21/11/09

Stage στη Ναύπακτο part II

Θεωρώ τιμητικό που ο Δήμος Ναυπάκτου μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει σε ένα δικό μου post που αφορούσε τα stage στη Ναύπακτο. Η απάντηση αυτή αναδημοσιεύεται εδώ.

Αν κάνω λάθος ως προς τις πληροφορίες μου, δεν θα έχω κανένα δισταγμό να επανορθώσω. Αλλά το δικαίωμα της κριτικής επί των πράξεων των κρατούντων παραμένει και, το ασκώ τηρώντας τη δεοντολογία.

Η απάντηση του Δήμου με αναγκάζει να επανέλθω με πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις, γιατί οι πληροφορίες που έχω δεν συμφωνούν απόλυτα με την απάντηση του Δήμου.

Ρωτάω λοιπόν:
  • Από την πρώτη φουρνιά των 64 stagers του Δήμου Ναυπάκτου πόσοι ήταν φοιτητές και επομένως σύμφωνα με το νόμο δεν μπορούν να απασχοληθούν σε προγράμματα κατάρτισης; Πόσοι ήταν ετεροδημότες, μόνιμοι κάτοικοι άλλων πόλεων και επομένως ήταν αδύνατο να παρουσιάζονται στην εργασία τους;

  • Από τον τέως Υπουργό Εσωτερικών ο Δήμος Ναυπάκτου ισχυρίζεται ότι εξασφάλισε πιστώσεις και άλλα πολλά. Γιατί ο Δήμος Ναυπάκτου δεν εξασφάλισε από τον κ. Παυλόπουλο και κάποιες μόνιμες θέσεις εργασίας που προβλέπονται από το ισχύον οργανόγραμμα του Δήμου; Γιατί ο τέως Υπουργός δεν προίκισε τον Δήμο Ναυπάκτου και με μερικές προκηρύξεις μόνιμων θέσεων εργασίας μέσω ΑΣΕΠ; Μάλλον επειδή στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ ο νεοπροσληφθείς δεν χρωστάει πουθενά.

  • Αφού η Δημοτική Αρχή "στηρίζει κάθε αγώνα που γίνεται για δικαιώματα εργαζομένων και έτσι συμπαρίσταται στον αγώνα των νέων αυτών ανθρώπων", γιατί δεν έκανε τίποτα για ταν εργασιακά δικαιώματά τους όλο αυτό το διάστημα; Γιατί η ευαισθησία εκδηλώνεται τώρα και όχι όσο καιρό διαρκούσε η ομηρία των "παιδιών" με ανασφάλιστες συμβάσεις πείνας με τις οποίες τους κατέστησε ομήρους η ίδια η Δημοτική Αρχή; Μήπως όλη αυτή η "στήριξη" αποσκοπεί στο να εξαργυρωθεί πολιτικά η -δικαιολογημένη- διαμαρτυρία αυτών των εργαζομένων;

  • Δεν θα σταθώ στο αν ο Δήμαρχος κλήθηκε ή κάλεσε τους εργαζόμενους, λίγη σημασία έχει. Αλλά είναι παράξενο να καλείται ο Δήμαρχος από εργαζόμενους σε συνάντηση... στο Δημαρχείο. Συνήθως καλεί ο οικοδεσπότης και όχι ο επισκέπτης:)

Ένα γενικότερο σχόλιο για τα προγράμματα stage:
Τα stage
στο δημόσιο είναι ό,τι χειρότερο έχει εμφανιστεί στον πολιτικό και εργασιακό χάρτη της Ελλάδας από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ήταν από τα μεγαλύτερα λάθη του ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη κυβερνητική του θητεία. Με τα stage στο δημόσιο αφενός εξευτελιζόταν ο εργαζόμενος αφού δούλευε ανασφάλιστος για ελάχιστα χρήματα και αφετέρου, εξευτελιζόταν ο πολίτης αφού η ανανέωση της σύμβασης είχε άμεση σχέση με την ψήφο του.

Ευτυχώς αυτό το κατάλαβε το ΠΑΣΟΚ και σήμερα καταργεί την αθλιότητα των stage που το ίδιο ξεκίνησε.
Κάποιοι είχαν κλείσει το μάτι στους stagers υποσχόμενοι μονιμοποίηση από το παράθυρο στο μέλλον, προσδοκία που σήμερα καταρρέει. Κατανοητό ότι δημιουργούνται προβλήματα και ότι υπάρχει αίσθημα αδικίας, αλλά αυτό δεν αναιρεί την ορθότητα της κατάργησης των stage στο δημόσιο.

Σε τοπικό δε επίπεδο, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας
δεν απασχόλησε ούτε ένα άτομο με stage λέγοντας όχι στη λογική της πολιτικής ομηρίας, σε πλήρη αντίθεση με τον Δήμο Ναυπάκτου.

ΥΓ: Οι Τοπικές Οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν προέδρους αλλά γραμματείς:)

1 σχόλιο:

Nafpaktos Blog είπε...

+1 σε ότι λες για τα stage!

Επίσης +1 για την κατάργηση της προσαύξησης 50% στα μόρια του ΑΣΕΠ για προϋπηρεσία που έχει αποκτηθεί στο δημόσιο και σε "δορυφορικά" ΝΠΙΔ... Να πω ότι το τελευταίο δεν με συμφέρει προσωπικά, αλλά είναι σωστό.

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει ξεκινήσει καλά! Μακάρι να συνεχίσει έτσι χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόσμος και μικροκομματικά συμφέροντα :)