11/8/08

Δηλώσεις ΠΑΣΟΚ για Ν. Οσετία

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε:

«Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή των αιματηρών συγκρούσεων στη Ν. Οσετία (Γεωργία), καταδίκασε τον πόλεμο, τη βία, τις αιματοχυσίες, τις δολοφονίες αμάχων και ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός. Από την πρώτη στιγμή επίσης, καταγγείλαμε τα παιχνίδια που παίζουν στην περιοχή, ορισμένοι τρίτοι αλλά ισχυροί. Οι ευθύνες για τα αιματηρά γεγονότα στη Ν. Οσετία (Γεωργία), συγκεκριμενοποιούνται και αποδίδονται σε αυτούς που έθεσαν σε κίνηση τους μηχανισμούς του πολέμου. Ενθαρρυμένοι από προηγούμενες υιοθετήσεις των τετελεσμένων που παρήγαγαν μονομερείς βίαιες ενέργειες -π.χ. στο Κόσοβο- κατά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, επιχείρησαν ανήμερα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων -παραβιάζοντας και την Ολυμπιακή Εκεχειρία -να δημιουργήσουν διά του πολέμου νέα τετελεσμένα στην περιοχή του Καυκάσου. Κι ακόμη, όλα αυτά συντελέστηκαν με επιθέσεις εναντίον της συμφωνημένης από το 1994-95 ειρηνευτικής δύναμης.

Η Ελλάδα πρέπει να καταδικάσει απερίφραστα την επιθετικότητα, την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων με μονομερείς ενέργειες και στην περίπτωση της Ν. Οσετίας (Γεωργία). Έχουμε κάθε λόγο να προβούμε στις σχετικές ενέργειες. Τόσο το Κόσοβο, όσο και δικά μας εθνικά θέματα επιβάλουν αυτή τη στάση. Για αυτό διατυπώνουμε ευθέως και εγκαίρως ερώτημα προς την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών για τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στο Συμβούλιο των υπουργών των Εξωτερικών, που θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 13 Αυγούστου με θέμα τα γεγονότα της Ν. Οσετίας (Γεωργία).

Θα παραμείνει για μια ακόμη φορά, σιωπηλή στο Συμβούλιο της Ε.Ε. η κυβέρνηση της Ν.Δ.;»


Και πιο νωρίς:
«Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει απερίφραστα την εισβολή στη Ν. Οσετία, που προκάλεσε μάχες και εκατοντάδες νεκρούς. Ενώνει τις δυνάμεις του με τους όλους εκείνους - διεθνείς Οργανισμούς, κράτη, κόμματα - που ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση παύση των εχθροπραξιών. Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει επίσης κάθε παιχνίδι με τη φωτιά που παίζουν οι δυνάμεις οι οποίες θεωρούν ότι έχουν τον κόσμο υπό τον έλεγχό τους, υποδαυλίζοντας ποικίλα αιτήματα και θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ειρηνική συμβίωση. Για μας, τους λαούς της Ν.Α. Ευρώπης, το παράδειγμα του Κοσόβου είναι χαρακτηριστικό».

Πηγή: MyWayNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: