23/3/08

Τι πρέπει να κάνει τώρα το ΠΑΣΟΚ;

Μετά τη βαριά ήττα του Σεπτεμβρίου το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει από τις παρακάτω δοκιμασίες:

1) Εκλογή προέδρου με μια ανοιχτή διαδικασία με δύο επί ίσοις όροις αντιπάλους. Άφησε τραύματα από τη μία αλλά από την άλλη το θέμα αυτό λύθηκε. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, κακό του κεφαλιού του, ας κρεμάσει τα παπούτσια που είπε και ο Μίμης Ανδρουλάκης.

2) Πήγε σε ένα Συνέδριο το οποίο υποδέχτηκε μουδιασμένους συνέδρους στους οποίους μετά από τρεις μέρες έδωσε το δικαίωμα στην αισιοδοξία.

3) Ανανέωσε ριζικά το προσωπικό του σε επίπεδο ηγεσίας ανεξάρτητα από τις επιλογές διάφορων εσωκομματικών μηχανισμών. Αποκορύφωμα η επιλογή του Γιάννη Ραγκούση στη θέση του Γραμματέα.

4) Έχει θέσει ξεκάθαρα και επιτακτικά το θέμα της κεντροαριστερής κυβερνητικής συνεργασίας παρά τη διαρκή άρνηση τόσο του ΚΚΕ (αναμενόμενο) όσο και του ΣΥΡΙΖΑ (έκπληξη).


Τι μένει να κάνει ώστε να αλλάξει το κλίμα και να πιάσουν τόπο οι παραπάνω δοκιμασίες;
1) Η ανανέωση να προχωρήσει και στα παρακάτω όργανα. Νομαρχιακές Επιτροπές και Τοπικές Οργανώσεις βρίσκονται πλέον σε ευθεία αναντιστοιχία με τις επιλογές του Πολιτικού Συμβουλίου και πρέπει να αλλάξουν άμεσα. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για άλλες εκτός κομματικού μηχανισμού θέσεις όπως συνδικαλιστικά όργανα κα. Αυτή η ανανέωση πρέπει να γίνει με "από τα πάνω" ισχυρή "παραίνεση", όπως έγινε και στο Πολιτικό Συμβούλιο. Ενδεχομένως να ισχύσει κάποιο πλαφόν θητειών.

2) Με δεδομένη την αντιμετώπιση που επιφυλάσσουν τα ΜΜΕ στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να παρακαμφθεί αυτή η δίοδος επικοινωνίας με τον κόσμο και να αποκατασταθεί απευθείας σχέση και επαφή του ΠΑΣΟΚ με τους πολίτες. Πρέπει οι βουλευτές, οι πολιτευτές, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και τα στελέχη να βγουν στη βάση με συζητήσεις, ομιλίες, εκδηλώσεις κλπ. Με τον τρόπο αυτό θα κινητοποιήσει την κομματική του βάση αφενός και αφετέρου θα αναπτερωθεί το ηθικό των μελών και φίλων. Πρέπει να "απαγορευτεί" η παρουσία στελεχών και πολιτευτών της περιφέρειας στην Αθήνα, να είναι κοντά στη βάση τους.

3) Με δεδομένη ξανά την αντιμετώπιση που επιφυλάσσουν τα ΜΜΕ στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να αξιοποιηθούν τα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ τα οποία δεν έχουν την "πολυτέλεια" να "αγνοήσουν" το ΠΑΣΟΚ. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι συντονισμένη ώστε σε όλη την Ελλάδα να φτάνει ταυτόχρονα το ίδιο μήνυμα από το ΠΑΣΟΚ. Καλό παράδειγμα τέτοιας πρακτικής ήταν η διακαναλική συνέντευξη που έδωσε ο Β. Βενιζέλος σε περιφερειακά κανάλια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής προέδρου. Ανάλογες διακαναλικές θα μπορούσαν να δώσουν ο Πρόεδρος, ο Γραμματέας και άλλα κορυφαία στελέχη. Με ανάλογη λογική μπορεί να αποκατασταθεί επικοινωνία μέσω του τοπικού έντυπου τύπου.

4) Το πρόγραμμα και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ πρέπει να κωδικοποιηθούν σε σύντομες φράσεις. Με τον τρόπο αυτό θα είναι εύκολη η μεταφορά των προτάσεων από τα στελέχη της βάσης στην κοινωνία με εύληπτο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: