31/8/08

Δημοσκοπήσεις και προθέσεις του ΔΟΛ

Στο 1,2% η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέει η έρευνα της Kapa για το ΒΗΜΑ. Αλλά προκύπτουν κι' άλλα συμπεράσματα, κυρίως από τον τρόπο που ερμηνεύει τη δημοσκόπηση ο Ψυχάρης:
  • Είναι προφανές ότι όσο και να θέλουν δεν μπορούν πια να κοντύνουν δημοσκοπικά άλλο το ΠΑΣΟΚ, ούτε να συνεχίσουν να φουσκώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Φοβούνται ότι μπορεί να σκάσουν εκλογές ανά πάσα στιγμή και ότι οι προβλέψεις τους θα είναι εντελώς άκυρες. Γι' αυτό και γυρίζουν τα νούμερα: οι εκλογές μπορεί να είναι κοντά και δεν μπορεί να έχουν απόκλιση τα πραγματικά αποτελέσματα από αυτά των δημοσκοπήσεων.

  • Ο Παπανδρέου βέβαια για το ΒΗΜΑ παραμένει ανίκανος να κάνει την "δημοκρατική παράταξη" νικηφόρα. Γι' αυτό η παράταξη, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα, την "ανατροπή". Ανατροπή που θα έρθει με την ήττα των Ευρωεκλογών αν βγουν αληθινά τα όνειρα του Ψυχάρη και η ερμηνεία που κάνει για τη δημοσκοπήσή του.

  • Με τον ίδιο τρόπο δεν μπορούν να ακυρώσουν την επιθυμία του κόσμου για συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως που μπορούν να κάνουν όμως είναι να την υπονομεύσουν με δημοσκοπικά στοιχεία που ποτέ δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν στην κάλπη. Έτσι πιο κατάλληλος για να ηγηθεί μιας συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ είναι ο... Βενιζέλος και μετά ο Παπανδρέου. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δηλαδή που από την πρώτη στιγμή έχει πολώσει με κάθε τρόπο το κλίμα μεταξύ των δύο κομμάτων ώστε να μην γίνει συνεργασία. Δεν κρίνω αν ο Βενιζέλος έχει δίκιο, μπορεί και να έχει. Κρίνω όμως ότι το ΒΗΜΑ προσπαθεί να ακυρώσει την όποια προοπτική συνεργασίας. Προφανώς δεν θέλει με τίποτα να κυβερνήσουν οι δύο μαζί.

  • Τέλος καταποντίζει την περίπτωση να γίνει κυβέρνηση "μεγάλου συνασπισμού" μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Τι μας λέει λοιπόν το ΒΗΜΑ; Ότι ναι μεν ο Καραμανλής καταρρέει, αλλά λύση με το παρόν σκηνικό δεν υπάρχει: το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να συνεργαστεί αφού ο κόσμος θέλει τον Βενιζέλο, και το ΠΑΣΟΚ-ΝΔ πρέπει να το ξεχάσουμε. Άρα πρέπει κάτι να γίνει στην "δημοκρατική παράταξη". Προφανώς εννοεί νέο κόμμα ή ανατροπή του Παπανδρέου, πράγμα που όμως μέχρι τώρα δεν τα έχουν καταφέρει.

Έτσι προσπαθούν να ακυρώσουν ότι το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε τρεις ολόκληρες μονάδες. Αύξηση που οφείλεται:
  • στο σχέδιο νόμου για την Ηλεία και στην επίσκεψη στα καμμένα,
  • στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πήγε διακοπές,
  • στο ότι η ανανέωση προσώπων έχει αρχίσει να περνάει στον κόσμο,
  • το ΠΑΣΟΚ προτείνει πλέον και δεν αντιπολιτεύεται απλά,
  • στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ κρατά από το παρελθόν του τα καλά και δεν φοβάται να απορρίψει δημόσια τα κακά.
Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για το κατεστημένο που δεν θέλει να δει τον Παπανδρέου ούτε ζωγραφιστό. Αν δεν μπορέσουν να κρατήσουν άλλο τον Καραμανλή, θα ισοπεδώσουν το πολιτικό σύστημα. Αν μπορέσουν.

ΥΓ: Οι Οικολόγοι Πράσινοι που να είναι άραγε σε αυτή τη δημοσκόπηση; 3,5% είχαν πάρει στην προηγουμενη... Μήπως τους εξαφανίζει ο ΔΟΛ ώστε η ρευστότητα του σκηνικού να είναι πιο έντονη;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και βέβαια, Γιώργη, αγνοούν -στο Βήμα- το γεγονος ότι ο ΓΑΠ έχει ανέβει 7 μονάδες στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός από τον Απρίλιο ... βγάλε τη "νεκρή ζώνη" του κλοκαιριού, και αντιλαμβάνεσαι τι μπορει να σημαίνει αυτό

Ανώνυμος είπε...

τιποτα

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Ανδρέα είπαμε, αυτοί κάνουν ό,τι μπορούν. δεν θα διστάσουν να επιβάλλουν κατάσταση πολιτική ανωμαλίας αν χρειαστεί και μπορέσουν.

Εμείς γιατί δειλιάζουμε μερικές φορές και τους πιστεύουμε;

Πίστη θέλει και δουλειά.