27/8/08

Καποδίστριας ΙΙ: πάλι εκτός θέματος ο Καραμανλής...

Καποδίστρια συνέχεια λοιπόν, με την ανακοίνωση των προτάσεων του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ.

Για τη Ναύπακτο το "σενάριο" προβλέπει την ένωση του Δήμου Ναυπάκτου με το Αντίρριο και την Χάλκεια. Παράλληλα προβλέπει την ένωση Πυλλήνης, Αποδοτίας και Πλατάνου σε ξεχωριστό Δήμο. Από τον σχεδιασμό αυτό μάλλον εξαιρείται το Τοπικό Διαμέρισμα Παλαιοπύργου του Δήμου Πυλλήνης, μιας και μετά την χθεσινή απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Ναυπάκτου αυτό θα ενωθεί με τον δήμο Ναυπάκτου. Το δε Ευπάλιο ενώνεται με τον Δήμο Τολοφώνας, ανεξάρτητα από το Λιδορίκι.

Χωροταξικά φαίνεται ορθή η πρόταση του ΙΤΑ για τη Ναύπακτο, μιας και οι τρεις Δήμοι παρουσιάζουν οικονομική και μορφολογική ομοιογένεια, υπάρχει συνέχεια των οικισμών και, δεν υπάρχουν εσωτερικά φυσικά εμπόδια αν εξαιρέσουμε βέβαια την Παλιοβούνα, η οποία όμως σύντομα θα "γεφυρωθεί" με την Ιόνια Οδό.

Αν σε αυτά προστεθεί ότι δεν υπάρχει μάλλον αντίθετη βούληση των τοπικών κοινωνιών, μπορούμε να πούμε ότι χωροταξικά η ΚΕΔΚΕ το πάει καλά.

Αλλού είναι δυστυχώς το πρόβλημα, στα πιο σοβαρά.
  • Θα καταρτίσει άραγε το Υπουργείο Εσωτερικών Επιχειρησιακά Σχέδια για τους νέους Δήμους ώστε να υλοποιηθούν τα έργα που θα επιτρέψουν την σωστή λειτουργία τους;
  • Θα καθιερώσει μόνο αιρετούς βαθμούς αυτοδιοίκησης;
  • Θα προχωρήσει σε φορολογική αποκέντρωση ώστε οι Δήμοι να είναι οικονομικά αυτοτελείς;
  • Θα καθιερώσει θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας όπως δημοψηφίσματα και τοπικές ομάδες εργασίας;
  • Θα γίνει πραγματικότητα ο Ψηφιακός Δήμος;
  • Θα προσληφθεί επιστημονικό προσωπικό κατάλληλο για τη λειτουργία των νέων Δήμων;
Εδώ είναι το ζουμί του νέου Καποδίστρια. Αλλά εδώ η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη(!) πάρει θέση για τα διοικητικά όρια, αφήνοντας τους δημάρχους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. θα κάνει όλα αυτά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: