24/10/12
Η πιο ουσιαστική τοποθέτηση χθες για το ΤΕΣΥΔ
Ακούστε τον:
"Σε ό,τι αφορά το ενοίκιο είναι αδιανόητο, επειδή κινούμαι και εγώ στην Ελληνική γραφειοκρατεία, ένα ποσό 80.000€ να μην μπορεί να δοθεί. Προφανώς σκοντάφτουμε, υπάρχουν προβλήματα, επαναφέρουμε το αίτημα μας με άλλη αιτιολογία. Ρωτάμε τον Επίτροπο "πες μας ρε φίλε, πως το θέλεις να το διατυπώσουμε"; Στο τέλος τέλος άλλες πως άλλες πόλεις τα καταφέρνουν; Είναι πιο ικανοί! Δεν υπάρχει διαδικασία, δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Αυτό είναι. Θέλετε να σας βρω δικαιολογίες χιλιάδες για να μην κάνω τη δουλειά μου, και θα είναι όλες νόμιμες και ωραιότατες. Πρέπει ο Δήμος να νοικιάσει ένα κτίριο..."
ΑΥΤΗ είναι η εικόνα που δημιουργούν οι Ναυπάκτιοι στο προσωπικό και τους φοιτητές, δυστυχώς. ΑΥΤΗ είναι η πραγματικότητα: η εικόνα είναι ότι δεν θέλουμε λύση για το ΤΕΣΥΔ.
Το βίντεο από το nafpaktianews.gr
12/10/12
Έτοιμο το νέο Συμβούλιο Διοίκησης του ΤΕΙ Μεσολογγίου
Υπηρεσίας Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Πτυχιούχος Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ρώμης, MBA Πανεπιστήμιου Μαδρίτης στο Επαγγελματικό Marketing . Έχει διατελέσει Εθνικός Εκπρόσωπος στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Μέλος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Επίσης διετέλεσε στέλεχος της ΕΟΚ-Γενική Δ/νση Αλιείας και έχει διδάξει στο Ecole Eurroppeenne στις Βρυξέλλες.
Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και
απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει μεγάλη εμπειρία στη σχεδίαση και
υλοποίηση έργων πληροφορικής μεγάλης κλίμακας στον ιδιωτικό αλλά και σε
μεγάλους οργανισμούς του δημόσιου τομέα. Έχει έντονη ερευνητική δραστηριότητα με ανακοινώσεις σε συνέδρια και δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στην ενότητα της τεχνολογίας λογισμικού.
Απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής
Πειραιώς. Με μεγάλη διοικητική και οργανωτική εμπειρία . Έχει διατελέσει
Προϊστάμενος του Γραφείου Περιφερειακής Δ/νσης Δυτικής Ελλάδος της Εθνικής
Τράπεζας και Διευθυντής σε σειρά από καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στην
Αιτωλοακαρνανία και την Ήπειρο.
2/10/12
Το ΤΕΣΥΔ φεύγει αν δεν...
Το ενοίκιο του κτιρίου αυτή τη στιγμή επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Λόγω περικοπών στη χρηματοδότησή του, η Διοίκηση του Ιδρύματος επανειλημμένα έχει τονίσει ότι δεν μπορεί να καταβάλει πλέον το τίμημα των 190.000€ ανά έτος περίπου. Πλέον έχει μπει και χρονικό όριο για το πότε σταματά το ΤΕΙ να πληρώνει ενοίκιο: Δεκέμβριος 2012. Είτε κάποιος θα στεγάσει το ΤΕΣΥΔ είτε αυτό θα πάει στο Μεσολόγγι.
Ο Δήμος έχει αποφασίσει να πληρώνει μέρος του ενοικίου του Τμήματος, όμως αυτή η απόφαση δεν μπορεί να εκτελεστεί. Το ΤΕΙ Μεσολογγίου είναι εκτός των ορίων του Δήμου και επομένως δεν μπορεί ο Δήμος Ναυπακτίας να το χρηματοδοτήσει σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας που ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων των Δήμων. Επομένως η απόφαση είναι σαν να μην έχει ληφθεί ποτέ, αποτελεί απλά μια κούφια δήλωση καλής πρόθεσης.
Ποιες είναι οι πιθανές λύσεις; Λίγες, μετρημένες και ξεκάθαρες:
1) Αντί ο Δήμος να χρηματοδοτήσει το ΤΕΙ Μεσολογγίου, μπορεί να ενοικιάσει ο ίδιος κτίριο το οποίο στη συνέχεια θα παραχωρήσει στο ΤΕΣΥΔ για τη στέγασή του.
2) Μπορεί να αξιοποιηθεί το κτίριο της ΔΟΥ για τη στέγαση μέρους των δραστηριοτήτων του Τμήματος, με δεδομένο ότι η υπηρεσία -κακώς- καταργείται.
3) Μπορεί σε δημοτικό οικόπεδο να κατασκευαστεί ένα κτίριο χαμηλού κόστους και γρήγορης κατασκευής.
Οι παραπάνω λύσεις προφανώς δεν είναι οι τέλειες για το Τμήμα. Ωστόσο στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα κανένας δεν πρέπει να επιδιώκει το τέλειο αλλά το εφικτό. Άλλωστε και στο Μεσολόγγι να μετακινηθεί, προφανώς η στέγασή του θα έχει αρκετούς συμβιβασμούς.
Είναι η ώρα για λύσεις, αλλιώς το ΤΕΙ θα ακολουθήσει τη ΔΟΥ. Αυτή τη φορά όμως θα φταίει όχι το κεντρικό κράτος αλλά εμείς εδώ στη Ναύπακτο που οκτώ χρόνια τώρα δεν σταθήκαμε άξιοι να βρούμε 1500 τετραγωνικά να στεγάσουμε ένα από τα καλύτερα τμήματα ΤΕΙ της χώρας. Φταίμε αποκλειστικά εμείς οι Ναυπάκτιοι που σταματήσαμε τον χρόνο στο 2004: φέραμε το Τμήμα και μετά ούτε που ρωτήσαμε.
Είναι προφανές ότι είναι κομβική η στάση του Δήμου σε αυτό το θέμα. Αν δεν στεγάσει το Τμήμα, ο Δήμος θα είναι και ο μοναδικός υπεύθυνος για την εξέλιξη. Επί της ουσίας όλες η λύσεις περνούν από τα χέρια του.
ΥΓ: Οι σπουδαστές ας μην ανησυχούν. Το Τμήμα δεν πρόκειται ούτε να συγχωνευθεί ούτε να καταργηθεί καθώς πληροί όλα τα κριτήρια που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας. Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι η Ναύπακτος δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να το στεγάσει. Αυτό δεν επηρεάζει την αξία των πτυχίο σας, να είστε σίγουροι.
27/6/12
Ποιο το στίγμα της νέας κυβέρνησης;
Αυτό όμως που σηκώνει κουβέντα είναι το γεγονός ότι πλασάρονται ως τεχνοκράτες στελέχη που δραστηριοποιούνται οικονομικά στη χώρα. Δεν είναι καν το θέμα αν πρέπει ή όχι να εμπλακούν τεχνοκράτες στη διακυβέρνηση της χώρας τη δεδομένη στιγμή. Ας θεωρήσουμε ότι πρέπει, για την οικονομία της συζήτησης. Το ερώτημα είναι αν πράγματι επιλέξαμε τεχνοκράτες στην Ελλάδα. Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, πρέπει να δούμε ποιος είναι ο ορισμός του τεχνοκράτη.
Ως τεχνοκράτης ορίζεται το στέλεχος του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα με ανώτατη κατάρτιση και εμπειρία σε συγκεκριμένο τεχνικό τομέα που ασκεί το λειτούργημά του με βάση τη μελέτη κυρίως των αντικειμενικών δεδομένων και των οικονομικών μηχανισμών χωρίς να λαμβάνεται και τόσο υπόψη ο ανθρώπινος παράγων.
Επομένως τεχνοκράτης είναι ο έμπειρος επιστήμονας που λαμβάνει τεχνικά ορθές αποφάσεις, χωρίς να επηρεάζεται από πολιτικό "θόρυβο". Είναι έμπειροι οι συγκεκριμένοι; Βεβαίως είναι, το βιογραφικό τους είναι εντυπωσιακό.
Είναι όμως άνοσοι στον ανθρώπινο παράγοντα κατά τη λήψη αποφάσεων; Αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να αποδειχθεί αιτιοκρατικά. Μπορούμε όμως να υποθέσουμε βάσιμα ότι η μέχρι τώρα πορεία τους και η εξάρτησή τους από μεγάλες οικονομικές μονάδες της Ελλάδας δεν επιτρέπει τον απαραίτητο βαθμό ανεξαρτησίας στις μελλοντικές τους αποφάσεις και τον τρόπο άσκησης των υπουργικών τους καθηκόντων.
Πως κάποιος που μέχρι χθες διοικούσε μια επιχείρηση σήμερα δεν θα λαμβάνει υπόψη του τα συμφέροντά της; Πως κάποιος που ακόμα είναι εφοπλιστής δεν θα λάβει αποφάσεις υπέρ των επιχειρηματικών του συμφερόντων και κατά του συνόλου; Ποιος είναι ο μηχανισμός που διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις που θα επικρατήσει το επιχειρηματικό συμφέρον επί του καλού της χώρας; Δυστυχώς τέτοια πρόνοια δεν υπάρχει, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Στην ίδια λογική, θα έπρεπε στο Υπουργείο Υποδομών να τοποθετηθεί προϊστάμενος κατασκευαστικής εταιρίας, στο Αθλητισμού πρόεδρος ΠΑΕ και στο Υπουργείο Τύπου κάποιος μεγαλοεκδότης. Θα ήταν ανεξάρτητοι από τον "ανθρώπινο παράγοντα" του ορισμού μας; Πιθανότατα όχι.
Άρα κακώς μιλάμε για κυβέρνηση με στίγμα τεχνοκρατών, αφού δεν απουσιάζει ο ανθρώπινος παράγοντας. Πρόκειται για κυβέρνηση όπου συμμετέχουν παράγοντες που έχουν ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα στη χώρα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Το άμεσο μέλλον θα δείξει τα αποτελέσματα.
21/4/12
Ο φασισμός στο προσκήνιο
Είναι η "κρίση του πολιτικού συστήματος" που βιώνουμε;
...
...
Με λίγα λόγια, η κρίση που ιστορικά αποδεδειγμένα εξωθεί τον κόσμο στα άκρα, σε συνδυασμό με τα ανύπαρκτα δημοκρατικά ανακλαστικά του λαού και του πολιτικού συστήματος, έδωσαν χώρο στον φασισμό.
8/4/12
Μια τραγική ιστορία από το παρελθόν

7/4/12
Μ. Παρασκευή 2012 στη Ναύπακτο: Γραφειοκρατικές φαιδρότητες
4/4/12
Αναπλάσεις και αντιδράσεις
Δεν είναι η πρώτη φορά που το αυτοκίνητο κερδίζει τον πεζό. Αρκεί να θυμηθούμε την κατάληξη των αντιδρομήσεων στις δύο παραλίες επί δημαρχίας Παπαπαθάνη. Ο μελετητής τότε είχε προτείνει τα αυτοκίνητα να μην κινούνται διαμπερώς στις παραλίες, αλλά να υπάρχει μία μόνο καθόδος στη μέση περίπου από την οποία μπορούν οι οδηγοί να κινηθούν αριστέρα η δεξιά. Το μέτρο ίσχυσε ένα μήνα και πράγματι μείωσε την κίνηση. Οι αντιδράσεις όμως ακύρωσαν το μέτρο.
Είχε προηγηθεί το ζήτημα της ανάπλασης της πλατείας του λιμανιού, όπου ο μελετητής είχε προτείνει την πεζοδρόμηση του νότιου μέρους της πλατείας προς το λιμάνι και την εκτροπή της κίνησης από την βόρεια πλευρά. Ένα έργο που ακυρώθηκε λόγω αντιδράσεων και πυο έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση με το καλύτερο σημείο της πόλης να είναι ουσιαστικά κυκλοφοριακός κόμβος και όχι σημείο ενδιαφέροντος. Άλλη μια νίκη του αυτοκινήτου επί του πεζού.
Στο ίδιο μοτίβο οδηγηθήκαμε στη μερική ακύρωση της ελεγχόμενης στάθμευσης. Αρχικά ο μελετητής είχε σχεδιάσει ένα σύστημα που λειτουργούσε σε ολόκληρο το κέντρο της πόλης, με θέσεις επισκεπτών και κατοίκων. Κάποια στιγμή, χωρίς νέα μελέτη, το σύστημα συρικνώθηκε μόνο στους δύο κεντρικούς δρόμους με αποτέλεσμα το κέντρο της πόλης να είναι ξανά πηγμένο στα αυτοκίνητα.
Πέρυσι το καλοκαίρι είχαμε τα ίδια με το διάστημα πεζοδρόμησης των δύο παραλιών. Ξεκινήσαμε από ένα διευρυμένο χρονικό διάστημα για να καταλήξουμε σε μια κατάσταση απροσδιόριστη με ανεφάρμοστα ωράρια, μπάρες να κλείνουν και να ανοίγουν τις προσβάσεις ανάλογα με τα κέφια του καθενός και, κυρίως, με ένα νομικό καθεστώς που δεν ξεκαθάριζε αν τελικά επιτρέπεται η κίνηση οχημάτων ή όχι στις παραλίες.
Η μόνη περίπτωση που προχώρησε κάτι ολοκληρωμένα ήταν η ανάπλαση του "κάτω δρόμου" από το λιμάνι μέχρι την Αγ. Παρασκευή. Πλατιά πεζοδρόμια τα οποία δεν είναι προσβάσιμα από αυτοκίνητα, υπογειωποιημένα δίκτυα κοινής οφέλειας, πρόβλεψη για φρεάτια ώστε να μην σκάβεται ο δρόμος για νέες υποδομές και γενικά μια εικόνα φιλική για τον πεζό. Φυσικά κάποια στιγμή κόπηκαν τα κάγκελα και πλέον το καλοκαίρι είναι αυτοκίνητα παρκαρισμένα σε όλο το μήκος του δρόμου, αλλά παραμένει η μόνη ίσως ολοκληρωμένη ανάπλαση των τελελυταίων ετών.
Με λίγα λόγια, η διαμόρφωση της εικόνας και της λειτουργίας της πόλης καθορίζεται από τις αντιδράσεις και τον τρόπο που αυτές γίνονται αντιληπτές από τον εκάστοτε Δήμαρχο. Αν ο Δήμαρχος είναι πεισματάρης ή αν οι αντιδράσεις τον αφήνουν αδιάφορο, προχωράμε σε κάτι καινούργιο. Αν όχι, τότε ή όλα μένουν ίδια ή, ακόμα χειρότερα, εφαρμόζονται μισές μελέτες για χάρη των αντιδρόντων.
Αυτός όμως δεν είναι τρόπος για να προχωρήσει μια πόλη στο μέλλον. Διαβούλευση, επιστημονική δουλειά, ολοκληρωμένη προσέγγιση είναι αυτό που χρειάζεται. Αν επικρατεί ο λαϊκισμός, η εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων κάποιων ομάδων και η λογική του "άσεγιαύριο" τότε το μέλλον δεν θα είναι καλό ούτε για την πόλη, ούτε για τους επαγγελματίες, ούτε για τους κατοίκους ούτε για τους επισκέπτες της.
21/3/12
Πως το κάνουν;
Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη, που σημαίνει ότι δεν έχει δικό της εθνικό νόμισμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υποτιμηθεί το νόμισμα, οπότε ως εναλλακτική λύση χρησιμοποιείται η "εσωτερική υποτίμηση". Αυτή την παραλλαγή υποτείθεται ότι εφαρμόζει στην Ελλάδα.
Με την εσωτερική υποτίμηση υποτείθεται ότι μια εθνική οικονομία γίνεται πιο ανταγωνιστική. Φτηνότερα εργατικά, ασφαλιστικές εισφορές κλπ μειώνουν το κόστος της παραγωγής οπότε αυξάνονται οι εξαγωγές. Λογικό ακόυγεται ως εδώ.
Εδώ όμως προκύπτει ένα παράδοξο: στην Ελλάδα δεν έχουμε συμμετρική εσωτερική υποτίμηση. Μπορεί να πέφτουν οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα (ειδικά τους επόμενους μήνες που θα λήξουν οι κλαδικές συμβάσεις) αλλά από εκεί και πέρα μάλλον... ανατίμηση έχουμε.
Τα βασικά έξοδα αυξάνονται και γι' αυτό ευθύνονται αποκλειστικά τα ίδια τα μέτρα που υποτείθεται ότι φέρνουν εσωτερική υποτίμηση. Γιατί μπορεί να μειώνεται το μισθολογικό κόστος, αλλά αυξάνονται τα καύσιμα που χρειάζονται για την παραγωγή και τη μεταφορά των προϊόντων. Αυξάνεται το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνεται η φορολογία, έρχονται διαρκώς "έκτακτοι" φόροι και εισφορές, αύξησεις ΦΠΑ κλπ. Έρχονται δηλαδή διαρκώς νέες αυξήσεις που επιβάλλουν τα ίδια μέτρα που υποτείθεται ότι θα μας κάνουν πιο φτηνούς.
Αυτό το παράδοξο εδράζεται στην πάγια αδυναμία του ελληνικού κράτους να εισπράξει τους φόρους που αναλογούν στον καθένα. Αφού δεν μπορεί να φορολογήσει άμεσα λόγω φοροδιαφυγής, φορολογεί έμμεσα. Αυτό όμως πληθωρίζει ακόμα περισσότερο την εθνική οικονομία, την ώρα που παγώνει την οικονομική δραστηριότητα λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Με λίγα λόγια αν δεν λειτουργήσει ο μηχανισμός της φορολόγησης, δεν πρόκειται ούτε η συνταγή του ΔΝΤ να δουλέψει, ούτε ανάκαμψη και ανάπτυξη να δούμε, ούτε να ξεπεράσουμε την κρίση.
Το εντυπωσιακό είναι η διαχρονική αδυναμία του ελληνικού κράτους να κάνει το προφανές: να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα φορολογικό μηχανισμό. Αγγίζει τα όρια του παράδοξου αυτή η διαχρονική αστοχία την οποία πληρώνουμε σήμερα με την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης και της αγοράς. Πως γίνεται λοιπόν αυτή η "λεπτομέρεια" να περνά "απαρατήρητη" από όλους;
6/3/12
Εξελίξεις για τη στέγαση του ΤΕΣΥΔ
Ουσιαστικά με το έγγραφο αυτό το υπουργείο Παιδείας προωθεί την κατασκευή του βιοκλιματικού κτιρίου για τη στέγαση του ΤΕΣΥΔ από την ΚΕΔ (όπως έχει προτείνει το ΤΕΙ Μεσολογγίου), προϋπολογισμού 15.000.000€.
Πρόκειται για θετική εξέλιξη, αφού είναι η πρώτη φορά από το 2004 που ιδρύθηκε το Τμήμα που το υπουργείο Παιδείας δείχνει ότι σκοπεύει να κλείσει το θέμα των μόνιμων εγκαταστάσεων. Είναι προφανές ότι με την κίνηση αυτή το υπουργείο Παιδείας δηλώνει την πρόθεσή του να παραμείνει και να αναπτυχθεί το Τμήμα στη Ναύπακτο, βάζοντας τέλος στα σενάρια μετακίνησης.
Μένει τώρα η ΚΕΔ να προχωρήσει στις δικές της ενέργειες για την κατασκευή του κτιρίου στο συγκεκριμένο χώρο. Ωστόσο δεν προσδιορίζεται η πηγή της χρηματοδότησης και όπως ξέρουμε οι οικονομικές συγκυρίες δεν είναι ευνοϊκές. Η πίεση που πλέον πρέπει να ασκηθεί αφορά τη χρηματοδότηση του έργου και, την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών από την ΚΕΔ.
Ακολουθεί το έγγραφο ώστε να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα.
ΥΓ: Δείτε εδώ τη σχετική προϊστορία.
7/2/12
Ελεύθερη πτώση
12/1/12
Το μισθολογικό κόστος ιδιωτικού τομέα
9/1/12
Διάλειμμα για διαφημίσεις
2/1/12
Μπορεί ο ήλιος να ξεχρεώσει τους δήμους της χώρας;
Είμαι βέβαιος ότι η παρακάτω πρόταση στην πόλη μας θα θεωρηθεί γραφική και ουτοπική. Θα προτιμούσα όμως ο δημόσιος δημοτικός διάλογος να εμπεριέχει τέτοια οραματικά σχέδια μαζί με το όποιο ρίσκο της αποτυχίας, παρά να εξαντλείται στο κουφάρι του Ξενία και να αναφέρονται ως τομές απλά πράγματα όπως η δημιουργία ενός χώρου στάθμευσης ή οι εκδηλώσεις της Ναυμαχίας. Άλλωστε πόσο να σε εμπνεύσουν τα λιγότερα ή περισσότερα βεγγαλικά; Πόσο να πολωθείς αν θέλεις να είναι λίγα ή πολλά; Πόσο να σε εμπνεύσει η σύγκριση των διαχειριστικών ικανοτήτων εν μέσω χρεοκοπίας;
Δυστυχώς ό,τι ξεφεύγει από την -κατά κοινή ομολογία- αποτυχημένη πεπατημένη δεν έχει (ακόμα;) θέση στον τοπικό διάλογο. Πιστεύω όμως ότι οι καιροί αλλάζουν και ότι πολλοί συμπολίτες είναι έτοιμοι να εκτιμήσουν κάποιον που δεν θα φοβάται να μιλήσει στα όρια του ρεαλισμού. Άλλωστε ρεαλισμός δεν σημαίνει στασιμότητα. Το αποδεικνύουν οι θετικές επιστήμες που οδηγούν σε χρήσιμες ανακαλύψεις. Άλλωστε πριν βιαστούμε να πούμε ότι μια τέτοια δράση είναι ανέφικτη, ας σκεφτούμε ότι σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με ίδιους πόρους προχωρά ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών (λεπτομέρειες εδώ).
Καλή ανάγνωση και καλή χρονιά.
ΥΓ: Μην δικαιώσετε τους φόβους μου μετατοπίζοντας τη συζήτηση στη χωροθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων, άλλο είναι το θέμα μας:)
Είναι δυνατόν ο ήλιος να μπορεί να καλύψει τα χρέη του 90% των δήμων της χώρας; Όσο και αν μια τέτοια θέση μπορεί να φαντάζει υπερβολική η αλήθεια των αριθμών αποστομωτικά αποδεικνύει πως είναι δυνατόν. Η επένδυση σε φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους δήμους της χώρας με δανειστές – μέτοχους τους κατοίκους του δήμου μπορεί να δώσει μια ανέλπιστη λύση. Ας μην προτρέξει ο οποιοσδήποτε ειδικός να ισχυριστεί πως τέτοιες επενδύσεις χρειάζονται δάνεια που οι δήμοι λόγω των χρεών τους δεν μπορούν να λάβουν από τις τράπεζες. Δεν χρειάζεται κανένα δάνειο.
Το μόνο που χρειάζεται είναι οι κάτοικοι κάθε δήμου να χρηματοδοτήσουν, με έντοκη επιστροφή χρημάτων, τις επενδύσεις αυτές. Ας δούμε το σκεπτικό που οδηγεί σε μια τέτοια λύση, μέσω ενός παραδείγματος για το Δήμο Περάματος του οποίου ο υπογράφων είναι δημότης.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο www.enet.gr ο εν λόγω δήμος, με πληθυσμό 26.000 κατοίκων περίπου, έχει μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους περίπου 16.000.000 ευρώ, δηλαδή χρέος 615 ευρώ ανά μονάδα πληθυσμού. Προκειμένου να χαραχθεί μια πορεία διεξόδου σε ένα τόσο δυσθεώρητο ύψος χρέους για ένα σχετικά μέσο πληθυσμιακά δήμο, το πρώτο βήμα που απαιτείται είναι η συμφωνία των τοπικών δημοτικών παρατάξεων για ένα κοινό πρόγραμμα δράσης το οποίο ως καρδιά του θα έχει την εκτέλεση ενός επενδυτικού προγράμματος 10 ετών όπου κάθε κάτοικος θα πρέπει να δανειοδοτεί τον δήμο με ένα ποσό της τάξης των 9,3 ευρώ/μήνα, χρήματα που θα καλύψουν αποκλειστικά την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων. Θα πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα το γεγονός, ότι το πρόγραμμα δεν πρέπει να στηρίζεται σε έκτακτα χαράτσια ή σε έκτακτους δημοτικούς φόρους επιβάρυνσης των κατοίκων.
Αυτή η πρακτική θα οδηγήσει σε μη συμμετοχή και χωρίς δεύτερη σκέψη σε αντίδραση αφού μοιραία θα συνδεθεί με άλλη μία αφαίμαξη χρηματικών ποσών (από τις τόσες των τελευταίων δύο ετών) που πιθανά να πάνε χαμένα ως μέρος αποπληρωμής τόκων χρεών που δεν έχουν καμία άλλη χρησιμότητα για το κοινωνικό σύνολο. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται στον ξεκάθαρο δανεισμό των κατοίκων προς το δήμο, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθεί ένα πολύτιμο για την οικονομία της τοπικής κοινότητας έργο, και το οποίο σε βάθος χρόνου θα επιστρέψει εντόκως όλο το ποσό που δόθηκε ως δάνειο.
—Ας παρατεθεί λοιπόν η αλήθεια των αριθμών.
Λαμβάνεται ως υπόθεση ότι κάθε εγκατεστημένο KW ισχύος φωτοβολταϊκού συστήματος κοστίζει (αδειοδότηση, αγορά, τοποθέτηση και διασύνδεση του φωτοβολταϊκού συστήματος με το δίκτυο ρεύματος της ΔΕΗ) 3500 ευρώ (ποσό που συνεχώς βαίνει μειούμενο τα τελευταία χρόνια λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής προόδου του κλάδου παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ). Επίσης τίθεται ως δεύτερη υπόθεση ότι το σύνολο των κατοίκων θα λαμβάνει το 50% των απολαβών από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος προς τη ΔΕΗ και το υπόλοιπο 50% θα πηγαίνει ως έσοδο στα ταμεία του δήμου.
Αν κάθε χρόνο και για 10 συνεχόμενα χρόνια, ο δήμος Περάματος εγκαθιστά φωτοβολταϊκά ισχύος 600KW, σε περιοχή με μέση ηλιοφάνεια 3,5 ώρες/ημέρα και με χρόνο ζωής του κάθε συστήματος 25 χρόνια, σε βάθος 35 χρόνων , το ηλεκτρικό ρεύμα που θα έχει παραχθεί, θα αποφέρει για το Δήμο περίπου 38.500.000 ευρώ και για κάθε κάτοικο περίπου 1480 ευρώ. Προσοχή! έχοντας επενδύσει 1120 ευρώ κάθε κάτοικος, εν τέλει θα λάβει 1480 ευρώ. Μπορεί φυσικά να μην αποτελεί το συγκεκριμένο ποσό τη λύση των οικονομικών του αδιεξόδων, ή μια επένδυση υπερυψηλής απόδοσης , αλλά για πρώτη φορά στα χρονικά θα έχει λάβει εντόκως χρήματα από μία κοινή δράση η οποία θα βοηθήσει τον δήμο όπου ζει να λύσει το πρόβλημα χρέους του.
Τα 38.500.000 ευρώ των απολαβών του δήμου, αντιστοιχούν χοντρικά στο ποσό αποπληρωμής δανείου16.000.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής 35 έτη και επιτόκιο 5,9% , περίπου ίσο με αυτό δηλαδή που προσφέρει το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων. Με άλλα λόγια αν σήμερα ο δήμος Περάματος, λάβει ένα δάνειο 16.000.000 ευρώ προκειμένου να αποπληρώσει τον παλαιό δανεισμό του και ταυτόχρονα ξεκινήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων με εκχώρηση των απολαβών του από τη ΔΕΗ για 35 έτη στο ΤΠκΔ τότε ο Δήμος μηδενίζει το χρέος του. Και αυτό το έχει καταφέρει έχοντας διασφαλίσει ότι κάθε κάτοικος θα πάρει τα χρήματά του πίσω έντοκα!
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 90% των δήμων της χώρας χρωστά (μακροπρόθεσμα) λιγότερα από 400 ευρώ/κάτοικο, ένας τέτοιος προγραμματισμός μπορεί να λάβει χώρα με επένδυση ανά κάτοικο λιγότερο από 5,85 ευρώ/μήνα για 10 χρόνια. Κάπου εδώ βέβαια θα μπορούσαν να ακουστούν οι «άλλες» απόψεις και τα ερωτήματα. Μπορεί να γίνει στους δήμους της χώρας τέτοιος δεκαετής προγραμματισμός; Είναι δυνατόν οι δημοτικές παρατάξεις να συμφωνήσουν σε μια τέτοια μακροχρόνια δράση τη στιγμή που δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτονόητα θέματα καθημερινότητας; Μπορεί να αναπτυχθεί σύστημα που θα διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι θα πάρουν πίσω τα χρήματα που θα δανείσουν το δήμο; Έχει κάθε δήμος της χώρας τόσο διαθέσιμη έκταση προκειμένου να αναπτυχθούν τα φωτοβολταϊκά πάρκα; Είναι τα νούμερα που προαναφέρθηκαν ακριβή και ανεπτυγμένα με κάθε λεπτομέρεια; Όσον αφορά στη λεπτομέρεια των αριθμών, σίγουρα μέσα στις λίγες γραμμές αυτού του άρθρου δεν μπορεί κανείς να αναπτύξει μια πλήρη τεχνικο-οικονομική πρόταση, αλλά μπορεί σίγουρα να δώσει μια διαφορετική οπτική βασιζόμενος σε κάποιες υποθέσεις που έχουν σημαντικό βαθμό βεβαιότητας. Όσον αφορά στα υπόλοιπα ερωτήματα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν το αξεπέραστο εμπόδιο υλοποίησης ενός τέτοιου εγχειρήματος. Να καθυστερήσουν την υλοποίησή του; Μπορεί ναι. Να δημιουργήσουν τις συνθήκες προβληματισμού για να τεθούν καλύτερες βάσεις οργάνωσής του ; Σίγουρα ναι. Όμως δε γίνεται με κανένα τρόπο να αποτελέσουν άλλοθι, προκειμένου οι πνιγμένοι στα χρέη δήμοι της χώρας να μην τολμήσουν την έμπνευση ενός καλύτερου οικονομικά οράματος προς όφελος των κατοίκων τους, που μπορεί να αποφέρει μια τέτοια δράση. Άλλωστε, ποτέ οι λεπτομέρειες υλοποίησης ενός οράματος δεν είναι τόσο δυνατές όσο το ίδιο το όραμα.
Στον αντίποδα λοιπόν ενός κράτους που ζητάει κάθε λίγο και λιγάκι ένα νέο φόρο από τους κατοίκους αυτής της χώρας για ελλείμματα που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι, καλό θα ήταν για μια φορά κάποιος (οι δήμοι εν προκειμένω) να τους ζητήσει χρήματα που πράγματι θα πιάσουν τόπο και θα τα πάρουν πίσω με το παραπάνω. Αυτά μπορούν κάλλιστα να είναι τα αποτελέσματα μιας σοβαρής πράσινης ανάπτυξης που όλο την ακούμε αλλά ποτέ δεν τη βλέπουμε και μια κόντρα εξέλιξη σε όσους ενώ δεν έχουν τη γνώση, έχουν το θράσος να λένε πως προστασία του περιβάλλοντος και ανάπτυξη δεν μπορούν να συμβαδίζουν.
Λευτέρης Χαλαράκης
Δρ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ.
Πηγή: http://www.econews.gr/2012/01/02/ilios-fotovoltaika-dimoi/