30/11/09

Η ΝΔ επέστρεψε στις -δεξιές- ρίζες της

Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε χθες για πρόεδρο τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είναι γνωστό ότι πρεσβεύει δεξιές θέσεις και δεν τον ενδιαφέρει και πολύ ο λεγόμενος "μεσαίος" χώρος.

Ο αποπεμφθείς για τις σχέσεις του με την Siemens ξάδελφος του τέως πρωθυπουργού,
υποδεικνύει το νικητή της χθεσινής διαδικασίας.


Το ψηλό ποσοστό του Ψωμιάδη, που είναι επίσης γνωστός για τις (ακραίες συχνά) δεξιές του τοποθετήσεις σε συνδυασμό με την... ελαφρά του συμπεριφορά, είναι αξιοπρόσεκτο.


Γιατί δώσανε τόσο ψηλό ποσοστό οι νεοδημοκράτες σε έναν πολιτικό που αποπειράται να πετάξει
τον μεγαλύτερο χαρταετό των Βαλκανίων χωρίς τα καταφέρνει;


Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει ένα κεντρώο προφίλ και, αγγίζει τον λεγόμενο "μεσαίο" χώρο. Έχει όμως... την ατυχία να είναι κόρη του Μητσοτάκη και, να μην την γουστάρει ο Μπόμπολας. Για το δεύτερο αρκεί μια ματιά στο ΘΕΜΑ και... την φάτσα του Πρετεντέρη.

Η Ντόρα δεν τα κατάφερε στη δεξιά τελικά...

Η βάση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να κάνει... δεξιά στροφή, να απομακρύνει τη Νέα Δημοκρατία από τον "μεσαίο" χώρο που την είχε οδηγήσει ο Καραμανλής και, να επιστρέψει στην ρίζα της. Η βάση όχι μόνο εξέλεξε τον δεξιό Σαμαρά, αλλά ήταν και ιδιαίτερα γενναιόδωρη με τον Ψωμιάδη. Η ΝΔ γυρνά δεξιά μετά από πολλά χρόνια, αφού ο τελευταίος "καθαρόαιμος" δεξιός πρόεδρος της ΝΔ ήταν ο Αβέρωφ, πριν από 27 και ολόκληρα χρόνια.
Ο τελευταίος καθαρόαιμος δεξιός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας: Ευάγγελος Αβέρωφ.
Θα είναι άξιος διάδοχος ο Αντώνης Σαμαράς;


Η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε χθες ότι δεν χρειάζονται στρογγυλέματα στις εθνικιστικές της θέσεις, ότι είναι με τις λαοσυνάξεις και τους μακριούς σταυρούς, ότι εκφράζεται από τα γνωστά της στιχάκια:
"σε περιμένω να έρθεις και πάλι,
να φτιάξουμε μια Ελλάδα μεγάλη.
Ζήτω η Ελλάδα,
Ζήτω η θρησκεία,
Ζήτω η Νέα Δημοκρατία"
Λογικά ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη θα συρρικνωθεί μιας και οι θέσεις του θα εκφράζονται από την επίσημη ΝΔ πλέον. Ο πανέξυπνος πρόεδρός του πιθανότατα θα βρει την ευκαιρία να ανέβει όροφο στην πολυκατοικία, πριν οι μετοχές του ξεφτίσουν εντελώς.

Η ΝΔ σύντομα θα χάσει την απήχηση της στο "μεσαίο χώρο", αφού επιστρέφει στις δεξιές της ρίζες. Αυτή η μερίδα ψηφοφόρων γύρισε μεν την πλάτη της στη ΝΔ αλλά την παρακολουθούσε μιας και δεν είχε ιδεολογικό πρόβλημα με τη ΝΔ του Καραμανλή.

Συνέπεια του χθεσινού αποτελέσματος είναι και το γεγονός ότι ξεκαθαρίζει η διαφοροποίηση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, γεγονός αρνητικό για την Αριστερά που βολευόταν τόσα χρόνια από την στρατηγική του μεσαίου χώρου που ακολούθησαν τα δύο μεγάλα κόμματα. Πλέον ο Παπανδρέου με την ιδεολογική του αναφορά στις σοσιαλιστικές αξίες και ο Σαμαράς με το καθαρά δεξιό του προφίλ βάζουν τέλος στη φιλολογία του "όλοι ίδιοι είναι".

Σε καμία περίπτωση βέβαια η ΝΔ δεν πήρε χθες συγχωροχάρτι για τα τραγικά αποτελέσματα της προηγούμενης κυβέρνησης Καραμανλή. Απλά κυνηγάει τους δυσαρεστημένους του ΛΑΟΣ χάνοντας οριστικά το κεντρώο της προφίλ.

1 σχόλιο:

Giannis είπε...

Γιώργο θα μπορούσες να βάλεις και άλλη φωτογραφία για να υποδηλώσεις την επιστροφή στις ρίζες :)
http://www.cslab.ece.ntua.gr/~phib/hellas/1940/Papagos.jpg

Επιτέλους ο νέος αρχηγός της ΝΔ δεν θα μιλάει για "μεσαίο χώρο" όπως έκανε ο ΚΚ εφαρμόζοντας βεβαίως φιλελεύθερες πολιτικές...


Γιάννης Φάκας