31/8/08

Δημοσκοπήσεις και προθέσεις του ΔΟΛ

Στο 1,2% η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέει η έρευνα της Kapa για το ΒΗΜΑ. Αλλά προκύπτουν κι' άλλα συμπεράσματα, κυρίως από τον τρόπο που ερμηνεύει τη δημοσκόπηση ο Ψυχάρης:
 • Είναι προφανές ότι όσο και να θέλουν δεν μπορούν πια να κοντύνουν δημοσκοπικά άλλο το ΠΑΣΟΚ, ούτε να συνεχίσουν να φουσκώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Φοβούνται ότι μπορεί να σκάσουν εκλογές ανά πάσα στιγμή και ότι οι προβλέψεις τους θα είναι εντελώς άκυρες. Γι' αυτό και γυρίζουν τα νούμερα: οι εκλογές μπορεί να είναι κοντά και δεν μπορεί να έχουν απόκλιση τα πραγματικά αποτελέσματα από αυτά των δημοσκοπήσεων.

 • Ο Παπανδρέου βέβαια για το ΒΗΜΑ παραμένει ανίκανος να κάνει την "δημοκρατική παράταξη" νικηφόρα. Γι' αυτό η παράταξη, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα, την "ανατροπή". Ανατροπή που θα έρθει με την ήττα των Ευρωεκλογών αν βγουν αληθινά τα όνειρα του Ψυχάρη και η ερμηνεία που κάνει για τη δημοσκοπήσή του.

 • Με τον ίδιο τρόπο δεν μπορούν να ακυρώσουν την επιθυμία του κόσμου για συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως που μπορούν να κάνουν όμως είναι να την υπονομεύσουν με δημοσκοπικά στοιχεία που ποτέ δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν στην κάλπη. Έτσι πιο κατάλληλος για να ηγηθεί μιας συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ είναι ο... Βενιζέλος και μετά ο Παπανδρέου. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δηλαδή που από την πρώτη στιγμή έχει πολώσει με κάθε τρόπο το κλίμα μεταξύ των δύο κομμάτων ώστε να μην γίνει συνεργασία. Δεν κρίνω αν ο Βενιζέλος έχει δίκιο, μπορεί και να έχει. Κρίνω όμως ότι το ΒΗΜΑ προσπαθεί να ακυρώσει την όποια προοπτική συνεργασίας. Προφανώς δεν θέλει με τίποτα να κυβερνήσουν οι δύο μαζί.

 • Τέλος καταποντίζει την περίπτωση να γίνει κυβέρνηση "μεγάλου συνασπισμού" μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Τι μας λέει λοιπόν το ΒΗΜΑ; Ότι ναι μεν ο Καραμανλής καταρρέει, αλλά λύση με το παρόν σκηνικό δεν υπάρχει: το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να συνεργαστεί αφού ο κόσμος θέλει τον Βενιζέλο, και το ΠΑΣΟΚ-ΝΔ πρέπει να το ξεχάσουμε. Άρα πρέπει κάτι να γίνει στην "δημοκρατική παράταξη". Προφανώς εννοεί νέο κόμμα ή ανατροπή του Παπανδρέου, πράγμα που όμως μέχρι τώρα δεν τα έχουν καταφέρει.

Έτσι προσπαθούν να ακυρώσουν ότι το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε τρεις ολόκληρες μονάδες. Αύξηση που οφείλεται:
 • στο σχέδιο νόμου για την Ηλεία και στην επίσκεψη στα καμμένα,
 • στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πήγε διακοπές,
 • στο ότι η ανανέωση προσώπων έχει αρχίσει να περνάει στον κόσμο,
 • το ΠΑΣΟΚ προτείνει πλέον και δεν αντιπολιτεύεται απλά,
 • στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ κρατά από το παρελθόν του τα καλά και δεν φοβάται να απορρίψει δημόσια τα κακά.
Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για το κατεστημένο που δεν θέλει να δει τον Παπανδρέου ούτε ζωγραφιστό. Αν δεν μπορέσουν να κρατήσουν άλλο τον Καραμανλή, θα ισοπεδώσουν το πολιτικό σύστημα. Αν μπορέσουν.

ΥΓ: Οι Οικολόγοι Πράσινοι που να είναι άραγε σε αυτή τη δημοσκόπηση; 3,5% είχαν πάρει στην προηγουμενη... Μήπως τους εξαφανίζει ο ΔΟΛ ώστε η ρευστότητα του σκηνικού να είναι πιο έντονη;

28/8/08

Ας παίξουμε ένα παιχνίδι που το λένε υπονόμευση...

Ας πούμε ότι παίζουμε ένα παιχνίδι ρόλων.

Είσαι λοιπόν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη βουλή συζητείται το σχέδιο νόμου που έχει φέρει το κόμμα σου σχετικά με το σχέδιο αποκατάστασης των καμμένων της Ηλείας, για την οποία η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας καταθέτει σχέδιο νόμου με το οποίο επιβάλλει κεφαλικό φόρο σε όλους. Ένα σχέδιο νόμου που είναι ομολογία αποτυχίας, αφού η κατάθεσή του σημαίνει ότι η οικονομία στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης έχει βαρέσει... διάλυση.

Είσαι λοιπόν στη βουλή και μιλάς εκ μέρους του κόμματός σου. Τι βρίσκεις να πεις για δύο ζητήματα που η κυβέρνηση τα έχει κάνει μπάχαλο; Πως στριμώχνεις την κυβέρνηση για τα χάλια της οικονομίας και την εγκατάλειψη των καμμένων; Λες τα παρακάτω:

κρίση της πολιτικής είναι πρωτίστως κρίση προσωπικά του Κ. Καραμανλή ο οποίος έχει πια παραδώσει τα όπλα και σέρνεται πίσω από τη δημοσιονομική αδυναμία του Γιώργου Αλογοσκούφη. Μη βαυκαλίζεστε πως η κρίση της αντιπολίτευσης ή η κρίση του ΠΑΣΟΚ η δήθεν, μπορεί να σώζει διαρκώς της ΝΔ". Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Θυμίζεις δηλαδή στους πολίτες ότι η πολιτική είναι σε κρίση. Ότι το κόμμα σου είναι σε κρίση. Οπότε μην ελπίζουν στο κόμμα σου. Μιας και αυτό περνάει κρίση ας ψάξουν αλλού για ελπίδα. Στριμώχνεις το κόμμα σου, όχι την κυβέρνηση.

Αυτό ακριβώς βρήκε να πει πριν λίγο ο Βενιζέλος στη Βουλή. Αυτό τώρα δεν είναι υπονόμευση; Δεν είανι γκάφα αν δεν είναι σκόπιμο; Ιδέα μου είναι; Ο Παπανδρέου φταίει για αυτή την εικόνα; να χαρώ εγώ συμφωνία κορυφής μεταξύ ΓΑΠ και Μπένυ!

Για ένα φταίει ο Παπανδρέου, που ανέχεται τέτοια. Τι φοβάται δεν έχω καταλάβει. Αφού ούτως ή άλλως δεν περιμένει και τίποτα καλό, ας τελειώνει με αυτό το παραμύθι.

Και μην ακούσω λέξη για ενότητα, γιατί ενότητα δεν γίνεται έτσι.

***

Πριν τρεις εβδομάδες έγραφα: "Αυτοί οι κύριοι και κυρίες βάζουν αυτογκόλ λες και τα έχουν πάρει από τον αντίπαλο ή επειδή δεν γουστάρουν τον προπονητή που τους βάζει πάγκο. Εκεί που η πολιτική συγκυρία απαιτεί όλα τα στελέχη του κόμματος να βγουν μπροστά και να αναδεικνύουν την πολιτική πρότασή του για τη διακυβέρνηση της χώρας, αυτοί προκαλούν εσωστρέφεια. ΞΑΝΑ!...Όχι που θα αφήσουν τον Τατούλη, του "αντάρτες του Καποδίστρια" και τους λοιπούς "αντάρτες" της Νέας Δημοκρατίας να ζορίσουν τον Καραμανλή! "Βάστα Ρόμελ" φωνάζουν ως άλλοι μαυραγορίτες".

Έχουν γίνει εντελώς προβλέψιμοι, επομένως πια δεν υπάρχει δικαιολο

27/8/08

Καποδίστριας ΙΙ: πάλι εκτός θέματος ο Καραμανλής...

Καποδίστρια συνέχεια λοιπόν, με την ανακοίνωση των προτάσεων του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ.

Για τη Ναύπακτο το "σενάριο" προβλέπει την ένωση του Δήμου Ναυπάκτου με το Αντίρριο και την Χάλκεια. Παράλληλα προβλέπει την ένωση Πυλλήνης, Αποδοτίας και Πλατάνου σε ξεχωριστό Δήμο. Από τον σχεδιασμό αυτό μάλλον εξαιρείται το Τοπικό Διαμέρισμα Παλαιοπύργου του Δήμου Πυλλήνης, μιας και μετά την χθεσινή απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Ναυπάκτου αυτό θα ενωθεί με τον δήμο Ναυπάκτου. Το δε Ευπάλιο ενώνεται με τον Δήμο Τολοφώνας, ανεξάρτητα από το Λιδορίκι.

Χωροταξικά φαίνεται ορθή η πρόταση του ΙΤΑ για τη Ναύπακτο, μιας και οι τρεις Δήμοι παρουσιάζουν οικονομική και μορφολογική ομοιογένεια, υπάρχει συνέχεια των οικισμών και, δεν υπάρχουν εσωτερικά φυσικά εμπόδια αν εξαιρέσουμε βέβαια την Παλιοβούνα, η οποία όμως σύντομα θα "γεφυρωθεί" με την Ιόνια Οδό.

Αν σε αυτά προστεθεί ότι δεν υπάρχει μάλλον αντίθετη βούληση των τοπικών κοινωνιών, μπορούμε να πούμε ότι χωροταξικά η ΚΕΔΚΕ το πάει καλά.

Αλλού είναι δυστυχώς το πρόβλημα, στα πιο σοβαρά.
 • Θα καταρτίσει άραγε το Υπουργείο Εσωτερικών Επιχειρησιακά Σχέδια για τους νέους Δήμους ώστε να υλοποιηθούν τα έργα που θα επιτρέψουν την σωστή λειτουργία τους;
 • Θα καθιερώσει μόνο αιρετούς βαθμούς αυτοδιοίκησης;
 • Θα προχωρήσει σε φορολογική αποκέντρωση ώστε οι Δήμοι να είναι οικονομικά αυτοτελείς;
 • Θα καθιερώσει θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας όπως δημοψηφίσματα και τοπικές ομάδες εργασίας;
 • Θα γίνει πραγματικότητα ο Ψηφιακός Δήμος;
 • Θα προσληφθεί επιστημονικό προσωπικό κατάλληλο για τη λειτουργία των νέων Δήμων;
Εδώ είναι το ζουμί του νέου Καποδίστρια. Αλλά εδώ η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη(!) πάρει θέση για τα διοικητικά όρια, αφήνοντας τους δημάρχους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. θα κάνει όλα αυτά;

26/8/08

Ανταπόκριση από τα swinging states των αφανών υπονομευτών

Επειδή η γη έχει γίνει ένα χωριό, οι συμπεριφορές απλά επαναλαμβάνονται. αντιγράφω από τον Βρυώνη όσα έγραψε για το συνέδριο των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ:

... ένα από τα κύρια θέματα ήταν και πάλι η Hillary Clinton. Από ό,τι φαίνεται το θέμα του αν θα στηρίζει ουσιαστικά ή όχι τον Obama, είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα των Δημοκρατικών... Και δεν είναι μόνο η θέση που παίρνει η ίδια (και μπορεί ίσως να υπάρχει απόσταση στην θέση που ανακοινώνει επίσημα και στην θέση που κρατάει ανεπίσημα), αλλά και το πώς αισθάνονται όσοι την υποστηρίζουν, από απλούς ψηφοφόρους μέχρι υψηλόβαθμα στελέχη των Δημοκρατικών.


Όπως και να έχει, δεν αποκλείεται οι εκλογές να κριθούν σε σημαντικό βαθμό σε αυτό το θέμα, ειδικά στις πολιτείες που "παίζονται" (swinging states) και δεν είναι δεδομένο ότι θα κερδίσει το ένα ή το άλλο κόμμα: Kατά πόσο το στρατόπεδο των Clinton θα συμβάλει στην εκλογή ουσιαστικά ή θα αποτελέσει ένα πρόβλημα και βαρίδι στην καμπάνια του Obama.

Μερικοί από τους bloggers που μίλησα εξέφρασαν και το παράπονό τους: "γιατί εμείς οι Δημοκρατικοί έχουμε κάθε φορά τέτοια προβλήματα και οι Ρεπουμπλικάνοι συντάσσονται στρατευμένα πίσω από τον εκάστοτε υποψήφιο; Για αυτό χάνουμε."


Η υπονόμευση δεν έχει πατρίδα.

Και, θα ήθελα να ήμουν εκεί!

24/8/08

Η Παναγιά μαζί τους!

Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο στο Δημαρχείο της Ναυπάκτου, ο Δήμαρχος έκανε δώρο στον Υπουργό μια εικόνα της Παναγίας, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία που βρίσκεται στο site του Δήμου:

Έτσι όπως τα έχουν κάνει και ο ένας και ο άλλος, η αλήθεια είναι μόνο ένα θαύμα της Μεγαλόχαρης μπορεί να τους ξελασπώσει.

Έτσι λοιπόν και εγώ με τη σειρά μου τους εύχομαι:
η Παναγιά μαζί τους!

23/8/08

ΠΑΣΟΚ: Οταν ξεσπάει σκάνδαλο εξαφανίσου κ. Καραμανλή

Ο Καραμανλής όταν ξεσπάει σκάνδαλο αντιδρά με ρυθμό... χελώνας! Δείτε:

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Το σκάνδαλο αποκαλύπτεται στις 2 Φεβρουαρίου του 2006. Την ίδια μέρα πραγματοποιείται η ανεπανάληπτη φαρσοκωμωδία της συνέντευξης Τύπου των υπουργών Επικρατείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Η πρώτη δημόσια παρέμβαση Καραμανλή γίνεται 11 μέρες αργότερα, στις 13 Φεβρουαρίου. Ο ίδιος είχε αποκρύψει την ύπαρξη του σκανδάλου για 11 ολόκληρους μήνες. Ο χειρισμός γυρίζει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, αναγκάζοντας τον Κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ: Το σκάνδαλο ξεσπά τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2006, όταν πιάνεται ένας από τους γαλάζιους κουμπάρους να χρηματίζεται εκβιάζοντας γνωστή γαλακτοβιομηχανία. Δύο μέρες αργότερα ο Κ. Καραμανλής παρεμβαίνει και χρησιμοποιεί για πρώτη φορά «την αγαπημένη του έκτοτε καραμέλα περί "μηδενικής ανοχής"».

ΟΜΟΛΟΓΑ: Η αποκάλυψη του σκανδάλου αρχίζει την 1η Μαρτίου 2007, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναστέλλει τη λειτουργία της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή». Ο Κ. Καραμανλής παρεμβαίνει 21 μέρες αργότερα, σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, κι ενώ οι εξελίξεις του σκανδάλου είναι καταιγιστικές. Σε σύνολο δε 58 ημερών απομακρύνει τον υπουργό Απασχόλησης, ενώ δεν αγγίζει το υπουργείο Οικονομίας. Και βεβαίως «θάβει» το πόρισμα Ζορμπά και προκηρύσσει εκλογές όταν το πόρισμα θα ερχόταν στη δημοσιότητα μέσω Βουλής.

ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ: Στις 20 Δεκεμβρίου 2007 ο πρώην γ.γ. του ΥΠΠΟ και προσωπικός φίλος του Κ. Καραμανλή επιχειρεί απόπειρα αυτοκτονίας. Ο Κ. Καραμανλής χρειάστηκε 29 μέρες για να πει κάτι, στις 18 Ιανουαρίου του 2008, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει ότι «το πρωθυπουργικό περιβάλλον και ο ίδιος ο πρωθυπουργός βρέθηκαν περισσότερο από ποτέ στο μάτι του κυκλώνα, σ' ένα γαϊτανάκι συναλλαγών και εκβιασμών για να μείνει η υπόθεση στη σκιά».

SIEMENS: 27 και 28 Ιανουαρίου 2008 η «Ε» και η «Καθημερινή» αποκαλύπτουν ότι, σύμφωνα με καταθέσεις αξιωματούχων της εταιρείας στη Γερμανία, διακινήθηκαν στην Ελλάδα μίζες 100 εκατ. ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ ζητεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η κυβέρνηση την απορρίπτει. Η πρώτη αναφορά Καραμανλή γίνεται 53 μέρες αργότερα, διότι «προφανώς χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να ελέγξει τη ροή των πληροφοριών και να ετοιμάσει τη γραμμή άμυνάς της».

ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Την 1η Αυγούστου 2008 αποκαλύπτεται η καταγγελία εφοπλιστή για δωροδοκία ύψους 1 εκατ. ευρώ στον συνεργάτη του πρώην υπουργού Αιγαίου Π. Ζαχαρίου. Κι ενώ αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση γνώριζε την ύπαρξη του σκανδάλου τουλάχιστον από τις 27 Απριλίου του 2007, ο Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να αγνοείται. Ενώ απομάκρυνε τον Σ. Τσιτουρίδη τον Απρίλιο του 2007, δεν έπραξε το ίδιο και με τον Α. Παυλίδη, διότι δύο απομακρύνσεις υπουργών σ' ένα μήνα ήταν υπερβολικό για τον κ. Καραμανλή. Γι' αυτό προτίμησε τη συγκάλυψη.


Από την Ελευθεροτυπία, μιας και Έθνος, ΒΗΜΑ, ΝΕΑ και λοιπές δημοκρατικές φυλλάδες θεωρούν περιττό να αναφέρουν το non paper του ΠΑΣΟΚ.

21/8/08

Η μοναξιά του Παπανδρέου στα καμμένα της Πελοπονήσου

Σήμερα ο Γιώργος επισκέπτεται την Ηλεία για να δώσει τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ που είχε υποσχεθεί στους ΟΤΑ στις πυρόπληκτες περιοχές. Εκπληρώνει έτσι την υπόσχεση που είχε δώσει πριν ένα χρόνο. Παράλληλα έχει καταθέσει σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή. Σε αυτό το ΠΑΣΟΚ προτείνει προς ψήφιση:
 • Σύσταση «Εθνικής επιτροπής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών» υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.
 • Κρατική ενίσχυση για τη διασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος 1.000 ευρώ μηνιαίως για κάθε αγροτική οικογένεια ως το τέλος του 2012 και για τους ελαιοπαραγωγούς ως το 2014.
 • Ίδρυση πρότυπης Αγροτικής Σχολής στα όρια του Νομού Ηλείας.
 • Κάλυψη από το κράτος του κόστους των ζωοτροφών.
 • Ενίσχυση των ΟΤΑ με γεωτεχνικούς.
 • Επισκευή ή ανακατασκευή κατοικιών, διατηρητέων κτιρίων, επαγγελματικών εγκαταστάσεων, υποδομών και δικτύων σε κάθε οικισμό.
 • Σε πέντε παραδοσιακούς οικισμούς να εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς με χρήση βιοκλιματικών προτύπων.
 • Ίδρυση «Διεθνούς πρότυπου ολυμπιακού αθλητικού κέντρου» και «Κέντρου ειρήνης και εκεχειρίας».
Τα χρήματα για τις δράσεις αυτές θα αντληθούν από κοινοτικούς πόρους, από διεθνείς πηγές, από το Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, από παρακράτηση του 10% της ετήσιας επιχορήγησης προς τα κόμματα και από το 20% της διαφημιστικής δαπάνης των υπουργείων κ.ά.

Σχέδιο νόμου που φυσικά θα καταψηφίσει η κυβέρνηση Καραμανλή που το μόνο που έκανε στα καμένα ήταν να μοιράσει προεκλογικά τριχίλιαρα σε όποιον πήγαινε μια βόλτα μέχρι τα καμμένα. Σχέδιο νόμου που πιθανότατα θα απορρίψει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σίγουρα το ΚΚΕ ακόμη μια φορά θα πει το τροπάρι του για την ομοιότητα του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Το γνωστό τροπάρι των κομμάτων της τάχα μου διαμαρτυρόμενης αριστεράς που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή σπέρνοντας το "όλοι ίδιοι είναι". Το τροπάρι που από κοινού σπέρνουν με το "κόμμα των επιχειρηματιών". Το τροπάρι που επικαλέστηκε και ο Παπαδόπουλος όταν έκανε την χούντα του...

Θυμίζω ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έχει ακόμη καταφέρει να διαθέσει τα χρήματα που μαζεύτηκαν σε ειδικό ταμείο υπό τον Μολυβιάτη.

Την ώρα που ο Καραμανλής κλώθει τα λεφτά που δώσαμε στο Ταμείο του Μολυβιάτη, ο Γιώργος εκπληρώνει την υπόσχεσή του.

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αναλώνονται σε γενικόλογες οικολογικές ευχές χωρίς να διατυπώνουν έστω και μία εφικτή πρόταση, το ΠΑΣΟΚ μάζεψε συγκεκριμένες προτάσεις σε ένα σχέδιο νόμου το οποίο πάει στη Βουλή προς ψήφιση.

Άλλο λοιπόν τα επικοινωνιακά τριχίλιαρα και άλλο η διάθεση πόρων σε αναπτυξιακή λογική. Άλλο πιασάρικες οικολογικές κραυγές και άλλο η συγκροτημένη αναπτυξιακή πρόταση.

Έτσι, ο Γιώργος είναι σήμερα πολύ μόνος εκεί στην Πελοπόνησο. Ο μόνος που εκπληρώνει τις υποσχέσεις του, ο μόνος που καταθέτει εφικτές προτάσεις ανασυγκρότησης, ο μόνος εν τέλει που έμπρακτα προσπαθεί ένα χρόνο μετά να ανατρέψει την ερήμωση των πυρόπληκτων. Χωρίς να έχει το μάτι στην κάλπη...

Ε λοιπόν, δεν είναι όλοι ίδιοι.

ΥΓ: Που είναι τώρα οι κομματικοί παράγοντες που κυκλοφορούν και λένε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέσεις; Που κρύβονται και δεν βγαίνουν με την ίδια θέρμη να διαδώσουν το σχέδιο νόμου για την Ηλεία;

Πηγή: Το ΒΗΜΑ

Αφιερωμένο εξαιρετικά στον κ. Τσίπρα και τους φίλους του...

Αφιερωμένο στα συντρόφια που δεν κατάλαβαν ότι πέρασε η 11η Νοεμβρίου και περιμένουν σαν δεύτερο ημίχρονο τα γκάλοπ και τις Ευρωεκλογές. Σε όσους περιμένουν στη γωνία κάθε μέρα για να απομακρύνουν τον εξοστρακισμό του Καραμανλή. Που δίνουν φωνή στο κάθε τίποτα και άλλοθι στο κάθε συγκρότημα και επιχειρηματία.

Πρόεδρε διώξε τα βαρίδια επιτέλους, δεν πάει άλλο με τα στρογγυλέματα.
***

Του Δ. Σαββόπουλου οι στοίχοι, η ερμηνεία δική μας.

Αυτά τα λόγια με σφίξανε σαν πένσα,
τα είπε χθες το βράδυ μια ψυχή
κι ένας φαλάκρας, απ' έξω και από μέσα χαμογελούσε,
ναι, γιατί να σκοτιστεί.

Θυμάσαι που βαλάντωνες εκεί στην εξορία
και διάβαζες και Ρίτσο και αρχαία τραγωδία?
τώρα κοκορεύεσαι επάνω στον εξώστη
και μιλάς στο πόπολο σαν τον ναυαγοσώστη.

Στη φοιτητριούλα που σ' έχει ερωτευτεί
θα σε καταγγείλω πονηρέ πολιτευτή.
Τζάμπα χαραμίζει θα πάω να της πω
το νεανικό της και αγνό ενθουσιασμό.

Εκείνο που υψώνεται και σε εκμηδενίζει
είναι της καρδούλας μου το φως που ξεχειλίζει
και ότι σε γλιτώνει και σου δίνει την αιτία
είναι που χρειάζεται και η γραφειοκρατία.

Ο πρώτος προβοκάτορας απ' όλους στη ζωή μου
είναι η αφεντιά σου που αντιγράφει την φωνή μου.
άλλαξες το σώμα μου με έπιπλα και σκεύη
σαν τον σοσιαλισμό που σε βολεύει.

Χαρά να σε γιαούρτωνα εκεί που ρητορεύεις
εκεί που με χειροκροτάς χωρίς να το πιστεύεις
παίρνεις την αλήθεια μου και μου την κάνεις λιώμα
απ' το πόδι με τραβάς βαθιά μέσα στο χώμα.

20/8/08

Μαζί σου ρε Καρχιμάκη!

Φαντάσου τι σπάσιμο έχει κάνει ο Καρχιμάκης στον Αλογοσκούφη πέντε χρόνια τώρα για να τον αναγκάσει να κάνει τέτοια πατάτα! Γιατί μόνο πατάτα είναι μια κίνηση του Αλογοσκούφη να θυμίζει σε όλους την κόντρα Πανούση - Νταλάρα.

Και να τον καταδικάσουν οι αδέκαστοι κκ. δικαστές μας και χρειαστεί να πληρώσει 1,5 εκατομύρια ευρώ, εμείς είμαστε εδώ.

700.000 ψήφισαν για πρόεδρο το Νοέμβριο του 2007. θα βάλουμε από 2 ευρώ έκαστος και ... καλοφάγωτα κ. Αλογοσκούφη.

Αν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη φορά διαφωνούν και διαφοροποιηθούν τότε απλά θα βάλουμε από 3 ευρώ οι υπόλοιποι.

14/8/08

Πάει περίπου ένας χρόνος...

 • Που κάηκε η Ηλεία, η Πάρνηθα, ο Γράμμος, η Ελλάδα όλη.

 • Που για πρώτη φορά κάηκαν ογδόντα άνθρωποι μέσα στον δρόμο στα καλά καθούμενα.

 • Που ένα ολόκληρο κράτος δεν μπόρεσε να πεις σε αυτές τις ψυχές αν έπρεπε να πάνε δεξιά ή αριστερά όταν ένιωσαν τις φλόγες να τους ζώνουν.

 • Που μια κυβέρνηση αξιοποίησε τα πτώματα για να απαγορέψει κάθε αντιπολιτευτική δραστηριότητα σε προεκλογική περίοδο.

 • Που μας έλεγαν τα κανάλια-φερέφωνα ότι η Ελλάδα δέχεται... επίθεση!

 • Που βλέπαμε τον Ζαχόπουλο στην Ολυμπία να φοράει μάσκα μπογιατζή και να μας λέει ότι όλα είναι εντάξει.

 • Που μάθαμε από ένα γραφικό υπουργό ότι ο άνεμος είναι Στρατηγός.

 • Που μας είπε ο Γιακουμάτος ότι οι ΠΑΣΟΚοι είναι εμπρηστές και ότι το πράσινο καίει το πράσινο.
 • Που ο Καραμανλής φόραγε αμπέχονο όπως ο Μπους την 11η Σεπτεμβρίου.

 • Που ο Δήμαρχος Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης έβαζε περιπόλους να φυλάνε το άλσος Παγκρατίου από τις... ασύμμετρες απειλές.

 • Που με μερικά τριχίλιαρα ξαναψηφίστηκε ο καταλληλότερος.

 • Που τα τριχίλιαρα στέρησαν την αναγέννηση της Ηλείας.

 • Που τα πυροσβεστικά αεροπλάνα άλλαζαν σχέδιο πτήσης ανάλογα με το ποιος βουλευτής έπαιρνε τηλέφωνο.

 • Που οι bloggers πήγανε μαυροφορεμένοι πλατεία -Σύνταγμα- μαζικά για πρώτη και τελευταία φορά.

 • Που ξεκίνησε αυτό το blog.


ΥΓ: Άσχετο, αλλά ένα χρόνο μετά έχω μια απορία: πως γίνεται και δεν είδα ούτε ένα πλάνο στα δελτία ειδήσεων με φέρετρα; Πως δεν είδα ούτε μια κηδεία; Ούτε ένα μνημόσυνο; Ένα στεφάνι; Ένα επικήδειο; Γιατί τα ΜΜΕ παλεύουν τόσο πολύ να ξεχάσουμε, την ώρα που μας δείχνουν τόσο αίμα και τόσο πόνο;

11/8/08

Δηλώσεις ΠΑΣΟΚ για Ν. Οσετία

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε:

«Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή των αιματηρών συγκρούσεων στη Ν. Οσετία (Γεωργία), καταδίκασε τον πόλεμο, τη βία, τις αιματοχυσίες, τις δολοφονίες αμάχων και ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός. Από την πρώτη στιγμή επίσης, καταγγείλαμε τα παιχνίδια που παίζουν στην περιοχή, ορισμένοι τρίτοι αλλά ισχυροί. Οι ευθύνες για τα αιματηρά γεγονότα στη Ν. Οσετία (Γεωργία), συγκεκριμενοποιούνται και αποδίδονται σε αυτούς που έθεσαν σε κίνηση τους μηχανισμούς του πολέμου. Ενθαρρυμένοι από προηγούμενες υιοθετήσεις των τετελεσμένων που παρήγαγαν μονομερείς βίαιες ενέργειες -π.χ. στο Κόσοβο- κατά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, επιχείρησαν ανήμερα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων -παραβιάζοντας και την Ολυμπιακή Εκεχειρία -να δημιουργήσουν διά του πολέμου νέα τετελεσμένα στην περιοχή του Καυκάσου. Κι ακόμη, όλα αυτά συντελέστηκαν με επιθέσεις εναντίον της συμφωνημένης από το 1994-95 ειρηνευτικής δύναμης.

Η Ελλάδα πρέπει να καταδικάσει απερίφραστα την επιθετικότητα, την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων με μονομερείς ενέργειες και στην περίπτωση της Ν. Οσετίας (Γεωργία). Έχουμε κάθε λόγο να προβούμε στις σχετικές ενέργειες. Τόσο το Κόσοβο, όσο και δικά μας εθνικά θέματα επιβάλουν αυτή τη στάση. Για αυτό διατυπώνουμε ευθέως και εγκαίρως ερώτημα προς την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών για τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στο Συμβούλιο των υπουργών των Εξωτερικών, που θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 13 Αυγούστου με θέμα τα γεγονότα της Ν. Οσετίας (Γεωργία).

Θα παραμείνει για μια ακόμη φορά, σιωπηλή στο Συμβούλιο της Ε.Ε. η κυβέρνηση της Ν.Δ.;»


Και πιο νωρίς:
«Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει απερίφραστα την εισβολή στη Ν. Οσετία, που προκάλεσε μάχες και εκατοντάδες νεκρούς. Ενώνει τις δυνάμεις του με τους όλους εκείνους - διεθνείς Οργανισμούς, κράτη, κόμματα - που ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση παύση των εχθροπραξιών. Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει επίσης κάθε παιχνίδι με τη φωτιά που παίζουν οι δυνάμεις οι οποίες θεωρούν ότι έχουν τον κόσμο υπό τον έλεγχό τους, υποδαυλίζοντας ποικίλα αιτήματα και θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ειρηνική συμβίωση. Για μας, τους λαούς της Ν.Α. Ευρώπης, το παράδειγμα του Κοσόβου είναι χαρακτηριστικό».

Πηγή: MyWayNews

8/8/08

Πως ξέρεις ότι είναι καλοκαίρι;

 1. Το δελτίο ειδήσεων του Star που γεμίζει με μαγιό από την παραλία του Αλίμου.

 2. Το "Ρετιρέ" στο MEGA!

 3. Η ταλαιπωρία που τραβάς για να παρκάρεις στο κέντρο στη Ναύπακτο.

 4. Παίρνεις mail από άγνωστους όπως το παρακάτω: "I will be out of the office starting 04/08/2008 and will not return until 18/08/2008. I will respond to your message when I return"...
  Όχι φίλε άστο, αν κάνεις respond σε όλα τα mail που έλαβες από τις λίστες γράφτηκες τον χειμώνα την βάψαμε όλοι οι υπόλοιποι!

 5. Τους φίλους που σε θυμούνται και σκέφτονται να έρθουν για λίγο για να σε δούνε. Και να κάνουν κανένα μπάνιο εννοείται!


 6. Η Τροχαία που θυμάται αλκοτέστ, ζώνες και άλλα που όλη τη χρονιά είναι πολύ πιο αραιά.

 7. Το πλήθος των αυτοκινήτων που έχουν πινακίδες Αθήνας.

 8. Το beat που ακούγεται στο Λιμάνι και φτάνει μέχρι το τελευταίο σπίτι της πόλης.

 9. Το φεστιβάλ της ΚΝΕ! Το κλίμα μπορεί να άλλαξε, η ΚΝΕ ποτέ.

 10. Τις αφίσες των γύρω πανηγυριών. 11. Τα πανηγύρια και οι εκδηλώσεις στα χωριά. 12. Γεμίζει σκάφη η θάλασσα για δέκα μέρες.


 13. Τους βουλευτές, πολιτευτές και υποψηφίους Δημάρχους που πετάγονται από παντού!

 14. Τα αυτοκίνητα που παρκάρουν στα πεζοδρόμια μέρα (παντού) και νύχτα (Λιμάνι). Ως πότε ρε μάγκες;


 15. Τις φωτιές που σκάνε στα ίδια και ίδια σημεία κάθε χρόνο.


 16. Βγαίνεις στις τρεις το πρωί και έχει κόσμο!

 17. Το Γρίμποβο με τα εκατομμύρια πιτσιρίκια με τα ποδήλατά τους. Το χειμώνα που είναι όλα αυτά τα παιδιά;


 18. Τα σπίτια που είναι κλειστά όλο τον χρόνο γεμίζουν κόσμο αυτές τις μέρες.

 19. Όλοι σε ρωτάνε αν θα πας διακοπές.

7/8/08

Η ΝΔ κάνει τον Κινέζο για την Ολυμπιακή κληρονομιά της Αθήνας...

Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την Ολυμπιάδα της Αθήνας. Την Ολυμπιάδα που οργάνωση το ΠΑΣΟΚ και εκτέλεσε η κυβέρνηση Καραμανλή.
 • Κόστισαν ακριβά; Ναι!
 • Έπρεπε να τους αναλάβουμε; Ίσως.
 • Άφησαν κάτι; Αναμφίβολα: κατά κοινή ομολογία η μέτα-Ολυμπιακή Αθήνα είναι πολύ πιο πλούσια σε υποδομές και ακίνητα.
Απίστευτο, αλλά όλα αυτά τα χρόνια η σεμνή-ταπεινή γαλλο-ρωσόφιλη κυβέρνηση Καραμανλή δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα πλάνο μετα-ολυμπιακής αξιοποίησης όλων αυτών των ακινήτων!
 • Το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Ρυθμικής Γυμναστικής γίνεται... εμπορικό κέντρο!
 • Το Πανπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας είναι κλειστό!
 • Το Μοσχάτο γέμισε μπάζα και σκουπίδια...
Μήπως τελικά ζητάμε πολλά από τον Πολύδωρα, τον Γιακουμάτο, τον Ψωμιάδη, τον Τατούλη, τον Λιάπη και την παρεούλα του Καραμανλή που παριστάνει ότι κυβερνάει;

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Φιλολογία ΠΑΣΟΚ από Σεπτέμβριο...

Δύο τα παραμύθια του φθινοπώρου που θα δούμε να μας αφηγούνται από καλοθελητές στο ΠΑΣΟΚ:
 1. "Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δημιουργήσει πολιτική πρόταση τώρα που ο Μπένυ έχει κάνει συμφωνία κορυφής με τον Παπανδρέου. Εκεί είναι η αιτία που χάνει".

 2. "Λέμε ναι στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνεργασία με ποιον αρχηγό; Με αρχηγό που μπορεί να νικήσει τον Καραμανλή, με αρχηγό που δεν απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως κάνει με τον Παπανδρέου τόσους μήνες".
Αυτοί οι κύριοι και κυρίες βάζουν αυτογκόλ λες και τα έχουν πάρει από τον αντίπαλο ή επειδή δεν γουστάρουν τον προπονητή που τους βάζει πάγκο

Εκεί που η πολιτική συγκυρία απαιτεί όλα τα στελέχη του κόμματος να βγουν μπροστά και να αναδεικνύουν την πολιτική πρότασή του για τη διακυβέρνηση της χώρας, αυτοί προκαλούν εσωστρέφεια. ΞΑΝΑ!

Το ΠΑΣΟΚ παρά τα προβλήματά του έχει αναδείξει έναν αντιπολιτευτικό λόγο, προτάσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις σε πολλά κρίσιμα ζητήματα, με πρωτοβουλίες εντός και εκτός Βουλής. Πείτε μου ένα θέμα στο οποίο το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέση! (Για να σας προλάβω: εξαιρώ την εκτροπή του Αχελώου).

Από το ασφαλιστικό μέχρι τον ρατσισμό το ΠΑΣΟΚ είναι παρόν. Από την οικολογία μέχρι την παιδεία το ΠΑΣΟΚ έχει να πει. Από την ακρίβεια έως τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Από τον Καποδίστρια 2 έως την φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων ξέρουμε τι έχουμε να πούμε. Αν δεν ξέρουν τις θέσεις μερικοί βουλευτές και παραγονταραίοι του παρελθόντος, ας πάνε σπίτι τους!

Όχι που θα αφήσουν τον Τατούλη, του "αντάρτες του Καποδίστρια" και τους λοιπούς "αντάρτες" της Νέας Δημοκρατίας να ζορίσουν τον Καραμανλή! "Βάστα Ρόμελ" φωνάζουν ως άλλοι μαυραγορίτες...

Χαριλάου Τρικούπη: επιτέλους κόψτε κεφάλια και βήχες. Όχι άλλο στρογγύλεμα! ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΕΣ!

4/8/08

Μαρίνα στη Ναύπακτο;

Διάβασα ότι το Λιμενικό Ταμείο Αιτωλοακαρνανίας προχωρά τη διαδικασία για τη δημιουργία μαρίνας στην ανατολική πλευρά της παραλίας του Γριμπόβου, περίπου στη θέση με μαύρο αν κατάλαβα καλά:
Ο χώρος στο δέλτα του Μόρνου

Στον χώρο δηλαδή της χωματερής -που επιτέλους κλείνει- στο δέλτα του Μόρνου.


Στα 10 χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο υπάρχει αυτό:
Ο χώρος των προβλητών και του εργοταξίου της γέφυρας στο Αντίρριο

Που βρίσκεται; Στο Αντίρριο.

Μια μαρίνα στην οποία αράζουν, ανεφοδιάζονται φυλάσσονται και συντηρούνται 200 πάνω κάτω σκάφη όλο τον χρόνο, πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα τόσο κεντρικό σημείο ή πρέπει να πάει σε ένα κοντινό χώρο που έχει σχεδόν έτοιμες υποδομές;

Η μαρίνα χωροθετείται πάνω στο παραλιακό μέτωπο και σχεδόν μέσα στην πόλη. Το σημείο του δέλτα του Μόρνου σε 20 με 30 χρόνια μοιραία θα γίνει φυσική συνέχεια του Γριμπόβου. Είναι χώρος που μπορεί να γίνουν πολλά στο άμεσο μέλλον μετά την αποκατάσταση της χωματερής. Την περιοχή αυτή το ΓΠΣ την εντάσσει στην οικιστική ενότητα πρώτου επιπέδου, δηλαδή περιοχή που στα όριά της κατοικείται μόνιμα.
Ανατολικά ο Μόρνος με τον βιότοπο, δυτικά το Αντίρριο με την έτοιμη υποδομή

Οι χώροι του Αντίρριου από την άλλη είναι σχεδόν έτοιμοι λόγω του εργοταξίου της γέφυρας και των προβλητών των φέρυ μποτ, οπότε δεν αλλοιώνεται η φυσιογνωμία και το περιβάλλον της περιοχής. Δεν δεσμεύεται ένα κομμάτι γης που είναι κοντά στο κέντρο της πόλης με μια δραστηριότητα που σίγουρα θα μεταβάλλει το περιβάλλον. Η θέση είναι ιδανική από συγκοινωνιακή και ναυτιλιακή άποψη. Ο βιότοπος του Μόρνου δεν επιβαρύνεται άλλο και υπάρχουν περιθώρια αποκατάστασής του. Το Αντίρριο εισπράττει το αναπτυξιακό μέρισμα που του αναλογεί. Αν σκεφτούμε ότι αργά ή γρήγορα η Ναύπακτος και το Αντίρριο θα αποτελούν ένα Δήμο, η επιλογή γίνεται προφανής.

Η Ναύπακτος θα παραμείνει ο ισχυρός τουριστικός πόλος έλξης στην εμβέλεια της μαρίνας. Η Ναύπακτος δεν έχει κάτι να χάσει, αφού η όποια τουριστική ανάπτυξη έρθει με την μαρίνα δεν χάνεται για τη Ναύπακτο. Το αντίθετο, κέρδος έχει...

Πάλι τους πήρανε περιπολικό! Μήπως τα νοικιάζουν;

Στη Σαντορίνη ένας τρελός αφού έσφαξε και μαχαίρωσε διάφορους, κατάφερε τραυματισμένος να πάρει ένα περιπολικό και να φύγει! Σταμάτησε όταν δεν μπορούσε να συνεχίσει άλλο καθώς ήταν βαρύτατα τραυματισμένος... Kαλά, πιο εύκολα βρίσκεις περιπολικό παρά ταξί άμα βιάζεσαι!

Σαν την Hertz έχει γίνει η ΕΛ.ΑΣ: "γρήγορος και εύκολος τρόπος ενοικίασης αυτοκινήτου. Τέλος στην αναμονή και την υπογραφή συμβολαίων".

Ας τους πει κάποιος ότι όταν παρκάρουμε περιπολικό τα παίρνουμε τα κλειδιά, όπως κάνουμε με το ΙΧ μας...

quiz...

Πως γίνεται βουλευτής κόμματος εξουσίας
να περιφέρεται στο Νομό που εκλέγεται και

να λέει σε μέλη του κόμματος ότι...

"το κόμμα δεν έχει θέσεις";Έλεος πια με τις προσωπικές στρατηγικές. Μας βλέπουν!

3/8/08

Η φωτιά του 2008 στον Πλατανίτη

Κάθε χρόνο η περιοχή του Πλατανίτη ανάβει φωτιά με θαυμαστή περιοδικότητα. Χθες βράδυ γύρω στις 8:00μμ ξεκίνησε η φετινή πυρκαγιά στον Πλατανίτη, πολύ κοντά στο σημείο που πέρυσι έκαιγε καμιά δεκαριά μέρες. Φέτος την σβήσανε μέσα σε λίγες ώρες χωρίς τα περυσινά ξεφτιλίκια.

Τις υπηρεσίες συνέδραμαν μηχανήματα και οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Πελοπόννησο Φυσικά πέρασαν από την γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, το καμάρι της Δυτικής Ελλάδας.

Η φωτιά του 2008 στον Πλατανίτη, όπως φαινόταν από την παραλία του Γριμπόβου, σε απόσταση αναπνοής από της γέφυρα (πίσω από τα δύο σκάφη)

Το τρομερό είναι ότι η γέφυρα απαίτησε να πληρώσουν... διόδια!

Δείτε την εικόνα: στα 500 μέτρα από την γέφυρα γίνεται κόλαση και, στα διόδια περνάνε ένα ένα και αργά αργά τα οχήματα και μηχανήματα της Πυροσβεστικής με την μπάρα να ανεβοκατεβαίνει!

Έλεος...

1/8/08

Πόθεν έσχες Γιώργου Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και η σύζυγος του Άντα δηλώνουν για το 2006 συνολικό εισόδημα 125.668,63 ευρώ. Τα 114.630 ευρώ είναι η βουλευτική αποζημίωση του Γιώργου αφού δεν δηλώνει άλλο εισόδημα και, τα 11.036€ της Άντας.

Ακίνητα:
Έχουν από κοινού ένα σπίτι 365 τ.μ σε οικόπεδο 640 τμ στην Νέα Ερυθραία Αθήνας στο οποίο μένουν. Πρόκειται για ένα τμήμα από το ιστορικό Καστρί της οικογένειας Παπανδρέου. Το Καστρί το έχει κληρονομήσει η αδερφή του Σοφία, η οποία και παραχώρησε στον Γιώργο το παραπάνω οικόπεδο. Το σπίτι αυτό είναι το μοναδικό ακίνητο του Γιώργου Παπανδρέου. Η Άντα κατέχει στην Πάτρα την ψιλή κυριότητα κατά 50% μιας οικία ς 378 τμ και ένα διαμέρισμα 83 τμ. Τα δύο αυτά ακίνητα στην Πάτρα η Άντα τα έχει κληρονομήσει από τους γονείς της.

Καταθέσεις:
Ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει καταθέσεις συνολικού ύψους 25.995 ευρώ σε «Εθνική» και «Άλφα Μπανκ» και η σύζυγος του αμοιβαία κεφάλαια στην Άλφα ύψους 228.000, σύνολο 250.000€ περίπου.

Οχήματα:
Διαθέτουν δύο αυτοκίνητα 2000 και 1400 κυβικών.

Σύνολο:
1 άνετο σπίτι, δυο αυτοκίνητα, 250.000€ καταθέσεις, μισό σπίτι και ένα διαμέρισμα από γονική παροχή στην Πάτρα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανήκει σε μια οικογένεια που έχει τρεις γενιές στην πολιτική και μετρά αρκετές κυβερνητικές θητείες. Η περιουσία του δεν είναι πολύ μακριά από τον μέσο όρο στην Ελλάδα, καθώς το μόνο που ξεχωρίζει κάπως είναι το εμβαδόν του μοναδικού του ακίνητου -του σπιτιού του- το οποίο έχει χτίσει σε οικόπεδο που έχει κληρονομήσει.

Προκύπτει λοιπόν εύκολα η ερώτηση: αυτή η οικογένεια που έχει κυβερνήσει αρκετές φορές, αν ήθελε δεν θα μπορούσε να είναι πολύ, πάρα πολύ πιο πλούσια; Αν ήθελε δεν θα μπορούσε να έχει μαζέψει πολύ περισσότερα περιουσιακά στοιχεία;

Τα στοιχεία είναι από το "πηγή βουλής", την Ελευθεροτυπία και την Καθημερινή.