώστε να αποτελέσουν λειτουργικά ολοκληρωμένες ενότητες; Θα αλλάξουν τα όρια των Νομών, των υφιστάμενων Δήμων και των Περιφερειών;
  • Πόσοι βαθμοί θα υπάρχουν και ποια θα είναι η διάκριση στις αρμοδιότητες τους;
  • Πως θα υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση;

Κάθε μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση δεν έχει προοπτική αν δεν εντάσσεται σε μια συνολική αλλαγή που αφορά το κεντρικό κράτος και τις δομές του. Το ζητούμενο δεν είναι μια απλή χωροταξική αναδιάταξη αλλά ένα σχέδιο για τη ριζική αποκέντρωση και το μετασχηματισμό του κράτους. Ο θεμέλιος λίθος μιας βαθιάς, ουσιαστικής και δημοκρατικής αλλαγής στο διοικητικό σύστημα της χώρας είναι πρώτα από όλα η αλλαγή στο κεντρικό κράτος και τις δομές του και φυσικά η ενίσχυση και η αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης υπέρ των πολιτών.

2 σχόλια:

Stelios Frang είπε...

Έχει να πέσει πάλι γερό μαλλιοτράβηγμα! Κάθε Κατωμερίτης θα απαξιοί να συμπράξει με έναν Ανωμερίτη και τούμπαλιν. Νέο πεδίο δόξης για τον Ζουράρι και τους ανεξάρτητους συγχωριανούς του!

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Εδώ είναι η ουσία: να ξεπεράσουμε τέτοιες χαζομάρες και να πάμε σε μια ουσιαστική μεταρύθμιση.