10/3/08

Σημεία

Δύο σημεία από τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στον Ελεύθερο Τύπο, που κατά τη γνώμη μου θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=28548

"Η αλήθεια είναι ότι τα ΜΜΕ σήμερα έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στο να διαχειρίζονται καταστάσεις, αλλά ευτυχώς δεν μπορούν να τις διαμορφώνουν εκ του μηδενός. Δεν μπορούν ούτε να σπρώχνουν προς τα πάνω έναν πολιτικό χώρο ούτε να προκαλούν κρίση στο εσωτερικό ενός άλλου, αν δεν υπάρχει η αντίστοιχη δυναμική. Αυτή τη δυναμική παραβλέπουν οι θεωρίες συνωμοσίας".

Ακίνδυνα τα ΜΜΕ λοιπόν για τη λαϊκή βούληση κατά τον κ. Τσίπρα, αφού όλα καθορίζονται από τη δυναμική την οποία τα ΜΜΕ δεν μπορούν να ξεπεράσουν. Αυτά ακούει ο Πρετεντέρης και στενοχωριέται!



"...Δεν κατάλαβα τι ακριβώς πάθαμε που έμεινε δύο μέρες κλειστό το Χρηματιστήριο. Ούτε θεωρώ ότι το Χρηματιστήριο είναι ζωτικός οικονομικός τομέας της χώρας. Συναλλαγές είναι, από τις οποίες η πραγματική οικονομία ωφελείται ελάχιστα..."

Ευτυχώς, ξεπέρασε έτσι και ο Αλογοσκούφης το άγχος του για το παιχνιδάκι του Γκαργκάνα με τους υπάλληλους της ΤτΕ.
Χωρίς άλλο σχόλιο για το τι ακριβώς είναι το χρηματιστήριο σε μια οικονομία...

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φοβερή δυναμική έχει αναπτυχθεί και θα αναπτυχθεί έτι περετέρω μετά τις περισπούδαστες δηλώσεις του κ.Τσίπρα, ...στο 32% ο ΣΥΝ στην επομένη δημοσκόπιση!..Ελλάς το μεγαλείο σου...ή αλλιώς έλα κ....στον τόπο σου!

Sinistra Radicale είπε...

Την επόμενη φορά, θα δημοσιεύεις ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, και όχι αυτές που θέλεις εσύ κάνοντας λογοκοπία και δημιουργώντας εντυπώσεις.....ΟΛΚΛΗΡΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΕΔΩ!!!!!!!


ΕΡΩΤΗΣΗ: Θεωρείτε θεμιτό να κλείνει επί ημέρες το Χρηματιστήριο λόγω της απεργίας των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να «νεκρώνει» ο οικονομικός τομέας της χώρας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ:Θεωρώ θεμιτό να υπερασπίζεται ένας κλάδος εργαζομένων τα ασφαλιστικά του δικαιώματα. Δεν κατάλαβα τι ακριβώς πάθαμε που έμεινε δύο μέρες κλειστό το Χρηματιστήριο. Ούτε θεωρώ ότι το Χρηματιστήριο είναι ζωτικός οικονομικός τομέας της χώρας. Συναλλαγές είναι, από τις οποίες η πραγματική οικονομία ωφελείται ελάχιστα. Κατά την άποψή μου, πρόβλημα υπάρχει όταν χάνονται θέσεις εργασίας, όταν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων γίνονται δομημένα ομόλογα, όταν τα κόμματα εξουσίας λαδώνονται από τη Siemens προκειμένου να υπογράψουν συμβάσεις επιζήμιες για το ελληνικό Δημόσιο, όταν δίνουμε τρισεκατομμύρια για οπλικά συστήματα. Το Χρηματιστήριο δεν μου φαίνεται τόσο μεγάλη καταστροφή.


Το χρηματιστήριο λοιπόν φιλαράκο, δεν είναι κάτι κοινωνικά και ταξικά ουδέτερο. Το παιχνίδι που γίνεται εκεί έχει ως βάση τα συμφέροντα των κυριαρχων τάξεων...hello...ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ you know???? Και εκεί λοιπόν τα συμφέροντα των δυνάμεων της εργασίας, δεν έχουν καμία σχέση. Το χρηματιστήριο λοιπόν για να μαθαίνεις, είναι χώρος διεξαγωγής μιας διαπάλης μεταξύ μεγάλων εταιρειών. ΌΠως λένε τα ευρωπαικά συνδικάτα στα οποία κυριαρχεί η ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ο χώρος που ανθεί ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΖΙΝΟ...Και αυτό το λένε τα δικά σου κόμματα όχι εγω.....Διάβασε λιγάκι λοιπόν να μάθεις και μετά μίλα...΄

ΥΓ Θεωρείς ότι ο κοσμάκης που έχασε τα λεφτά του τότε με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στεναχωρήθηκε που αυτές τις μέρες ήταν κλειστό το χρηματιστήριο?????????

ΥΓ Ποιός διόρισε τον Γκαργάκανα??????????????????????

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Και τώρα που ξεθύμανες, πες μου ένα πράγμα: που *αλλάζει* το νόημα αυτού που είπε ο κ. Τσίπρας;

Θεωρεί ασήμαντο το ότι έκλεισε το ΧΑΑ για τρεις ημέρες ή όχι; Πολύ θα ήθελε *και* ο Αλοσκούφης να πέρναγε σαν ασήμαντο.

Και επειδή έχω όρεξη για θεωρητική κουβέντα: έχεις ακούσει κάτι για τα σκανδιναβικά ασφαλιστικά ταμεία που τα διαχειρίζονται τα ίδια τα συνδικάτα; Μέσω του χρηματιστηρίου σε κάποια φάση σχεδόν... έγιναν ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων οι εργαζόμενοι. Αν ρωτήσεις αυτούς, μπορεί και να θεωρούν *ζωτικό* το χρηματιστήριο.

Όσο για τη SIMENS μην ορύεσαι και τόσο, κάτι έχει ακουστεί και για δικό σας βουλευτή. Αλήθεια, ποια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική; Άλλα λογια να αγαπιόμαστε...

ΥΓ: κάτι πρέπει να κάνεις με το ύφος σου.

Ανώνυμος είπε...

Εντό μπαλκάνια! Οι εργαζόμενοι δεν είναι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων. Άρα, έχει δίκιο το νιάνιαρο;

Sinistra Radicale είπε...

Φιλαράκο....ΠΑΛΙΑ!!!!!!!!! ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ, ίσχυε ο φόρος MEIDNER...Πάααααρα πολύ παλία.....

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Σύμφωνοι, πολύ παλιά. Αλλά, το χρηματιστήριο είναι *ζωτικό* ή όχι, τι αποδεικνύει αυτή η παλιά ιστορία;

Μη μου απαντήσεις, κράτα το για την πάρτη σου...

Sinistra Radicale είπε...

Το χρηματιστήριο είναι "χρήσιμο", κάτω απο άλλους όρους, και κάτω απο σοβαρό κοινωνικό και πολιτικό έλεγχο...Κάτι που δεν κάνατε εσείς για 8 χρόνια....επι εποχής σας έγινε η μεγαλύτερη μετατόπιση πλούτου, χρεώθηκαν τα νοικοκυριά για να παίζουν, έγινε το ρίσκο τρόπος ζωής, και τα συμφέροντα των μικροιδιοκτητών, δέθηκαν με τα συμφέροντα των μεγαλοκαρχαριών....
Τα αποτελέσματα γνωστά!!!!! 155 δις χρεωμένα τα νοικοκυριά!!!!!!!!!!!!!Και έχει ο θέος!!!! Μόνο που εμείς δεν έχουμε......Και μια που μιλάμε για χρηματιστήριο, και εμείς είμαστε νεοκομμουνιστές(όχι ότι με χαλάει ο όρος αλλά να, λέμε), άρα και δογματικοί και μη ρεαλιστές....
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΑΤΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΤΟΜΠΙΝ????ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ???? Νεοφιλελευθερος είναι ρε παιδιά!!! Δεν είναι δα και ο Κέινς!!!!!!!Δεν είπαμε να κάνετε και απαλλοτροίωση των μέσων παραγωγής όοπως γράφει το Κομμουνιστικό Μανιφέστο!!!!!........
Να σου πω ότι εμείς έχουμε κάνει ουκ ολίγες φορές πρόταση για την εφαρμογή του φόρου τόμπιν.Μιας και δεν έχουμε προτάσεις όπως λέτε......

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Μην χάνεσαι, εστίασε σε παρακαλώ: το χρηματιστήριο είναι ζωτικός οικονομικός τομέας ή όχι;

Είναι ή δεν είναι μαργαριτάρι η έκφραση;

Ανώνυμος είπε...

Έφτασα εδώ αναζητώντας συνδέσμους σχετικά με το φόρο Τόμπιν και επειδή είναι σχετικά πρόσφατο το post αποφάσισα να σχολιάσω.

Το λοιπόν, αντιγράφοντας το ύφος και τη ρητορική της ερώτησης σου "αν είναι ή όχι ζωτικός τομέας για την οικονομία το χρηματιστήριο" σου απάντω ως εξής:

Όχι !

Και σε καλώ εγώ με τη σειρά μου να απαντήσεις σε τι είδους κριτήρια βασίζεις την άποψη σου και ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα χαρακτηριστικά που αποδίδουν στο χρηματιστήριο τη τόσο ζωτική θέση που επικαλείσαι.

ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Ο φόρος Τόμπιν εξηγεί αρκετά για το θέμα αυτό, μιας και έφτασες ως εδώ για το θέμα αυτό.

Γιατί ο φόρος Τόμπιν αποδεικνύει ότι παίζουν σημαντικό ρόλο τα χρηματιστήρια.

Ανώνυμος είπε...

Προτείνω οι Ενώσεις Καταναλωτών να κάνουν μια οργανωμένη αποχή από οποιαδήποτε σχέση, υποστήριξη κλπ στο Συνασπισμό, μέχρις ότου ο ωραίος Πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας ευαρεστηθεί να μας διευκρινίσει τις απόψεις του:
- Για την Ευρώπη,
- Για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα κοινωνικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατοχυρωθεί με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ για την απαγόρευση διακρίσεων με βάση την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την υγεία, τις πεποιθήσεις, τη φυλετική καταγωγή) και με σχετικές αποφάσεις υπέρ των πολιτών στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
- Αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ποτέ καταθέσει ερώτηση, επερώτηση, αναφορά στη Βουλή για παραβίαση δικαιωμάτων του πολίτη που κατοχυρώνονται με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ);
- Αν αληθεύει το γεγονός ότι κάποιος υπάλληλος ικέτευε τους βουλευτές του Συνασπισμού για την εφαρμογή της παραπάνω κοινοτικής οδηγίας και την αποφυγή πρόωρης συνταξιοδότησής του στο 60ο έτος της ηλικίας του, το 2ο εξάμηνο του 2006 και ο Συνασπισμός εκώφευσε στην κυριολεξία στο αίτημά του για αναφορά στη Βουλή και άφησε την κυβέρνηση ανενόχλητη να τελέσει αυτό το ανοσιούργημα και να εκκρεμεί η υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης; (ευτυχώς βέβαια που υπήρξαν 2 έντιμοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν τέτοιες αναφορές στη Βουλή, έστω και κατόπιν εορτής).
- Μήπως ο κ. Τσίπρας, που έχει χαλυβδωθεί από την εμπειρία του σε μαθητικές καταλήψεις σχολείων, πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από όποιο κοινοτικό δικαίωμα έχουμε αποκτήσει και να καταφεύγουμε μόνο σε καταλήψεις σχολείων, απεργίας πείνας, καταλήψεις εργοστασίων κλπ, και όχι σε θεμελιωμένα δικαιώματα και δικαστικά προηγούμενα του ευρωπαϊκού διαστηρίου.
- Κάντε τον κ. Τσίπρα να μιλήσει. Κάντε αποχή, και ίσως αποκαλύψει ενδιαφέρονται στοιχεία για τις απόψεις του ως προς τα κεκτημένα κοινωνικά δικαιώματα της ευρωπαϊκής ένωσης. Αλλοιώς θα βλέπουν το πρόσωπό του και θα λένε “Να ένας άξιος πολιτικός!” Δεν εξετάζουμε τίποτα άλλο!